Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - Po wymianie dolotu i obudowy filtra gaśnie

jez733 - 11 Paź 2007, 20:54
Temat postu: Po wymianie dolotu i obudowy filtra gaśnie
Dzisiaj założyłem nową obudowe, filtr i dolot i zadowolony odpalam autko i wszystko ok, troche za wysokie obroty miał, więc wyregulowałem LPG i na wolnych perfect więc chciałem zrobić jazdę próbną, przejechałem kilkanaście metrów i auto zaczeło gasnąć na wolnych, chwile postoi i znowu na wolnych chodzi dobze, przejadę kilka metrów i znowu to samo, co to może być?
Laskosz - 11 Paź 2007, 21:32

z tego co pamiętam to tobie to tylko na gazie jeździ więc wygląda na to że dalej masz niepoprawne ustwienie :) jak Ci się wkręca na obroty podczas jazdy? nie brakuje mu mocy?
Pozdro

jez733 - 11 Paź 2007, 22:05

Laskosz napisał/a:
z tego co pamiętam to tobie to tylko na gazie jeździ więc wygląda na to że dalej masz niepoprawne ustwienie :) jak Ci się wkręca na obroty podczas jazdy? nie brakuje mu mocy?
Pozdro

no bo nie ma mi kto sprawdzić czy pompka jest spalona czy odłączona... ja bym bardzo chciał na bynie odpalać itp

a co do wkręcania, na początku pukał ładnie, i jak wyjeżdżałem z podwórka to wkręcał się ok, po tych parunastu metrach już nie tak bardzo był taki efekt jakby mi gazu zabrakło, potem odżywał i potem jakby znowu zabrakło

co do tej regulacji to przed wymianą tej obudowy i dolotu tak w miare sobie wyregulowałem bo trzymał obroty i nie szarpał

Laskosz - 11 Paź 2007, 22:43

daj mu więcej gazu znaczy sie nie pedał tylko regulacja :) i sprawdź
Pozdro a najlepiej do gazownika podjedź bo regulacja kosztuje 20zł

jez733 - 11 Paź 2007, 22:46

Laskosz napisał/a:
daj mu więcej gazu znaczy sie nie pedał tylko regulacja :) i sprawdź
Pozdro a najlepiej do gazownika podjedź bo regulacja kosztuje 20zł

hehe skapnąłem się że nie pedałem :-P :-P

czyli mówisz że to na pewno wina wyregulowania?

Laskosz - 11 Paź 2007, 22:49

no chyba że ma za niskie obroty to moze gdzieś lewe powietrze ciągnąć,
PS Łoki przerzuć do LPG :)

jez733 - 11 Paź 2007, 22:56

Laskosz napisał/a:
PS Łoki przerzuć do LPG :)

nie wstawiłęm do LPG bo nie byłem pewien czy to wina gazu

Laskosz napisał/a:
no chyba że ma za niskie obroty to moze gdzieś lewe powietrze ciągnąć

to to raczej w przypadku mojego starego dolotu i puszki bo były kombinowane i nieorginalne

mark63 - 12 Paź 2007, 17:28

kolego przy LPG powietrza musi być określona ilość jeżeli dostanie za dużo to będzie klękał ja to rozwiązałem tak na dolot założyłem taką aluminiową rozciąganą rurkę i skierowałem wlot powietrza w stronę komory silnika i problem z gaśnięciem rozwiązany
WRonX - 12 Paź 2007, 18:06

mark63, mozesz wrzucic zdjecie, albo to jakos rozrysowac? Bo mi wyobraznia obrazkowa zmarla :)
jez733 - 12 Paź 2007, 20:11

WRonX napisał/a:
mark63, mozesz wrzucic zdjecie, albo to jakos rozrysowac? Bo mi wyobraznia obrazkowa zmarla :)

o właśnie wstaw jakieś foto albo dokładniej opisz ;-|

mark63 - 13 Paź 2007, 15:19

foto mie mam ale opisać moge obudowa filtra ma tzw nos czyli dolot powietrza którym zaciąga sobie daną ilość tegoż powietrza wlot głowny skierowany jest w stronę przedniego pasa a drugi wlot skierowany w dół z rurką która ciągnie ciepłe powietrze z kolektora wydechowego ale ten nas nie obchodzi interesyje nas dolot skierowany wprzód naszej fiestki .Średnicę tego dolotu trzeba mniej więcej zmierzyć poto aby zakupić rurkę aluniniową i opaskę rurka alu kosztuje ok 15pln. jest to taka harmonijka którą można rozciągnąć nawet do długości 50 cm dostępne w każdym sklepie moto. A więc po zakupie otwieramy maskę naszej fury odnajdujemy dolot główny (którego przegapić się ni da) izakładamy na końcówke jeden z końców rurki z opaską(można przed tym rozciągnąć sobie rurkę) którą dokręcamy drugi koniec rurki przekłanamu w odwrotną stronę do orginalnego dolotu inaczej kierujemy w stronę szyby przedniej uważając przy tym aby nie zagiąć rurki przy pomocy kawałka drutu mocujemy drugi koniec tak aby nie dotykał alternatora ta przeróbka pozbawiła mnie kłopotów zLPG nie mam już problemu typa gasnące auto podczas jazdy
nocai - 16 Paź 2007, 10:12

Mi taką rurkę gazowniki, od razu przy montażu założyli