Forum FiestaKlubPolska -

Silniki diesla - [MK3] 1.8D - czujnik/wska¼nik temperatury p³ynu ch³odz±cego

KrystianA - 22 Lip 2007, 01:40
Temat postu: [MK3] 1.8D - czujnik/wska¼nik temperatury p³ynu ch³odz±cego
Witam, zwracam siê z zapytaniem do DIESLOWCÓW i innych wszechwiedz±cych , czy taka prezentacja jak na zdjêciu przez wska¼nik temperatury cieczy ch³odz±cej jest prawid³owa dla nagrzanego silnika DIESEL w Mk3 ?

JEst to maksymalne wychylenie siê wskazówki, je¶li silnik jest "zimny" to wskazówka jest w najni¿szym po³o¿eniu skali.
Co¶ tam niby pracuje, dodam ¿e wska¼nik wymieni³em, wiêc jest sprawny.

Proszê o radê. Pozdrawiam

jackrzec - 22 Lip 2007, 07:35

Wska¼nik zazwyczaj jest OK - czujnik który jest wkrêcony w blok jest padniêty. Nie znam Diesla, to nie wiem gdzie on jest ani jaki, ale pewnie nie ró¿ni siê zbytnio od tego w benzyniaku. Koszt pewnie jakie¶ 16 z³.
Arkadius - 22 Lip 2007, 09:08

Na bank czujnik rypniêty... jeszcze mo¿esz spróbowaæ siê poratowaæ przeczyszczeniem styku kabelka przy czujniku u mnie dawa³o to jaki¶ chwilowy efekt... po wykrêceniu czujnika by³ ju¿ w takiej kondycji ¿e rozpada³ siê w rêkach
KrystianA - 22 Lip 2007, 12:32

Ok, wymieniê czujnik i posprawdzam ,dzieki
Kubaes - 22 Lip 2007, 17:49

KrystianA, mia³em dok³adnie tak samo u siebie-przyczyn± jak ju¿ koledzy powy¿ej napisali by³ czujnik- wkrêcony jest on w obudowe termostatu, wymiana trwa jakie¶ 5 minut, ja p³aci³em za czujnik bodaj¿e 22 z³ote, aha dla u³atwienia powiem Ci ¿e wtyczka na ten czujnik jest nakrêcana- u mnie przy próbie sci±gniêcia (na chama) wyrwa³em t± ¶rubkê (w sumie to i tak czujnik by³ zepsuty, wiêc ¿adna szkoda)
KrystianA - 24 Lip 2007, 01:36

Kubaes napisa³/a:
KrystianA, mia³em dok³adnie tak samo u siebie-przyczyn± jak ju¿ koledzy powy¿ej napisali by³ czujnik- wkrêcony jest on w obudowe termostatu, wymiana trwa jakie¶ 5 minut, ja p³aci³em za czujnik bodaj¿e 22 z³ote, aha dla u³atwienia powiem Ci ¿e wtyczka na ten czujnik jest nakrêcana- u mnie przy próbie sci±gniêcia (na chama) wyrwa³em t± ¶rubkê (w sumie to i tak czujnik by³ zepsuty, wiêc ¿adna szkoda)

có¿, jak wyremontuje silnik po "wymianie rozrz±du", to sprawdzê, heheh

Tak¿e nie mia³em wstecznego i chyba bêdzie, bo kolega przerwany kabelek przy czujniku znalaz³...

i do poduchy sie dostane przy silniku, czego mi sie wcze¶niej nie uda³o..

¶ci±gniêta g³owica i tyle problemów bêdzie z g³owy....

81wilku - 30 Lip 2007, 12:51

Mi wczoraj nagle zaczo³ sie podnosiæ wskazówka temperatury, jak dosz³a do czerwonego do zacze³o sie dymiæ spod maski!! Jakie mog± byæ tego przyczyny??
Kubaes - 30 Lip 2007, 12:54

81wilku, obstawiam termostat. Co do diagnozy to poszukaj na forum, na pewno co nieco na ten temat znajdziesz.
81wilku - 30 Lip 2007, 14:56

patrzy³em w aucie i mam sucho pod mask± w misce po prawej stronie jak siedze w aucie, niewiem co tam ma byæ, p³yn ch³odz±cy czy woda?? nie znam sie.Podpowiedzcie cos!!
madek - 30 Lip 2007, 17:48

