|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Tuning mechaniczny - podkreecanie silnika
XXXDZIKIXXX - 11 Cze 2007, 21:01 Temat postu: podkreecanie silnika co mozna zrobić by zwiekszyć moc silnika 1.1/50km tanim nakladem finansowym?? Włozyłem juz tłumik sportowy przelotowy. Wywaliłem tłumik środkowy
zefir - 11 Cze 2007, 21:03
przede wszystkim polecam magnetyzer i chipa w kompa u znajoemgo dal prawie 10KM w tym silniku, koniecznie musisz wspawac strumienice po zabiegach bedzie okolo 65KM
SPRAWDZONY CONFIG
Daras84 - 11 Cze 2007, 21:04
SPRZEDAC I KUPIC 1.6 LUB 1.8
A TAK POWAZNIE TO OPRUCZ GENERALNEgo remontu to nic polecam szukajke _
zefir - 11 Cze 2007, 21:21
daras dlaczego tak mowisz, nie znasz sie !!!
to jest jeden z lepiej tunigowalnych motorow forda, bardzo perspektywiczny i podatny na tuning.
nie sluchaj go dziki on sie nie zna phiii
Fordon - 11 Cze 2007, 22:01
zefir napisał/a: | daras dlaczego tak mowisz, nie znasz sie !!!
to jest jeden z lepiej tunigowalnych motorow forda, bardzo perspektywiczny i podatny na tuning.
nie sluchaj go dziki on sie nie zna phiii |
Oj nie dobry ty... nie rob sobie jaj z chlopaka bo pyta calkiem powaznie tak wiec powaznie mu odpowiedzmy ze 1.1 jest do D... ass a kasa wlozona w remont, i jakies tam zabiegi nie da takiego efektu jak ewentualny swap lub sprzedaz tego a kupono np. 1.4 lub 1.6...
Ad@mus - 11 Cze 2007, 22:02
ja podkrecilem:)
na 2l i jest super:D
zefir - 11 Cze 2007, 22:07
no dobra juz sobie nie jajcuje:P
uzyj ziom opcji szukaj to raz, a dwa tak logicznie myslac, co mozna z tego wyciagnac?????
Ad@mus - 11 Cze 2007, 22:13
1.1 jest oszczedny i slaby i totalnie niereformowaly
poszukaj rozbitej xr2i 1.6 przeloz silnik
lekko go podremontuj i zobaczysz ze bedzie ta sama kasa za "podkrecenie" i duzo wieksza moc i satysfakcja
ja nawet wiem kto ma taki komplet na swapa(pw)
zefir - 11 Cze 2007, 22:15
Adamus, nie popadaj w przesadyzm, ciebie leczylismy z niego na dwoch forach:P
kolega pyta o tani sposob, a SWAP to nie sa male koszta
pozdro
Ad@mus - 11 Cze 2007, 22:17
no to najtansze wyjscie to
sprzedaj 1.1l i kup xr2i:)
i w taka xrke juz inwestuj:)
zefir, dalej jestem niewyleczony:D:D:D:D
LOY - 11 Cze 2007, 22:21 Temat postu: Re: podkreecanie silnika
XXXDZIKIXXX napisał/a: | . Wywaliłem tłumik środkowy |
i to jest dobry kierunek ...odelzyj ja -czyli wywalaj dalej
teraz wywal wnetrze ..wywal dach -mamy piekna pogode ..drzwi ..koła ....a na koncu wywal silnik .
zoharek - 11 Cze 2007, 22:29
i zostaną sanki
Ad@mus - 11 Cze 2007, 22:39
sanie na zime
z gorki puszczac
Kolin - 11 Cze 2007, 23:00
patrząc teraz na te xr`rki to sie płakać chce prawde mówiąc więc kolega sprzedając swoja 1.1 kupując xrere to niech jeszcze troche gotówki przygotuje na remont silnika,bo większosc tych silników nie trzyma seryjnej mocy ;-) kup 1.4 i zrób to co ja...a zobaczysz jak fajne to zapier...
Albo kupić za większą kase jakiś konkret mam na myśli ZETECA 1.8 16v 130KM tylko nie kupuj 1.6 16v bo jak dla mnie to ten silnik nie zbytnio jeździ może ze wzgledu na to ze ma 90KM...1.3 silnik tez odradzam bo jest to ten sam silnik co 1.1 tyle ze ma tam 60KM i troche lepiej gna ale pytanie za jaki czas znowu będziesz chciał zrobic Tuning...(jesli to tak mozna nazwac)pytanie czego...tak między nami nie inwestuj w silnik 1.1 bo to jest silnik z którego nic sie nie da zrobic on więcej hałasuje niż jedzie...jednostki które są podatne na modyfikacje zaczynają sie od pojemnosc 1.4 konczywszy na 1.8 lub 2.0 od mondka... czego napewno nie będziesz montował bo są to za wielkie koszty...
Moja rada koncowa weź sprzedaj to co masz i nie baw sie w zaden tam jakis wieśniacki tuning typu stożek czy super sportowy tłumik bo to nic nie daje a tylko kasy z portfela ubywa...kup Fieste z motorem min 1.4 i wtedy możemy myslec co dalej...
