|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Silniki diesla - jak znajsc GMP pierwszego t³oka w 1.8 D
kubasa976 - 4 Sty 2008, 13:13 Temat postu: jak znajsc GMP pierwszego t³oka w 1.8 D witam
otusz mam problem z okresleniem po³ozenia pierwszego t³oka moze ktos z was mi pomoze
g³owica jest na aucie , posiadam trzpien ustawczy ktury potrzeba do tego
diodalodz - 4 Sty 2008, 22:01
wykrêæ wtryskiwacz i w³ó¿ kawa³ek drucika do cylindra i krêæ tak wa³em aby t³ok poszed³ max do góry wtedy wrkêcasz ko³ek blokuj±cy w blok silnika i finisz . Pro¶ciej jak masz nie zdjêty pasek bo ustawiasz "Góre" na znaki i wkrecasz blokade .
[ Dodano: Pi± Sty 04, 2008 22:02 ]
wykrêæ wtryskiwacz i w³ó¿ kawa³ek drucika do cylindra i krêæ tak wa³em aby t³ok poszed³ max do góry wtedy wrkêcasz ko³ek blokuj±cy w blok silnika i finisz . Pro¶ciej jak masz nie zdjêty pasek bo ustawiasz "Góre" na znaki i wkrecasz blokade .
kubasa976 - 4 Sty 2008, 22:15
a gmp przy tym silniku jest gdy t³ok jest w najwyszym miejscu bo jakos zadnej blokady nie mog³em wyczuc
KrystianA - 4 Sty 2008, 22:30
kubasa976 napisa³/a: | a gmp przy tym silniku jest gdy t³ok jest w najwyszym miejscu bo jakos zadnej blokady nie mog³em wyczuc |
a paski masz zdjête czy za³o¿one ??
diodalodz - 5 Sty 2008, 01:27
jak wkrêcisz blokade nie bedziesz mog³ obracaæ wa³em .
kubasa976 - 5 Sty 2008, 09:28
dzis spróbuje
paski mam zdjete bo gdym mial za³ozone to zaden problem
diodalodz - 5 Sty 2008, 16:07
tylko nie krêæ na si³ê zeby nie pogi±æ zaworów . wszystko z czuciem i obracanie rozrz±dem i wa³em .
kubasa976 - 5 Sty 2008, 17:49
jusz znalaz³em to miejsce dzieki tobie i drugiemu silnikowi ktury lezy w garazu
zrobi³em pare obrotów wa³em dla pewnosci czy nic sie nie t³ucze
i jest dobrze jak narazie
[ Dodano: Sob Sty 05, 2008 18:45 ]
pozatym i tak ze strachem krêci³em wa³em korbowym bo g³owica poregenracjia za ktur± da³em prawie 500z³
KrystianA - 7 Sty 2008, 00:16
kubasa976 napisa³/a: | jusz znalaz³em to miejsce dzieki tobie i drugiemu silnikowi ktury lezy w garazu
zrobi³em pare obrotów wa³em dla pewnosci czy nic sie nie t³ucze
i jest dobrze jak narazie
[ Dodano: Sob Sty 05, 2008 18:45 ]
pozatym i tak ze strachem krêci³em wa³em korbowym bo g³owica poregenracjia za ktur± da³em prawie 500z³ |
a pozosta³e blokady ci ³adnie wesz³y ?? w sensie na pompie i w trzecim miejscu blokuj±cym wa³ek rozrz±du ?
kubasa976 - 7 Sty 2008, 15:01
wa³ek blokowa³em na dwuch miejscach na trzpien i na koncu wa³ka
pozatym po zrobieniu 6 obrotów wszytko ³adnie sie zgr±³o
za 30 min ide odpowietrzaæ uk³ad wtryskowy i pierwsze odpalenie
[ Dodano: Pon Sty 07, 2008 20:14 ]
pierwsze odpalenie troche mnie zawied³o
strasznie kopci, nie ma mocy, cieszko pali
sprawdzi³em jeszcze raz jak jest ustawiony r±rz±d ale wysz³o mi na to ze dobrze
powiem jeszcze ze jest po regeneracji pompa wtryskowa nowe wtryski i po regeneracji g³owica , i nowe swiece
KrystianA - 8 Sty 2008, 02:28
kubasa976 napisa³/a: | wa³ek blokowa³em na dwuch miejscach na trzpien i na koncu wa³ka
pozatym po zrobieniu 6 obrotów wszytko ³adnie sie zgr±³o
za 30 min ide odpowietrzaæ uk³ad wtryskowy i pierwsze odpalenie
[ Dodano: Pon Sty 07, 2008 20:14 ]
pierwsze odpalenie troche mnie zawied³o
strasznie kopci, nie ma mocy, cieszko pali
sprawdzi³em jeszcze raz jak jest ustawiony r±rz±d ale wysz³o mi na to ze dobrze
powiem jeszcze ze jest po regeneracji pompa wtryskowa nowe wtryski i po regeneracji g³owica , i nowe swiece |
1> a ja kto sk³ada³e¶ do kupy - Np g³owice ?