81wilku, ma tam byc p³yn ch³odniczy, jest to zbiornik wyrównawczy dla ca³ego uk³adu. jesli sie nie znasz, to odwiedz jakiegos mechanika - niech wymieni termostat, sprawdzi wentylator (czy dzia³a), uzupe³ni/wymieni p³yn i sprawdzi wê¿e. mam nadzieje ze nie jezdziles na przegrzanym silniku bo wtedy moze byc wiecej problemów.

a prawid³owe wskazania temp. rozgrzanego silnika (jak juz by³o wiele razy pisane) to okolice R na skali. powyzej R moze skoczyc stojac np. d³u¿ej w korku.

81wilku - 30 Lip 2007, 19:20

no ja tak mia³e, wczoraj sta³em oko³o 30-50 minut w korku i zacze³o sie grzac i dymiæ. Dzisiaj odkreci³em korek i widze ze tam sucho. Moge tam wlaæ wode destylowan± zeby dojechac do mechanika??
Jaki jest koszt tak oko³o wymiany termostatu i wentylatora??

dday - 30 Lip 2007, 19:27

81wilku napisa³/a:
Moge tam wlaæ wode destylowan± zeby dojechac do mechanika??

mo¿esz :yes:

81wilku - 30 Lip 2007, 19:29

no to wla³em, przejecha³em jakies 2 km , ale wskazówka jest nadal powy¿ej czeronego pola i nie spada:(
odyniec - 30 Lip 2007, 19:32

poziom oleju sprawdz takze, wywal termostat i zobacz co wtedy. aaa i sprawdz jeszcze sam czujnik.
81wilku - 30 Lip 2007, 19:33

olej tez to moze byc? jast na poziomie minimum, gdzie sie znajduje ten czujnik i termostat?? Macie jakies foto?
madek - 30 Lip 2007, 20:27

A nie ma zadnych innych objawów? Silnik nie os³ab³ ani nie kopci z rury na bia³o?

Termostat jest po lewej stronie, jak idzie górny w±¿ od ch³odnicy do g³owicy to pod tym metalowym kolankiem. Czujnik jest wkrêcony troszke ni¿ej od przodu.

81wilku - 30 Lip 2007, 20:36

wali³o z rury na bia³o faktycznie, czyli co sie dzieje?
Arkadius - 30 Lip 2007, 20:49

uszczelka pod g³owic±... ??
madek - 30 Lip 2007, 20:54

Cytat:
uszczelka pod g³owic±... ??

niestety, szykuje sie "grubsza" robota a raczej koszty
tylko jak juz cos to nie kupuj najtanszej uszczelki, bo za jakis czas bedzie to samo

81wilku - 30 Lip 2007, 20:56

z tego co pamietam to by³a wymieniana jakies miesi±c temu, czemu grubsza robota? z tym jest tyle roboty?jaki bedzie tego koszt?
madek - 30 Lip 2007, 22:13

81wilku napisa³/a:
z tego co pamietam to by³a wymieniana jakies miesi±c temu,

uszczelka pod glowica? to albo byla zalozona najtansza i sie rozlecia³a, albo mechanik schrzani³ robote.

Cytat:
z tym jest tyle roboty?jaki bedzie tego koszt?

lepsza uszczelka to jakies 60-80 z³, robozicna hmm 100-150 z³ ? przy okazji wymien ten termostat i p³yn, sprawdz wentylator

81wilku - 30 Lip 2007, 22:16

to chyba by³a najtansza bo kupowa³em 3 uszczelki, wszystki w grnicach 20-50 z³.
A termosat ile kosztuje??

madek - 30 Lip 2007, 22:20

to moze podjedz tam gdzie to robiles i pogadaj z gosciem, co o tym my¶li...

a termostat 30 z³ max

81wilku - 30 Lip 2007, 22:29

tak zrobie jutro, jeszcze pytanko, ile i jaki p³yn ch³odz±cy kupic i po ile takie p³yny lec± w sklepie?

