Forum FiestaKlubPolska -

LPG - Przekładanie instalacji

radziomino - 22 Sty 2007, 20:30
Temat postu: Przekładanie instalacji
Witam.
Mam pytanko jak w temacie. Chodzi o to, iż mam możliwość ową instalacje łyknąc ze starej '94 omegi 2.0.
Czy wogole mozna cos takiego przeprowadzic i (podejrzewam) po wymienie jakis czesci zamontowac w fiescie ?

Tylko nie bijcie ;) ...na razie są to tylko rozpatrzenia...
Pozdro

szynszyl - 22 Sty 2007, 21:06

minister zabronił przekładek
doogi - 23 Sty 2007, 09:17

chyba ze przed rzeglądem bedziesz usuwał ją ze swego auta i nie natkniesz sie na wścibskich policjantów którzy beda to sprawdzać :)
Żółwik Tuptuś - 25 Sty 2007, 16:35

szynszyl napisał/a:
minister zabronił przekładek

nieczego nie zabraniałem :?

ale fakt - rok temu jako jeden z ostatnich załapałem się an zalegalizowanie instalki używanej którą wyjąłem z innego auta . teraz to nielegalne i wogóle więc ...

RKRman - 25 Sty 2007, 18:01

Żółwik Tuptuś napisał/a:

rok temu jako jeden z ostatnich załapałem się an zalegalizowanie instalki używanej którą wyjąłem z innego auta . teraz to nielegalne i wogóle więc ...

..kolesie montują nowej generacji instalki z np robitych pojazdów w sposób totalnie nie widoczny, na pierwszy rzut oka pod maską nie widać żadnych elementów instalacji LPG ,wtryski wkręcane są od spodu w kolektor ssący,parownik można montować w niewidoczny sposób bo już nie musi "stać pionowo", kruciec do napełniania gazu też się wkręca np pod klapkę korka wlewu paliwa dopiero przed tankowaniem , ...itd
..z przeglądami ogólnie wiadomo jak bywa.....diagności też ludzie i z czegoś chcą żyć.....inna sprawa przy kontroli drogowej jak policjonery coś wywąchają :D hehe
ale co niektórzy lubią ryzyko.............

Normalni ludzie po prostu liczą - jeśli turlają się sporo to koszt instalacji która ostatnio mocno staniała ( bezpośredni wtrysk gazu ) + jej eksploatacja i obsługa po prostu się skalkuluje i opłaci .

POZDRAWIAM :-)

PS ..co do samych przeglądów....diagności wymagają glejtu pt "homologacja butli" ..cała reszta to powiedzmy sobie pryszcz :ok:

Żółwik Tuptuś - 25 Sty 2007, 18:23

RKRman napisał/a:
[
PS ..co do samych przeglądów....diagności wymagają glejtu pt "homologacja butli" ..cała reszta to powiedzmy sobie pryszcz :ok:

nie do końca bo oprócz homologacji butli musisz mieć gaz wbity w dowód co jest potwierdzeniem że instalkę założył ktoś kto ma uprawnienia ( na to też papier dostajesz ) i właśnie tu siezmieniły przepisy w zeszłym roku .

Góral - Ty wiesz a ja rozumiem ;-) (to tak odnośnie reszty wypowiedzi ) , ale mowa była o legalnym posiadaniu gazu w aucie .

genov - 26 Sty 2007, 19:39

He a ja mam u SIebie w xr2i instalacje z 3samochodów... kupiłem tylko nowy mikser a reszta to zbieranina czesci// butla i parownik z poloneza zawory z jakiegos opla.. zapala mi na benzynie i po kilku sekundach przełaczam na gaz... Nie mam komputera do gazu ale mysle ze narazie chodzi dobrze wg mnie to i komp nie potrzebny niewiem jeszcze jak ze spalaniem bo na lpg jeżdze dopiero 3dni a co do policji to Chłopie nie bój sie psiarni;) Instalacje sie Chowa i nic nie widac no butla w bagazniku:/ co do przegladu to wiadomo 50zł w dowód i Przeglad jest pozdro
spider - 27 Sty 2007, 21:56

papierow od LPG przeciez nie trzeba wozic ze soba,
jedynie w dowodzie musisz miec wbita pieczatke LPG
:hihihi:

goku - 11 Kwi 2007, 17:44

A ja siępodepne. he he :)

Z tego co wyczytałem to nie można przekładać instalacji gazowej z innego samochodu.??

Ja za jakiś czas spodziewam się instalacji w prezęcie wyjęta z Seicento 2000r 1.1 silnik. I czy jest legalny sposób przełożenia takiej instalacji czy wogóle nie ma żadnej możliwośći.

Chodzi mi o załatwienie tego w ramach przepisów. Czy sięto nie opłaci.

Pozdrawiam :)

genov - 11 Kwi 2007, 18:05

z tego co sie orientowałem to chyba legalnie nie mozna;) choc zyjemy w polsce i słyszałem o gazowniku który wystawia papiery za 400zł bynajmniej tyle odemnie chciał;) W sumie mnie juz muminki kilka razy zatrzymały i nic z powodu lpg nie miałem,
goku - 7 Cze 2007, 22:28

:ok:
A ja się jeszcze raz wtrące.

Czy jak mam instalacje gazową z papierami i jade do gościa co mi to włoży do Fiesty i wszystkie papiry mam OK to czy jest coś nie tak ????

On mi wystawia papier czy tam chomologacje i musze potem jechać na przeglą żeby mi wbili w dowód czy może to zrobić ten gośc co mi zakłada instalację ????

Jose - 8 Cze 2007, 00:12

Normalnie to wygląda tak, że po założeniu NOWEJ instalacji dostajesz od gazownika 2 papierki: fakturę i homologację. Z tymi papierkami udajesz się do wydziału komunikacji (oczywiście do tego dowód rejestracyjny i karta pojazdu) i tam wpisują ci instalację lpg. Jak to załatwić w twoim przypadku to nie wiem.....chyba, że dostaniesz te 2 świstki o których pisałem.
Pozdr

diodalodz - 8 Cze 2007, 00:33

dokładnie potrzebna jest faktura i wyciag z homologacji . Jak ugadasz gazowca i ci "dorobi" papiery to jesteś w domu .
Greg - 8 Cze 2007, 12:25

Żółwik Tuptuś napisał/a:
RKRman napisał/a:
[

nie do końca bo oprócz homologacji butli musisz mieć gaz wbity w dowód co jest potwierdzeniem że instalkę założył ktoś kto ma uprawnienia ( na to też papier dostajesz ) i właśnie tu siezmieniły przepisy w zeszłym roku .

a ja homologacji póki co nie mam -> tymczasowe pozwolenie

na przeglądzie byłem i nie było problemów, a że to powypadkowy był, oraz wypadek miałem jeszcze przed odebraniem stałego dowodu rejestracyjnego

ergo -> instalacje mam, homologacji nie (tymczasowe pozwolenie, ale to pewnie się zmieni w przyszłym tygodniu), w dowodzie brak wpisu o instalacji

a z tego co mnie poinformował mój gazownik to homologację dostanę jak przejade na gazie około 1500 km.. narazie mam 1200 [;