|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka - czy pojedzie bez polaczenia alternator-rozrusznik?
ursua - 31 Maj 2007, 18:47 Temat postu: czy pojedzie bez polaczenia alternator-rozrusznik? czy samochod pojedzie bez polaczenia alternator-rozrusznik? jezeli tak to czy jest to niebezpieczne dla samochodu? jak dlugo moze tak jechac? i czy ewentualnie "na szybko" mozna kabel zastapic jakims innym niekoniecznie do tego stworzonym? dzieki za pomoc
daniel - 31 Maj 2007, 21:26
ursua napisał/a: | czy samochod pojedzie bez polaczenia alternator-rozrusznik? |
pojedzie ale jak padnie aku to koniec jazdy
2smart - 31 Maj 2007, 21:33
Hehe właśne przed wczoraj miałem awarie kabel mi prześniedział i zapaliła sie na stałe lampka aku .. jeździć sie z tym nie da .. bo zarżniesz aku.
Kabelek kosztuje z sklepie od 80 pln w góre - najlepsze rozwiązanie to poszukać drugiego na szrocie ( pasuje zarówno od 1,1 jak i od 1.3 nie ważne czy gaźnik czy wtrysk - ale tylko od mk3).
Możesz tez rozebrać kostke przy alternatorze i oczko przy rozruszniku i wymienić te dwa grube kable nowymi (a reszte polutować - łączenia przy kostce i nowe oczko ) cienki kabel to kabelek od czujnika ładowania aku zazwyczaj jest ok i trzeba bo tylko oczyścić z nalotu.
Pozdr Bartek
diodalodz - 31 Maj 2007, 22:55
kostki sa nowepo 11 zł . jeśli nie załozysz paska na alternator ugotujesz silnik .
ursua - 1 Cze 2007, 15:07
dzieki wszystkim. kabelek juz gotowy
szynszyl - 2 Cze 2007, 13:32
diodalodz napisał/a: | jeśli nie załozysz paska na alternator ugotujesz silnik . | o czym ty gadasz? przejechałęm bez paska, bo sie zerwał jakieś 70 km i na samym aku - silnik zyje
Bart_Skrzyszow - 2 Cze 2007, 13:33
Wójcio - dobrze dioda gada - przecież ten sam pasek napędza pompę wody
[ Dodano: Sob Cze 02, 2007 12:36 ]
daniel napisał/a: | ursua napisał/a: | czy samochod pojedzie bez polaczenia alternator-rozrusznik? |
pojedzie ale jak padnie aku to koniec jazdy |
Dlaczego koniec?
Skonczy sie aku to nie bedzie swiateł itd ale jak go nie zgasi to bedzie jechał
Przerabiałem to w zimie - 100km do domu bez świateł kierunków stopów itp
daniel - 2 Cze 2007, 13:40
Bart_Skrzyszow napisał/a: | Skonczy sie aku to nie bedzie swiateł itd ale jak go nie zgasi to bedzie jechał |
a iskra skąd się weźmie ?
a całe sterowanie kompem ?
szynszyl - 2 Cze 2007, 13:48
Bart_Skrzyszow napisał/a: | ójcio - dobrze dioda gada - przecież ten sam pasek napędza pompę wody | .. acha.. zakładam na kółko pod pokrywą rozrządu pasek, przewlekam go na kólku od alternatora. i z tego powodu najwyżej mi altek sie nie kręci.
Cytat: | a iskra skąd się weźmie ?
a całe sterowanie kompem ? | jak altek bezpośrednio z aku..
daniel - 2 Cze 2007, 13:54
szynszyl napisał/a: | Skonczy sie aku to nie bedzie swiateł itd ale jak go nie zgasi to bedzie jechał |
o to mi chodziło szynszyl napisał/a: | a iskra skąd się weźmie ?
a całe sterowanie kompem ? |
Bart_Skrzyszow - 2 Cze 2007, 15:01
szynszyl napisał/a: | [.. acha.. zakładam na kółko pod pokrywą rozrządu pasek, przewlekam go na kólku od alternatora. i z tego powodu najwyżej mi altek sie nie kręci.
|
No tak ale nie mówimy tu o żadnych kombinacjach alpejskich tylko standardowe zdjęcie paska z altka...
szynszyl - 2 Cze 2007, 18:04
Bart_Skrzyszow napisał/a: |
No tak ale nie mówimy tu o żadnych kombinacjach alpejskich tylko standardowe zdjęcie paska z altka... | i zagotujemy silnik?
Bart_Skrzyszow - 2 Cze 2007, 18:25
Wojtek - zagotujemy - skoro jest 1 pasek to co będzie napędzało pompę
Zmusiłeś mnie żeby podejśc do auta i fotke pstryknąć ..
szynszyl - 2 Cze 2007, 18:33
Bart_Skrzyszow, i dobrze ci tak.. trzeba było kupić xr-kę...
diodalodz - 2 Cze 2007, 18:33
chyba CVH to sie nie ustawży bo pompa napędzana jest z paska rozrządu . ale nie ohv.
|
|