|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka - Kierunkowskazy pod centralny alarm
Slaweeek - 2 Cze 2007, 15:25 Temat postu: Kierunkowskazy pod centralny alarm Witam tak jak w temacie chciałbym podłączyć alarm pod kierunkowskazy i teraz moje pytanie: jak to zrobić?? Mam alarm podłączony pod światła "długie" ale to mi nie pasuje bo jak jestem z tyłu samochodu to nie widać czy się załącza czy nie. Schemat jest taki :
czyli da się podłączyć pod kierunkowskazy tylko jak to zrobić. Prosze o łopatologiczne wyjaśnienie
[ Dodano: Sob Cze 02, 2007 15:46 ]
Ewentualnie jak podłączyć pod światła "krótkie" żeby mi się też z tyłu paliły??
diodalodz - 2 Cze 2007, 18:35
pod bezpieczniki od postojówke w skrzynce . Kierunki tylko i wyłącznie przy przełączniku zespolonym
Slaweeek - 2 Cze 2007, 21:31
diodalodz napisał/a: | Kierunki tylko i wyłącznie przy przełączniku zespolonym | Ale da się podłączyć kierunki jeżeli z centralki od alarmu wychodzi tylko jeden przewód a nie dwa oddzielne na prawą i lewą stronę?? Co do bezpiecznika od postojówek to który to jest od postojówek w mk4?? Czy zastosować metode szukania
diodalodz - 2 Cze 2007, 23:05
metoda szukania na wyciąganie najlepsza jest .
Co do twojego problemu z 1 przewodem daje schemat Nawet dwie opcje wymyśliłem i rozrysowałem
Slaweeek - 3 Cze 2007, 08:56
Dzięki diodalodz jutro śmigam do elektronicznego i plan A w życie wejdzie bo w planie B nie bardzo wiem o co chodzi
diodalodz - 3 Cze 2007, 11:27
plan B to 2 obwodowy przekaźnik . Czerwone kułeczko to cewka przekaźnika .
jackrzec - 3 Cze 2007, 18:51
diodalodz napisał/a: | Kierunki tylko i wyłącznie przy przełączniku zespolonym | Otóż nie koniecznie - te same kable idą do bezpieczników i można to w skrzynce zrobić.
diodalodz - 3 Cze 2007, 19:54
jackrzec napisał/a: | Otóż nie koniecznie - te same kable idą do bezpieczników i można to w skrzynce zrobić. |
Serio w mk3 tak zrobili ze bezpiecznik jest od lewych i prawych oddzielnie ?? Ale by była bania bo to by było 2 auto które znam z takim rozwiązaniem
Slaweeek - 3 Cze 2007, 20:35
diodalodz napisał/a: | Serio w mk3 tak zrobili ze bezpiecznik jest od lewych i prawych oddzielnie | ale ja mam mkIV
Staffu - 3 Cze 2007, 22:22
A nie lepiej pod przekaźnik awaryjnych zawsze tak robie a we fieście się przymierzam dopiero
diodalodz - 3 Cze 2007, 22:31
ooo przekaźnik awaryjnych ?? a gdzie to jest i co to robi ??
jackrzec - 4 Cze 2007, 07:59
diodalodz napisał/a: | Serio w mk3 tak zrobili ze bezpiecznik jest od lewych i prawych oddzielnie ?? Ale by była bania bo to by było 2 auto które znam z takim rozwiązaniem | Ano tak jest - bezp 21 i 22 sa od kierunków, pod awaryjne sie nie bardzo da - tzn da się ale trzeba kombinować - we fieście Awaryjne to tylko przycisk, a przekaźnik jest ten sam co do normalnych kierunków. Slaweeek napisał/a: | ale ja mam mkIV | No fakt - w mk4 jest inaczej - tam zostaje tylko zespolony. Pod awaryjne też jest proble, bo żeby to działało trzeba zewrzec min trzy styki, a do tego jest potrzebny dodatkowy przekaźnik. Diodalodz dał najlepsze rozwiązanie możliwych i zrób tak jak narysował - ja mam tak samo i u mnie śmiga już dwa lata bez żadnych problemów.
diodalodz - 4 Cze 2007, 09:16
jackrzec napisał/a: | Serio w mk3 tak zrobili ze bezpiecznik jest od lewych i prawych oddzielnie ?? Ale by była bania bo to by było 2 auto które znam z takim rozwiązaniem
Ano tak jest - bezp 21 i 22 sa od kierunków, pod awaryjne sie nie bardzo da - tzn da się ale trzeba kombinować - we fieście Awaryjne to tylko przycisk, a przekaźnik jest ten sam co do normalnych kierunków. |
no właśnie tak sie nie da bo przecież ten przekaźnik sie uruchamia z obciażeniem samoistnie a nromalnie nie ma wogóle obciążenia podłączonego . dlatego pomys Staffu wydaje mi sie trudny
jackrzec - 4 Cze 2007, 17:32
Nie wiem po co kombinować! Albo przy zespolonym, albo do kabli co idą do kierunków - na jedno wychodzi - tak jest najprościej i najszybciej i najmniej awaryjnie. Oczywiście trzeba diody wstawić. Ja mam w jednej fieście centralkę z wyjściami na kierunki i tam były dwa wyjścia na obie strony, ale jak zdjąłem obudowę, to się okazało, że wyjście jest jedno, tylko dzieli się na dwa przez diody.
