Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - Gumowe osłony przegubów - wymiana

losiekk - 28 Sty 2007, 13:06
Temat postu: Gumowe osłony przegubów - wymiana
Troche cieknie mi bo gumie i trzeba sie bedzie za to zabrac...jakie sa koszty i czy jest duzo pracy z tym??
Mirek28_77 - 28 Sty 2007, 13:29

Ja wymieniałem całe przeguby. Wyciągnięcie ośki z przegubem zajęło mi ok 30 min., ale tak , żeby ściągnąć gumę, musisz wybić przegub, a do tego potrzebujesz odpowiednich narzędzi. No i nie wiadomo czy można kupić same gumy, bo ja kupiłem wraz z przegubami. Za przegub dawałem jak dobrze pamiętam ok 50-100 zł.
tymin - 28 Sty 2007, 13:40

Ja kupiłem osłonę przegubu w komplecie z opaskami i smarem grafitowym - koszt ok.30 zł (tylko lepiej pomierzyć przed zakupem średnice ) . Z wymianą nie ma problemu jak się ma garaż . Przyrządy potrzbne do wymiany : imadło i młotek (większy).
Mirek28_77 - 28 Sty 2007, 13:44

Ale czy w ten sposób nie uszkodzi się przegubów? A co do tej średnicy, to prawda ja kupiłem opaski w komplecie i miałem problem z założeniem, bo były za małe! :-(
tymin - 28 Sty 2007, 15:04

Jeżeli się ma czucie w rękach to się nie uszkodzi . Wymieniałem gumy w różnych przednionapędowcach i nic nie udało mi się zepsuć. Trochę cierpliwości i każdy przegub zejdzie z półośki. Poniewż w mojej fieście robiłem to jakiś rok temu to nie pamiętam gdzie jest pierścień zabezpieczający , trzeba zetrzeć smar i się przyjrzeć - sorki, skleroza. Tak czy inaczej uważam że do dłubania przy samochodzie oprócz dobrych chęci potrzebna jest ksiązka serwisowa.
diodalodz - 28 Sty 2007, 23:08

pierścień jest w środkowej koronce odnajdziesz go po wycięciu w jednym miejscu tylko jest . Trzeba mieć dość sprytne szczypce do pierścieni segera ważne żeby miały w miare wąskie szpice .
zoharek - 28 Sty 2007, 23:17

dioda: coś mi się przypomina :P