Forum FiestaKlubPolska -

Car Audio i CB - Mam nowe głośniczki

molu - 14 Cze 2004, 20:12
Temat postu: Mam nowe głośniczki
http://pictureposter.allb...lomax/phonocar/

W sumie mala rzecza a cieszy :mrgreen:
Powoli je montuje-zobaczymy co z tego wyjdzie musze cos wykminić ze słupkami-mam juz wizje :wink: co do ich wygladu ale jakos chwilowo nie mam weny twórczej :wink: :lol:

Pytanko jeszcze-moze ktos wie gdzie sie podlacza dodatkowe kondensatory,które sa w zestawie(gwizdki mają swoje na kablu) :?:

Kacper - 14 Cze 2004, 23:04

a po co dodatkowe kondensatory skoro gwizdki mają swoje ?? (chyba juz nie trzeba, ale nie dam sobie reki uciac)
i Ty chcesz te basowe głośniki upchać w drzwi ? ile one mają cm ?? 8)
no i tak z ciekawości - ile za to dałeś :?:

molu - 15 Cze 2004, 12:13

No wlasnie nie wiem po co te dodatkowe kondensatory ale byly one w komplecie(moze zapasowe?).
Glosniki to standardowe 13 i weszly w dzrzwi bez problemu :)
A dalem za zestaw 220 pln :)

Dynamike - 15 Cze 2004, 12:53

No to gratki Molu, naprawde wypaśny zestwaik! Ja dziś odbieram auto od doktora i może też coś pomyślę. Tyle że trafił mnie wczoraj nieplanowany wydatek ponad 150zł na nową kartę do cyfrówki :evil: więc nie wiem jak to będzie z tymi nowymi głośnikami.
P.S. Jak myślicie, czy jest sens się wybierać do jakiejś "kliniki dźwięku", czy raczej szukać gdzie indziej?

Kacper - 15 Cze 2004, 15:10

Dynamike...zawsze jest sens :) tylko czy Cie na to stać.
Myśle ze jakieś dobre 13cm i dobrze wyciszone drzwi dadzą Ci wystarczająco dużo frajdy (pod warunkiem ze nadal masz ten sub, bo 13cm basu to nie da wogóle)... :wink:

RKRman - 16 Cze 2004, 08:59
Temat postu: głośniczki..
CZEŚĆ !
GADAJCIE ,GADAJCIE - ................człowiek troche posłucha, to i sie pewno czegoś nowego dowie
P.S. - jeżeli mogę coś powiedzieć-: myśle że w samochodzie tak na prawde gra przód ( no chyba że ktoś ma kase na profesjonalną zabudowe )- dlatego myśle że lepiej zainwestować w dobry ,odseparowany przodzik ! ( ale jak ktoś lubi ..ŁUPS,ŁUPS za plecami ,to jego sprawa )

POZDRAWIAM wszystkich audiofili

:)

Dynamike - 16 Cze 2004, 09:25

Hehe, klinika dźwięku już nie aktualna. Najtańsze głośniczki jakie gość mi tam polecał kosztowały 360zł. :lol: Ja potrzebuje porostu czegoś żeby mi troche wyrównało różnice między przodem, a tyłem (gwizdki-bas)
molu - 16 Cze 2004, 09:59

Dynamike napisał/a:
Hehe, klinika dźwięku już nie aktualna. Najtańsze głośniczki jakie gość mi tam polecał kosztowały 360zł.

Zawsze jest jeszcze allegro :)

Kacper - 16 Cze 2004, 12:22
Temat postu: Re: głośniczki..
piotr-RKRmann napisał/a:
CZEŚĆ !
GADAJCIE ,GADAJCIE - ................człowiek troche posłucha, to i sie pewno czegoś nowego dowie
P.S. - jeżeli mogę coś powiedzieć-: myśle że w samochodzie tak na prawde gra przód ( no chyba że ktoś ma kase na profesjonalną zabudowe )- dlatego myśle że lepiej zainwestować w dobry ,odseparowany przodzik ! ( ale jak ktoś lubi ..ŁUPS,ŁUPS za plecami ,to jego sprawa )

POZDRAWIAM wszystkich audiofili

:)

dobra, masz racje - tylko ze dobry przód to wydatek rzędu 400zł minimum ...
a wątpie aby Dynamike chciał wydać tyle kasy na same głośniki, a przydałoby się jeszcze wyciszyć drzwi bo efektu nie osiągnie dużego beż wyciszenia...

