| |
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka - zap這nu brak - znowu:(
Gifol - 28 Sie 2007, 19:05 Temat postu: zap這nu brak - znowu:( Witam szanowna brac!
Nie dawno pisa貫m, 瞠 po wymiane sprzeg豉 "zabrak這" iskry w mojej pszczo販e - suma sumarum okaza這 sie, 瞠 pad� EDIS. Wymiana na "nowy" ze szrotu za豉twi豉 sprawe....
tyle, 瞠 na ok miesi帷!
Nie musze pisa� jak mnie dopad這 wqr.....
Postanowi貫m, 瞠 tym razem nie dam sie skroic (ostatnio musia貫m fikn帷 i mechanikowi i elektrykowi...) i zacz掖em sprawe badac sam.
Zgodnie z przytaczana na naszym forum istrukcja sprawdzania zap這ny by wielce szanowny DIODALODZ ustali貫m:
1. Rezystancja czujnika po這瞠nia wa逝 250 ohm闚 (5i6 pin). Przy sprawdzaniu czy indukuje jakies napiecie (r騜ne wersje na forum ile powinno by� od 0,05 v do nawet 0,3 V ) m鎩 przyrzad mierniczy nie wykazuje nic. Nie wiem czy to jego wina, mo瞠 zbyt ma豉 cz瘰totliwo軼 pr鏏kowania (nie jest to sprzet markowy - jaki� supermarketowy DT-830 B) Niestey nie dysponuje 瘸dnym analogowym - co by wskaz闚ka mu mog豉 drgn望.
2. Przy wypietej kostce od cewki (ci篹ko tam 豉py wcisn帷:) na 鈔odkowym pinie jest 12 V.
3. Na z陰czce do edisa na 8 pinie jest 12V.
4. Na 9 pinie napi璚ia brak.
I tu prosze o pomoc:
Z tego co czyta貫m to na 9 pinie~(licz帷 od lewej) te� powinno by� napi璚ie - a u mnie brak. Prosze potwierdzcie czy dobrze to interpretuje i jaka jest ewentualnie tego przyczyna.
Po drugie martwi mnie ten czujnik po這瞠nia wa逝 - rezystancja dobra tylko co z tym indukowanym sygna貫m? Mo瞠 jest jaki� inny spos鏏 by stwierdzic czy jest on sprawny.
Co o tym s康zicie?
Na zako鎍zenie powiem, 瞠 fiesta rocznik 91, silnik 1.1 wtrysk. A iskry zabrak這 w czasie jazdy - w pewnym momencie samoch鏚 zgas� i ju� nie zapali�. (qrna ledwie zda造貫m na 郵ub przyjaciela - dobrze, 瞠 miasto i taxy by逝:).
ZDR紟KO!
kazi - 28 Sie 2007, 19:31
Moze znowu ci sie edis spali� wez spr鏏uj od豉czyc map sensora i pokrecic chwilke u mnie mia� zwarcie i blokowa� zap這n - samochod nie chcial zapalic sprawdz to a pozniej bedziemy dalej szukac przyczyny i sprawdz czy jak krecisz jest iskra
Gifol - 28 Sie 2007, 20:05
Iskre sprawdzi貫m na pocz徠ku - bez tego bym w og鏊e nie zaczyna�:)
te� obstawiam Edisa - chcia貫m najpierw wyeliminowa� inne elementy uk責aniki pod tytu貫m zap這n FIESTA:)
co do mapsensora to odpi望 go i sprubowac? czy na ja這wym biegu jako� on bieze udzia� w generowaniu iskry? Nie znam sie na tym za bardzo. Ale spoko sprubuje zaraz - choc sie sciemnia, ale co tam.
CO MYSLICIE O TYM 9 PINIE we wtyczce od EDISA - powinno byc tam 12 v czy nie?
