|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Silniki diesla - [MK5] Obniżenie wolnych obrotów na jałowym biegu - 1.8Di
alekuc - 18 Cze 2007, 15:12 Temat postu: [MK5] Obniżenie wolnych obrotów na jałowym biegu - 1.8Di Witam, w związku z częstymi pytaniami obroty na luzie mam pytanie czy ktoś obniżył w swoim bolidzie wolne obroty które są fabrycznie nastawione, widziałem takie rozwiązanie w pewnym jeepie z dieslem i sprawdza sie to - obnizenie o okolo 200 obr, zawsze cos, szczegolnie mozliwa oszczednosc przy spalaniu, pozdrawiam
diodalodz - 19 Cze 2007, 13:12
hm kolego a nie wiesz ze pompa oleju jest napędzana z wałka rozrządu albo z wału ?? wiec za niskie obroty + stary olej = upieczony wał panewki i panewki wałka . Czasami wasze pomysły są przerażające .
alekuc - 19 Cze 2007, 19:40
Masz rację diodalodz, jednakże miałem na myśli małą regulację taki przypadek o którym wspominasz to chyba przy skrajnym wariancie.
diodalodz - 19 Cze 2007, 20:21
hm uwierz mi ze gdyby miało to wpłynąć na zużycie paliwa a nie miało wpływu na trwałość silnika producent by to zrobił w fabryce . A oszczędność rzędu 0,1 L na 100 km mnie nie interesuje . Wole zmienić łożyska w kołach albo założyć dobre opony i zrobić hamulce i w ten sposób zredukować opory toczenia i zmniejszyć spalanie .
|
|