|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK3] Kierownica ciężko się obraca
murgrabia - 4 Lut 2008, 20:35 Temat postu: [MK3] Kierownica ciężko się obraca Mam pewien kłopot z moim autkiem. Od pewnego czasu kierownica, zaczęła stawiać większy opór - podczas skręcania. Zawrócić tym autkiem na drodze ( na tzw.3) jest bardzo trudne. Można powiedzieć, że się siłuję z kierownicą. Jak napełnię na max. bak i zabiorę na pokład 4 osoby, jeszcze ciężej chodzi. Ale zawsze odbija normalnie, prawidłowo. Fiestka jedzie prosto, nie pływa po drodze. A jeszcze nie dawno można było kręcić jednym paluszkiem. Tak lekko chodziła. Aaaaa - autko nie ma wspomagania. Jak zdiagnozować usterkę?
madek - 4 Lut 2008, 20:38
masz 3 opcje:
krzyżak (wtedy by raczej nie odbijało)
maglownica (zatarta)
łożyska mcphersonów (na to stawiam)
murgrabia - 4 Lut 2008, 20:43
madek napisał/a: |
łożyska mcphersonów (na to stawiam) |
A jak je sprawdzić?
[ Dodano: Pon Lut 04, 2008 21:06 ]
murgrabia napisał/a: | madek napisał/a: |
łożyska mcphersonów (na to stawiam) |
A jak je sprawdzić? Ale to dziwne.... Ciężko się kręci. Odbija sama prawidłowo, więc raczej bym na to nie stawiał... |
habit_m - 4 Lut 2008, 21:30
Podnieś samochd na pieńki, koziołki czy co tam będziesz miał pod ręką i kręć kierą od lewj do prawej. Jak zauważysz na którejś piaście (ew. na obu) dziwne przeskoki (zamiast płynnego ruchu skrętu), wyczuwalny opór, charczenie, dziwne dźwięki zacinania piast to łożyska. Ew. odczas podnoszenia i opuszczania samochodu na koła tzn. odczas wsuwania sie kolumny - głośne dźwięki i zgrzytania to bedą łożyska.
Tak sobie myśle że możnaby jeszcze odłączyć drążki od piat i zobaczyć czy fajera ciężko się kręci to wtedy bym odejrzewał maglownice. Krzyżaka to ja bym raczej niepodejrzewał jako sprawcy.
pozdrwienia
Noc - 4 Lut 2008, 21:38
murgrabia napisał/a: | Mam pewien kłopot z moim autkiem. Od pewnego czasu kierownica, zaczęła stawiać większy opór - podczas skręcania. Zawrócić tym autkiem na drodze ( na tzw.3) jest bardzo trudne |
może to głupie ale sprawdź ciśnienie w oponach
murgrabia - 4 Lut 2008, 23:31
Noc napisał/a: | murgrabia napisał/a: | Mam pewien kłopot z moim autkiem. Od pewnego czasu kierownica, zaczęła stawiać większy opór - podczas skręcania. Zawrócić tym autkiem na drodze ( na tzw.3) jest bardzo trudne |
może to głupie ale sprawdź ciśnienie w oponach |
|
|