|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - kiedy wymieniamy sprężyny?
xsxsx - 7 Sty 2008, 13:34 Temat postu: kiedy wymieniamy sprężyny? Może to i głupie pytanie ale proszę o odpowiedź.
Skąd mam wiedzieć kiedy moje sprężyny są do wymiany? Mam seryjne, nigdy nie wymieniane a autko od 1997r na nich jeździ...
One sie jakoś zużywają, czy dopiero jak pękną czy coś to wymiana?
diodalodz - 7 Sty 2008, 15:59
jak pęknie albo nie równo stoi to ewidentnie . Z biegiem lat sprężyny robią się miekkie i siadaja . Możesz je dać do rozciągnięcia i hartowania i posłużą kolejne lata a wyjdą taniej niż nowe .
126gt - 7 Sty 2008, 16:14
trzeba uważać bo jak pęknie bo możne być nie miło...:
maxim - 7 Sty 2008, 17:50
Tak jak wyzej wspomina dioda poprostu siadaja i potem czesto samochód wygląda jak citroen ze skopaną hydrauliką a sprężynki sprawdzisz w prosty sposób dobrze sie zapierasz i dobijasz przód lub tył na maksa tak jakbyś chciał rozbujać jak wstaje od razu do pozycji wyjsciowej to oki jak "pływa" przez jakis czas to można mysleć o wymianie
zoharek - 7 Sty 2008, 17:52
Akurat tak się "sprawdza" amory bo to one odpowiadają za powstrzymanie bujania auta po ugięciu, więc jak nie wiesz to nie myl.
maxim - 7 Sty 2008, 18:08
dobra dobra Panie krytyk a co polecasz bo z tego z wiem to nawet test na szarpakach pokazuje jedynie "zdolność tłumienia" amora jak w takim razie zbadać spręzynę ??
zoharek - 7 Sty 2008, 18:16
Tak jak dioda napisał. Nic dodać nic ująć. Ja tam odwiedzam mechanika mojego
diodalodz - 7 Sty 2008, 18:39
bada się prosto jeśli jeździsz po mieście i słyszysz że amor (dobija) tzn że zawieszenie ma taki skok że amortyzator się zamyka max to wtedy trzeba coś z tym zrobić .
Damian-jg - 23 Lut 2008, 07:18
Ok Panowie a jakie sprezynki polecacie??? Ja chcialem normalne wstawic i zastanawialem sie nad tymi z allegro jamex.
Co o tym sadzicie??
SpiderMAN - 23 Lut 2008, 10:36
O jamexach bylo sporo, wiec poszukaj...
|
|