[ Dodano: Wto Sie 28, 2007 20:14 ]
od豉czy貫m MAPSENSOR i nic iskry brak - czyli to nie to.
diodalodz - 28 Sie 2007, 22:13
9 pin to masa wiec nie powinno . Moim zdaniem zasyfi這 ci czujnik po這瞠nia wa逝 . Wykr耩 wyczy嗆 wkr耩 i powinien by� spok鎩 .
Gifol - 29 Sie 2007, 17:48
Czujnik wykreci貫m - 豉dny czy軼iutki wiec raczej nie on.
Znalaz貫m na allegro modu� - kupie i zamienie.
Z tej uj豉danki wygl康a mi 瞠 to EDIS znowu pad�.
Dam zna� jaki bedzie fina�.
No chyba, 瞠 macie jeszcze jakie� sugestie>?
POzdrawiam!
szynszyl - 29 Sie 2007, 19:29
nie lepiej pozyczyc od koleg闚 ze szczecina na chwile? .... jest was tam jak .. mr闚ek..
Gifol - 2 Wrz 2007, 09:16
witam ponownie!
qrna i nic!
Nowy EDIS - iskry brak.
Pozyczy貫m inny czujnik po這zenia wa逝, zamnieni貫m - tez nic!
Panowie co jeszcze? Moze cewka, ale jak ja sprawdzic?
Pomo瞠cie:)
diodalodz - 2 Wrz 2007, 13:44
nie ma sygna逝 z czujnika nie bedzie iskry , na 2 pin kostki od cewek dochodzi +12 V ??
Gifol - 2 Wrz 2007, 21:51
Tak - jak pisa貫m na samym poczatku na kostce od cewki, srodkowy pin dochodzi 12V.
2 czujniki polozenia wa逝 sprawdzone i nic.
moze cewka - jest jakis sposob zeby ja sprawdzic?
diodalodz - 2 Wrz 2007, 21:56
cewka hm wsad� zamiast cewki w kostk� od cewki 瘸r闚k� 5W z lampy przedniej (odegnij nowe i wsad� pod pin 1 i2 a potem 2i 3 i zobacz czy beda miga� .
Gifol - 2 Wrz 2007, 22:09
Sprawdze jutro.
Powiedz jeszcze co moze byc z tym czujnikiem - qrna martwi mnie ze miernik nie pokazuje 瘸dnych szpilek przy kreceniu - nie wiem czy to wina miernika, moze ma za ma豉 czestotliwosc pr鏏kowania? Ale z drugiej strony jakby by� popsuty, to jak go zamieni貫m na inny powinno zadzia豉�, a tu nic.
No chyba, 瞠 moze magnes na kole zamachowym, czy gdzie on tami jest. Ale raczej to chyba ma這 prawdopodobne? Qrna nie usmiecha mi sie sciagac skrzuni zeby se tam dostac!
zobacze jutro ta ceke - moze to to.
diodalodz - 3 Wrz 2007, 10:43
ja mia貫m taki przypadek w mondeo 2 razy . Raz go軼ie za這篡li silnik z automata do manuala i nie zmienili oprawki czujnika a zmienili ko這 zamachowe i wysz豉 prawie centymetrowa szpara , raz w escorcie przy zdejmowaniu skrzyni go嗆 uszkodzi� 這mem obsadke czujnika i te� by� zbyt daleko ko豉 zamachowego . Na kole nie ma magnes闚 . Magnes jest w czujniku , w momencie jak ko這 przelatuje zmienia si� "wielko嗆" magnesu
Gifol - 6 Wrz 2007, 19:03
witam!
od fiesty wr鏂i這 篡cie:)
Ja sie podda貫m i odda貫m samoch鏚 do fachowca.
Okaza這 si�, 瞠 winny braku iskry by� przep造womierz. Po jego wymianie iskra wr鏂i豉 - przynajmniej taka diagnoze postawi� fachowiec.
Co o tym myslicie - bo tak po prawdzei nie widzia貫m nigdzie na naszym forum, 瞠by przyczyn� braku iskry by� przep造womierz? Ale z rugiej strony nie mam powod闚 nie wierzy� elektrykowi - mo瞠 m鎩 przypadek b璠zei dla nas nowym do鈍iadczeniem:)
Pozdrawiam i jescze raz dzieki panowie za pomoc!
diodalodz - 6 Wrz 2007, 19:27
mo瞠 dla tego ze 1,1 nie ma przep造womierza .
