Forum FiestaKlubPolska -

Tuning mechaniczny - Przeadka 1.4 na zetecka pare pytań.

anjko - 25 Mar 2007, 22:05
Temat postu: Przeadka 1.4 na zetecka pare pytań.
Witam!Pare dni temu zakupiłem E-ske z zamiarem odrestaurowanie jej gdyż jest zajechana. Tzn silniczek ma spoko ale cała reszta straszna, jeden wielki kubeł na smieci. I do tego poobijana. Cena była smieszna to i auto smieszne ale ma wazny przegląd i OC :) I tak po przeliczeniu wszystkiego stwierdziłem ze szkoda ładować w nią niewieadomo ile kasy skoro ja mam fieste w całkiem bobrym stanie. Postanowiłem wiec przełozyć silnik. Przekładał bede oczywiście silnik ze skrzynią, instalacje, wydech, zawieche no i hamulce.Na codzien pracuje w warsztacie tak wiec wiekszych problemów być nie powinno oprócz problemów z czasem heh.
Za nim zabiore sie do roboty mam narazie dwa pytania do tych którzy temat przerabiali :
1. Chodzi o słynną poduszke w zeteckach jak to najlepiej zrobić bo moja fiesta jest z 90 roku i nie ma otworów na podłóznicy?
2. i drógie jak jest z instalacją elektryczną czy wystarczy przełozyć samą wiązke od kompa i wpiąć ja w reszte instalacji czy trzeba bedzie całość pruć.
Pewnei było juz o tym nie raz ale nie moge nic konkretnego znaleść nie ma takiego tematu a przeglądanie setek postów w tematach o swapach jest uciążliwe.
Tak wiec prosze o pomoc albo chociaż o link z tematem gdzie moge o tym poczytać. To by było narazie tyle pewnie w trakcie jeszcze jakieś problemy sie pojawia.
A moze jeszcze na coś powinienem zwrócić uwage jak by co to piszcie dodam tylko ze moja fiesta jest z 90 roku 1.4 a dawca 1.8 z 93 roku.
Z góry dzieki za pomoc.
I jeszcze fotki dawcy :)

a to po wypatroszeniu

Ad@mus - 26 Mar 2007, 10:25

http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=21814
tu masz opis przekladki z 1.1l na 1.6 ziutek
instalacja elektryczna to problem, gdybys wkladal do fiesty 94' to bylo by to tzw, plug and play
tu trzeba sie pomeczyc
zeszta to nie problem(teoretycznie-praktycznie moze cos wyskoczyc)

OT-za ile kupiles ta s-ke

anjko - 26 Mar 2007, 15:54

Dzieki za info. A kupiłwm ja za 1200 zł.
gaszu - 29 Mar 2007, 00:09

anjko, JAK BęDZIESZ MIAł PROBLEMY Z ELEKTRYKą, to pisz na PW - Adamus dał ci link do mojego wątku. Mam nadzieję, że będę mógł pomóc.
anjko - 30 Mar 2007, 00:14

gaszu napisał/a:
anjko, JAK BęDZIESZ MIAł PROBLEMY Z ELEKTRYKą, to pisz na PW - Adamus dał ci link do mojego wątku. Mam nadzieję, że będę mógł pomóc.

Dzieki gaszu! Jak by co to bede pisał ale puki co zdecydowałem sie na remont tego co jest po głebszych ogledzinach okazało sie ze nie jest az tak tragicznie :-) I tak bedzie chyba mniej problemów no i taniej oczywiście. Co nie znaczy ze nie ma ich wogóle teraz np walcze z SCS-em tzn z tym jak sie go pozbyć bo nie mogę dojść do ładu z hamulcami.