| 

| 

|  | Forum FiestaKlubPolska - 
 |  |  Mechanika - Wymiana oleju, parę pytań...

przemek_bundy - 12 Lut 2008,  13:21
 Temat postu: Wymiana oleju, parę pytań...
 Mam pytanko czy przy wymianie oleju silnikowego, trzeba wjeżdżać samochodem na kanał
 albo podnosić go na lewarku. Na co zwrócić uwagę przy wymianie oleju.
 i najważniejsze gdzie dokładnie znajduje się korek spustowy, i filtr oleju.

Pozdrowionka, i z góry dzięki...
 Kolin - 12 Lut 2008,  14:02

Więc tak

1.Wygodniej jest wjechać na kanał ale nie trzeba,ja to zawsze robię w garażu,lewarek odkręcam korek i opusczam auto,żeby olej ściekł...Korek znajduję się z tyłu miski olejowej,filtr oleju znajduję się w blok z tyłu

2. Na co możesz zwrócić uwagę hmmm...ew czy nie masz gdzieś wycieków i nie zapomnieć dobrze dokręcić korka spustowego i filtra oleju...
 kaczoro - 12 Lut 2008,  14:15

Pamiętaj też żeby olej wymieniać na rozgrzanym silniku i o wymianie podkładki od korka spustowego
   przemek_bundy - 12 Lut 2008,  14:27

Dzięki, pierwszy raz jest zawsze najtrudniejszy...
 awilk - 12 Lut 2008,  16:12

Pociagnij olejem uszczelke od filtra oleju zeby sie nie spsula przy dokrecaniu.
 dday - 12 Lut 2008,  19:38

| kaczoro napisał/a: |  	  | Pamiętaj też żeby olej wymieniać na rozgrzanym silniku | 
 może raczej ciepłym - jeszcze się o co poparzy i dopiero będzie

| kaczoro napisał/a: |  	  | i o wymianie podkładki od korka spustowego   | 
 w mk3 1.1/1.3 nie ma podkładki
  (przynajmniej ja się nie spotkałem)   
  	  | awilk napisał/a: |  	  | Pociagnij olejem uszczelke od filtra oleju zeby sie nie spsula przy dokrecaniu. | 

ogólnie, żada filozofia
   SpiderMAN - 13 Lut 2008,  23:58

Jak nie ma podladki jak jest... Wczoraj sprawdzalem, przy wymianie oleju... 	  | dday napisał/a: |  	  |  	  | kaczoro napisał/a: |  	  | Pamiętaj też żeby olej wymieniać na rozgrzanym silniku | 
 może raczej ciepłym - jeszcze się o co poparzy i dopiero będzie

| kaczoro napisał/a: |  	  | i o wymianie podkładki od korka spustowego   | 
 w mk3 1.1/1.3 nie ma podkładki
  (przynajmniej ja się nie spotkałem)   
  	  | awilk napisał/a: |  	  | Pociagnij olejem uszczelke od filtra oleju zeby sie nie spsula przy dokrecaniu. | 

ogólnie, żada filozofia
   | 

DziDzia - 14 Lut 2008,  00:17

u mnie też jest podkładka.. Ale jej nie wymieniałem ostatnio... I jakoś działa...

pozdro
   dday - 14 Lut 2008,  14:25

a ja nie mam  :yyy:
 ale nie cieknie
   albo jest tak sprasowana, że jej nie zauważyłem
   tak czy siak, wymiana oleju to nie problem

|  |