|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - szyby zaczęły ciężko chodzić
jez733 - 11 Lut 2008, 20:00 Temat postu: szyby zaczęły ciężko chodzić Użyłem opcji szukaj ale mi nie pomogły, jak temat był to sorki..
Otóż od jakiegoś czasu zaczęły mi ciężko elektryczne szyby chodzić, szyba stawia opory w obie strony, ale w dół jeszcze jakoś idzie ale pod gorę masakra prawie za kazdym razem trzeba im ręką pomóc. Prawa szyba trochę lepiej ( ale bez rewelacji ) a prawa kompletna porażka. Co to może być..
szef-mk3 - 11 Lut 2008, 20:14
jez733 napisał/a: | Prawa szyba trochę lepiej ( ale bez rewelacji ) a prawa kompletna porażka |
Dla mnie szarego obywatela to zagadka co napisałeś
Ale tak na serio to mogę domniemywać czy nie jest zamoknięty silniczek od podnoszenia szyb
jez733 - 11 Lut 2008, 20:57
szef-mk3 napisał/a: | Dla mnie szarego obywatela to zagadka co napisałeś |
obydwie ciężko chodzą ale prawa gorzej...
szef-mk3 napisał/a: | Ale tak na serio to mogę domniemywać czy nie jest zamoknięty silniczek od podnoszenia szyb |
czyli jak będzie ciepło i wyschnie to będzie ok?
Qzyn - 11 Lut 2008, 22:12
Nie nie bedzie ok. Generalnie ja sie psotkalem z 2 powodami ciezkiego chodzenia szyb choc jest ich na pewno wiecej. No w sumie trzema:
- przytarte linki, trzebaby je nasmarowac i zobaczyc jak bedzie.
- Czasami sama szyba ciezko chodzi w uszczelce - ja tak mialem i spsikalem uszczelki tam w srodu w drzwiach czyms ala wd40 i bylo ok.
- No i rzadsza przyczyna zla krzywizna drzwii ale to widac od razu golym okiem - kumpel tak mial w pugu ktorego kupil. Po prostu ramki drzwi byly przygiete i szyba ciezko chodzila. Poprawilo sie na kolanie i po 2 minutach bylo git....
Powodzenia
jez733 - 11 Lut 2008, 23:04
Qzyn napisał/a: | przytarte linki, trzebaby je nasmarowac i zobaczyc jak bedzie. |
czym je nasmarować?
Qzyn napisał/a: | Czasami sama szyba ciezko chodzi w uszczelce - ja tak mialem i spsikalem uszczelki tam w srodu w drzwiach czyms ala wd40 i bylo ok. |
ten środek pomoże na łatwiejsze przesuwanie się w uszczelce?
Qzyn napisał/a: | No i rzadsza przyczyna zla krzywizna drzwii ale to widac od razu golym okiem |
no ale to raczej z dnia na dzień by mi się nie zrobiło w obu drzwiach...
Qzyn - 11 Lut 2008, 23:47
Linki nie wiem czym - ja z reguly psikam WD40 ale to nie jest zloty srodek do wszystkiego - moze jakis smar albo oliwa do linek - zapytaj np w rowerowym
Tak co do uszczelek to jak sa przybrudzone i wogole jakos suche to szyba ciezko sie w nich porusza...
Co do krzywizny to podalem to tylko jako przyklad i u ciebie mozna to praktycznie wykluczyc
jez733 - 12 Lut 2008, 22:38
zrobiłem wszystko co mi radzono i niestety bez efektu
macie jeszcze jakieś propozycje
jackrzec - 13 Lut 2008, 08:00
Musisz rozebrać silniczek i wyczyścic mechanizm przekładni. U mnie w obu fiestach ciężko chodziły i żadne smarowania prowadnic czy linek nic nie dawały. Po rozebraniu silniczków i wyczyszczeniu dopiero zaczęło być dobrze. Oczywiście i tak wszystko smarowałem i nie WD40 tylko linki i prowadnice smarem grafitowym, a mechanizm silniczka w środku wazeliną techniczną. Druga sprawa to taka, że szyby lepiej chodzą jak się je podłącza przez przekaźniki, a nie przez same włączniki (bo włączniki wysiadają i stawiają zbyt duży opór dla prądu).
beliaal1 - 13 Lut 2008, 09:11
albo linka moze byc uszkodzona....... a wtedy wymiana
jez733 - 13 Lut 2008, 16:07
beliaal1 napisał/a: | albo linka moze byc uszkodzona....... a wtedy wymiana |
ale chyba naraz w obu drzwiach sie nie uszkodziła..
jackrzec napisał/a: | Musisz rozebrać silniczek i wyczyścic mechanizm przekładni. |
ciężko go będzie wyciągnąć i potem zamontować ponownie..
jackrzec napisał/a: | bo włączniki wysiadają i stawiają zbyt duży opór dla prądu |
no jak ja zamykam szyby to mi kontrolki telikatnie przygasają :yyy:
Arkadius - 13 Lut 2008, 17:53
jackrzec napisał/a: | druga sprawa to taka, że szyby lepiej chodzą jak się je podłącza przez przekaźniki, a nie przez same włączniki (bo włączniki wysiadają i stawiają zbyt duży opór dla prądu). |
jackrzec, mógłbym Ciebie poprosić o narysowanie podłaczenia przekaźnika?? bo nie moge zbytnio zrozumieć jak to podłaczyć przy pomocy zwykłego przekaźnika z pojedyńczym stykiem (włacz wyłacz) albo z pojedyńczym przełączanym? bo chyba wyjściem nie jest dla mnie montaż 4 przekaźników?? chyba coś mi dzisiaj kiepsko idzie myślenie albo faktycznie potrzeba do tego 4 przekaźników :yyy:
jackrzec - 14 Lut 2008, 09:20
Arkadius napisał/a: | bo chyba wyjściem nie jest dla mnie montaż 4 przekaźników?? | Otóż to jedyne wyjście... dobrze kombinujesz. wieczorem narysuje, bo teraz jestem w pracy
Arkadius - 16 Lut 2008, 20:01
jackrzec napisał/a: | Otóż to jedyne wyjście... dobrze kombinujesz. wieczorem narysuje, bo teraz jestem w pracy |
pozwole się upomnieć o schemacie pstryczki te jajka bo kwadraty chyba inaczej mają wyjścia nie? schemat przyda się z pewnością dla potomnych
|
|