Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - zdejmowanie kierownicy w mk4

pawelo06 - 9 Lut 2008, 20:27
Temat postu: zdejmowanie kierownicy w mk4
witam wszystkich zakupiłem kierownice typeR z nabą odrazu już przykręconą od fiesty też mk4,moje pytanko dotyczy sposobności zdjęcia orginalnej kierownicy wypiecia poduszki powietrznej..... w taki spośób żeby nie uzkodzic czegoś i w razie sprzedania móć spowrotem założyć orginalną
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w zdejmowaniu poprosze o opis działania w tej sprawie
Bede wdzięczny!!!!!

kaczoro - 9 Lut 2008, 21:17

Zdemontuj sobie osłonę kolumny kierowniczej potem odkręcasz poduszke (dwie śruby z tyłu kierownicy, bodajże 5,5 mm), rozłączasz wtyczke i wyjmujesz airbag :) Teraz pozostaje Ci jedynie odkręcić śrubę trzymającą kierownicę (chyba 24mm, jeśli dobrze pamiętam) i gotowe :ok:

P.S. chyba nie muszę przypominać żeby przed rozpoczęciem pracy odpiąć akumulator ;/

Pozdrawiam!

pawelo06 - 9 Lut 2008, 21:30

dzięki! :ok:
zoharek - 9 Lut 2008, 21:34

Tu masz ładnie ze zdjęciami :)

http://www.pumapeople.com...md=article&id=3

pawelo06 - 9 Lut 2008, 22:07

link nie chadzi ale dzięki.....
ps czy przy odkręcaniu trzeba ja zablokować i jak uwazać zeby nowa była dobrze ustawiona .....

kaczoro - 9 Lut 2008, 22:18

pawelo06 napisał/a:
link nie chadzi ale dzięki.....
ps czy przy odkręcaniu trzeba ja zablokować i jak uwazać zeby nowa była dobrze ustawiona .....

Musisz się zalogować to będzie działało :ok:

Wyjmij kluczyki ze stacyjki to sie zablokuje :-) Montujesz na oko, ustaw koła do jazdy na wprost i podmień kierownice montując nową w neutralnej pozycji :-) Montuje się ją na takim wieloklinie, że bardzo łatwo ustawić jest kierownicę w odpowiedniej pozycji. Chyba zrozumiale się wyraziłem :-P

pawelo06 - 10 Lut 2008, 09:03

linka sprawdzony wzzyskto już wiem
mucios graciassssss