Dynamike - 16 Cze 2004, 12:35

Co do wyciszenia to może je rzeczywiście zrobie, ale dopiero po wakacjach, bo teraz nie mam czasu się z tym bawić. Co do tych 4 stówek to masz razje, nie chce tyle wydać :D Szczególnie na 13, bo nie chce bawić się w przerabianie paneli drzwiowych, tak więc może jeszcze poszukam czegoś tak do 200zł.
Kacper - 16 Cze 2004, 21:45

no licz sie z tym ze maty do wyciszenia też kosztuja...i ze troche ich schodzi. Nie wiem tez które sie nadają, bo niektóre mogą wchłaniać wilgoć i przez to blacha Ci poleci szybko... musiałbyś sie dowiedzieć od jakeigoś specjalisty :wink:
muzz - 16 Cze 2004, 22:16
piotr-RKRmann napisał/a:
myśle że w samochodzie tak na prawde gra przod

no z tym si nie zgodze...moim zdaniem powinien grac bardziej tyl...takie jest moje zdanie...i im dluzej jezdze samochodem tym bardziej utwierdzam sie w swoim przekonaniu...i nie koniecznie musi byc tam za plecami "ŁUPS ŁUPS"...i niekoniecznie zabudowa od razu...kumpel ma same 6x9 owalne mac audio(bodajze...nie dam se reki uciac) i podlaczone pod kompakt pioniera bodajze bez zadnych wzmacniaczy i gra mu to naprawde zajebiscie...dodam ze komplet takich glosniczkow to wydatek rzedu okolo 200pln...

Kermitos - 16 Cze 2004, 22:39

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=26264737 Co sądzicie o tych głośniczkach? Chcialbym je podpiac z tylu pod zwykle radyjko jvc 4x45. Prosze o rade.
muzz - 16 Cze 2004, 22:55

slyszalem ze boschman to tani sposob na polepszenie dzwieku w samochodzie...jak nie jestes jakims wyjatkowym audiofilem tylko chcesz zeby ci lepiej gralo to wydaje mi sie ze wystarcza tobie...choc za to cene to moze poszukaj jakichs np wlasnie mac audio lub tym podobnych...ja w media markt widzialem za 200pln komplet 2 sztuk...no i takowe slyszalem...
adamuus - 17 Cze 2004, 00:22

eeeee mialem podobne glosniczki w escorcie i graly zajebiscie.
w fiescince mam jakies glosniki z przodu i jakies z tylu. te z przodu graja calkiem calkiem na moim panasonicu. z tylu sa jakies oryginalne pioniery ale male i na dodatek jeden charczy. tak sobie mysle w przyszlosci zmienic je na wieksze np. 13. ale nie w najblizszym czasie (poki jeszcze mi te z przodu dobrze ciagna).
na razie kaske wydaje w upiekszanie auta.
zgadzam sie z muzzem nie musi buc od razu za plecami tuba. dalbym wam posluchac jak u mnie graja glosniki. powiem tak: jest glosno i czysto - jak na moje wymagania oczywiscie :D

molu - 17 Cze 2004, 06:39
muzz napisał/a:

no z tym si nie zgodze...moim zdaniem powinien grac bardziej tyl...takie jest moje zdanie...

Niestety nie masz racji-scena dźwiekowa ma być z przodu auta :) Podstawa to dobry przod :)

Kacper - 17 Cze 2004, 08:01
muzz napisał/a:
no z tym si nie zgodze...moim zdaniem powinien grac bardziej tyl...takie jest moje zdanie...i im dluzej jezdze samochodem tym bardziej utwierdzam sie w swoim przekonaniu...i nie koniecznie musi byc tam za plecami "ŁUPS ŁUPS"...i niekoniecznie zabudowa od razu...kumpel ma same 6x9 owalne mac audio(bodajze...nie dam se reki uciac) i podlaczone pod kompakt pioniera bodajze bez zadnych wzmacniaczy i gra mu to naprawde zajebiscie...dodam ze komplet takich glosniczkow to wydatek rzedu okolo 200pln...

