Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - kontrolka ssania/świece żarowe

stasiek49 - 13 Lis 2007, 20:09
Temat postu: kontrolka ssania/świece żarowe
witam od czego jest kontrolka pomarańczowa z symbolem ssania/świece żarowe,świeci przez kilkanaście sek. po odpaleniu,czy to jest automatyczne ssanie ale jak było ciepło nie świeciła,pytanie dotyczy MKlll 1.1i 95r?????????????????/
diodalodz - 14 Lis 2007, 00:46

to ciekawe zrób zdjęcie tej kontrolki .
daniel - 14 Lis 2007, 07:59

a może od poduszki ?
jackrzec - 14 Lis 2007, 08:35

daniel napisał/a:
a może od poduszki ?
Na pewno od poduszki - ktoś zmieniał zegary i założył starsze. Akurat w tych 94-95 - kontrolka poduszki jest w tym miejscu co poprzednio były świece/ssanie
daniel - 14 Lis 2007, 11:45

też tak teraz mam bo załozyłem z obrotkiem
Parch - 14 Lis 2007, 12:14

daniel napisał/a:
też tak teraz mam bo załozyłem z obrotkiem

Założyłeś nie te zegary co trzeba. Bynajmniej nie wynika to z faktu, że jest obrotomierz.

daniel - 14 Lis 2007, 12:16

ale ja chciałem mieć obrotka, przerabiać tą kontrolkę jak dla mnie nie ma potrzeby to jest dieslowa
SpiderMAN - 14 Lis 2007, 13:21

Ja mam tak samo...
Niestety z cudem graniczy dorwanie zegarów z takimi kontrolkami jak potrzeba...
Ja wiem od czego ta kontrolka i mi to wystarcza... :D

Parch - 14 Lis 2007, 13:37

Nic się nie przerabia, tylko kupuje się właściwe zegary:

http://moto.allegro.pl/it...abs_airbag.html

Dosyć trudno je zdobyć, ale dla chcącego...

SpiderMAN - 14 Lis 2007, 13:41

albo sie zmienia tarcze razem z ikonkami... na biale majace w komplecie odpowiedia kontrolke...
stasiek49 - 14 Lis 2007, 16:37

panowie mnie chodziło o konkretną odpowiedż a nie gdybanie,daniel, jackrzec, diodalodz, czy nie widzieliście w zegarach kontrolki z symbolem ssania/świece żarowe w kolorze pomarańczowym a kontrolki poduszek?

[ Dodano: Sro Lis 14, 2007 15:37 ]
zegary mam prawidłowe

SpiderMAN - 14 Lis 2007, 18:30
Temat postu: Re: kontrolka ssania/świece żarowe
stasiek49 napisał/a:
witam od czego jest kontrolka pomarańczowa z symbolem ssania/świece żarowe,świeci przez kilkanaście sek. po odpaleniu,czy to jest automatyczne ssanie ale jak było ciepło nie świeciła,pytanie dotyczy MKlll 1.1i 95r?????????????????/
Ne masz prawidlowych zegarow, bo gdybys mial auto sprzed 94 roku, to tak... powinna byc to kontrolka wlasnie z ssaniem... po 94r. jest w tym miejscu kontrolka AirBaga... co koledzy juz sugerowali...
stasiek49 - 14 Lis 2007, 18:41

SpiderMAN, rozróżniam symbole kontrolek,jest kontrolka z ssanie+świece i jest kontrolka poduszek, ja pisze o symbolach kontrolek a nie ich położeniu
SpiderMAN - 14 Lis 2007, 18:45

A to zmienia postac rzeczy... W takim wypadku ci nie pomoge...
jackrzec - 14 Lis 2007, 19:16

stasiek49 napisał/a:
jest kontrolka z ssanie+świece i jest kontrolka poduszek, ja pisze o symbolach kontrolek a nie ich położeniu
w 95 roku licznik z obrotkiem wygląda tak i nie ma od tego odwołania - bo pod koniec produkcji już nic nie zmieniali!

W tych zegarach na dolnych kontrolkach są 4 żarówki, a poprzednio były 3 i np (P) i (!) świeciły razem, ale zajmowały podwójne miejscea żarówka była jedna. Po 94 je wpakowali na pojedyncze miejsce. Widocznie albo ktoś zmienił zegary, albo masz coś nie tak w instalacji, bo na kontrolce od świec nawet nie powinno być żarówki!

Parch - 14 Lis 2007, 20:13

stasiek49 napisał/a:
zegary mam prawidłowe

Stasiek napiszę dlaczego jestem pewien, że zegary masz nieprawidłowe.
Gdybyś miał właściwe zegary to wyglądałyby one tak:

Kontrolka od ssania/świec żarowych znajduje się w dolnym rzędzie na środku. Jeśli przyjrzysz się tyłowi licznika, którego zdjęcie prezentuję do dostrzeżesz dlaczego nie ma prawa się świecić ta kontrolka w samochodach z silnikami benzynowymi. Tam nawet nie ma ścieżek "nalutowanych" na płytce!!!

stasiek49 - 14 Lis 2007, 21:36

mam zegary takie jak jackrzec, pokazał,są nalutowane ścieżki nr 6masa i nr 9 nr. 8 ręczny nr.7 abs?