Forum FiestaKlubPolska -

Car Audio i CB - Jak wygluszyc drzwi przednie z glosnikami??

tajmus - 30 Lis 2007, 09:45
Temat postu: Jak wygluszyc drzwi przednie z glosnikami??
now iem ja wpakowalem sobie 13 do przednich drzwi al enic nie robiac z jakims wygluszaniem bo i nie wiem za bardzo o co w tym wszystkim chodzi i jak ja to mam zrobic. Wiec prosze was o dokladne instrukcje co i jak?? najlepiej tez jakies zdjecia. Jaki materila potrzebuje itp. No i wiadomo jak tam to wygluszyc, zamatowac itp... bede bardzo wdzieczny
woytek13 - 30 Lis 2007, 16:23

LINK

Tutaj masz go MK4 ale może się przydać :fox:

mikolaj_r - 1 Gru 2007, 12:46

Masz 3 wyjścia:

-maty app na allegro, koszt ok.150-200 pln/parę drzwi
-mata uszczelniająca Soudal Soudalband dostepna w obi albo castoramie, koszt ok.150 pln/parę drzwi
-maty dynamat, , koszt ok.300-500 pln/parę drzwi

Dynamat ma najlepsze właściwości tłumiące i przy tym jest najlżejszy, lecz niestety najdroższy.
Przy matach app trzeba zwrócić uwagę na porządne oklejenie z użyciem opalarki albo suszarki do włosów bo niedbale przyklejone lubią spłynąć w lecie.
Soudal jest dosyć cienki - więc nie obciąża tak bardzo drzwi, lecz w niektórych miejscach trzeba go kleić podwójnie np. za głosnikiem.

Wytłumienie w skrócie polega na dokładnym wyklejeniu powierzchni wewnętrznej i zewnętrznej drzwi od strony wnętrza, a także wyklejeniu/obłożeniu pianką/pastą do wytłumiania wszystkich elementów które mogą wydawać niepotrzebne dźwieki np. cięgna od zamków. Pamiętaj o dokładnym wymyciu i odtłuszczeniu powierzchni.Aha, i nasmaruj i sprawdź czy wszystko ok z zamkami i mechanizmem od szyb zanim zakleisz drzwi :)

kmb - 1 Gru 2007, 15:44

wszystko sie zgadza ale mi za pare dzwi matami app wyszło niecałe 100 zł. Więc z cena przesadziłes. Mozna kpic 25x50 juz w granicach 5.5 za sztuke. Pamietam ze jak wytłumialem swoje drzwi wyszło mi okolo 100 zł z wysyłką.Tak jak kolega wyzej powiedział odtłuscić i nakładać rozgrzane suszarką. Filozofii nie ma prosta raczej robota więc bez problemu dasz sobie rade.
woytek13 - 1 Gru 2007, 17:36

A efekt?? To naprawdę tak dużo daje?? Czy odczuję różnicę na seryjnych głośnikach??
mikolaj_r - 1 Gru 2007, 20:25

woytek13 napisał/a:
A efekt?? To naprawdę tak dużo daje?? Czy odczuję różnicę na seryjnych głośnikach??

Nie wiem czy ktoś Ci odpowie na takie pytanie bo zwykle tłumi się drzwi przy wymianie głosników. Na moich Powerbassach była duża różnica, trochę cieplejsze granie i możesz bez obaw dać głosniej bez jakiegoś dziwnego brzęczenia.
kmb napisał/a:

wszystko sie zgadza ale mi za pare dzwi matami app wyszło niecałe 100 zł. Więc z cena przesadziłes. Mozna kpic 25x50 juz w granicach 5.5 za sztuke. Pamietam ze jak wytłumialem swoje drzwi wyszło mi okolo 100 zł z wysyłką.

Ja mówiłem o wyklejeniu całej powierzchni za głosnikiem + cała pod tapicerką. 100 minus co najmniej 10 zł wysyłka to zostaje Ci 90. 90/5,5=16 mat czyli 8 mat na jedne drzwi - to za mało.

kmb - 1 Gru 2007, 23:09

Tak własnie chyba kupiłem 16 sztuk. 8 na drzwi. Drzwi mają powierzchnie jakiś połmetra kwadratowego. (fiesta 5 d) Spokojnie starczyło.

A co do pztania
mikolaj_r napisał/a:

To za tę kasę to ja bym kupil lepsze głosniki a kiedys pozniej se drzwi wytłumil