Oj nie zgodze się... i na większości portali car audio też by się z Tobą nie zgodzili :wink:
Głośniki z przodu i tak najczęsciej zagłuszają tył, wiec należy je montować jak najlepsze. Tył nawet potrafi popsuć efekt, ponieważ dzwięk dłużej tam idzie, i powstaje minimalne echo (ale to juz dla audiofili :wink: )
Dobrym rozwiązaniem sa dobre głośniki z przodu, i bas z tyłu (ponieważ z przodu często brakuje miejsca)

Garfield - 17 Cze 2004, 08:37

co do tego że przód ma byc dobry to nikt nie ma wątpliwości! jednakże nie ma sie co upierać przy tym skąd ma iść główny dziwięk! wymyslili w radiu taka madra opcję ze rozkład siły można zmiejszyć z przodu i dać na tył i wtedy słychac bardziej tył niz przód wszystko zależy od tego co kto lubi! Ja akurat mogę się zgodzic z muzzem bo tez wolę jak słychac tył a nie tylko przód! jakoś mi tak lepej ale o gustach sie nie dyskutuje! :-0 8) 8)
muzz - 17 Cze 2004, 09:11

Garfield napisał/a:
co do tego że przód ma byc dobry to nikt nie ma wątpliwości! jednakże nie ma sie co upierać przy tym skąd ma iść główny dziwięk! wymyslili w radiu taka madra opcję ze rozkład siły można zmiejszyć z przodu i dać na tył i wtedy słychac bardziej tył niz przód wszystko zależy od tego co kto lubi! Ja akurat mogę się zgodzic z muzzem bo tez wolę jak słychac tył a nie tylko przód! jakoś mi tak lepej ale o gustach sie nie dyskutuje! :-0 8) 8)

dzieki za wpsarcie...fakt o gustach sie nei dyskutuje...takie jest moje zdanie...ja z drugiej strony w samochod traktuje bardizej jako sposob na przemieszczanie sie a nie sluchanie muzyki...jak bede chcial posluchac czystego i pieknego dzwieku to sobie w domu poslucham muzyki na innym sprzecie...mi sie podoba raczej w ten sposob...przodu to ja prawie u siebie nie slysze...oczywisice troche teraz przekolorowalem...ale wiekszosc mam przesterowane na tyl...

WooYownik - 17 Cze 2004, 09:12

ja tez tylne mam podglosnione a przednie sciszone ... w mk6 troszke za wysoko jak dla mnie sa te glosniki a te z tylu mam prawie kolo glowy jak siedze na fotelu kierowcy .... :P
Garfield - 17 Cze 2004, 09:27

wiem bo w mk6 tylnie głosniki są w tylnych drzwiach! przy zawiasach drzwi więc raczej powinny sie nazywać środkowe głosnik bo z nazwa na tylnie to lekkie przegięcie!!!!! :? 8) 8) 8) 8)
WooYownik - 17 Cze 2004, 09:38

tylko w takim razie jesli to srodkowe to gdzie umiescic tylne ? ... polka jakos nie wyglada zbyt fajnie na ladne glosniki ... ( btw rozwiazanie z glosnikami z tylu w drzwiach mi sie podoba :) )
Kacper - 17 Cze 2004, 11:35

Garfield napisał/a:
wiem bo w mk6 tylnie głosniki są w tylnych drzwiach! przy zawiasach drzwi więc raczej powinny sie nazywać środkowe głosnik bo z nazwa na tylnie to lekkie przegięcie!!!!! :? 8) 8) 8) 8)

Kurde, masz aparat cyfrowy ?? moglbys zrobic zdjecie, z checia bym cos takiego wymodził u mnie :wink:

molu - 17 Cze 2004, 11:45

muzz napisał/a:

dzieki za wpsarcie...fakt o gustach sie nei dyskutuje...takie jest moje zdanie...

