Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - światła a zapalniczka - dziwny problem

janpas - 25 Cze 2007, 15:47
Temat postu: światła a zapalniczka - dziwny problem
Może mi ktoś doradzi co się dzieje z instalacją elektryczną. Jak włanczam światła to zapalają się: kntrolki kierunkowskazów, świateł drogowych oraz wskaźniki idą w dół. Przy wyłączonych światłach wszystko jest ok, natomiast gdy wcisnę zapalniczkę to wtedy zapalają się swiatła postojowe. Czy mam gdzieś zwarcie ? Mam fiestę 1.6D z 86 r.

Z góry chcę wszystkim podziękować za wyrozumiałość. Forumowicz Janusz

diodalodz - 25 Cze 2007, 19:00

odczepiła sie któraś z mas w samochodzie . są przykręcane w przednich słupkach koło nóg kierowcy i pasażera . Ewentualnie urwała sie któraś z mas na przednich podłużnicach koło przednich lamp . mniej więcej na wysokości akumulatora . Tak na przyszłość to jest dział dla mk1 i mk2 bo nieco są inne od nowszych fiest. Weterany :)
Czacza - 25 Cze 2007, 19:53

Fiestki jeszcze aż tak nie znam, ale większa siostra - Sierra - jak zdradza taki objaw, to najczęściej gubi mase w... tylnych lampach. Zajrzyj, czy aby disco tam nie masz.
diodalodz - 25 Cze 2007, 20:34

jeśli idą wskaźniki w dół to znaczy ze zmniejsza się potencjał na zegarach . Wiec nie ma to ni jak wpływu na brak masy w tylnych lampach . co innego zapalnie sie chociaż by kontrolki od migaczy .
Czacza - 26 Cze 2007, 00:39

Do prądu nigdy ręki nie miałem. Tyle, ile mi konieczne i amen. Raczej mechanika. Aczkolwiek nie zmienia to faktu, że w tym wypadku jest to na 99% problem masowy.