A i najwarzniejsze co moze byc zanim zaczniesz dłubać w silniku wyremontuj blacharke...
zefir - 11 Cze 2007, 23:04
niestety nie moge sie z Toba zgodzic po zalozeniu wiesniackiego stozka K&N i wiesniackiego przelotu z nierdzewki UPgrade moja fofi wyplula 7KM wiecej od serii.
a wracajac do tuningu, niech sie kolega okresli )
Mafios - 11 Cze 2007, 23:10 Temat postu: Re: podkreecanie silnika
XXXDZIKIXXX napisał/a: | co mozna zrobić by zwiekszyć moc silnika 1.1/50km tanim nakladem finansowym?? Włozyłem juz tłumik sportowy przelotowy. Wywaliłem tłumik środkowy |
kupienie biletu miesiecznego na metro w W-WIE bedziesz jezdzil szybko i tanio
Kolin - 11 Cze 2007, 23:11
zefir napisał/a: | niestety nie moge sie z Toba zgodzic po zalozeniu wiesniackiego stozka K&N |
Zefir ja to wiem ze plujneła ci 7 KM więcej tylko ja tu mówiłem o samych silnikach MK3 nie brałem pod uwage 1.25 który występuje w MK4 bo kolege raczej na taki zakup by nie było stać wynikając z jego treści ze chce tanim kosztem mam nadzieje ze sie zrozumieliśmy ;-)
Ad@mus - 11 Cze 2007, 23:35
mowiac o swapie przez duze S trzeba sie liczyc z duzym $
remont silnika itp
malo nie ma....zabawa zabawkami dla doroslych kosztuje
Kolin - 11 Cze 2007, 23:39
To jest logiczne ze nie wsadzisz silnika nie rozbierając go i remontując no chyba ze chcesz miec coś co ma na papierku tam jakąś moc a w rzeczewistosci ma tej mocy ok 80-90% i więcej lerzeć niż jezdzić chodz i też można kupic silnik z znajomego zródła z małym przebiegiem nie koniecznie trzeba kupowac zarzniety silnik który trzeba remontowac
odyniec - 11 Cze 2007, 23:41
opcja szukaj... na tej samej stronie jeszcze jest temat, powaznie poruszay w Radomiu zreszta:
http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=24242
z pozdro od Maerika
Ad@mus - 11 Cze 2007, 23:44
wiec ja bym sie zastanowil nad takim stwierdzeniem...
CZY ISTNIEJE COS TAKIEGO JAK TUNING ZA MALA KASE??
chyba cos takiego nie ma, bo zakladanie tanich stozkow i taniego wydechu nic nie daje a czasem nawet szkodzi
wiec zaczynajac od poczatku
gdzies bylo pisane ze tuning silnika 1.6 zetec jest kosztowny(ok 4000zl zeby bylo cos czuc)
za 4000zl mamy swapa na 1.8l 130ps
wiec to samo sie odnosci do tuningu 1.1l(przyrost mocy do 70ps jesli jest to mozliwe)
koszt bedzie rowny jak koszt swapu na jakis modry silnik(1.4 w zwyz)
Kolin - 11 Cze 2007, 23:52
Ad@mus napisał/a: | gdzies bylo pisane ze tuning silnika 1.6 zetec jest kosztowny(ok 4000zl zeby bylo cos czuc) |
Sam ten temat zakładałem bo mielismy zamiar z kolegą grzebać w 1.6 16v ale ten silnik jest do dupy bo w nim sie nie da nic zrobic a jesli da to jaką kasą i jeszcze na sam koniec wyjdzie ze efekt jest mało zadowalający a po pół roku znów nam będzie brakowac mocy...
Ad@mus napisał/a: | wiec to samo sie odnosci do tuningu 1.1l(przyrost mocy do 70ps jesli jest to mozliwe) |
Ponodz i jest ale jakim kosztem ?? i jak dla mnie wcale nie opłacalne bo to chyba jest udowodnienie ze sie da ale po co...
Ad@mus napisał/a: | za 4000zl mamy swapa na 1.8l 130ps
|
zakładając ze mamy bude w bardzo dobrym stanie...bo wrzucenie ZETECA na miejsce 1.1 to jest inny temat niz przekładac ZETEC na mocniejszy "Z" bo wtedy juz dużo pierdół odpada
W każdym razie można końcowy werdykt podjąc taki ze nic tanim kosztem sie nie da zrobic
Wiem ile mnie kosztowały mody w moim 1.4 i wtedy było można poczuć i lrzejszy portfel jak i zarówno poprawe dynamiki...
zefir - 12 Cze 2007, 00:20
pitol....nie kotka za pomoca mlotka,
ciagle zapominacie ze SWAP to nie tylko silnik.
nie chce mi sie po raz 1000000 pisac, o hamulcach,zawieszce czy innych duperelach
pozdro
Ad@mus - 12 Cze 2007, 10:32
zefir, ja nie napisze ile kosztowalo mnie zalozenie 2l
ale z 1.1l na zete trza miec jakies 5tys
Mafios - 12 Cze 2007, 14:40
a ja juz robilem z 1.1 zeteca i z 1,3 zeteca :-p i smiesza mnie takie tematy lokmen zamknij to bo zaraz X-owaty biszkopt warna za glupote dostanie kaput
Lokmen - 12 Cze 2007, 14:54
te koleś to nie moja działka - a głupote to rza leczyć a nie karać
Mafios - 12 Cze 2007, 14:56
a co ja dr queen ?
Daras84 - 12 Cze 2007, 15:17
a wydawło mi sie ze juz wczoraj to zamknołem
|
|