|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka - Odczyt kodów migowych
PaPa_Smerf - 25 Mar 2007, 18:25 Temat postu: Odczyt kodów migowych Witam, zwracam sie z pytaniem czy ktoś mógłby mi pomóc z odczyten kodów migowych. Zdecydowałem sie zdiagnozować stan mojej fiesty, ponieważ ostatnio zaczęła bardzo dużo palić (ok 9,1l), wykonałem tester zgodnie z opisem Abli, nagralem sobie wszystko na dyktafon a potem przy pomocy programu Audiacity odczytalem czestotliwosc sygnalow, jednak to co otrzymalem nie zgadza sie zabardzo z ta tabelka kodów np. czas sygnału to 0,5 a nie 1s itp. Otrzymalem taki wynik:
Kod: | |2s|4s|2s|6s|0,5s|6s|2s|4s|2s|6s| |
| - sygnal, czas trwania 0,5s
Dzięki z góry za pomoc
Tommur - 25 Mar 2007, 18:46
A czym sprawdzałeś? Liczy się ignięcia diody lub brxęczyk (odstępy miedzy sygnałami nie mają znaczenia
.
PaPa_Smerf - 25 Mar 2007, 19:12
brzeczykiem, wlasnie | oznacza migniecie, tyle ze niemoge porozdzielac tych migniec na poszczegolne kody.
Tommur - 25 Mar 2007, 20:11
Poszczególne cyfry kodu są oddzielone od siebie krótszymi sygnałami. Dłuższe odstępy to przerwa miedzy kodami. u mnie komp powtarza każdy kod 2 razy.
Nagraj może brzęczyk i wstaw go gdzieś jako plik to posłuchamy i obaczymy.
Rozszyfrujemy ten tajemniczy kod. policz po prostu poszczególne brzęczenjia i wypisz je tu
pozdrawiam
PaPa_Smerf - 25 Mar 2007, 20:35
To wlasnie wiem ze dluzszymi:) ale u mnie sa dluzsze i jeszczse dluzsze odstepy ;p Prosze tu jest link do nagrania, szumy wyciszylem.
http://smerf.bjo.pl/fiesta.mp3
BTW. dziekuje, za okazane zainteresowanie
szynszyl - 25 Mar 2007, 22:20
małe bzyknięcie wyciszyłeś
1 1
1 1
2 0
1 1
1 1
1
spij spokojnie
PaPa_Smerf - 26 Mar 2007, 21:56
szynszyl napisał/a: | małe bzyknięcie wyciszyłeś |
tak.
Dzieki za pomoc
Tommur - 26 Mar 2007, 22:11
Pojeździj i ponów odczyt kodów, bo pewnie po 1 razie je wyzerowałeś (w sumie po odczycie same się zerują).
Pozdrawiam
P.S. Po kodzie 20 pojawiają się kody błędów złapane w czasie poprzednich jazd autem. Przed 20 obecna diagnoza silnika. mam nadzieję że nie zagmatwałem
|
|