Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - Bezpiecznik nr 2 --oświetlenie wnętrza,podtrzymanie problem

SebaE - 3 Lis 2007, 19:34
Temat postu: Bezpiecznik nr 2 --oświetlenie wnętrza,podtrzymanie problem
Witam
Mam taki problem,na bezpieczniku nr 2 w kabinie mam duży pobór prądu około 0,15A na postoju.
Z tego co wiem bezpiecznik ten odpowiada za oświetlenie i podtrzymanie pamięci radia.
Odłaczałem radio,wyjmowałem wszystkie żarówki, ale pobór jest nadal taki sam (duży), gdzie mogę szukać przyczyny ?
Auto to Fiesta 1.3 97r

bobi1983 - 3 Lis 2007, 22:24

ten bezpiecznik odpowiada za oświetlenie wnętrza, zapalniczkę, zegar i pamięć radioodbiornika. Może masz zwarcie na przewodach, mógł się któwyś przetrzeć i zwiera do masy delikatnie.
jackrzec - 4 Lis 2007, 09:11

SebaE napisał/a:
mam duży pobór prądu około 0,15A na postoju.
Tego to mi nie pisałeś! Pisałeś tylko że "duży", a ja pomyślałem pewnie z 1,5 A! 0,15 to prawie nic! i tyle może brać podtrzymanie pamięci radia i zegarek.
SebaE - 4 Lis 2007, 16:01

jackrzec napisał/a:
SebaE napisał/a:
mam duży pobór prądu około 0,15A na postoju.
Tego to mi nie pisałeś! Pisałeś tylko że "duży", a ja pomyślałem pewnie z 1,5 A! 0,15 to prawie nic! i tyle może brać podtrzymanie pamięci radia i zegarek.

Tylko że kilka dni postoju i akumulator rozładowany.

Problem się rozwiązał okazało się że za pobór odpowiada podłączenie nieoryginalnego radia.
Kabelek czerwony i zółty były razem złączone (jeden odpowiada chyba za zasilanie radia po kluczyku a drugi za podtrzymanie ) to powodowało to zużycie

jackrzec - 4 Lis 2007, 19:54

SebaE napisał/a:
Tylko że kilka dni postoju i akumulator rozładowany.
To masz padnięty ten akumulator. Załóżmy że masz 50Ah czyli teoretycznie powinien dawać prąd o natężeniu 1A przez 50h, a niech aku ma 80% wydajności to ok 40h. a przy 0,15 dobre 250h czyli ponad 10 dni!
SebaE - 4 Lis 2007, 20:34

[/quote]To masz padnięty ten akumulator. Załóżmy że masz 50Ah czyli teoretycznie powinien dawać prąd o natężeniu 1A przez 50h, a niech aku ma 80% wydajności to ok 40h. a przy 0,15 dobre 250h czyli ponad 10 dni![/quote]

Aku jest nowy.
Ogólnie zużycie całkowite na postoju wynosiło 0,20A
Pomnożone 0,20A x 24h =4,8Ah
Pojemność Aku to 45Ah
Po 7 dniach eskploatacji(w tych temperaturach) był już problem bo auto jest używane na krótkich trasach i akumulator nie jest doładowywany jak trzeba