2 > czy uzy³e¶ do niej nowych ¶rub ? JAk z uszczelk± pod g³owicê ?
3 > Mierzyles kompresjê ?
4 > sk±d masz nowe wtryski ? i ile kosztowa³y...
diodalodz - 8 Sty 2008, 12:19
bedzie kopciæ je¶li nie ustawisz dobrego k±ta na pompie . Ustawia siê to na czujnik zegarowy .
kubasa976 - 8 Sty 2008, 15:12
g³owica by³a oddana do zaprzyjaznionego warszczatu gdzie mi odrazu ustawili luzy zaworowe
wymienione koñcówki wtrysków na nowe boscha w serwisie cena od szt 120 z³
kopresji nie mierzy³em i zastanawiam sie nad tym czy nie zmierzyc
uszczelka z 4 z±bkami
z tego wynika ze musze poszukac jakiego¶ serwisu zeby mi ustawili k±t
[ Dodano: Wto Sty 08, 2008 19:38 ]
mierzyc bede pod koniec tygodnia jak otrzymam cisnieniomierz
ile moze kostowac ustawienie k±ta wtrysku i czy kady mechanik potrafi czy szukac wyspecjalizowanego warsztatu
diodalodz - 8 Sty 2008, 20:36
raczej dizlarze tylko a koszt ok 100 z³ .
KrystianA - 8 Sty 2008, 23:17
kubasa976 napisa³/a: | g³owica by³a oddana do zaprzyjaznionego warszczatu gdzie mi odrazu ustawili luzy zaworowe
wymienione koñcówki wtrysków na nowe boscha w serwisie cena od szt 120 z³
kopresji nie mierzy³em i zastanawiam sie nad tym czy nie zmierzyc
uszczelka z 4 z±bkami
z tego wynika ze musze poszukac jakiego¶ serwisu zeby mi ustawili k±t
[ Dodano: Wto Sty 08, 2008 19:38 ]
mierzyc bede pod koniec tygodnia jak otrzymam cisnieniomierz
ile moze kostowac ustawienie k±ta wtrysku i czy kady mechanik potrafi czy szukac wyspecjalizowanego warsztatu |
a widzisz , napisa³e¶ ¿e masz nowe wtryski , a jednak koñcówki wtrysków......
nowych chyba brak.. w intercars tylko regenerowane BOSH...
zale¿y czy ty ingerowa³e¶ w pompê, bo niby po jakim¶ remoncie pisa³e¶ ¿e jest.
W sensie czy sam j± zdejmowa³e¶ i zak³ada³e¶ (wtedy pewnie sie rozjecha³o) , bo ta kto dziêki blokadzie na pompie wsuniesz j± tylko w jednym, prawid³owym momencie....
czyli ew po ustawieniu k±ta wtrysku na logike ju¿ nie ruszaj±c pompy i ko³a na pompie nie ma prawa siê rozjechaæ.
kubasa976 - 8 Sty 2008, 23:31
ja aby wykrenci³em pompe i zawioz³em do wyspecjalizowanego serwisu
i ponownie za³ozy³em
ale musia³em zdji±c kolo na pompie zeby wyj±c j± i w tym momecie utraci³em wczesniej ustawiony k±t wtrysku
czyli teraz pozostaje mi pojechac na ustawienie k±ta wtrysku
PYJO - 9 Sty 2008, 00:01
a ustawiles ja na kolach na stare odgnioty czy tak na pale jak ci pasowa³o?? bo o ile dobrze kojarze to regulacja jest na kole z pompy a nie samom pompom teoretycznie jak jest pompa dobrze zrobiona to powina byc ustawiona na srodku tych fasolek i powinno byc oki ale najlepiej pojechac ustawic na zegar do speców od ropniazy
diodalodz - 9 Sty 2008, 02:02
mylicie siê koledzy . Sama pompa ma ko³o na sto¿ku ale prócz ko³a ma jeszcze klin który nie pozwoli zmieniæ pozycji pompa ko³o . Jedynym miejscem regulacyjnym rozrz±du jest wa³ek rozrz±du bo tam jest tylko sto¿ek . K±t na pompie reguluje siê 4 ¶rubami 3 na korpusie ko³o rozrz±du i 4 na stoliku za pomp± . Odkrêcacie 4 ¶ruby i mo¿ecie sobie regulowaæ pompe prawo lewo . procedura jest taka ¿e ustawiacie sobie silnik na znaki montujecie czujnik zegarowy i przestawiacie pompe na punk pocz±tku t³oczenia i odpowiednio korygujecie ruch t³oczka w pompie . jest jeszcze metoda dynamiczna czyli zak³adacie przystawkê do lampy stroboskopowej na rurkê i patrzycie na k±t tak jak w benzyniaku .
kubasa976 - 9 Sty 2008, 09:46
ko³o na pompie ustawi³em na srodku i tak przykrenci³em
czyli widze ze nie uda sie mechanika
zna ktos dobrego pompiarza z okolic lublina
|
|