To nie sa gusta tylko tak powinno byc-w filharmonii ktos z orkiestry nie siedzi jeszcze za toba :D A to ze ktos ma badziewne glosniki z przodu i nie wytlumione rzężące dzrzwi i musi sie posilkować tylem to juz inna sprawa :lol:

A tak wogole dzis chyba biore sie za slupki przednie-kupilem juz szpachle i bede rzeźbił 8) Na razie pociągnalem instalacje do gwizdkow i podlaczylem prowizorycznie jednego i musze powiedzieć ze jestem pod wrazeniem tego co slychac :P

muzz - 17 Cze 2004, 12:46

molu napisał/a:
A to ze ktos ma badziewne glosniki z przodu i nie wytlumione rzężące dzrzwi i musi sie posilkować tylem to juz inna sprawa

sluchaj...z przodu badziewnych glosnikow nie mam...moze i nie mam tez drzwi wygluszonych ale mowie ze z samochodu sprzetu grajacego nie chce robic bo nie do tego sluzy...a pozatym jak mam na tyl przesterowane to lepiej MI sie slucha w samochodzie...filcharmonia to troche zly przyklad bo tam to masz cale pomieszczenie zaprojektowane pod katem rozchodzenia sie muzyki...a samochod chyba tak na dobra sprawe jest do czegos innego zaprojektowany...jedni lubia bass inni wysokie...tak jak z muzyka i ze wszystkim...dla mnie tak lepiej gra i tyle...

Garfield - 17 Cze 2004, 12:55

Cytat:
Kurde, masz aparat cyfrowy moglbys zrobic zdjecie, z checia bym cos takiego wymodził u mnie

mam miec, ale najlepiej poproś Woyownika o zdjęcie, lub wpadnij do ASo i sobie oblukaj!!!!

molu - 17 Cze 2004, 13:03

muzz napisał/a:
...filcharmonia to troche zly przyklad bo tam to masz cale pomieszczenie zaprojektowane pod katem rozchodzenia sie muzyki...a samochod chyba tak na dobra sprawe jest do czegos innego zaprojektowany...jedni lubia bass inni wysokie...tak jak z muzyka i ze wszystkim...dla mnie tak lepiej gra i tyle...

Ale scena i tak ma byc z przodu-oj muzz uparles sie :D
Powiedz jakie masz glosniki-pewnie z tylu gra ci lepiej bo masz lepsze/wieksze glosniki :?: :)

muzz - 17 Cze 2004, 13:09

z przodu mam VDO 13...a z tylu, nie wiem jakie byly wstawiane do fiest seryjnie(jezeli w ogole byly), mam bodajze 10-ki pioniera...z tymze maja chyba tyle samo lat co moj samochod...no moze polowe tego co samochod...a najpierw wymienilem przod...z tymze wlasnie jak jezdze to daje bardziej na tyl bo wg mnie ladniej tak gra...jakbym mial poldka to nie byloby innej mozliwosci jak tylko sluchanie muzyki z przednich glosnikow bo wal napedowy by tyl zagluszal...:)...
WooYownik - 17 Cze 2004, 13:48

w samochodzie z przodu jest droga z tylu scena :P a wyobraz sobie jakas tube z przodu ciekawe kto by wytrzymal :P a zdjatka tylnich glosnikow zrobie u siebie na poniedzialek ... bo wyjezdzam do trojmiasta jutro i nie zdaze
Kacper - 17 Cze 2004, 15:35

Ok :) z checią obejrze zdjecia, choc i tak pomerdało mi się :lol: :lol: myślałem ze na zdjęciu widze mk5 ..hehe :lol: :lol: a tam w srodku jest jak w mk4, i zastanawialo mnie skad te glośniki z tyłu :wink:
molu - 17 Cze 2004, 22:15
Temat postu: -=Słupki=-
Tak wiec wzialem sie dzis za słupki 8)
Co z tego wyszło widać poniżej :
Wiec po pierwsze szpachle by Castorama-cena 15 zeta:

Nastepnie demontaż słupków i wierconko otworów:

Przymierzamy czy pasują uchwyty tweeterków:

Szpachlówka z włóknem i poszedł:

Potem druga szpachla i papier scierny:

i w sumie mozna montować:

Oczywiście teraz jeszcze farba i można rozkoszować muzyką :wink: a gra nieźle-uwierzcie 8) :D

http://pictureposter.allb...s/lomax/slupki/

Kacper - 17 Cze 2004, 22:21
Temat postu: Re: -=Słupki=-
molu napisał/a:
Oczywiście teraz jeszcze farba i można rozkoszować muzyką :wink: a gra nieźle-uwierzcie 8) :D

Jaka farba ? malujesz to ? nie wolisz obić jakimś materiałem :?:

molu - 17 Cze 2004, 22:24
Temat postu: Re: -=Słupki=-
Kacper napisał/a:

