Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika ogólna - Czerwone lampki

Boguś - 14 Maj 2007, 14:39
Temat postu: Czerwone lampki
Zeszły tydzień, to moja Fiesta upatrzyła sobie na różne awarie ;) Najpierw linka z licznika a teraz te czerwone lampki... No właśnie lampka sie świeci a ja nie wiem co to za jedna :/ Szukałem po różnych instrukcjach lecz nic nie znalazłem.
Mam mk1 z licznikiem bez obrotomierza. Na prędkościomierzu są u góry 2 malutkie czerwone lampki. Lampka po prawej, zapala mi się na 3 i 4 biegu gdy tylko troszkę mocniej dodam gazu. gdy puszczę gaz lampka gaśnie. Autko normalnie jeździ, nie zauważyłem żadnych strat mocy czy czegoś w tym stylu. Jak ktoś ma jakiś pomysł, to jestem otwarty na wszelkie propozycje :D

Laskosz - 14 Maj 2007, 19:25

możesz zrobić fotke ? bo pierwszy raz o takim czymś słysze :)
Boguś - 14 Maj 2007, 21:06

Oczywiście, muszę tylko jakiś aparacik skombinować ;)
diodalodz - 14 Maj 2007, 21:42

hehe są to przełączniki oszczędności . były montowane w 78 79 i 80 roku . znajdują sie między cyfra 90 na liczniku do 180 . Inna nazwa tego ustrojstwa to ekonomizer a tak naprawde to zwykły wakuometr . Pokazuje ci czy jedziesz oszczędnie czy nie :) Bardzo żadko to działa i niewiele fiest ma instalke do tego . Osobiście mam 3 liczniki z oczkami :) bardzo popularne rozwiązanie w autach dla plepsu z lat 80 trabant też takie cudo miał w skodzie i ładzie były wskazówki.
Boguś - 14 Maj 2007, 21:51

Ciekawe :D No ale jeżdżę jak jeździłem, a to mi się włącza :P Trzeba będzie znowu zrobić pomiary spalania gazu ;) Ale stawiam, że ten ekonomizer ześwirował :D

W każdym razie, dzięki :)

diodalodz - 14 Maj 2007, 23:55

w 99 % nie działa poprawinie .
Intel - 15 Maj 2007, 10:00

dioda a niebyło tak ze one były montowane w latach 80-82 ?
diodalodz - 15 Maj 2007, 11:49

różnie to było . ja miałem w 78 roku orginał jeszcze ze starym wzorem tarcz . Mam dwa liczniki z nowym wzorem tarcz po 80 roku wiec może to była opcja .