Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Zacieki na podsufitce po wypraniu

Lukas - 4 Maj 2007, 12:48
Temat postu: [MK3] Zacieki na podsufitce po wypraniu
Witam
Mam problem z podsufitką do mojej strzały.
Wyprałem ją ciepłą wodą z proszkiem spłukałem wodą i zostawiłem do wyschnięcia w cieniu. Niestety efekty były gorsze wręcz straszne :bad:
Co radzicie zrobić aby pozbyć sie zacieków??

Zawsze chce dobrze a wychodzi jak widać banghead
Pozdro All

Kamil - 4 Maj 2007, 13:09

no to masz problem i nie wiem czy Ci się uda czymkolwiek to usunąć..już tego typu temat był poruszany na forum readmore ..podsufitki nie wolno moczyć :!: ...jeżeli ją się czyści to lepiej kupić jakąś piankę do takich rzeczy i trzeba od razu wycierać do sucha inaczej robią się właśnie takie plamy :la: ...a nie pomarszczyła sie?
madek - 4 Maj 2007, 13:44

raczej juz nic z niej nie bedzie

na forum o podsufitce juz sporo bylo, i kazda proba prania konczyla sie mniej wiecej podobnie

ja u siebie plamy czyscilem szmatka i benzyna lakowa, wszystko zeszlo bez problemu chociaz troche sie namachałem...

CCOBRA5 - 4 Maj 2007, 14:12

Dobrze że ja nie wzięłem się za pranie bo było tak samo jak z Tobą banghead
Lukas - 4 Maj 2007, 15:50

Wezmę spreya( który mi został po malowaniu felg) i ją pomaluje będzie początek tjuningu stylistycznego :D
PS: Jest cała, nie odkształciła sie.

tymin - 5 Maj 2007, 11:13

Ja piorę czymś co nazywa się "brudpur". Tylko trzeba uwazać , żeby paznokcie nie zeszły , bo mocne jest i agresywne .
jackrzec - 5 Maj 2007, 22:20

tymin napisał/a:
Ja piorę czymś co nazywa się "brudpur". Tylko trzeba uwazać , żeby paznokcie nie zeszły , bo mocne jest i agresywne .
Teraz to już za późno... Nawet dywanu w domu przy praniu się nie moczy, a co mówić o tapicerce w aucie. Przecież podsufitka jest na dykcie , a ta składa się z wiórów i kleju i przy namoczeniu puszcza różne syfy, które jak wyschną to za żadne skarby nie zejdą! Tu tak jest - nic nie zrobi, może to wyp..lic i kupić drugi "sufit".
ari - 6 Maj 2007, 14:26

Ja miałem identycznie wyjołem podsufitke i potraktowałem karcherem i płynem do prania efekty były identyczne jak u ciebie. Oddałem potem do profesjonalnego punktu mycia tapicerek i zeszło zapłaciłem za pranie 70 zł
thomasg - 26 Sie 2007, 19:59

Żeby nie zaczynać nowego tematu gdyż moje pytanie jakby nie było tyczy tez 'prania' pozwolę sobie odśwerzyć ten wątek. Czy ktoś ściągał tapicerkę z siedzeń przednich i tylnych w fofi ? Przydałoby mi się odświerzyć 'materiały' a pranie gąbka pod blokiem jest o dupe roztrzaś. Wolałbym dziennie po jednym zabierać do domku i po kolei sobie ręcznie strzelić przepiereczkę. Dziś niedziela i nie bardzo pasuje kłebic się z fotelami w samochodzie ale jak do jutra nikt nic ciekawego nie wystuka to napisze wieczorkiem co i jak :)

i czego nie ruszać żeby nic nie potargać :-P

tomcio1600 - 27 Sie 2007, 10:07

Jesli chodzi o czyszczenie podsufitki to polecam Vanish (sama aktywna piane) rozpylasz ja na podsufitke, wcierasz jakas szczoteczka, nastepnie nakladasz druga warstwe i zostawiasz az samo wyschnie. Jak juz porzadnie bedzie suche to odkurzasz to centymetr po centymetrze (piana zmienia sie w proszek ktory trzeba usunac).
Jesli chodzi o reszte tapicerki z siedzen, mozesz zrobic tak samo. Efekt sprawdzony :)

thomasg - 27 Sie 2007, 20:33

tomcio1600, e tam, godzinkę temu byłem zamontowac oparcia i kanapę tylną w fofi i aż miło teraz wsadzić łepetynę do wozu - pachnidełko :-P . Próbowałem ugryżć sprawe pzrednich foteli ale po kilku wygibasach i próbach znalezienia zaczepów materiału na nich dałem sobie spokój, jutro je demontuję i jak będę mógł nimi swobodnie sobie obracac to dojdę co i jak i wypiorę w pralce badz wanience. Z tylnymi nie było kłopotu, poodkręcałem z zawiasów , do domku, demontaż dziecinnie prosty, gąbeczka wytrzepana na balkonie w tym czasie pralka zrobiła swoje , blacha tylna umyta i po 3 godzinkach powrót do wozu - nawet nie bolało ;-)

w miedzyczasie umyta oczywiście podłoga pod kanapą no i boczki, hmm nie wyglądały na takie ........ ;-| za to teraz z tyłu przejaśniało.