Druga sprawa, to ten co o to pytał ma mk4 ,a tam można tylko do kabli z zespolonego (lub te co dochodzą do kierunków, bo to te same), gdyz bezpiecznik jest jeden przed przekaźnikiem, a mk3 jest za zespolonym.
Slaweeek - 5 Cze 2007, 15:28
a wiecie jakie są kolory kabli od kierunkowskazów odchodzące od przełącznika zespolonego??
diodalodz - 5 Cze 2007, 16:30
Staffu napisał/a: | dwóch maluchach i garbusie |
mowimy o samochodach Ja malucha trzymam tylko z sentymentu .
Co do przewodów to nie wiem jakie kolory
jackrzec - 5 Cze 2007, 20:02
w mk3 - Prawy Czarno-zielony , lewy - czarno-biały
w mk4 i mk5 - Prawy- niebiesko-czerwony, lewy - niebieski
diodalodz - 5 Cze 2007, 21:42
jackrzec prawie już wsadziliśmy ten alarm
Slaweeek - 5 Cze 2007, 22:42
jackrzec jeszcze pytanie małe A gdzie najlepiej się pod te kable wpiąć?? Odkręcić obudowe kolumny kierowniczej i tam kombinować??
diodalodz - 5 Cze 2007, 23:12
przy kostkach od przełącznika . Najczytelniej jest wtedy .
jackrzec - 5 Cze 2007, 23:31
Albo znaleźć punkt rozejścia się tych kabli na poszczególne lampki - tego nie wiem gdzie to jest w mk4. Bez kombinacji podłącz się przy wtyczce tak jak dioda pisze.
toczek20 - 15 Lip 2008, 14:33
diodalodz, możesz mi przesłać schemat gdzie podłączyć do mk4 centralny żeby migały kierunki???
Mam w centalce te kable do kierunków.
odyniec - 15 Lip 2008, 17:23
toczek20 napisał/a: | diodalodz, możesz mi przesłać schemat gdzie podłączyć do mk4 centralny żeby migały kierunki???
Mam w centalce te kable do kierunków. | z przełącznika zespolonego wychodzą dwa żółte przewody. w nie się wepnij.
thomasg - 15 Lip 2008, 21:42
toczek20, szukaj tych kabli w kostce ( bodajże tej lewej ) wychodzącej z przełącznika, odkręcasz obudowę i masz jak na dłoni, najlepiej lutuj a jeżeli brak Ci prądu to postaraj się o jakieś kostki skrętne lub złaczki- skrętka to amatorka .
Freeman - 15 Lip 2008, 22:07
Czyli w mk 4 nie ma tak fajnie jak w mk3, że są osobne bezpieczniki na obie strony migaczy?
szynszyl - 16 Lip 2008, 08:37
bezpieczniki to chyba na skrzynce są opisane, nie..
osimek1 - 18 Lip 2008, 03:03
thomasg napisał/a: | Oczywiście i ja tak uważam ale musiałem obyć się bez, więc wybrałem mniejsze zło. Kable na skrętkę i "dużo szkota" jakoś do mie nie przemawiają , a garażu niestety brak | jak dobra technike w skrecaniu kabli opracujesz to masz mniejsze szanse ze Ci sie rozlacza niz jak bedziesz mial w kostce, bo z kostki jak sie pociagnie kabel to latwo jest pourywac druciki i kabel wychodzi
thomasg - 20 Lip 2008, 08:59
osimek1 napisał/a: | ....ak dobra technike w skrecaniu kabli opracujesz to masz mniejsze szanse ze Ci sie rozlacza niz jak bedziesz mial w kostce, bo z kostki jak sie pociagnie kabel to latwo jest pourywac druciki i kabel wychodzi |
- to u ciebie kable wiszą pod kokpitem że mozesz o nie zaczepić i rozłączyć ?
- u mnie są związane z wiązką fabryczną , a przypadkowo ich nie potniesz gzrebiąc w instalacji bo sa opisane pzry centralce 'który do czego' - nie wożę z sobą schematów
|
|