|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka - po zapaleniu swiateł drogowych zapala sie zaplon
kazi - 18 Lip 2007, 22:03 Temat postu: po zapaleniu swiateł drogowych zapala sie zaplon Jestem zdziwiony bardzo gdy zapale swiatla drogowe to mi sie zapalaja kontrolki od zaplonu, ale tylko wtedy gdy wsadze dwa bezpieczniki, ktore sa widoczne po zdjeciu skrzynki bezpiecznikowej z lewej jej strony. Dodam ze nawet kluczyk moze byc wyjety i sie zapala kontrolki od akumulatora i oleju oraz hamulca i pompa sie załacza tak jak sie przekreca w poz 2 stacyjke. Do czego to może służyc? jak sie wyjmie te bezpieczniki to wszytsko wraca do normy. Dodam ze jest to oryginalne miejsce na bezpieczniki.
Jose - 18 Lip 2007, 22:46
Witam.
Też miałem to samo u siebie. To są bezpieczniki od tylnej lampy przeciwmgłowej(tak opisane w instrukcji. Jak masz te bezpieczniki włożone, i uruchomisz silnik to jak zgasisz auto kluczykiem a światła zostawisz włączone to silnik nadal będzie pracował. Nie wiem dlaczego tak jest, ale u mnie się okazało, że mam schemat elektryczny od starszego modelu fiesty i miejsca bezpieczników od tych lamp ( a dokładnie 1 lampy) przesunęły się o jedną pozycję i numery się nie zgadzają. Nie pamiętam dokładnie jak sobie z tym poradziłem. Chyba wystarczyło wyjąć dolny bezpiecznik z tych dwóch i światła działają normalnie i przeciwmgłowy tylny też. Jak sobie nie poradzisz to napisz a ja za dnia zajrzę do swojej fofi i zrobię np fotkę.
Pozdr
kazi - 18 Lip 2007, 23:26
Dzieki Jose wiem juz wyciagnac gorny i jest normalnie juz ale czemu mialo takie dzialanie sluzyc?z tym ze silnik chodzi jak sa wl swiatla. Ja myslalem ze w fiescie sie cos pokickało i dlatego tak jest ale widze ze nie tylko u mnie. Myslalem ze moze powinno byc na odwrot ze jak przekrece kluczyk to sie swiatła zapala a tu zonk odwrotnie. Fiesty mialy gdzies oryginalne miejsce na zapalanie swiateł po odpaleniu ? slyszalem ze wersje skandynawskie mialy ponoooc takie cudo
Jose - 20 Lip 2007, 23:09
Być może jest to jakieś przygotowanie właśnie na rynek skandynawski i mają np inny przekaźnik świateł, czy coś i wtedy to działa jak należy a nie tak jak u nas po dołożeniu tego bezpiecznika
Pozdr
|
|