|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK3] Ciê¿ko odpala jak ciep³y silnik
TomekkemoT - 4 Gru 2007, 10:02 Temat postu: [MK3] Ciê¿ko odpala jak ciep³y silnik Witam. Szuka³em podobnego na forum ale znalaz³em tylko o problemach na ciep³o z rozrusznikiem.
Ostatnio zauwa¿y³em, ¿e jak mam ciep³y silnik to jaki¶ ciê¿ko odpala. Rozrusznik krêci jednak silnik nie chce zaskoczyæ. Jak ju¿ siê to uda mam wra¿enie ¿e przez chwilê jest co¶ nie tak tzn jak by nie mia³ mocy i trudno siê wkrêca na obrotu (po chwili ju¿ wszystko jest ok). Jakie¶ 3k km ustawia³em zawory, 5k km wymieni³em ¶wiece, przewody i filtr powietrza, i do tej pory by³o ok. Jak jest zimny nie ma sprawy zapala bez problemu. Zaczê³o siê tak dziaæ jak zmieni³em termostat (temp. otwarcia 88st.). Nie sadzê ¿eby to mia³o jaki¶ wp³yw na odpalanie ale... Co siê mo¿e dziaæ?
daniel - 4 Gru 2007, 13:33
filtr paliwa zmieñ jeszcze
TomekkemoT - 4 Gru 2007, 14:51
Fakt. O tym Nie pomy¶la³em.
stahoojedyn - 10 Sty 2008, 23:57
i co dziala??
TomekkemoT - 11 Sty 2008, 08:14
Przedyskutowa³em sprawê filtra paliwa i doszli¶my do wniosku, ze jak na zimno pali od razu to nie mo¿e byæ to sprawa filtra (bo niby dla czego), podejrzenie pad³o na zawory - ale one by³y ustawiane jakie¶ 4 miechy temu. Nastêpnym podejrzanym jest reduktor - na ciep³o mo¿e nie trzymaæ i jak pale na benzynie to za pierwszym razem dostaje paliwo i gaz, zalewa ¶wiece i ciê¿ko go odpaliæ. Muszê jeszcze sprawdziæ czy dobrze bêdzie odpala³ na ciep³ym na gazie, a nie na benzynie.
daro - 15 Sty 2008, 21:20
a jak u Ciebie z czujnikiem temp. silnika moze tu masz uszkodzony czujnik i daje z³e dane do kompa
zima77 - 27 Lut 2008, 14:39
Witam
mam podobny problem z odpaleniem. Na zimnym silniku od razu odpala - gdy silnik sie nagrzeje jest problem z odpaleniem (mam wra¿enie jakby ¶wiece by³y zalane w tym momecie ale mo¿e sie myle). U mnie tez sie zacz±³ ten problem (mo¿e nie od razu) po wymianie czujnika tempratury i termostatu.
Czy mo¿e kto¶ wie co mo¿e byæ przyczyn± tego problemu z zapalaniem?
TomekkemoT czy uda³o Ci sie mo¿e cos ustaliæ?
pozdrawiam
TomekkemoT - 27 Lut 2008, 20:14
Witam.
Nic nowego nie wskóra³em. Wymieni³em ¶wiece i nic to nie da³o. By³em u znajomego mechanika i powiedzia³ mi, ze mo¿e parownik od gazu nie trzyma (tym bardziej jak jest ciep³y) i nie odcina dok³adnie gazu (na zimnym gaz zd±¿y wywietrzeæ). Jak ciep³y to gaz dodatkowo miesza sie z benzyn± i lekko zalewa ¶wiece i przez to mo¿e nie odpalaæ. Ale nie sprawdza³em tego bo obecnie cierpiê na brak kasiorki. No có¿ trzeba bêdzie je¼dziæ póki sie da. Za jakie¶ dwa, trzy miesi±ce bêdê zmienia³ olej i planuje wlaæ shell high mileage 15w50. Jest gêstszy w wysokich temperaturach, mo¿e to co¶ zmieni. Jak by¶ co¶ ustali³ zima77 to proszê daj mi znaæ.
zima77 - 29 Lut 2008, 15:16
We wtorek jestem umówiony u mechanika na przegl±d po zimie - poprosze go wtedy ¿eby zobaczy³ co jest przyczyn± tego problemu.
Jak tylko co¶ TomekkemoT sie dowiem to dam Ci znac tu na forum
pozdrawiam
edzia009 - 19 Sty 2012, 18:44
i jak problem rozwi±zany ?
Rebel - 19 Sty 2012, 19:01
Gratulacje edzia009! Prawie czteroletni wykop
Cytat: | Wys³any: Pi± Lut 29, 2008 15:16 |
vegetagt - 19 Sty 2012, 19:24
edzia009, jezeli ty masz ga¼nik, to w tabeli obs³ugi silnika jest napisane, ¿e ciep³y silnik trzeba odpalaæ z gazem w desce .
Mój ga¼nikowy 1.1 te¿ swego czasu odpala³ na ciep³o bez gazu, ale potem znormalnia³
edzia009 - 19 Sty 2012, 21:17
nie gaznik tylko wtrysk jedno
vegetagt - 19 Sty 2012, 21:29
to zmieñ w profilu silnik na 1.1i
edzia009 - 19 Sty 2012, 22:00
ok
|
|