Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - Tylnia wycieraczka Mk5, nie działa - co jest przyczyną?

Chrise - 8 Lut 2007, 21:55
Temat postu: Tylnia wycieraczka Mk5, nie działa - co jest przyczyną?
Witam!!!
Dzisiaj z dnia na dzień przestała mi działać tylnia wycieraczka, wcześniej nie miałem z nią żadnych problemów. Co może być przyczyną? jak mogę ustalić co "szlak trafił" czy to może silniczek od tej wycieraczki, może przełącznik przy kierownicy czy jeszcze coś innego mogło ulec uszkodzeniu?

jackrzec - 8 Lut 2007, 23:42

Sprawdź złącze na tylnej klapie - przeczyść je i popsikaj jakimś WD40 , i sprawdź bezpiecznik nr 12 (20A) w skrzynce w kabinie.
Kamil - 9 Lut 2007, 08:56

nie WD40 tylko isolem lub elektrosolem...
Chrise - 9 Lut 2007, 12:44

Godzina 12:30
Wielkie dzięki tak zrobię i sprawdze czy poskutkuje :) styki rzeczywiście mam zabrudzone, jakimś czarnym osadem sa pokryte. Jeden styk w klapie wystaje mi tylko do połowy tu może też tkwić przyczyna niedziałania wycieraczek. Trochę siły i kombinerki powinny rozwiązac sprawe z mało wystającym bolcem :) .

Godzina 18:45
Niestety wersja najbardziej optymistyczna, zabrudzone styki (spalony bezpiecznik, sprawdziłem wszystkie 3 bezpieczniki 20A bo nie wiem który bezpiecznik to nr. 12) nie miała pokrycia w faktach. Mimo mojej w pełni profesjonalnej interwencji :D w czyszczeniu styków wycieraczka dalej nie działa.
Czy mogę jakoś stwierdzić bez zbędnej interwencji w demontarz plastików itd. czy to wina silniczka od wycieraczki czy może to wina przełącznika (w co wątpię ponieważ spryskiwacz tylniej szyby działa, ale nie wykluczam i tego).

odyniec - 10 Lut 2007, 01:07

spryskiwacz niema nic do gadania bo silniczek jest pod maska. muszisz sprawdzic czy masz napiecie na klapie z tylu.