łatwiej odkręcić tych kilka śrubek niż naginać kręgosłup z gąbka w trzydrzwiowym fordzie :) ,

tomcio1600 - 27 Sie 2007, 21:05

Ja mialem 5cio drzwiowa Fofi to nie mialem takiego problemu :p
Jak koles kupowal to w szoku byl ze srodek 13sto letniego auta moze byc tak zadbany :-P
Ogolnie z tapicerka nie ma problemu... ale jesli chodzi o posufitke to naprawde warto vanishem bo jej do pralki nie wrzucisz :p Jedynym minusem vanisha moze byc bardzo dlugo utrzymujacy sie w aucie zapach - pisze minusem bo nie kazdemu musi sie on podobac :)

xr2i_zmc - 2 Mar 2008, 16:17

Ja w swojej XRce również miałem taką brudną podsufitkę :sad: chyba nawet bardziej...wiec postanowiłem coś z tym zrobić i powiem ze nie miałem żadnych problemów :) Kupiłem jakiś środek do czyszczenia tapicerki w Carrefourze :yes: (butelka jak po płynie do szyb-zielona...nie wiem jak dokładnie sie to nazywa ale to było coś uniwersalnego)...czyściłem punktowo-psikałem i od razu tarłem twardą szczoteczką,wytwarzała sie piana...brudna piana...i od razu wycierałem to wszystko szmatką:) po wyschnięciu na następny dzień nie było żadnej plamki...podsufitka jest jak nowa! :ok:
portos - 2 Mar 2008, 19:41

xr2i_zmc, Jeśli masz jeszcze jakieś resztki tego preparatu, to odczytaj nazwę i napisz. :yes:
Greg - 3 Mar 2008, 10:09

xr2i_zmc napisał/a:
Ja w swojej XRce również miałem taką brudną podsufitkę :sad: chyba nawet bardziej...wiec postanowiłem coś z tym zrobić i powiem ze nie miałem żadnych problemów :) Kupiłem jakiś środek do czyszczenia tapicerki w Carrefourze :yes: (butelka jak po płynie do szyb-zielona...nie wiem jak dokładnie sie to nazywa ale to było coś uniwersalnego)...czyściłem punktowo-psikałem i od razu tarłem twardą szczoteczką,wytwarzała sie piana...brudna piana...i od razu wycierałem to wszystko szmatką:) po wyschnięciu na następny dzień nie było żadnej plamki...podsufitka jest jak nowa! :ok:
[; U mnie było tak, że kupiłem fofkę właśnie już z plamami. Kupiłem taki środek, a nazywał się Detap. Czyściłem jak kolega powyżej. Około godzinki, może dwóch machania i teraz podsufitka jak nowa. Detap kosztował koło 15zł chyba.
tajmus - 3 Mar 2008, 13:54

vanish - tylko to polecam... zreszta nic innego nie probowalem.... literka tego czegos okolo 10 zl , wiec niewiele ale wiele zrobi... polecam jeszcze raz.
xr2i_zmc - 3 Mar 2008, 17:29

Środek który ja kupiłem nazywał się ''Odplamiacz OXY''-do dywanów i tapicerki spray.Z Carrefoura jak juz wspominałem :) hehe i nie wiem czy nie kosztował przypadkiem mniej niż 10 zł :)ale najważniejsze że wszystko elegancko zeszło !!! :)

Podaje link to fotki:

http://img526.imageshack....63011481sf0.jpg

SebeG - 30 Sie 2009, 16:55

Pare dni temu przy okazji wyjecia podsufitki (wisiala i chcialem przykleic) postanowilem ją wyprać. Najpierw zajrzalem to neta (forum FKP oczywiscie), poczytalem i zabralem sie do roboty. Podsufitke zaczalem czyscic Vanishową aktywną pianą, starając się jej nie moczyć. Już po kilkunastu minutach zaczely wylazic jakies ciemne smugi, zacieki...Ale czyszczenie dokonczylem i zostawilem podsufitke do wyschnięcia na 24h. Nastepnego dnia do niej zajrzalem i sie okazalo, że zaciekow jest w ch..j, a moze i wiecej :) Lekko zdenerwowany :głowąwmur: wrzuciłem cholere do pojazdu i zabrałem do chaty (czyscilem ja w garazu). Rzucilem na podloge w przedpokoju i postanowiłem ją wymyć metodą "na chama", tj. woda, płyn w stylu Ludwik, miska, gąbka oraz szmata do wycierania nadmiaru wody. Jak chcecie to wierzcie, jak chcecie, to nie wierzcie (jak śpiewał Kazik), ale podsufitka wyglada teraz prawie jak nowa.
Kadzax - 31 Sie 2009, 17:58

Ja polecam Tapis z firmy K2.
Dostałem to kiedyś i długo nie używałem, bo pranie ręczne w moim przypadku nie dało większego efektu.
Potem jakoś coś mnie ruszyło i spróbowałem.
Efekt super i lekka robota:)
Nawet plamę z oleju którego kilka kropel kiedyś wylałem ruszyło.
Czyści także plastiki i itd.