Forum FiestaKlubPolska -

Silniki diesla - [MK3] Nie chce zapalić - 1.8D

maly - 13 Lut 2007, 21:58
Temat postu: [MK3] Nie chce zapalić - 1.8D
Witam. Mam problem z odpaleniem fiesty. Otóż strzela ona jakieś fochy. Rano odpalila bez problemow,przejechalem pare km i postawilem na parkingu, a gdy za ok pol godziny próbowałem znowu- zapaliła i nagle zgasła.Tak jakby nie dochodzilo paliwo bo gdy podpompuje recznie to odpalała ale na 2-3 sekundy. Po ok pół godziny pompowania i krecenia rozrusznikiem zapalila jakby nigdy nic. Przejechalem 30 km i znowu niechce palic. Wymienilem filtr paliwa ale nie pomoglo. Co robic? Dodam ze juz wczesniej tak sie jej robilo ale troche pompowania recznego i odpowietrzenie i na 2 tygodnie byl spokoj, ale juz mnie to zaczyna drażnic.
anjko - 14 Lut 2007, 00:10

Moze zatkany przewód ten co idzie ze zbiornika do pompy albo jakies lewe powietrze czyli nieszczelny. Musisz go dokładnie obejzec od samego zbiornika do pompy i najlepiej przedmuchac go sprezarką. I moze jeszcze zapowietrzac sie sama pompa najlatwiej sprawdzic to tak zeby załozyc w miejsce przewodu powrotnego miedzy pompa a filtrem przedwód przezroczysty i po dopaleniu obserwowac czy bedzie tam powietrze (w czasie pracy silnika).
maly - 14 Lut 2007, 12:50

Przewod przedmuchiwalem i nic nie pomoglo, bede probowal dalej. Dzieki za rade.
anjko - 14 Lut 2007, 23:56

Musiałbyś ustalic czy wogole do pompy dociera paliwo a potem od pompy do wtrysków.Popros kogoś o pomoc i niech probuje odpalic a ty w czsie krecenia popuszczaj przewody od wtrysków te metalowe kluczem 17. Jak popuscisz to powinno tryskac paliwo i to dosyc mocno i tak na wszystkich wtryskach oczywiscie. Jesli nie bedzie nic leciec albo słabo to znaczy ze nie dochodzi paliwo do pompy i przyczyna jest gdzies po drodze a jesli dochodzi to pompa go nie podaje mogł sie np zepsuc elektrozawór albo pompa padła. Elektrozawór moszesz sprawdzic najpierw czy wogóle dochodzi do niego prąd (probowka albo miernikiem) a potem na wyłączonym zapłonie przytknąc go bezposrednio do plusa akumulatora powinno być słychac takie cykanie jak sie otwiera. A jak to nie pomoze to mozna jeszcze sprawdzic rozrząd czy sie nie przestawił np albo nie zerwał.
maly - 15 Lut 2007, 18:23

Ok. Dzieki bede cos kombinowal ale nie jestem zbytnio kumaty jesli chodzi o mechanike wiec jesli nie dam rady to pozostaje wizyta u "zaprzyjaźnionego" mechanika :bad: