Forum FiestaKlubPolska -

Tuning mechaniczny - 1.3 Endura na 1.25 Zetec

FaYaH - 18 Cze 2007, 23:50
Temat postu: 1.3 Endura na 1.25 Zetec
Witam moja fiesta ma juz swoje lata i nalezalo by chyba dac jej nowe serce tym bardziej ze ma juz prejechane prawie 200.000km, od poczatku jest ze mna :D . Co musailbym zrobic zeby zamontowac w niej 1.25 zetec zamiast 1.3 Endura E?
zoharek - 19 Cze 2007, 00:29

Musiałbyś zrobić sporo, lepiej wsadź kolejną Endurę, i wiesz co, mam taką na zbyciu :D 145000km stan bardzo bardzo dobry zalana półsyntetykiem Valvoline Max Life 10W-40 tanio :>
odyniec - 19 Cze 2007, 10:25

no rzeczywiscie 200k km to duzo... wybacz ale troszke glupie podejscie.
olej bierze?
kopci?
jaka jest kompresja?

Ad@mus - 19 Cze 2007, 13:37

FaYaH chce poprostu swapowac, najlepsze rozwiazanie to znalesc dawce i wykupic zaly komplet na swapa, ale jak juz sie bawic zaczynasz to swapnij 1,7 z pumy, kasy moze troszke wiecej ale efekt duzo lepszy
ktos juz zalozyl z pumy garta do mk4, poszukaj poczytaj i chytej temat:)
pozdro

Marcin - 19 Cze 2007, 13:46

Ad@mus napisał/a:
jak juz sie bawic zaczynasz to swapnij 1,7 z pumy, kasy moze troszke wiecej ale efekt duzo lepszy

czy jak już ktos chce swapować to znaczy że chce ładować większy i mocniejszy silnik??? ludzie nie wszyscy są maniakami! może kolaga ma już zajeżdzony swoj silnik, jak sam napisał ma swoje lata i chce podmienić na małego zeteca, który i tak jest mocniejszy od klekoczacego 1,3... poza tym niech sam zainteresowany sie wypowie dlaczego?

pozdro!

Ad@mus - 19 Cze 2007, 17:18

ja tam tylko sygeruje;p
wiadomo-mam ADHD i nie jade na polsrodkach;p

FaYaH - 20 Cze 2007, 16:46

Samochód jeszcze jeździ, ale mechanicy powiedzieli w marcu, że ciężko będzie dotrwać do wakacji z tym silnikiem. Co mu się dzieje? Chleje olej i jest głośny. Czemu zetec? Bo trochę mocniejszy. Mechanicy proponowali albo remont silnika: wałek rozrządu itp., itd. albo kupić silnik z mniejszym przebiegiem, ale nie pytałem się o zeteca, ale chyba zamontuje z powrotem endure i zostanie standard, tylko mniej hałaśliwy i z mniejszym zapotrzebowaniem na olej.

P.S. Czy endurki z Mk5 będą pasować? Mają znacznie mniejsze przebiegi
Jeśli to głupie pytanie to sorry, laik ze mnie :D

dday - 20 Cze 2007, 20:29

FaYaH napisał/a:

P.S. Czy endurki z Mk5 będą pasować?

myśle, że będą - bo to, to samo :he:
:ra: wymiana silnika (na taki sam) to najszybszye i najtańsze rozwiązanie problemu :yes:
daj znać jak Cie koszta wyjdą (co kolwiek postanowisz).

osimek1 - 20 Cze 2007, 20:54

zoharek napisał/a:
Musiałbyś zrobić sporo, lepiej wsadź kolejną Endurę, i wiesz co, mam taką na zbyciu :D 145000km stan bardzo bardzo dobry zalana półsyntetykiem Valvoline Max Life 10W-40 tanio :>
czyzbys do siebie wsadzil silnik z tej pumy co sie o nia pytales kiedys??:> sorry za OT
FaYaH - 20 Cze 2007, 21:21

Dam znać, ale poczekam jak mu sie pogorszy, bo i tak go juz nie sprzedam, a po co mi półsprawny silnik do fiesty? :D Wiec zaczekam az sie rozleci i pozniej wymienie. Ale jak tylko wymienie to dam znac o kosztach i o tym jaki wyvralem czy z mk4 czy z mk5 pogadam jeszcze z mechanikami. Spoko goscie robili w ASO forda, a teraz maja wlasny warsztat, robia jak w ASO tylko taniej :)
zoharek - 20 Cze 2007, 21:26

osimek1, http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=24792 i nie offtopuj dalej :P