|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - Jaki olej ??
goku - 11 Sie 2007, 12:39 Temat postu: Jaki olej ??
Mam pytańko do was. Jaki mam wlać olej, bo mam zamiar wymienić ale nie wiem jaki wlać.
Kupiłem Cordobe 1,6 silnik ma przejechane 175 tyś. chodzi równiutko przejechałem już z tyśiąca i oleju ani hrama nie ubywa i churki nie puszcza, na tłumiku ani grama kopcenia
I teraz tak wisi karteczka żę niby jest wlany olej 10W 40 i wymiana mam mieć na 2 tyś km. W książce pisze, że zalecany jest 15W 40. Moge jakoś sprawdzić jaki jest wlany olej ??.
To jest fota tej kartki http://img180.imageshack....dsc00023vm5.jpg
http://img258.imageshack....dsc00022yk8.jpg
Czekam na sugestie
Marcinus - 11 Sie 2007, 14:08
Wejdz na strone producenta olejów np http://lubricantadvisor.v....com/Select.asp i lub innych np castrola shell itp. sprawdz jaki olej polecają do twojego autka według mnie powinieneś zotac przy 10w40 jesli ci nie pali i niemasz żadnych wycieków było 100 razy na forum a pozatym to nie fiesta wiec poszukaj na forum seata
bak - 1 Kwi 2008, 14:53
witam:)
podepne sie pod temat jakis czas temu wymienialem silnik i poziom oleju byl spoko teraz chcial bym go troche uzupelnic ale nie wiem jaki byl olej poprzednio a nie chcial bym calego wymieniac narazie w zwiazku z tym mam pytanie czy moge dolac jakis inny olej czy musze wymienic caly? czy jest jakis w miare uniwersalny olej, ktory mogl bym dolac?
ps. silnik 1.1 na wtrysku
szynszyl - 1 Kwi 2008, 15:49
kup w biedronce. bedzie tanio.. cokolwiek ...
za 3 mies. napiszesz temat : ratunku, silnik bierze olej... co robić ?
olej to jednak (co powyzej) i zalej olejem jakimkolwiek. połsyntetyk to i tak w wiekszości mienralny. a w mk3 '91 i tak na pewno był lotos 15W40
odyniec - 1 Kwi 2008, 21:30
szynszyl napisał/a: | a w mk3 '91 i tak na pewno był lotos 15W40 |
ale mineralny czy city? city jest tańszy o 1 zł w tesko
kazi - 1 Kwi 2008, 21:54
odyniec napisał/a: | szynszyl napisał/a: | a w mk3 '91 i tak na pewno był lotos 15W40 |
ale mineralny czy city? city jest tańszy o 1 zł w tesko |
Lej lej takie smieci do silnika to ci siądzie ja juz nie leje do nowego auta takiego scierwa bo sie czarne robi. >>>CCC- cena czyni cuda
KrystianA - 1 Kwi 2008, 23:55
odyniec napisał/a: | szynszyl napisał/a: | a w mk3 '91 i tak na pewno był lotos 15W40 |
ale mineralny czy city? city jest tańszy o 1 zł w tesko |
bardzo tani też jest w Lidlu 15W40 , lałem do skody 105 S '83 i paliła jak głupia, silnik przeszedł ł takich 6 wymian co 10 tyś , zjadał 0,7 l / 1000 km (co było normą dla tego silnika) i po zrobieniu z auta puzzli i rozebraniu silnika całkiem spoko wyglądał o dziwo... a poprzednik skodziny jeżdził na tym samym.
Fakt że była to inna epoka silników i przy takim przerobie oleju co chwilę dostawał świeży.
w obecnej fofi nie oszczędzam - obecnie Quaker State
mimo że autko z silnikiem z 91 to już jak wspomniałem inna epoka i trochę dbałości wymaga (odpowiednie klasy oleju)
reasumując - dołóż te 30-40 zł, a z pewnością autko się odwdzięczy
wyjdzie Ci droższy olej o dokładnie 0,4 grosza na kilometrze jazdy....
kazi - 2 Kwi 2008, 06:58
ten olej w lidlu niby 15W40 ale klasami oleji SI nie odpowiada normom jakie powinny byc zastosowane w silniku fiesty, stad niska cena ktora nie wiąże sie z jakością.
KrystianA - 2 Kwi 2008, 19:20
kazi napisał/a: | ten olej w lidlu niby 15W40 ale klasami oleji SI nie odpowiada normom jakie powinny byc zastosowane w silniku fiesty, stad niska cena ktora nie wiąże sie z jakością. |
fakt rewelacji nie ma, tylko do starej skody się nadaje i kosiarek
|
|