Hehe je郵i ju� to mo瞠 map sensor . A pogromc� tego mitu jest Kazi kt鏎y odkry� to z rok temu .
Gifol - 6 Wrz 2007, 19:51
hmm... to ciekawe.
elektryk pokaza� mi t� cz窷� - podobno jest gdzies pod filtem powietrza. Jak t逝maczy� jest to "drucik" kt鏎y jest ch這dzony przep造waj帷ym powietrzem i dzieki temu odpowiednie dane przekazywane sa do komputera. Pokazywa� mi nawet te cz窷�. Pyta� czy chodzi mu o map sensor - zdecydowanie zaprzeczy� - zreszt� sam doskonale wiem jak wyglada map i gdzie jest.
Tez mnie qrna zadziwi� ten przep造womierz datego wam o tym pisze.
Qrna juz sam nie wiem co o tym mysle�. Ale fakt jest faktem fiesta jezdzi.
[ Dodano: Czw Wrz 06, 2007 20:00 ]
a tak na marginesie to czy ten przp造womierz to to samo co miernik przep造wu powietrza co to go kody b喚d闚 przydiagnostyce moga wyjaza�?
sawcio1234 - 6 Wrz 2007, 20:01
Ten drucik to wedlug mnie czujnik temperatury zasysanego powietrza ale on do iskry to wedlug mnie ma "nic" Pozdro
diodalodz - 6 Wrz 2007, 21:44
hehe
w mk3 1,1 nie ma przep造wki na milion procent . TO jest monowtrysk zwyk造 . Kto� cie zrobi� w konia .jedynie map sensor ma wp造w na zap這n bo generuje cz瘰totliwo嗆 i Edis przestawia sobie zap這n w zale積o軼i od obci您enia silnika .
Gifol - 6 Wrz 2007, 22:12
Podjade jutro do tego magiga co to mi naprawi� i wyjasnie sprawe!
Dzieki za podpowiedzi, przynajmniej kitu mi nie wcisnie!
kusko13gp - 6 Wrz 2007, 22:46
te� mia貫m tak� rozkmine w 1.3 okaza這 si� 瞠 na bezpiecznikami jest zielony przeka積ik kr鏎y odpowiada za zap這n (iskr�) i pompke paliwa. Jest to cz瘰ta bol帷zka po prostu co� tam nie 陰czy.
Gifol - 7 Wrz 2007, 16:58
eh....
powiem wam, 瞠 elektryk upiera si�, 瞠 wymieni� mi 闚 "przep造womierz"
nawet pokaza� mi stary i gdzie w這篡� nowy.
Przesy豉m wam fotki - powiedzicie mi o czym on do mnie rozmawia!
sawcio1234 - 7 Wrz 2007, 21:13
Fotka troche nie wyrazna ale dla mnie to jest czujnik temperatury zasysanego powietrza i on mierzy jaka jest temperatura zassanego przez filtr powietrza A elektryk wie ze dzwonia ale nie wie w ktorym kosciele Bo sa auta ktore maja przeplywomierz powietrza zamocowany w filtrze powietrza i on tak nazywa ten czujnik Jesli sie myle to prosze o korekte Pozdro
kazi - 8 Wrz 2007, 10:51
| kusko13gp napisa�/a: | | te� mia貫m tak� rozkmine w 1.3 okaza這 si� 瞠 na bezpiecznikami jest zielony przeka積ik kr鏎y odpowiada za zap這n (iskr�) i pompke paliwa. Jest to cz瘰ta bol帷zka po prostu co� tam nie 陰czy. |
eee za jaka iskre? przekaznik to jest od pompy paliwa tylko i wy陰cznie
To na zdjeciu jest to czujnik zasysanego powietrza. AMEN[/quote]
|
|