[ Dodano: Wto Lip 31, 2007 17:11 ]
no i tak, termostat do wymiany 28 z³, czujnik temp, spalony 16 z³, 5l petrygo 26z³, i jeszcze moze do wymiany bedzie wentylator , podobnok kosztuje 200z³:((.

odyniec - 31 Lip 2007, 18:54

wentylator 200zl? kto ci takich glupot naopowiadal?
81wilku - 31 Lip 2007, 22:23

tez sie zdziwi³em, w sklepie mi powiedzia³ sprzedawca. a po ile stoja mniej wiecej?? moze kolo mnie ¼le zrozumia³!
madek - 31 Lip 2007, 22:38

81wilku, a po co ci nowy, i to pewnie oryginalny? poszukaj uzywanego - byle sprawdzonego. poza tym skad pewnosc ze wentylator padniety, a nie np. tylko czujnik?

no i co z uszczelka glowicy?

81wilku - 1 Sie 2007, 09:19

by³em u mechanikawczoraj,powiedzia³ termostat i czujnik tezd do wymiany bo jest spalony, a wentylator wog³oe nie krêci ale to trzeba jeszcze sprawdziæ, dlatego o wentylator zapyta³em w sklepie le kosztuje, o uszczelce nic kolo nie mówi³. no gada³ ze 5-6l p³ynu mam kupic to kupi³em Petrygo bo by³ najtanszy!
Piter - 2 Sie 2007, 14:47

A jaki ma kolor olej. I dolej go !!! :he:
Je¶li uszczelka pod g³owic± jest dobra a p³ynu ubywa to sprawd¼ szczelno¶æ uk³adu ch³odzenia.

81wilku - 2 Sie 2007, 19:02

wymieni³em termostat i czujnik temperatury, ale wskazówka mi sie podnosi do czerwongo pola jak jade w korku na 1, 2 biegu. Podobno wentylator sie nie w³acza:/
Nierozumiem tego bo jestem cienki w te klocki:(

Piter - 3 Sie 2007, 15:34

81wilku, wpisz sobie do wyszukiwarki "wentylator" OK?
http://www.fiestaklubpolska.pl/forum/search.php

madek - 3 Sie 2007, 16:16

81wilku, pomijajac kwestie wentylatora cos masz dalej skopane. silnik ze sprawnym uk³ ch³odzenia nie powinien sie tak grzac nawet w korku, chyba ze w ekstremalnych sytuacjach kiedy jest na dworze ponad 30 stopni (tzn mówie o 1.1/1.3 bo w w jakims 1.8 pewnie jest to bardziej prawdopodobne)

jak pisales ze kopcil na bialo to bym sie jednak zainteresowal uszczelka pod glowica. a najlepiej podjedz do kumatego mechanika.

81wilku - 3 Sie 2007, 20:35

wszystko juz jest git:)
Wymieni³em termostat, czujnik temp i dzisiaj jeszcze przekaznik uk³. ch³odzenia i wszystko gra, dzia³± wentylator w kabinie (bo niedzia³a³) i w samochodzie w³ancza sie wentylator uk³. ch³odzenia :)
Termostat, czujni, przekaznik, p³yn Petrygo - koszt-120z³

jez733 - 3 Sie 2007, 21:09

ja w xr2i mam taki sam problem, podajcie mi jakie¶ dok³adne namiary na ten czujnik, gdzie go znajdê i ile ok bêdzie kosztowa³ nowy??
81wilku - 3 Sie 2007, 21:22

ja p³aci³em 20 z³ za czujnik, 18z³ za termostat
jez733 - 4 Sie 2007, 19:02

a czujnik do ka¿dego silnika jest taki sam czy np, do 1.6 z xr2i jest inny ni¿ np w 1.3
KrystianA - 8 Sie 2007, 04:16

co do mojego czujnika, wymiana czujnika pomog³a, temperatura teraz jest w okolicach normal.... wcze¶niej nie doje¿dza³± wskazówka nawet do pocz±tku skali normal,...
stafcio - 14 Sie 2007, 13:40

a gdzie w bloku silnika jest korek spustowy zeby wylac plyn?
Piter - 14 Sie 2007, 14:31

W bloku nie ma.
stafcio - 14 Sie 2007, 14:40

FKP Piter napisa³/a:
W bloku nie ma.

to ciekawe, bo w instrukcji pisz± o tym.
je¿eli kto¶ wykrêca³, to niech siê podzieli wiedz±.