Jaka farba ? malujesz to ? nie wolisz obić jakimś materiałem :?:

No nie wiem jeszcze-są takie strukturki w sprayu ale musze w tej sprawie wykonac jeszcze konsultacje z pewnym człowiekiem :) 8)

Kacper - 18 Cze 2004, 00:18

acha :wink:
ale daj nam znać jak to wyszło, bo ciekawy efektu jestem (jak to dobrze ze w mk4 zrobili gwizdki koło klamek ...tylko czy mogą tam byc inne oprócz oryginalnych :roll: :?: )

RKRman - 19 Cze 2004, 20:05
muzz napisał/a:
piotr-RKRmann napisał/a:
myśle że w samochodzie tak na prawde gra przod

spokojnie - chodziło mi o to że dla mnie ( i pewnie nie tylko ) podstawą dźwięków jest to co mnie otacza raczej z przodu - tył to tylko uzupełnienie sceny - no i jakiś miły dodatek dla pasażerów ( ja jężdże najczęściej sam)- a na tylnej półce mam MAGNAT-y 6x9 ( MediaMart )- chyba za 190 zł. - i złego słowa o nich nie powiem - widziałem już jak były zamontowane też z przodu!!!
POZDRAWIAM

RKRman - 19 Cze 2004, 20:10

Kacper napisał/a:
acha :wink:
ale daj nam znać jak to wyszło, bo ciekawy efektu jestem (jak to dobrze ze w mk4 zrobili gwizdki koło klamek ...tylko czy mogą tam byc inne oprócz oryginalnych :roll: :?: )

spróbuj jednak jakieś inne gwizdki choć na chwile " podnieść " na słupki i troche nimi pokręcić ( przyda się taśma dwustronna )- na pewno efekt będzie lepszy
POZDRAWIAM

Kacper - 20 Cze 2004, 10:54

piotr-RKRmann napisał/a:
spróbuj jednak jakieś inne gwizdki choć na chwile " podnieść " na słupki i troche nimi pokręcić ( przyda się taśma dwustronna )- na pewno efekt będzie lepszy
POZDRAWIAM

Skoncze jedno, zaczne drugie :wink:

molu - 22 Cze 2004, 13:09

I koniec-olałem skóre-kupiłem spraya :)
http://pictureposter.allb...s/lomax/finito/

RKRman - 22 Cze 2004, 20:31

molu napisał/a:
I koniec-olałem skóre-kupiłem spraya :)
http://pictureposter.allb...s/lomax/finito/

NO I FAJNIE !!

a teraz drodzy koledzy-może coś podpowiecie: średnie tony=pierścień stalowy. fi 100mm,- wysokie tony = to samo !!!
i teraz ..............jak to "upchnąć" w słupek??????? :cry:

( nie wiem czy nie będe musiał dorobić na wysokie tony adaptera który idzie pionowo od deski, na podszybiu ,przy słupku .- a jego podstawą będzie adapter na tony średnie
- co wy na to ??

...może mała konsultacja :) ... :fox:

..aha ....i na zapałkach nie mysle tego motować błeeeeehehehhehe :lol:

mózg - 15 Kwi 2005, 20:04

Hm... tylko ja nie mam aż takiej możliwości i miejsca na takie zabawy ze słupkami(i umiejetnosci pewnie tez nie :D )A nie da sie jakos bez wiercen, szpachlowania itp??
Danio - 15 Kwi 2005, 23:44

da się ...widziałem takie gwizdki ze skośnymi obudowami ...ale tu chodzi o to że jak to zaszpachlujesz i malniesz to jest takie cacuśne :) ...a i tak pewnie będziesz musiał ściągac słupek żeby przewiercić na kabel...żeby było ładnie..
Grze - 21 Kwi 2005, 23:59

danio, pewnie ze sie da ale po co? a te głosniki które widziałes to zapewne focale z serii audiom za 3500zł/sztuka... :-)
molu - 11 Maj 2005, 19:35

I phonocarow juz nie ma :| :)
Lada dzien zagosci takie (rowniez zolte) cus:

:cojest:

[ Dodano: Pią Maj 20, 2005 6:12 pm ]
heh juz sa :jupi:

:yes: