|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Archiwum - Modyfikacje Fiesty Kolina
Kolin - 29 Gru 2006, 17:34 Temat postu: Modyfikacje Fiesty Kolina Witam wiec na poczatek moze opisze dane samochodu przed przerobkami,jest to Ford Fiesta 1.4i 8v na monowtrysku z 1991roku z przebiegiem 130 tys km .Pewnie byscie chcieli wiedziec jakie mam w planach przerobki wiec tak...
-zastosowac cala elektronike z fiesty xr2i
-wałek rozrzadu,przepustnice+listwa wtryskiwaczy+kolektor ssacy,map sensor,kolektor wydechowy,zmiana pompy paliwa na ta z xr2i
-Przetoczenie koła zamachowego
O to pare fotek z obecnych czesci ktore zdazyly do mnie juz przyjechac
Przepustnica z kolektorem dolotowym i wtryskiwaczami
Aparat zapłonowy
Dolot,plastik,obudowa narazie taki
Kolektor wydechowy u dołu wkreca sie sonde lambe :mad:
Korzystajac z okazji maszyna dostała nowe liczniki od MK4 podlonczone i dzialajace
Tak wyglada silnik obecnie jeszcze nie rozkrecony z wiadomych powodow nie posiadam jeszcze wszystkich czesci bo sa w drodze,jak i rowniez zblirza sie sylwester
Jak sie okazalo po rozmowie z Kolegą PUMĄ i przedstawieniem Fotek Żółwika Tuptuśia...bede musial jeszcze zakupic głowicę z silnika na pelnej szprycy EFI i sprawdzic tłoki czy sa płaskie czy pół okrągłe jesli okaze sie ze sa płaske bede musial splanowac głowice od 0,5 do 0,7 i wtedy powinno byc GUT
Dalszy postep pracy zaprezentuje po Nowym roku z wiadomych przyczyn zbliza sie nowy rok wiec juz jest Fajrant
Żółwik Tuptuś - 29 Gru 2006, 19:24
Jako że nie jest to pierwszy projekt który wykonał Kolin pozwole sobie przyblizyć jego poprzednie dzieło cyli stożek w 1.4i ( przedruk z tematu ) :
Witam chcialem sie pochwalic moim zalorzonym stozkiem:)
Ocencie sami zainteresowanym odpowiem na kazde pytanie:D:D:D
Moje odczucia podczas jazdy:
-Rowniejsza praca silnika
-Szybsza reakcja na wcisniecie pedalu gazu(natychmiastowa)
-Lepiej ciagnie od okolo3,5 tys przy 4200 4500 bardzo ladny dzwiek:),Lepiej sie wkreca na obroty:)
Rano z odpalaniem nie ma problemu pali za pierwszym razemm:)
Co prawda jeszcze bedzie to modyfikowane typu ochrona przed cieplem,łapacz powietrza,i filterek na odme czekam az przyslą:) bo juz zamowione wszytko:)
Ogolnie to jeszcze nie jest to do konca dokonczone bo brakuje paru szczegolow jak auto przyjedzie od elektryka do zrobie to na blysk bo wszystkie czesci dojda:P a tego GM spoleruje:P
[ Dodano: Wto Paź 10, 2006 11:47 ]
Moj dzisiejszy zakup:)
Łapacz powietrza i filterek odmy...zamontuje jak tylko auto odbiore od elektryka i pokaze...jeszcze mysle jak zbudowac ekran cieplny.....aaaaaaa i powiedzcie mi czy ta rura od powietrza ma dochodzic na przod stozka czy na bok ? albo bez roznicy w ktore miejsce bedzie dmuchac na stozek:)
Kolin - 30 Gru 2006, 12:37
Jesli ktos bylby chetny na przekładanie liczników z MK4 do MK3 to zapodaje instrukcje...
Wiadomno na poczatek takiej przerobki bedzie nam potrzebny sam licznik z MK4 i wiazka co wchodzi do niego 2 wtyczki mianowicie koloru Niebieskiego i Białego
schemat podlączeniowy zaczerpnolem ze strony:
http://www.fiestaguides.c...mk4_clocks.html
co prawda polaczenia sa podane w J.Angielskim ale mozna to bardzo łatwo sobie przetłumaczyc:) dlaczego z tej strony zaczerpnolem informacj? Poniewaz w wczesniejszym Poscie opisywanym przez Aerjota i podanie przez niego schematu podlączeniowego ten schemat u mnie poprostu nie pasowal...jak dla mnie to dziwne bo ja mialem zupelnie inaczej piny powpinane...no i musialem troszke podumac nad tym zeby to wszystko ladnie do ładu doprawdzic:) i udało sie dzieki stronie internetowej podanej wyzej:)
Na dzien dobry jesli bedziemy chcieli przymiezyc licznik nie bedzie on nam sie miescil w desce rozdzielczej wiec wystarczy tylko przypiłowac albo ładnie stopic mocowania licznika wszytkie:) pewnie co niektorzy by chcieli wiedziec jak ten licznik zamontowac teraz o toz to jest dobre ze licznik wchodzi głeboko w deske rozdzielcza i sie klinuje i wyglada jak seryjny,owalnosc szybki jest taka sama a Efekt koncowy sami mozecie spojrzec:)
odyniec - 30 Gru 2006, 18:18
schematy na ang stronach generalnie byly dwa... a to mozna jeszcze podzieli...
ogolnie:
podzial na mk3 i mk3.5
potem podzial na wersje z poducha ABS itp i bez tych bajerow.
tylko zegary spadly ci troszke w dol... takie jest moje wrazenie, bo kontrolki masz dosc nisko a u gory ten plastik juz widac...
btw sam mam takie i jestem z nich bardzo zadowolony, chocby z tego wzgledu ze przedzialka obrotka jest znacznie czytelniejsza niz z seryjnych obrotkach w mk3.
Kolin - 30 Gru 2006, 21:19
tak zgadzam sie z toba byly 2 no troszeczke za mocno wcisnolem zawsze mozna cos pomodyfikowac zeby to lepiej bylo widac ale mi to nie przeszkadza ogolnie zegary sa ladniejsze i bardziej czytelniejsze ogolnie jestem bardzo zadowolony
anjko - 30 Gru 2006, 23:40
Bedę obserwował wątek z ciekawością bo sam sie do czegoś takiego przymierzam... Kolin napisał/a: | Jak sie okazalo po rozmowie z Kolegą PUMĄ i przedstawieniem Fotek Żółwika Tuptuśia...bede musial jeszcze zakupic głowicę z silnika na pelnej szprycy EFI i sprawdzic tłoki czy sa płaskie czy pół okrągłe jesli okaze sie ze sa płaske bede musial splanowac głowice od 0,5 do 0,7 i wtedy powinno byc GUT |
Czyli wyniką ze przy takich manewrach najlepiej kupowac odrazu kompletną głowicę z kolektorami itp???
Kolin - 31 Gru 2006, 10:54
anjko napisał/a: | Czyli wyniką ze przy takich manewrach najlepiej kupowac odrazu kompletną głowicę z kolektorami itp??? |
No wsomie to nie bo sama głowica nic nie da od EFI jesli beda tłoki płaskie...to i tak bedzie trzeba ja splanowac bo beda klopoty ze sprazaniem na silniku...ale ja postanowilem zakupic Nowe tłoki z korbowodami takie jak powinny byc...czyli pol okragle.A głowice od EFI kupuje dlatego ze moja ma za małe kanaliki ssace i nie jest przystosowana pod pełny wtrysk
anjko - 31 Gru 2006, 13:12
Hehe projekt zatacz coraz szersze kręgi ciekawe ile to bedzie kosztowało, i jaki bedzie przyrost mocy
Kolin - 31 Gru 2006, 13:40
Praktycznie czesci mam wszystkie czesc juz jada do mnie po nowym roku beda,koszty sa podliczone całkowicie.Moc szacowana bedzie OK 90KM po zlorzeniu samochodu maszyna bedzie zhamowana i zobaczymy jakie beda efekty:)
PumaRST - 31 Gru 2006, 14:01
Kolin napisał/a: | ....Moc szacowana bedzie OK 90KM.... |
ostrożnie z tym szacowaniem. jesli by wyszło z 71KM 90 to byłby wzrost około 28% co jest raczej nie możliwe(napewno). w silnikach N/A taki wzrost mocy wymaga znacznei wiecej przeróbek niz te które ty zakłdasz.
U Maerika wyszło coś koło 82KM na silniku wiec ja raczej nei spodziewam sie znacznei wiekszego wyniku. +/- ze wzgledu na stan silnika. Jeszcze zostaje kwesta układu wydechowego czyli według mnie mozna zrobić jakeiś 85-86KM bez głębsdzej ingerencji w głowice/zawory itp.
Ale to tylko moje zdanie i życze ci tych optymistycznych 90KM
Pozdro
PS.
Jesli chodzi o silniki N/A to kumpel w Astrze GSI 16v seria 150KM zrobił 217KM ale zmieniałdosć dużo w silniku (wałki, kolektor ssący/wydechowy/ specjalny program pod jego soft inny dolot, cały układ wydechowy itd) a wzrost był na poziomie około 35% mocy przy koszcie w okolicach 10tyś PLN.
Kolin - 31 Gru 2006, 14:41
Pewnie masz racje ale podalem moc taka pi razy oko jaka udalo by sie uzyskac to ok 90KM mnie moja zabawa kosztowała 1770zł w tym postanowilem zakupc nowy wałek rozrzadu+popychacze+sprej montazowy takie cos bylo w zestawie...Efekt jaki bedzie tego zobaczymy ale i tak czy siak bede sie cieszyc z uzyskanych efektow poniewaz robie pierwszy raz taka przerobke silnika tak szczerze mowiac myslałem nad wydechem zeby zastosowac inny ale nie bardzo wiem jaki...
W kazdym razie po zlorzeniu fiestki i zestrojeniu Efekty wyhamuje i sie pochwale:) zeby bylo wszystko jasne na kawałku papieru:)
PumaRST - 31 Gru 2006, 14:53
wydech to urzyj z xr2i 110KM podejdzie po delikatnych przeróbkach
Zycze powodzenia w Modach
Kolin - 2 Sty 2007, 19:36
Dzis do mnie przyszedl silniczek krokowy tylko mankamentem jest to ze niema go gdzie przytwierdzic...cos mi sie zdaje ze on potrzebny nie jest bo tak wlasnie patrze na fotki silnikow xr2i i kurde troszke inaczej jest niz u mnie,bo powinno sie go zamotnowac z boku a umnie miejsca na to nie ma ...moze ktos mi wyjasni o co chodzi ??
PumaRST - 2 Sty 2007, 19:40
możesz mieć od xr2i EFI ale takiego jak Szynszyl czyli z silniczkeim krokowym w puszce filtra lub na ścianei grodziowej tak jak miał Maerik.
Daj foto to ci powiem
Kolin - 2 Sty 2007, 19:48
Własnie patrzalem na fotki szynszyla bo odnalazlem temat...no i okazalo sie ze mam taki sam jak szynszyl...niech to szklak trafi mysle co by tu najlepiej zrobic...
Daras84 - 2 Sty 2007, 22:16
tym bym si eraczej nie przejmowal bo to kaine problem
maerik - 2 Sty 2007, 23:45
Jak masz nowy wałek z XR2i + założysz kolektor wydechowy z XR2i oraz nie schrzanisz dolotu i reszty wydechu to przy założeniu, że miałeś silnik w stanie seryjnym, uda Ci się wycisnąć 90 KM.
Aha - podobno chcesz coś dłubać głowicę? Jeśli tak to możesz pewnie i wyciągnąć ponad 90 KM.
Ja Ci tego serdecznie życzę ale tak jak już wcześniej pisałem - załóż wtryski z 1.4 bo zalejesz dziada!
Kolin - 3 Sty 2007, 08:13
Cytat: | tym bym si eraczej nie przejmowal bo to kaine problem |
To co proponujesz bo ze problem to nie jest to wiem tylko musze kupic zawor bocznikowy chyba >? czy jak
maerik, No wałeczek jest nowiutki juz jedzie do mnie... głowice chce splanowac:) i przetoczyc koło zamachowe i jak sie uda zalorzyc wydech od xr2i 110KM wtryski od 1400cm mam w garazu juz wiec takze spokojna głowa:D
PumaRST - 3 Sty 2007, 08:18
koła zamachowego nie tocz. wiecej stracisz niż zyskasz
Kolin - 3 Sty 2007, 08:25
PUMA napisał/a: | koła zamachowego nie tocz. wiecej stracisz niż zyskasz |
Dziekuje za rade
[ Dodano: Czw Sty 04, 2007 07:26 ]
Cytat: | tym bym si eraczej nie przejmowal bo to kaine problem |
czemu bys sie tym nie przejmowal?? co byscie doradzali zrobic na moim miejscy >>?? bo nie wiem czy szukac zaworu bocznikowego albo cos kurde...
[ Dodano: Pią Sty 05, 2007 16:53 ]
No wiec tak dzis napłyneły do mnie nowe czesci mianowicie Głowica z 1.4 EFI i tłoki z korbowodami rowniez z EFI 1400cm
[ Dodano: Pon Sty 08, 2007 16:27 ]
Dzis głowica została umyta i pojechala do splanowania,docierania gniazd zaworowych jak wroci foteczki zapodam...
[ Dodano: Sro Sty 10, 2007 15:55 ]
no i dzis przyjechała paczka nastepna czyli Wiążka i Komp ponizej foteczki
i bym zapomnial jutro o godz 20 odbieram głowice :1xf: ;-)
i maszyna po weekendzie wypieprza juz na warsztat jeeeee ;-)
[ Dodano: Sob Sty 13, 2007 13:50 ]
Nooo to sie znowu pochwale:) dzis do mnie przyjechał piekny wałeczek z xr2i 103KM nowiutenki i popychacze oraz głowica z planowania i docierania gniazd zaworoych

a teraz głowica
no i tak wczoraj pomyslalem i postanowilem zamowic jeszcze komplet pierscieni na tłoki zestawik 220zł:)
podejrzewam ze jeszcze wycpne wał do szlifu i zakupie nowe wszystkie panewki
musze przyznac ze mnie wciagnoł moj projekt co prawda juz dawno wyznaczony budrzet przekroczylem ale to co jedziemy dalej...co prawda teraz odczulem moj blad ze nie zrobilem SWAPA na jakiegos ładne ZETECA ale to bedzie nastepne w kolejce:) zycze miłego ogladania i czytania:)
MASZYNA NA POCZATKU TEGO TYGODNIA IDZE NA WARSZTAT I JUZ BEDZIE WSZYSTKO SKLADANE
PumaRST - 14 Sty 2007, 09:15
Praca wre
co do ładnego zeteca to w nim są dopiero koszta
Mafios - 14 Sty 2007, 11:16
regulator sily hamowania nie uwazam tego za lepsze rozwiozanie najchetniej bym to wywalil zaloz pompe z rs2000 lepiej
PumaRST - 14 Sty 2007, 12:03
Mafios napisał/a: | regulator sily hamowania nie uwazam tego za lepsze rozwiozanie najchetniej bym to wywalil zaloz pompe z rs2000 lepiej |
to dopiero bedzie go stawiać bokiem przy ostrym hamowaniu.
Mafios - 14 Sty 2007, 12:06
PumaRST napisał/a: | Mafios napisał/a: | regulator sily hamowania nie uwazam tego za lepsze rozwiozanie najchetniej bym to wywalil zaloz pompe z rs2000 lepiej |
to dopiero bedzie go stawiać bokiem przy ostrym hamowaniu. |
tzn jak bedzie mial pompe z rsa czy nie bedzie mial regulatorow ?
PumaRST - 14 Sty 2007, 12:14
Mafios napisał/a: | PumaRST napisał/a: | Mafios napisał/a: | regulator sily hamowania nie uwazam tego za lepsze rozwiozanie najchetniej bym to wywalil zaloz pompe z rs2000 lepiej |
tzn jak bedzie mial pompe z rsa czy nie bedzie mial regulatorow ? |
jak bedzie miał pompe xr2i lub rs2000 a nie bedzie rególatora ciśnienia w ukłądzie hamulcowym. bo te bańki to nie jest korektor siły hamowania. Korektor znajdował sie nad tylnią belka i to zdaje sie od 1992 roku chyba.
Danio - 14 Sty 2007, 12:29
PumaRST napisał/a: | Mafios napisał/a: | PumaRST napisał/a: | Mafios napisał/a: | regulator sily hamowania nie uwazam tego za lepsze rozwiozanie najchetniej bym to wywalil zaloz pompe z rs2000 lepiej |
tzn jak bedzie mial pompe z rsa czy nie bedzie mial regulatorow ? |
jak bedzie miał pompe xr2i lub rs2000 a nie bedzie rególatora ciśnienia w ukłądzie hamulcowym. bo te bańki to nie jest korektor siły hamowania. Korektor znajdował sie nad tylnią belka i to zdaje sie od 1992 roku chyba. |
ogólnie dość droga i rzadka zabawka...Mafios Tobie chodzi chyba o reduktory...ale wywalenie nie jest za dobrym pomysłem chyba bo fiesta ma za lekki tył
Kolin - 14 Sty 2007, 12:52
PumaRST napisał/a: | co do ładnego zeteca to w nim są dopiero koszta |
Np...bede ile zbierac bo mi ciagle koszty rosna...i ojciec stwierdzil ze wolal by przekładke zrobic ale ja mu mowilem ze to drogo
[ Dodano: Nie Sty 14, 2007 14:58 ]
No i dzis został ustalony termin kiedy samochod wbija na warsztat...w piątek mi zabieraja mojego fofika i beda dzialac chlopaki cenne jaka sobie zarzyczyli ta 500zł za zrobienie wszystkiego na cacy...czyli zamontowania wszystkich gratow i wymiana wiazki i jej cale podlaczenie...
PumaRST - 14 Sty 2007, 17:30
Kolin napisał/a: |
No i dzis został ustalony termin kiedy samochod wbija na warsztat...w piątek mi zabieraja mojego fofika i beda dzialac chlopaki cenne jaka sobie zarzyczyli ta 500zł za zrobienie wszystkiego na cacy...czyli zamontowania wszystkich gratow i wymiana wiazki i jej cale podlaczenie... |
cena rozsądna, czekamy na efekty
czarny - 14 Sty 2007, 17:37
witam! fajnie sie zapowiada ta fiestka. szkoda ze kupiłeś już hydrauliki bo proponowałbym hydrauliki od sierry 1.8 cvh pasują i są na rolkach przez co wałek się tak nie zuzywa i są miejsze opory wewnętrzne. wiem bo załorzyłem i silnik jakoś lżej sie kręci. pozdrawiam i życze powodzenia bo lubie przeróbki a nie swapy chociaż u mnie szykuje sie swap na 1.8 cvh ;-)
PumaRST - 14 Sty 2007, 17:46
Panie Czarny opisałe by Pan wreszcie swoje auto jakoś dokąładniej. widze ze masz dobre pomysły i sprawdzone jakieś rozwiazania wiec sie podziel
Kolin - 14 Sty 2007, 19:58
juz ogolnie nie moge sie doczekac az maszyna zagada...mam nadzieje ze mnie zadna niespodzianka nie spotka...pozostana jeszcze tylko 2 elementy do wymiany wydech i pompa paliwa ale to na poczatku lutego... bo pieniedzy zaczyna brakowac i ja te dwa elementy zamontuje troszke pojerzdze zeby sie wszystko dotarlo i ulorzylo i na hamownie bede pocinac a tak własnie co do hamowni macie jakies namiary na dobra hamownie i w jakim miescie sie znajduje najlepiej cos kolo poznania i okolic nie dalej niz 150km od ostrowa wlkp...bo tutaj u nas niema zadnej
PumaRST - 14 Sty 2007, 20:02
bez pompy od EFI to zawiele nie pojeździsz a co do hamowni to szczecin (jesli jest) lub poznań tam napewno jest.
Fordon - 14 Sty 2007, 20:18
Miedzy Szczecinem a Poznaniem jest jeszcze Bydgoszcz hamowanie 80zl
Kolin - 14 Sty 2007, 22:21
PumaRST napisał/a: | bez pompy od EFI to zawiele nie pojeździsz a co do hamowni to szczecin (jesli jest) lub poznań tam napewno jest. |
planuje tylko na tej pompie przepekac jakis tydzien max 2:) bo wtedy bedzie zastrzyk gotowki:)
PumaRST - 14 Sty 2007, 23:47
Kolin napisał/a: | PumaRST napisał/a: | bez pompy od EFI to zawiele nie pojeździsz a co do hamowni to szczecin (jesli jest) lub poznań tam napewno jest. |
planuje tylko na tej pompie przepekac jakis tydzien max 2:) bo wtedy bedzie zastrzyk gotowki:) |
to proponuje obroty w przedziale 1500-2500 bo N/A też można zdetonować a nikt by tego nie chciał.
Fordon przepraszam ale jak bydgoszcz jest pomiedzy Poznaniem a Szczecinem??
abla - 15 Sty 2007, 06:15
Kolin napisał/a: | (...)a tak własnie co do hamowni macie jakies namiary na dobra hamownie i w jakim miescie sie znajduje najlepiej cos kolo poznania i okolic nie dalej niz 150km od ostrowa wlkp...bo tutaj u nas niema zadnej |
Tutaj koleś z Poznania ma przenośną hamownię: http://www.hamownia.win.pl/h/kontakt.htm
I z tego co wyczytałem to w Poznaniu hamownie są jeszcze m.in. w Auto Lider i w Pol-Car a w Chybach w MM motorsport. Ale to tylko z tego co znalazłem, żadnych szczegółów nie znam.
Kolin, ja też bym w sumie tak z ciekawości shamował moją hanię, może ktoś jeszcze się skusi, w kilka osób można się dogadać i wyjdzie taniej.
Kolin - 15 Sty 2007, 08:12
abla napisał/a: | Tutaj koleś z Poznania ma przenośną hamownię: http://www.hamownia.win.pl/h/kontakt.htm
I z tego co wyczytałem to w Poznaniu hamownie są jeszcze m.in. w Auto Lider i w Pol-Car a w Chybach w MM motorsport. Ale to tylko z tego co znalazłem, żadnych szczegółów nie znam.
Kolin, ja też bym w sumie tak z ciekawości shamował moją hanię, może ktoś jeszcze się skusi, w kilka osób można się dogadać i wyjdzie taniej. |
Bardzo elegancko podoba mi sie ja tak na hamownie bede planowal jechac kolo lutego jak wsyszstko sie ladnie dotrze i wszystkie czesci beda zamontowane:) wiec wtedy mozemy sie zdzwonic i umowic gdzies w jakies miejsce i wziummm hamowac nasze hamice:)
[ Dodano: Pon Sty 15, 2007 07:13 ]
PumaRST napisał/a: | to proponuje obroty w przedziale 1500-2500 bo N/A też można zdetonować a nikt by tego nie chciał. |
Dzieki za ostrzezenie
Fordon - 15 Sty 2007, 14:25
nie wiedzialem gdzie dokladnie jest ostrow Wlkp. dlateog napisalem ze miedzy szczecinem a poznaniem ma hamownie w bydgoszczy ale najblizej bedzie mial do Poznania gdzie on by mial grzac do szczecina...
Pozdro end OT
czarny - 15 Sty 2007, 23:11
witam!! przepraszam ze tutaj ale niechce rozpoczynac nowego wątku wiec krótko odpowiem: kiedzys opisywałem swoją pierdziawke chyba u maerika ale było sprzątanie wiec chyba niema tego nigdzie.a we fiestce nic się nie zmieniło bo cała kasa idzie w budowe domku. może pod koniec tego roku coś dam rade. pozdrawiam i jeszcze raz przepraszam ze tutaj to pisze. życze powodzenia z fiestką. narka!!
maerik - 15 Sty 2007, 23:38
No widze, że prace ładnie poszły! Ciekawy jestem efektu zwlaszcza, ze zakres prac wiekszy niz u mnie!
Daras84 - 16 Sty 2007, 15:15
cierakwe jak to bedzi ewygladalo w komfrontacji z innymi 1.4, 1.616 V i Zatykaczem zefirka
Kolin - 16 Sty 2007, 16:12
zobaczymy ile dało wydanie 2800 zł jak narazie...mam nadzieje ze bedzie fajnie jezdzic:) a co do konfrontacji to jak sie poskłada maszyne bedzie mozna sprawdzic:)
[ Dodano: Pon Sty 22, 2007 16:57 ]
po dlugiej nie obecnosci jestem spowrotem hehe bo bylem na ferriach wiec moge powiedziec juz ze maszyna juz stoi na warsztacie fotki zapodam w srodku tygodnia bo bede na kawie w warssztacie,na ogledzinach a chlopaki z warsztatu maja aparat
[ Dodano: Wto Sty 23, 2007 08:42 ]
dostałem zastrzyk gotówkowy i sie pokusiłem i zakupilem pompe paliwa od kolegi Mafiosa wiec pozostal jeszcze tylko zakup kompletnego wydechu z xr2i :mad:
[ Dodano: Pią Sty 26, 2007 22:12 ]
W poniedziałek albo wtorek zapodam fotki z toczących prac...tak przy okazji zakupione tłoki z korbowodami byly do dupy a mianowicie same korbowody wiec troszke mi zajelo szukaniu warsztatu ktory sie podejmie przebicia tłoków na nowe korbowody ale wkoncu znalazlem:) z tego co ogladalem silnik jak zostal rozebrany stwierdzono ze silnik jest bardzo dobrym stanie:),wał jest w bardzo dobrym stanie jak zarowno panewki...silnik byl suchutki zero wycieków na początku tygodnia zapodam fotki z dotychaczosowych prac...
[ Dodano: Sro Sty 31, 2007 07:22 ]
chcialem napisac ze prace ida bardzo dobrze:) pierwsze odpalenie silnika planujemy na koncu tego tygodnia poczatek nastepnego foto relacje zapodam jeszcze troszke pozniej poczekam az samochod bedzie zlorzony:) i wszystkie fotki popstrykane wtedy na spokojnie wszystko ladnie opisze:) bo teraz nie zbytnio mam duzo czasu
[ Dodano: Sro Sty 31, 2007 21:31 ]
Dzis byłem oglądac moja gablote jak tam chlopaki remontuja:) i jest wszystko super:) kolektory do głowicy poprzykrecane:) wałek zamontowany popychacze tez:) nowy uszczelniacz do wałka:) jest super dzis juz zamontowali tłoki i głowica ma zostac zalorzona i reszte drobnostkowych srutututu:) i pozniej biorą sie za elektryke:) foto leracja juz za pare dni:) poprostu nie chce im przerywac i zabierac aparatu bo mogły by fajnie zdjecia przepasc:)
[ Dodano: Czw Lut 01, 2007 15:27 ]
Iż jestem człowiekiem bardzo podnieconym i wciągnoł mnie moj projekt na99% zamontuje osprzet z fiesty 110KM kolektor,wiazka komp, ciekawe jaki będzie efekt czy duzo lebszy
[ Dodano: Czw Lut 01, 2007 19:36 ]
No dzis odwiedziłem chłopaków z warsztatu i buchłem im aparat:) o to foto relacja z całej przerubki:)
Fotki jeszcze całego silnika na pamiątke sasas
next foty juz przedstawiają jak prace ruszyły na maxa
głowica sciągnięta własnie zaczynano wymiane tłoczków z płaskich na te od EFI
spodzik silnika po odkręceniu miski
Te foteczki prezentuja juz zalorzone nowe graty:) strasznie mi sie to podoba i super wygląda
uhhh głowica jaka piękna nimaa co
tu juz maszyna skręcona wszystko ladnie spasowane prawda ze piekielna??
W samochodzie pozostało jeszcze do zrobienia cała elektryka ktora juz za pare dni ładnie osiądzie i wymiana pompki paliwa no i ewidentnie musze kupic pare wężyków poszukac schematów jak co i gdzie jest po podlanczane itp ogolnie jestem tak bardzo podjarany ze to szok no i co moge powiedziec ze zrobiłem sobie mały prezencik i maszyna dostanie całą wiązke+kompa+kolektor+czujnik od xr2i 110KM to mnie dopiero sie podoba juz sie nie moge doczekac efektów
abla - 2 Lut 2007, 19:12
Swoim postem pozwolę sobie zaznaczyć, że w temacie coś się dzieje, bo z zewnątrz jest to niewidoczne. Niech się fachowcy wypowiedzą Ja za zielony jestem do komentowania, ale z ciekawością czekam na efekty końcowe
(a jak ktoś się odezwie to mój pościk można usunąć)
PumaRST - 2 Lut 2007, 20:05
Bardzo ładnie.
ale i tak uwazma ze bedziesz robił rozwiert na xr2i 110KM lub swapa na zeteca lub RST sądząc po twoim tepie pracy :lol:
Laskosz - 2 Lut 2007, 21:15
czy ja dobrze przeczytałem ? płaskie tłoki toto miało ?
Puma jakie tłoki ma rst ? 8)
Fordon - 2 Lut 2007, 21:18
Laskosz napisał/a: | czy ja dobrze przeczytałem ? płaskie tłoki toto miało ?
Puma jakie tłoki ma rst ? 8) |
Tak dobrze przeczytales i fakt ze RST ma tez plaskie tloki
Gratulacje Kolin czekam na dalszy ciag modow fotek i "sprawozdania" z operacji pacjeta
deejay - 2 Lut 2007, 23:29
gratulacje z mojej strony i uzyskaj jak najwiecej z tego silnika ... niech dopiernicza na tyle ile chłopaki z warsztatu ktorym powierzyles samochod wytargaja jak najwiecej :]
Kolin - 3 Lut 2007, 00:20
i jak rzekłem maszyna otrzyma osprzęt od xr2i 110KM kolega Puma zaoferował mi pomoc i przerobi moja wiązke zeby była taka jak od 110 konnej maszyna dostanie jeszcze nowego kompa i aktualny kolektor wydechowy zostanie zastapiony jeszcze innym wiec mozna powiedzic ze prace poszły jeszcze dalej,stara wiązka od 103 konnej xrki dzis pojechała do Pumy juz nie moge sie doczekac az wszystko bedzie u mnie na miejscu,nie ukrywam tego ze klubowicz Puma duzo mi pomogl i doradził najbardziej to jestem ciekaw jak to wszystko ladnie zagada,zestroi,dotrze i co pokaze hamownia
zefir - 3 Lut 2007, 11:50
gratki Kolin
wiesz swoja droga nie mogles lepiej trafic:)
Kolin - 3 Lut 2007, 14:25
Nooo dzis zakupiłem piękny wydech z xr2i 110KM po weekendzie juz do mnie będzie jechał superrr:)
[ Dodano: Sob Lut 03, 2007 13:28 ]
zefir napisał/a: | gratki Kolin
wiesz swoja droga nie mogles lepiej trafic:) |
dzieki dzieki:) dlaczego nie mogłem lepiej trafic:)?
[ Dodano: Nie Lut 04, 2007 15:46 ]
Tak sobie siedząc wlasnie i sluchajac muzy i palac papierosa hehe pomyslalem czemu by jeszcze bardziej na przod nie poleciec i stworzyc jeszcze mocniejszej 1.4 zeby cos jeszcze w niej dłubnąć skoro tak daleko zaszedłem to po co poprzestawac na tym wkoncu swiat nalerzy do odwaznych... moze ktos sie wypowie co moge jescze zrobic zeby samochod zyskał na mocy prosił bym o jakąś sensowna wypowiedz i mnie więcej koszta zebym mogl sobie to wszystko na spokojnie przemyslec i przekalkulowac:) jakos musze przyznac wciaglo mnie to i nie chce poprzestawac na tym mam ochote na wiecej
[ Dodano: Czw Lut 08, 2007 15:39 ]
No i jak pisałem ze maszyna dostanie graty z xr2i 110 zamiast 103KM
O to fotki Kolektora+Dwórurki
A Tutaj graty takie jak Pompka paliwa z EFI i owężowanie
[ Dodano: Sob Lut 10, 2007 13:08 ]
Dziś siedząc sobie znowu przed komputerem wpadłem na pomysła ze mógłbym sobie sprawic jeszcze jedną niespodziane i zmienic skrzynie biegów na jakas co ma krudsze przełożenia żeby moje 1.4 jeszcze lepiej sie odpychało
PumaRST - 10 Lut 2007, 18:32
tak jak ci pisałem na PW, jesli ma być szybsza czyli lepsze przyspiesznie to skrzynai od 1,1 5 biegów.
A jesli chodzi jeszcze zwiekszenei mocy to głowica od 1,6 bo ma wieksze zawory Jak coś to mam taka
Jak wygląda sprawa hamulcy i zawieszenia?? bo moc mocą ale.....
Jak coś to:
http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=22103
Pozdro
Kolin - 10 Lut 2007, 20:17
głowica od 1.6 będzie pasowac na blok od 1.4 tłoki wszystko będzie pasowac?? i pewnie wtedy musi byc uszczelka pod głowice od 1600
Nad hamulcami tez dużo rozmyslalem bo wiem ze przy wiekszych predkosciach i mocy hamulce lebsze do podstawa o takim zabiegu wcale nie zapomnialem mam to na uwadze i licze sie z tym ze bede musial zainwestowac w hample
PumaRST - 10 Lut 2007, 20:27
uszczeka od 1,6 i chula. Kolega czarny przelatał na takim zestawie iles tam tyś i było OK.
Kolin - 10 Lut 2007, 21:00
Najpier zrobie tak niech chlopaki z warsztatu odpalą maszyne nastąpi to pewnie pod koniec tygodnia,zestroi sie to wszystko dotrze i pojedzie na hamownie zobaczymy jaki bedzie wynik pozniej zakupie głowice od xrki dam do splanowania,dotarcia gniazd zaworowych wymiany usczelniaczy zaworowych,uzbrojenia jej w wałek i popychacze bo te gadzety mam nowe i zalorze glowice na fiestke i ponownie pojade na hamownie i zobaczymy jaki tym razem bedzie efekt koncowy i będzie mozna porownac oba wykresy z hamowni i wszystko bedzie jasne jak czarne na białym taki zabieg z głowica najwczesniej bede mogl zaczac na poczatku marca z przyczyn wiadomo jakich gotówka się konczy a musze jeszcze chlopaką z warsztatu zapłaćić a nie chce sie dosczetnie spłukać no i jak wiadomo jagbym kupował głowice to przy okazji hample bym zakupił jeszcze wiec takze znowu lekki wydatek by sie skroil a tak odrazu gotówki nie jestem wstanie wyczarowac mam nadzieje ze rozumiecie o co chodzi bo ogolnie jestem bardzo pozytywnie nastawiony na taki zabieg ;-)
Napster - 10 Lut 2007, 21:14
Widze że zaszalałeś az trudno uwieżyć co za modyfikacje można wyprawiać z 1.4
Jak skończysz i pochwalisz się efektami to byc może bedzie można dumać nad planami
pozdro i życze ładnego efektu końcowego
czarny - 11 Lut 2007, 18:15
Witam!!! ciesze sie ze są tacy maniacy jak ty. pozdrawiam i zycze zeby hamownia pokazała okolice 100. powodzenia!!!
Kolin - 13 Lut 2007, 17:12
No i dzisz od kolegi Pumy przyjechala do mnie Wiązka+ECU od fiestki xr2i 110KM
ponizej foto zamieszczam
Wiązka
No i ECU
Piękne prawda?? kolega Puma odwalił kawał solidnej roboty
Mozna powiedziec praktycznie ze prace nad samochodem juz dobiegaja konca pozostało podlaczenie wiazki i zamontowanie wydechu i mozna odpalac gablote
Mafios - 13 Lut 2007, 17:17
to teraz kup blok 1.6 i glowice 1.6
odyniec - 13 Lut 2007, 17:26
Mafios napisał/a: | to teraz kup blok 1.6 i glowice 1.6 |
i czego mu wtedy zbraknie aby miec 1.6 CVH 110PS??
Kolin - 13 Lut 2007, 17:30
odyniec napisał/a: | i czego mu wtedy zbraknie aby miec 1.6 CVH 110PS?? |
tłoków z korbowodami+wał i mam xr2i 110KM serje kto wie co mi strzeli do głowy w marcu... znając mnie
PumaRST - 13 Lut 2007, 18:59
Kolin napisał/a: | tłoków z korbowodami+wał i mam xr2i 110KM serje kto wie co mi strzeli do głowy w marcu... znając mnie |
Pamietaj że mam taki zestaw blok twój jest dobry bo tylko go rozwiercą
Dla kilku słów omówienia. Kolin kupił wiązke od 103KM ale xr3i czyli escorta MK4. Zasadnicza różnica polega na tym że w tych autach była cała wiazka a nie dzielona jak w Fieście. Moja praca polegała na odseparowaniu wiązki silnika od reszty a potem przerobieniu jej na xr2i 110KM.
Wiec czekam z niecierpliwościa na odpalenie auta.
Pozdrawiam
Kolin - 13 Lut 2007, 20:52
PumaRST napisał/a: | Pamietaj że mam taki zestaw blok twój jest dobry bo tylko go rozwiercą |
Juz nie dlugo bede sie z toba kontaktował czy posiadasz jeszcze owe gadzety bo mam ochote na wiecej a ogolnie to czekam jeszcze az kaski troche przybedzie,w zasadzie bylo by to ladnie zrobione xr2i 110KM dobrze gadam?? Tak teraz pomyslalem sobie gdzie rozwiercaja bloki?? z tego co mi mechanik mowil to ze w poznaniu dobry jest warsztat i ze jagbym chcial to moze znowu sie podjac roboty mojego samochodu
Ogolnie wiązka i reszta osprzetu juz pojechała dzis na warsztat w weekend ma byc maszyna juz gotowa albo po poniewaz na warsztat wjechała jakas Renata i robia skrzynie biegów Puma co do skrzyni biegów to chlopaki mowili ze moga mi poskladac z 2 skrzyn jedna jakas z fanymi przelorzeniami...
PumaRST - 13 Lut 2007, 21:06
na twojej skrzyni jesteś w stanie złapac 200km/h moim skromnym zdaniem to i tak za dużo. Jak chcesz miec Killera to załuż skrzynke od 1,1 bedzie miała max w okolicy 170km/h ale za to bedzie strasznie rwała do przodu. ja bym przynajmniej coś takiego robił. a jak chcesz max to moge sprzedac skrzynie od RST gdzie predkość max wyjdzie około 220km/h.
Z innej strony można wsadzic dyferencjał z skrzyni od diesla fiesta MK2 1,6 - 3,32( chyba coś takiego) lub MK3 1,8 - 3,56. Ale w każdym z tych przypadków stracisz na przyspieszeniu. twoja skrzynia ma dyfer: 4,06 a RST 3,82. W 1,1 wystepował dyfer 4,16 chyba a jakiś stary eskort miał 4,21, ale nie iwem który.
Niemniej jednak ja bym wkłądał taka od 1,1.
Kolin - 13 Lut 2007, 21:33
Moja fiesta nawet 200km/h nie pociagnie licze cos ok 180 moze troszke ponad...co do skrzyni to wolał bym te pieniądze zainwestowac jeszcze w silnik czyli zakupic od ciebie wał+korby z tłokami no i głowice jak posiadasz w zasadzie moglbys mi na PW wyslac jakas wycene czesci tych co posiadasz na sprzedaz z xr`ki i jeszcze jedno jagbym zakupil te tłoki to pewnie pierscienie bym musiał kupic nowe? bo te z 1.4 nie beda pasowac chodz sa nowe...Ogolnie to napisz mi taki spis na PW jakie graty bym jeszcze potrzebował i mnie wiecej koszty...bo zaczynam myslec nad tym powaznie bo praktycznie jestem blisko zrobienia ładnej xr`ki ktora by była w naprawde super stanie mechanicznym
czarny - 14 Lut 2007, 10:54
witam!!! niezly z ciebie maniak! jak myślisz nad rozwierceniem to pomyśl nad wałem od 1.8 lub 1.9 cvh ma wykorbienie 88mm a nie 80mm a srednica tłoka nie wiele wieksz wiec sie da. istnieje tylko obawa ze te silniki mają blok wyższy o okolo 10mm od 1.4/1.6 ale nie jestem pewien.różnica równie dobrze może byc w długosci korbowodów. osobiscie zmieniłem cały silkik na 1.8 ze sierry ale wszystkie problemy ze swap'em wynikały z bloku silnika a ty chcesz rozwiercac i wiekszosc problemów przestaje istniec.pozdrawiam i powodzenia!!
Kolin - 22 Lut 2007, 21:15
Ogolnie dzis zakupiłem od kolegi PUMY pozwole sobie zacytowac
chłodnica oleju woda-olej (wymiennik ciepła) w komplecie z przewodami wodnymi i ze śróbą mocująca oraz z uszczelka. Wskazanye we wszystkich grzebanych silnikach lub urzywanych w jakiejś odmianei sportu
i jeszcze sie zasępiłem na rozpórke na kielichy od kolegi QBOSSA
Ogolnie moge powiedziec ze juz straciłem nad tym wszystkim rachube wiem tylko jedno ze co chwile tylko wypłacam gotówke z konta co przybedzie zaraz ubywa moge smiało powiedziec ze moj projekt właśnie przekroczył 4 tys zł i zaczynam miec tego dosyc ale nie moge sie poddac mam nadzieje ze wysiłek wsadzony w samochod sie oplaci i samochod bedzie sie legitymował w miare przyzwoitymi osiągami,mozna powiedziec ze silnik przeszedł Remont silnika z przerubkami wiec jego przebieg bede zaliczał do skali 0 bedzie licznik leciał od nowa ogolnie chłopaki z warsztatu powiedzieli ze podziwiają mój zapał i chęci do robienia tego wiec takze to mnie pocieszyło ;-)
PumaRST - 22 Lut 2007, 21:26
jak tak dalej pójdzie to jeszcze stwierdzisz ze chcesz pierwsze w PL 1,4 Turbo
po takich kosztach nie wolno sie załamywac
xr2fun - 23 Lut 2007, 19:19
Kolin napisał/a: | Ogolnie moge powiedziec ze juz straciłem nad tym wszystkim rachube wiem tylko jedno ze co chwile tylko wypłacam gotówke z konta co przybedzie zaraz ubywa moge smiało powiedziec ze moj projekt właśnie przekroczył 4 tys zł i zaczynam miec tego dosyc ale nie moge sie poddac mam nadzieje ze wysiłek wsadzony w samochod sie oplaci i samochod bedzie sie legitymował w miare przyzwoitymi osiągami,mozna powiedziec ze silnik przeszedł Remont silnika z przerubkami wiec jego przebieg bede zaliczał do skali 0 bedzie licznik leciał od nowa ogolnie chłopaki z warsztatu powiedzieli ze podziwiają mój zapał i chęci do robienia tego wiec takze to mnie pocieszyło ;-) |
Pomnóż razy dwa i też może być mało . Jak się mówi A trzeba przerobić cały alfabet do końca!
Życzę wytrwałości
Kolin - 24 Lut 2007, 10:43
Bryka cała poskładana tylko troszke opóznienia sa bo bedzie modyfikowany układ chłodzenia częśći sa juz w drodze ;-) licze na ciekawy efekt koncowej pracy
PumaRST napisał/a: | jak tak dalej pójdzie to jeszcze stwierdzisz ze chcesz pierwsze w PL 1,4 Turbo | po tym projeckie z kasy sie tak wyjechałem ze taki zabieg to juz pewnie po wakacjach po lecie bo zdaje sobie z tego sprawe ze to kosztuje duzo pieniedzy :mad: PumaRST napisał/a: | po takich kosztach nie wolno sie załamywac | daje rade jeszcze niech tylko wszystko zagada to bede hepiii xr2fun napisał/a: | Pomnóż razy dwa i też może być mało . Jak się mówi A trzeba przerobić cały alfabet do końca!
Życzę wytrwałości | alfabet sie juz konczy licze ze jestem na samym koncu
Żółwik Tuptuś - 24 Lut 2007, 23:06
gratuluję awansu , jednakże wiąże sie on z dodatkowymi obowiązkami .
W skrócie mówiąc jeżeli zawalisz projekt zrobimy Ci z dupy jesień średniowiecza .
Kolin - 24 Lut 2007, 23:51
Żółwik Tuptuś napisał/a: | W skrócie mówiąc jeżeli zawalisz projekt zrobimy Ci z dupy jesień średniowiecza . |
Raczej nie zrobicie bo samochod dzis odpalił trzeba tylko wydech cały zamontowac i uporządkowac troszke pod maska tzw kable poprzypinac na swoje miejsce jutro zapodam foto zlorzonej gabloty ale niestety bez chlodnicy bo ja wyciagneli i owężowania bo lepiej sie nam bedzie dwórorke montowac itp
[ Dodano: Nie Lut 25, 2007 12:14 ]
Prezentuje juz prace koncowe czyli takie rzeczy jak pożądki pod maska jutro wezme sie za przykrecanie i montowanie wydechu a mianowicie sciagniecie starego wydechu i wrzucenie
nowego i zalorzenia chlodzenia ;-)
ponizej kilka fotek z dzisiejszych prac
Tutaj jeszcze lekki burdel pod maska
A tutaj juz w miare wszystko uporządkowane :lol:
Pare fotek obecnego silnika i jak to wszystko wygląda silnik ogolnie juz został odpalony i wszystko chodzi teraz trwaja prace wykonczeniowe tak jak pisałem wydech ITP
Daras84 - 25 Lut 2007, 14:48
no to teraz czkeam na dotrarcie i potyczki z innymi 1.4 gratuluje ukonczenia projektu
Tommur - 25 Lut 2007, 18:43
Z tego co widzę to kable WN chyba od 1.4? Uda ci się je potem bez oberwania wyjąć?
Gratulacje za wytrwałość i rzekę nieprzerwanie płynących środków fiinansowych
Kolin - 25 Lut 2007, 18:52
Tommur napisał/a: | Z tego co widzę to kable WN chyba od 1.4? Uda ci się je potem bez oberwania wyjąć? |
wychodza bez problemu nic sie nie dzieje jutro bede jeszcze budował dolot i stozek i filterek odmy na krokowca i przy dobrych wiatrach dwururkę przykrece i sciagne stary wydech chlodzenie zrobie dopiero jak dojdzie reszta klamotow od kolegi Pumy i reszta wydechu od RKRmana bo tylko na to czekam do pelnego szczescia no i oczeywiscie od Qbossa rozpórka pozniej lekkie docieranie troche pałowania i na hamownie i bede zacierał rece co wyjdze z mojego xr 1,4 najbardziej jestem ciekaw ile bedzie KM i NM
Fordon - 25 Lut 2007, 21:43
Skladaj maszyne skladaj i docieraj ale docieraj a nie "docieraj" pelnym gazem
Kolin - 26 Lut 2007, 19:56
Dzis zmienilem pompe paliwa na ta od EFI jutro sie wezme za wywalenie starego wydechu bo dzis mi sie juz nie cchialo bo zimmno mi było jutro zapodam fotorelacje z prac ogolnie jeszcze czekam za klamotami
[ Dodano: Wto Lut 27, 2007 18:09 ]
Kilka fotek z dzisiejszych koncowych prac
Na pierwszy ogien poszla chlodnicza woda-olej zamontowanie
Nastepnie pofatygowałem sie o wywalenie starego wydechu + montaz nowej dwururki
No i na sam koniec podlączenie chlodnicy+węże tylko musze wentylator przykrecic i zalac płynem
Ogolnie oczekuje jeszcze na wydech od RKRmana wiec takze na wejsciu jest lipa z dalszymi pracami tylko moge dokonczyc te drobnostki
[ Dodano: Sro Lut 28, 2007 17:24 ]
Wszystko na zapiety guzik a tu kur*** samochod kreci i nie zapala szybka diagnoza pompa paliwa nie podaje,no to mowie chu*** nie robie ide do domu jak znajde czas to rozbiore pompe i zobacze co z nia jest czyli cos koło soboty albo piątki : :bad:
[ Dodano: Sob Mar 03, 2007 13:42 ]
No iii wszystko zrobione samochod pali i jezdzi bardzo ladnie chodzi,pozostal tylko wydech do zamontowania ktory ma nadejsc niebawem od Rkrmana i mozna hulac jestem bardzo zadowolony ze udało mi sie ukonczyc projekt kosztów tak dokładnie nie bede liczył bo wiadomo...
PumaRST - 3 Mar 2007, 18:36
to teraz pojeździj troche spokojnie i na Hamownie i zobaczymy co to wszystko dało z 71KM.
Gratuluje
PS: kosztów nie licz bo nie warto sie denerwować tylko sie delektuj jazdą teraz
maerik - 4 Mar 2007, 01:51
Gratuluje i też jestem ciekawy hamowni i ogólnie jak to śmiga
Głowice robiłeś w końcu?
Kolin - 4 Mar 2007, 12:12
maerik napisał/a: | Głowice robiłeś w końcu? |
Została splanowana i dotarte zostały gniazda zaworowe wymiana uszczelniaczy... ;-)
[ Dodano: Nie Mar 04, 2007 11:14 ]
maerik napisał/a: | ogólnie jak to śmiga |
Moge powiedziec ze jak go odpaliłem i chodził sobie tak z 20-30 minut i sie ładnie rozgrzał wiadomo strasznie chodził bo tylko miał zamontowana sama dwururkę to lekkie dodanie gazu konczyło sie na błyskawicznym wkrecaniu sie na obroty jak skrece tłumik i dotre maszyne to filmik nakrece jak maszyna idzie
[ Dodano: Nie Mar 04, 2007 11:15 ]
maerik napisał/a: | hamowni |
Tego sie najbardziej doczekac nie moge
Daras84 - 10 Mar 2007, 09:39
jak tam projekt ?? jezdzi to ??
Kolin - 10 Mar 2007, 11:08
Daras84 napisał/a: | jak tam projekt ?? jezdzi to ?? |
Jezdzi gra i buczy jak szalone tylko czekam za wydechem bo cos poczta w chu...wali i zbytnio sie nie wychylam z wiadomych przyczyn
Za nie cały miesiąc kolejny projekt nie bedzie juz Xr 1,4 tylko 1,4 Turbo jestem swiadom na jaka kupe sie wrypałem ale chce tego,jesli wszystko pojdize zgodnie z planem jak teraz
Bit1 - 10 Mar 2007, 17:45
Za nie cały miesiąc kolejny projekt nie bedzie juz Xr 1,4 tylko 1,4 Turbo jestem swiadom na jaka kupe sie wrypałem ale chce tego,jesli wszystko pojdize zgodnie z planem jak teraz |
Już masz u mnie szacunek za dokonane prace przy tym
ale jak uda ci się włożyć turbo to już szkoda mówić hooray
Kolin - 12 Mar 2007, 08:41
Nooo i jak mówiłem ze chce 1.4 Turbo wiec tak sie stało wszystkie graty zostały zakupione zeby było turbo,wiadomo Turbina jest do regeneracji ale tym sie zajme
Jak wam sie widzi ten pomysł?? przed załorzeniem Uturbienia jade na hamownie aby sprawdzic ile udało sie wycisnac z xr 1.4 i pozniej po zalorzeniu turbawki i bedzie efekt ile przed zamontowaniem i po zalorzeniu ;-)
Piesek - 12 Mar 2007, 10:52
mam nadzieję że będziesz na zlocie w Radomiu przynajmniej z frst nie będę sam
Daras84 - 12 Mar 2007, 14:57
szkoda ze tak pozno o tym pomyslalem przynajmniej o drazu bys przygotowal silnik pod T a tak to poszlo troche siana w bloto
odyniec - 12 Mar 2007, 15:43
Kolin, mam prosbe...
podskocz narazie N/A na hamownie i pokaz nam co osiagneles tym co zmieniles
Kolin - 12 Mar 2007, 16:28
Piesek napisał/a: | mam nadzieję że będziesz na zlocie w Radomiu przynajmniej z frst nie będę sam |
Postaram sie dotrzec Daras84 napisał/a: | szkoda ze tak pozno o tym pomyslalem przynajmniej o drazu bys przygotowal silnik pod T a tak to poszlo troche siana w bloto |
wiem o tym dalem troche ciała ale nawet nie myslalem o Turbo a tu jednak cos do głowy uderzylo ale dam rade ;-) ;-) odyniec napisał/a: | Kolin, mam prosbe...
podskocz narazie N/A na hamownie i pokaz nam co osiagneles tym co zmieniles |
wiem wiem pisalem o tym wyrzej sam jestem ciekaw ile hamownia pokaze
maerik - 13 Mar 2007, 10:37
Napisz jak to turbo będziesz u siebie robił. Powodzenia
NOWITEK - 13 Mar 2007, 10:54
Widząc Twój apetyt na moc wydaje mi się że powinieneś pominąć krok uturbiania 1,4 i od razu pujść dalej tzn: zetec Turbo (1,8 lub 2,0). Z 1,4 potwora nie zrobisz (nie mówię że nie będzie fajnie chodził) a koszt uturbiebnia podobny a efekt bedzie zasadniczo różny (chodzi mi tu też o niezawodność) Wiadomo dochodzi koszt silnika i swapa ale wolałbym odłożyć trochę i mieć naprawdę szybkie auto....
maerik - 13 Mar 2007, 11:12
Jest też kwestia tego, że mniejszy silnik jest lżejszy i będzie się ładniej prowadził.
Piesek - 13 Mar 2007, 11:35
Nowitek chyba nie wiesz co mówisz, chodzi o koszty uturbienia silnika zeteca... po pierwsze, zakup silnika zeteca 2.0, łapy mocujące graty od rs1800, chłodnica wody od zeteca - około 2tyś zł, intercooler znacznie większy z orurowaniem, turbawka T3 bądz T3/4. przerobienie głowicy pod kolektor do turbo, bądz zakup kolektora pod wymiar, większe ic - około 3-4tyś do. Tu podałem tylko różnice wydatków pomiędzy zeteciem turbo a cvh turbo. No i zaznaczę jeszcze to: zetec turbo bez kutych gratów to doładowanie max 0,6 bara, ale i tak wiadomo trzeba go odprężyć czyli najtańsza opcja grusza uszczelka. I przy takim doładowaniu osiągniemy moc 180-200ps z zeteca 2.0 turbo. Z 1.4 turbo przy seryjnych gratach od 1.6 RST można osiągnąć moc przy doładowaniu 0,9 bara, moc rzędu 140-160ps (potem seryjne wtryski i IC nie pozwolą na więcej. Przy doładowaniu 1.1 bara czyli maxymalne jakie bez zakucia da się z cvh w granicach 170ps (jeśli jeszcze więcej chcemy to ostry wałek musiał by przyjść) A z tego co wiem i tak będzie Kolin musiał mieć SMT6, więc będzie mógł się pokusić o doładowanie 0,9 bara do ostrzejrzej jazdy a np. 0,6 bara na codzień . Na 0.6 bara, czyli tyle ile ma seryjna frst 1.4 frst będzie miała w granicach 115-120ps, bo twoja 1.4 ma jednak sporo gratów od xr2i. Wiązkę masz od xr2i 110 konnej wersji ? Bo taką mi Puma proponował do mojej FRST jak nie chciała odpalić, bo podobno jest taka sama. Od xr2i 105ps jest troche inna, ale przez program autodata idzie dorobić przez schemat
Co do tych wartości to nie jestem pewien napisałem tak mniej więcej na oko bo wszystko zależne od mocy wyjściowej silnika, potem można wsadzić większe wtryski bosch 701 i większy IC, przelot 2,5" i napewno kilka koników dojdzie. Jednakże pod silnik 1.4 nie proponuje Ci większej turbawki niż T2, idealna była by T2/25 bo przy T3 będzie mega turbo dziura.
Więc nie wiem czy warto pakować kolejnych 7tyś do Zeteca turbo który moc maxymalną bez zakucia osiągnie przy 200ps. A zakucie to chyba nie muszę mówić ile wyniesie...zapomniałem dodać że to ZT jeszcze wydajniejsza pompa paliwa musi przyjśc kolejny wydatek około 500zł, no i hample jeszcze większe, bo od xr2i to napewno nie wystarczą...
NOWITEK - 13 Mar 2007, 12:23
Dobra. Nie wiem co mówię.
Nie chce mi się z Tobą dyskutować
Piesek - 13 Mar 2007, 13:13
I masz rację bo takie dyskusję prowadzą do niczego Ja tylko mówię jaki jest koszt, bo sam się do zeteca turbo przymierzałem/przymierzam i tylko chciałem uświadomić jaka jest różnica kosztów pomiędzy CVH turbo a ZVH turbo, bo co do tego pierwszego to już wiem jaka jest. W moim dużo przypadku większa a niżeli zakup całej oryginalnej FRST od Intrudera, z tym że ja jednak sporo hmmm jak by to nazwać mocniejszych/wydajniejszych/większych udziwnień powstawiałem/wstawiam... i jeszcze mam zamiar wstawić. Ale nie będę śmiecić w temacie, jak złoże do kupy swoje auto to dam dokładne info co do kosztów jakie poniosłem, ale to już w swoim temacie
NOWITEK - 13 Mar 2007, 13:36
Trochę źle napisałem. Podyskutował bym z Tobą Piesek ale "na żywo". A nie chce mi się pisać
Piesek - 13 Mar 2007, 13:39
to mam nadzieje że będziesz w Radomiu
marcel20 - 13 Mar 2007, 14:07
Piesek napisał/a: | chłodnica wody od zeteca - około 2tyś zł |
Coś zadużo piszesz Łukasz.
Z tymi kosztami to różnie bywa, ale jak już wchodzisz w turbo to lepiej 1,6.
Problemy te same z utrzymaniem uturbionego silnika, a znacznie mniej przeróbek...
Do tego większa moc...
Z tego co kojarze to podobny temat był poruszany na fiestaturbo.com ale mogło mi sie
walnąć coś...
Piesek - 13 Mar 2007, 14:52
MArcel nie mówię o samej chłodnicy! Przeczytaj jeszcze raz mój post! I wtedy się wypowiedz
Co do przeróbek to niema różnicy czy 1.4 czy 1.6.... bo Kolin będzie programować kompa na SMT6
Kolin - 13 Mar 2007, 18:31
Myslalem o ZTECU ale szybko z niego zrezygnowałem ze wzgeldu na koszty bo wiadomo sam silnik nie jest drogi a wiadomo tez by go trzeba wyremontowac i +reszta pierdół a moje 1.4 przeszło bardzo gruntowny remont+poprawienie fabryki w parametrach i stad moj pomysł na Turbo wzsadzie Puma mi tez o tym pisał i dla tego chce to zrobic...a ze nadarzyła sie kupna wszystkich gratów od kolegi PIESKA a tak po za tym zobaczymy ile bedzie gorsze od normalnego seryjnego ZETECA 1.8 albo 2.0 bo jak zakładam pewnie nie wszystkie serje trzymaja ale pod koniec miesiaca prace rusza takie jak oddanie turbawki do regeneracji dopieszczenie wszystkiego na cycus glancus i zaopatrzenie sie w wszystkie pierdołka i zaczniemy składac zeby wszystko sprawnie poszło ;-)
Tak wzasadzie myslalem nad odprezeniem silnika no i jak piszeecie najlepiej kupic grubsza uszczelka pod głowice jest jakas dedykowana? moze wie ktos jaka kupic?
MAERIK opisac opisze ale dopiero jak maszyna pojdzie na warsztat bo chłopakom z tego samego warsztatu zaopiekuja sie moim cackiem
Piesek - 13 Mar 2007, 20:47
grubszą ulszczelkę to musisz dać na zamówienie do zrobienia, albo do firmy która dorabia uszczelki, albo znaleźć firmę która wycina laserem w aluminium
Kolin - 13 Mar 2007, 20:54
No to z tym dorobieniem nie bedzie problemu tylko teraz moje takie skromne pytanie o ile ma byc grubsza ile milimetrów czy jak ;-) bo uszczelke bym zamówił juz jutro bo miałbym za darmo
KureckiGTT - 13 Mar 2007, 20:57
Piesek napisał/a: | grubszą ulszczelkę to musisz dać na zamówienie do zrobienia, albo do firmy która dorabia uszczelki, albo znaleźć firmę która wycina laserem w aluminium | nie w aluminium tylko w nierdzewce nie w aluminium
Piesek - 14 Mar 2007, 00:46
kiedyś czytałem że do frst 1.6 1mm dają, ale nie wiem jak to jest z 1.4 ale powinno być to samo
Kolin - 14 Mar 2007, 19:09
Piesek napisał/a: | kiedyś czytałem że do frst 1.6 1mm dają, ale nie wiem jak to jest z 1.4 ale powinno być to samo |
Tak sie wlasnie zastanawiam bo FRST ma płaskie tłoki a moja 1.4 nie ma i czy to bedzie miec jakis wpływ czy niee bo nie chce gafy dac z uszczelka ;-) jak to najlepiej sprawdzic albo kogo sie zapytac zeby nie zrobic zadnej omyłki
Tak apropo dzis do mnie doszła rozpórka jutro montuje pstrykne pare fotek i zaprezentuje jak to u mnie wygląda
maerik - 15 Mar 2007, 11:40
Na www.fiestaturbo.com jest napewno jedna 1.4T, PUMA o niej też pisał - był temat u nas i z tego co pamiętam kwestia uszczelki też była na tapecie. Nie chce mi się szukać jedynie ale Tobie się pewnie zachce
Rudi - 15 Mar 2007, 18:12
maerik napisał/a: | Na www.fiestaturbo.com jest napewno jedna 1.4T, PUMA o niej też pisał - był temat u nas i z tego co pamiętam kwestia uszczelki też była na tapecie. Nie chce mi się szukać jedynie ale Tobie się pewnie zachce |
http://www.fiestaturbo.co...ooost-vt127181/
Kolin - 15 Mar 2007, 18:39
Moze mi ktos pomoze? bo nie znam zbyt dobrze angielskiego jest ktos wstanie przeczytac/przetlumaczyc czy cos jests napisane o odprezeniu silnika,zastosowaniu uszczelki pod glowice o ile grubszej?
Pomoze ktos??
[ Dodano: Nie Mar 18, 2007 21:02 ]
No i wszystko sie posrało bylo zbyt pieknie wyjechalem moja fiesta na co od bardzo dawna czekalem no i dostałem strzała w lewy bok z przodu przy wyjezdzie z garazu pieniadze ktore mialem przeznaczone na dalsze modyfikacje samochodu pojda w jego zrobienie i doprowadzenie do stanu normalnosci
Jareczek - 20 Mar 2007, 15:08
Sledzilem Twoj projekt od poczatku.
Szkoda ze sie rozbila (z tego co doczytalem, to domyslam sie ze z Twojej winy).
Pozdrawiam i zycze wiecej samozaparcia (bierz przyklad z Mafiosa )
Kolin - 20 Mar 2007, 16:10
taki właśnie wziołem kupiłem fieste na przekładke pod koniec tygodnia bedzie u mnie ;-) to sie pochwale a Uturbianie do maja odlorzone ;-)
Daras84 - 20 Mar 2007, 19:03
co kupiles na przekladke?
Kolin - 20 Mar 2007, 21:00
mk3 z 95 roku za 300 euro w weekend fotki bolidu porobie bo ma przyjechac
Mafios - 20 Mar 2007, 22:44
moje kondolencje :-p nie ma bardziej popiepszonej instalacji elektrycznej niz w 95 debile pozamieniali piny we wtyczkach :( pokaz zdjecia rozbitka
Kolin - 23 Mar 2007, 21:16
dzis do mnie miała przyjechac fiesta co prawda miała byc 95 ale po przyjechaniu na miejscu okazało sie ze nie ma do niej papierów no i sie zaczeło no to wiec kumpel ktory wozi samochody poszukał innej i sie znalazła ale dzidzia rowniez z 91 z silnikiem 1,1 ogolnie stan jest OK nic z wieszchu nie zjedzone ale jutro ma przyjechac do mnie pod garaz i zaraz bedzie leciec na warsztat do poki bedzie laweta kolor podobno jest taki sam jak ten moj aktualny ale zobaczymy jutro jak przyjedzie,obecnie graty beda juz jutro popoludniu przekładane po weekendzie albo w srodku tygodnia ma byc wsio gotowe i zrobione,gotowe do jazdy ogolnie ciesze sie jutro dam chlopakom z warsztatu aparacik i jak beda miec chwile czasu wolnego poklepia pare fotek ;-) jak sie to wszystko ma
Fordon - 27 Mar 2007, 13:22
Przekladasz juz graty ze swojej do nowej fiesty??
Kolin - 27 Mar 2007, 20:05
Juz przelorzone chlopaki siedzieli nad tym bardzo duzo czasu ahhh te noce zarwane praktycznie bryka juz pali dzis przykrecalismy wszystkie plastiki itp najfaniejsze jest to ze moj dupowoz nie rozni sie prawie niczym od tamtego ;-) co wiadomo byl sorodowany lekko wlew i nadkola pecherzyki ale to juz tez zrobione poszło na pierwszy ogien a reszta jest OK dzis zamontowalismy rozpórke nadkola mocowalismy i takie tam drobnostki,mam tylko problem z dostaniem rury do stozka ale pracuje nad tym bo narazie to na serri lata ogolnie na bryke juz alufelgi zalorzylismy obnizylismy dzidzie,sprzet grajacy poprzekladalismy i co najwarzniejsze nie mogłem przeoczyc mojej naklejki na bocznych drzwiach FORD tez przykleiłem bo mi sie podobała,lusterka tez zrobione ogolnie fotki mam ale na telefonie bo z tego robiłem zdjecia bo moj aparat niechcacy został trykniety reka podczas pracy i spadł i klapa co przytszymuje baterie pekła i musze to jakos posklejac ;-) fotki zapodam jak bryka bedzie w całej okazałosci umyta i wyczyszczona bo jest syf totalny jest SIWA i brudna a wiadomo jak prezentowac to elegancko,sadze ze do konca tygodnia maszyna powinna wyjechac z warsztatu
Z tego wszystkiego tak sie podjarałem ze porzyczyłem kase od ojca i od Pieska postanowiłem jednak zakupic cały zestaw do Uturbienia w przyszłym tygodniu powinien byc u mnie bo tak uzgodnilismy ;-) Ogolnie jestem zadowolony z tepma pracy jednak co 3 pary rak to 3 wszystko przebiegło bez komplikacji
Bo rozebraniu starej fiesty okazało sie ze jest zajebiscie fajnie skorodowana w owych miejscach jak NP sciagniecie przednich nadkoli wywalenie tapicerki całej ładnie zjedzona,co prawda robiłem w niej remonty blacharki i konserwacje ale nie tak szczegółowo,ogolnie najładniej wyglądało koło zapasowe
abla - 27 Mar 2007, 20:37
Kolin - z tą robotą to tak zapierdzielasz, że mnie rozpierdzielasz Ledwo idzie nadążyć
Kolin - 28 Mar 2007, 08:29
http://www.knfilters.com/...px?Prod=57-0156
Wlasnie taki dolocik sobie załatwiam K&N ładny prawda?:D
Fordon - 28 Mar 2007, 10:42
Odpowiedni zestaw do auta z map-em, bo do aut z przeplywka Hot wire nie za bardzo...
Kolin - 30 Mar 2007, 17:12
Wczoraj cały dzien biegałem za zestawem 57i Kit ale nigdzie nie mieli ani nie mogli sprowadzic i mi siadła jak ujjj...i kupiłem ładny elegancki stożek nie pamietam jakiej firmy i dałem 109 zł w sklepie tuningowym K2 sam sie dziwiłem ze tam nie mogli mi tego sprowadzic ale coż.....moze ktos ma jakies propozycje jak zbudowac dolot bo nie chce szamba zrobic moze jakies porady jakiej rury użyć? bo dodam ze potrzebna srednica to 71mm a nigdzie takiej nima tez gówno na maxa czekam na jakies pomysły
Piesek - 30 Mar 2007, 17:20
i dobrze że nie kupiłeś kita k&n dedykowanego do 1.4 cvh.... bo przy turbo zupełnie inne będzie rozwiązanie, zstrzymaj się z robieniem dolotu, aż podczepisz osprzęt turbo, wtedy podpowiem Ci coś z dolotem
maerik - 31 Mar 2007, 09:45
Już kiedyś pisałem, że kolanko z poloneza od baku pasuje idealnie do CVH i ma średnicę coś koło 70. Kosztuje grosze.
Kolin - 31 Mar 2007, 10:45
Dzisiaj do mnie ziomek dzwonił ze sklepu ze jesli bym chciał to może mi sprowadzic taki zestaw K&N Kita bo znalazł bo nigdzie nie mogł dostac powiedział ze 400zł taka przyjemnosc wiec powiedziałem ze nie chce bo juz robie sam dolot Piesek napisał/a: | zstrzymaj się z robieniem dolotu, aż podczepisz osprzęt turbo, wtedy podpowiem Ci coś z dolotem |
i tak zbuduje dolot bo chce samochod dotrzec i pojechac na hamownie i zobaczyc jaki efekt jest z dobrze zbudowanym dolotem i co bedzie jak zalorze turbo zeby zobaczyc przedział mocy jaki uda sie uzyskac przed zastosowaniem turbawki ;-)
Co prawda jeszcze zostaje ta upierdliwa uszczelka pod głowicę jaką zastosowac o ile grubsza pokopałem troche po necie moze i jest troszke na temat ale nie znam zbytnio angielskiego i w tym progblem
[ Dodano: Sro Kwi 04, 2007 21:28 ]
No wszystkie graty do Uturbienia zakupione za pare dni beda u mnie kwestiach wysyłki i dojscia przelewu
[ Dodano: Pon Kwi 09, 2007 11:34 ]
jaka uszczelka zeby odprezyc silnik to mnie nurtuje kto pomoze??
[ Dodano: Sob Kwi 14, 2007 17:25 ]
I troche foteczek:
Tak obecnie silnik wygląda po filtingu na xr`rke narazie z seryjnym dolotem...Bo Turbo juz jest w poczekalni
Stożek
Zeby było ładnie na czerwono
Filterek na odme
A Tutaj pare gratów które do mnie przyjechały do Uturbienia
tutaj troche prac stylistycznych co zeby to wszystko ładnie wyglądało na PKT czystosci pod maska mam manie
I to narazie na tyle w srodku tygodnia przyjda do mnie nowe fotele z Fiesty RS to sie pochwale jak zamontuje :1xf:
osimek1 - 25 Kwi 2007, 15:46
taki pozadeczek pod maska to ja rozumiem
jestem pod olbrzymim wrazeniem tego Twojego projektu
pozdro
maerik - 25 Kwi 2007, 19:19
Ładnie, ładnie - czekamy na efekty jezdne ;]
Kolin - 25 Kwi 2007, 19:23
Chcecie efektu macie przy wyscigu na ok 200-300 metrów z Peugeotem 206 HDI 90 KM wygralem dostał o długość całego samochodu a co moge powiedziec o moim silniku błyskawicznie dochodzi do odcinki i bardzo szybko konczą sie biegi więc jestem zadowolony z obecnych modyfikacji teraz pozostaje tylko zrobienie TURBO
Mina kolesia z puga zajebista :lol:
maerik - 25 Kwi 2007, 19:31
Kolin napisał/a: | Mina kolesia z puga zajebista :lol: |
Hehe, znam to ja objeżdżałem Punto I 1.6 90 konne
QBOSS - 25 Kwi 2007, 20:15
No no Kolin świetnie to wygląda i widzę że rozpórka już założona ,jak tak czytam o tym odjeżdżaniu to już nie mogę się doczekać TDi u mnie pod maską
Kolin - 25 Kwi 2007, 20:57
maerik napisał/a: | Hehe, znam to ja objeżdżałem Punto I 1.6 90 konne |
takie uczucie jest superrr sasasa QBOSS napisał/a: | No no Kolin świetnie to wygląda i widzę że rozpórka już założona ,jak tak czytam o tym odjeżdżaniu to już nie mogę się doczekać TDi u mnie pod maską |
objezdzanie jest fajne i sprawia duzo radosci rozpórka jest elegancka spełnia swoje zadanie i bardzo mi sie podoba ;-) zycze powodzonka w modyfikacjach na TDI
jeszcze jak na złość dzis mi sie zjebała pompa paliwa szokkkkk!! siadła mi jutro jade nowa kupic pompa tak bzyka ze to szok slychac ja masakrycznie głośno i czasami ciężko samochod zapala przez nia musze zakrecic z 2 albo 3 razy a jak jest juz mniej w baku niz 5 litrów to juz lipa totalna wogole prawie nie zapala jescze jutro sobie jade kupic obrotek w stylu indiglo cos takiego
Ad@mus - 26 Kwi 2007, 00:56
fajowo, tez jestem ciekaw ile ma ps-ow ta dłubnieta 1.4:D
a jak wyglada stylistyka nadwozia??
Kolin - 26 Kwi 2007, 07:34
Ad@mus napisał/a: | a jak wyglada stylistyka nadwozia?? |
Na obecna chwile zajmowałem się tylko silnikiem...bo moim zdaniem zeby samochodł mógł wyglądać musi jezdzic ale nie obeszło się bezrobieniu wyprawek,wspawaniu reperaturek ogólnie buda samochodu jest wyremontowana,zawieszenie jest obnizone o 40 mm Niebieskie amortyzatory+czerwone springi i tak alufelgi Borbet z kapciami 185/60/13,Fotele kubełkowe sa w drodze do mnie,obrotomierz indiglo z shift lightem (tak sie chyba pisze)
A chce ja ubrac w portki xr`ki albo Futra hmmmm i jeszcze klape gładką zrobic jakis ładny wlocik powietrza na masce ale to z czasem bo wiadomo jak kazdy nie sram pieniędzmi
Jak zmienie pompe paliwa i umyje samochód wstawie pare fotek jak wygląda maszyna
Fordon - 27 Kwi 2007, 23:07
Dobre podejscie najpierw mechanika dalej blacha Odnosnie odprezania to Puma stwierdzil zebys bardziej martwil sie o elektronike, bo moze byc problem z wysterowaniem tego w rozszadnych granicach $$$ ale do tego tematu wroce jak bede z nim gadal...
Piesek - 28 Kwi 2007, 03:05
ja jak już mówiłem jak wpadniesz do trójmiasta to załatwie Ci strojenie w rozsądnej kwocie (odrazu można pogadać o jakimś delikatny podkręceniu silniczka
Kolin - 28 Kwi 2007, 12:10
a jesli bym miał wiązke i kompa z RST ? bo mam mozliwosc załatwienia sobie kwesita dogadania sie to wtedy pewnie sa mniejsze koszty co nie? A z tym odprężeniem to cos mówił konkretnego jaka ma koncepjce?
no dzis wsadziłem sobie nowa pompe paliwa nooo odrazu lepiej nic nie przerywa nic nie przebiera stara pompa raczej juz miała dosyc najlbeszym motywem było ze w zbiorniku miałem ok 30 litrów benzyny ale dalismy rade wszystko ładnie spuscilismy i pozniej na nowo wlalismy wszystko gra i buczy
Piesek - 28 Kwi 2007, 21:05
jak możesz mieć kompa i wiązke od FIESTY RS TURBO nie ESCORTA!! to nie będzie trzeba stroić
Kolin - 29 Kwi 2007, 12:30
W poniedziałek albo środę jadę modzić o ECU,wiązke,map sensora z RST Mógłby mi ktos podac NR ECU RST zebym nie kupił od xr2i heh ;-)
Przy okazji akumulator powędruje do bagażnika
Fordon - 29 Kwi 2007, 12:56
Oznaczenia ECU RST 0FAC i 0FAB z tego co pamietam w obu RST ktore mialem przyjemnosc sprawdzac... a Map sensor latwo odroznic od XR2i ze jest w ksztalcie trapezu zcienty po lewej stronie
Piesek - 30 Kwi 2007, 11:17
aku nie musi iśc do bagażnika... zmieści się na luzie pod maską... u mnie przy T3 zostaje pod maską aku... przy T2 to zero problemu
Daras84 - 30 Kwi 2007, 11:35
mozna go dac na podszybie :D
Kolin - 1 Maj 2007, 15:59
Kurrr...dziś patrząc przez okno zauwarzyłem 2 fajne plamy pod samochodem i...poszedłem sprawdzić patrze z chłodnicy leci...mówię superrr...co by tego mało było wężyk powrotny przyczasłem bakiem i jest kolejna kupa bena leci z węzyka powrotnego zaraz przy listwie bo nie nadąży odbierac i siączy w związku z czym samochod sie zalewa bena i sie dławi no ogólnie to teraz wiem co sie dzieje z tym moim paliwem ktore tak szybko się kończyło juz mi siada normalnie...chyba nie będę mieć dnia ze wsiąde w samochod i odjade bez zadnej obawy ze cos nie tak
Fordon - 3 Maj 2007, 18:07
I jak, poradziles sobie z wyciekami czy nadal jest lipa i auto stoi
maerik - 5 Maj 2007, 14:56
Kochamy stare auta 8)
Danio - 6 Maj 2007, 06:55
niestety - polskie realia..czasu mało, z kasą ciężko, pogoda złośliwa, dostęp do fachowych danych ograniczony...nie martw sie dasz radę
Kolin - 6 Maj 2007, 10:00
Cytat: | I jak, poradziles sobie z wyciekami czy nadal jest lipa i auto stoi |
Wszystko zrobione maszyna gra i buczy tylko jest jeden problem chyba bede musiał powrócic na stare liczniki od MK3 bo ten od Mk4 w moim samochodzie nie służy wskaznik paliwa pokazuje jak chce juz nawet kupiłem drugi licznik od mk4 i tez to samo... ;-) wiec teraz tylko sie tłukę z tym głupim wskaźnikiem ;-) maerik napisał/a: | Kochamy stare auta 8) | pewnie ze kochamy
Piesek - 9 Maj 2007, 12:43
http://www.fiestaturbo.co...highlight=orion
Bit1 - 9 Maj 2007, 14:19
ten link jest już na 6 stronie tego tematu podany
Kolin - 9 Maj 2007, 16:24
ten link juz był pytałem czy ktos to przetłumaczy to nie było chętnego
madek - 9 Maj 2007, 16:27
Kolin napisał/a: | ten link juz był pytałem czy ktos to przetłumaczy to nie było chętnego |
a co chcesz dokładnie przetlumaczyc
Bit1 - 9 Maj 2007, 16:29
Kolin napisał/a: | ten link juz był pytałem czy ktos to przetłumaczy to nie było chętnego |
nie że nie było chętnego, ja probowałęm ale z moją znajomościa angielskiego nie znalazłem tam nic o tym jaka ma być ta uszczelka
Piesek - 9 Maj 2007, 16:43
co najśmieszniejsze nie jest to projekt angielski
Kolin - 9 Maj 2007, 19:41
Opowiem wam najlepsza historie z mojego dzisiejszego dnia tydzień temu kupiłem nową pompę paliwa za 244zł a dzis sie zatarła i powiem ze mnie krew zalała wpadłem w furrie chwyciłem za smietnik i rzuciłem go przed siebie...krew normalnie mnie zalała dosczętnie
Cos te pompy mnie zaczynaja przesladowac
Fordon - 9 Maj 2007, 20:40
Jedz z tym do sklepu i oddaj frajerom niech zamienia i jaj nie robia... chyba ze jezdzisz na oparach
Kolin - 9 Maj 2007, 21:38
Fordon napisał/a: | chyba ze jezdzisz na oparach |
wsomie to nie jerzdze na oparach a napisałem okreslenie zatarła bo jechałem bryka zgasła i juz pompa nie chodziła jutro jade do sklepu i zadam wymiany albo zwrot gotówki ;-) cos ehhh i znowu to sciaganie baku...a jest mozliwosc ze przekaznik sie zjebał?? jak to mozna sprwadzic i gdzie to sie znajduje...?
Fordon - 10 Maj 2007, 23:26
Pompe zmieniles?? tzn czy zmienili ci na nowa ??
Kolin - 11 Maj 2007, 07:12
Wczoraj ja wymontowałem dzis o 10 jade ja zawiesc do kolesia:) jak wczoraj dzwoniłem do ziomka mówił ze mam przywiesć bo jest roczna gwarancja ale jak nieraz szlysze gwarancja to mam dosć bo wyjdzie ze z winy użytkownika ale zobaczymy co bedzie Narazie bryka stoi podniesiona i czeka na pompe
gRuHa - 11 Maj 2007, 22:26
Kolin napisał/a: | jak nieraz szlysze gwarancja to mam dosć bo wyjdzie ze z winy użytkownika ale zobaczymy co bedzie |
"Przykro nam, ale nie możemy wymienić Panu śrubokręta na gwarancji, ponieważ został on uszkodzony MECHANICZNIE."
(autentyczna odpowiedź jaką dostał znajomy)
a1topgear - 13 Maj 2007, 21:48
Daj znac co ci przetlumaczyc-nie ma z tym problemu:) Tak jak to czytam to,kurna ten koles to bulgar, walil tym na LPG bo nie mial pompy paliwowej (hehe chyba taka Bulgarska fantazja), no i najwazniejsze przy 1,2 bara poszla mu uszczelka:) (znaczy wydmuchalo mu:P) A i jechal na standardowej uszczelce- mial komprehe na wstepie 8,5:1...Sprawdzilem w Haysie to jest wynik dla seryjnego 1.4 CFI, a FRST ma 8,0:1 (Xr2i ma 9,75:1, a gaznikowe 1.4 9,5:1)...Tak wiec seryjna uszczelka jest w miare mocna- jak tylko masz silnik F6E to mozesz to olac, chyba ze bedziesz walil wiecej niz 1,2 bara...
Kolin - 15 Maj 2007, 22:24
KONIEC ERY XR 1400
C.D.N...
Piesek - 15 Maj 2007, 23:27
wywnioskowując 1.4 turbo czy coś innego... bo napisałeś że koniec ery 1.4 więc daje do myślenia...
Arkadius - 16 Maj 2007, 06:35
2.0??
Kolin - 16 Maj 2007, 08:30
Powiem ze wlasnie wybiera miedzy 1.4 T a 2.0 16 V Made by Mondeo...licze co mi wyjdzie korzystniej...nie chodzi tu o kase...ale nie chce miec giganta który mi bedzie pił paliwa jak ulalala bo przy obecnym modzie moja xr1400 ma wielkie zapotrzebowanie na BP
Hmmmm co do mocy oba silników to nie wiem
bo 2.0 16 V i tak by nie zostało serją bo chciałbym więcej bo i tak czy siak silnik szedł by na generalny remont od góry do dołu...
1.4 T praktycznie czysto teoretycznie Xr 1400 jest zrobiona na lale silnik chodzi jak marzenie został wyremontowany od góry do dołu...jak każdy wie na obecna chwile silnik juz legitymuje sie o wiele lebszymi osiagami niz standardowa serja...wiadomo silnik legitymuje sie mocą ponad tam 90KM a Zetec bedzie miec tam te 136KM ale przeciesz w 1.4 bedzie Turbo tylko są tego minusy dostępnośc części i ich stan który pozostawia wiele do zyczenia...
Skąd taki mój pomysł na Zeteca 2.0 16V ? nie wiem...może ktos doradzi przy czym zostac ? bo z jednej strony chciałbym Zeteca bo silnik o zupełnie innej konstrukcji nowszej itp ale z jednej strony szkoda mojego xr 1400 bo dużo w nie serca i pieniędzy wsadziłem a nawet nie zrobiłem nim 1 tys km...i tak naprawde nie potrafie opisac na cos stac wypasione 1.4 chciałbym usłyszeć opinie ale takie SZCZERE AZ DO BOLU !!!
zefir - 16 Maj 2007, 08:50
ja bym dlubal 1,4 w imie ideologi
zawsze jak komus zlejesz dupsko i powiesz ze to 1,4 bedzie mina bezcenna, sam teraz to wiem jak mowie ze mam 1,25
maerik - 16 Maj 2007, 10:31
Miałem podobny dylemat podczas dłubania swojego ale Zefir ma rację. Konsekwentnie tuningowane i szybkie 1,4 to byłby rarytas! A nawet jak nie będziesz szybszy od innych to nic, przecież masz tylko 1,4
a1topgear - 16 Maj 2007, 10:31
Ja mysle ze projekt 1.4T byl i jest orginalny... Nie wiem jaka moc chciales uzyskac, w kazdym razie jesli kolezce z Bulgarii wytrzymal 1.2 bara na standardowej uszczelce to i da sie wiecej...(no cometicu, albo jakims customie)fakt faktem jestes pionierem i przez to dostajesz/dostaniesz w dupe 100x bradziej niz idac utarta droga (jak wsadzenie Zeteca)... Ale wrazenie ze masz jedyne 1.4T -bezcenne...
Co do dlubanych silnikow-to wydaje mi sie ze do kazdego lepiej dlubnietego silnika dostepnosc czesci jest problematyczna, a im bardziej silnik dlubniety tym ich cena dramatycznie rosnie...(i mniej jest uzywek w racjonalnym stanie i przystepnej cenie...) Z tym co masz przedzej wolalbym zrobic 1.6T niz wsadzac Zeteca, a tak ogolnie to pozostalbym orginalnym i nie zmienial ideologii:) 3mam za Ciebie kciuki
Piesek - 16 Maj 2007, 10:55
co do silników CVH dowiedziałem się właśnie jakie wytrzymują doładowania bez zakucia. Kiedyś myślałem że takie w miare normalne doładowanie, które za bardzo nie da po dupie silnikowi to 0,9 bara... a max to 1.1 bar... no i tu wielkie zaskoczenie: 1.2 bara do tak że auto wytrzymuje, czyli 2 krotność doładowania jakie jest seryjnie w FRST!!!! Na hard corze można dmuchać na serii do 1.7 bara!!!!!!!!!!!!!!!!! Z tym że to 1.7 bara, to już totalny hard core (Auto tylko do zabawy i najlepiej mieć 2 ustawienia powiedzmy te 1.1 bara i 1.7 z tym że to 1.7 naprawdę rzadko używać! No i koniecznie musiał by się pojawić wskaźnik EGT, bez tego zakilujesz silnik na takim doładowaniu Niestety wskaźnik EGT około 1000zł kosztuje. Ja napewno swojego będę dmuchać na 1.1 bara i myślę że naprawdę pięknie będzie latać.
Teraz co do Ciebie to tak: 1.4 turbo, byłbyś pionierem w Polsce, plus taki że jest turbo, jest psss, jest lans, duży plus że to ciągle 1.4 minus to spalanie, szybsze zużycie części, więcej ostrożności
2.0 duży plus to dostępność części, 16v czyli nowszy silnik, lecz do cvh łatwiej i taniej zrobić profi głowice, kolejny plus to mniejsze spalanie do 1.4 turbo, mniejsza awaryjność, mniejszy koszt budowy, minus to dużo mniej możliwości tuningu silnika, 2.0 to już nie lans, to poprostu dupowóz, bo co do za lans wywalić (a może i nie ) golfa gti 150psów, bądz astre GSI 150psow skoro masz tą samą pojemność silnika , 2.0 będzie wolniejsze od 1.4 turbo i nie będzie tajemniczego świstu
Sam teraz się namyśl co będzie lepsze dla Ciebie
Darekmk3 - 16 Maj 2007, 14:13
Kolin ja Ci powiem ze lepiej zostań przy 1.4 i dołuz tą turbawke bo z teho co poznałem Cie przez to forum to jestem pewny ze 2.0 zetec bedzie dla Ciebie po pewnym czasie za słabe i bedziesz chciał je uturbiać ,tak jak Zefir gadal w imie ideologi idź synu hehe a bedzie Ci wynagrodzone mocą
pozdro
ps. Daras nie bij za mocno
Daras84 - 16 Maj 2007, 15:06
a ja proponuje jednak 2.0 zetec. napewno beda minejsze koszta/ problemy z poskladaniem tego, co do mocy czy 1,4 T bedzie szybsz?? hmmm nie wydaje mi sie a jelsi nawet to bediz eto bardzo wyslilona jednostka i malo zywotna, kolega Gaszu po obrobce glowicy i remoncie 2,0 uzyskal 142,5 konia i prawie 200 momentu jak dobrze pamietam wiec nie jest tak zle do tego jeszcze kolektor 4-2-1 i napewno w granicach 150 km sie uzyska.
dlaczego uwazacie ze 2.0 to bedzie lans??
gRuHa - 16 Maj 2007, 23:08
to zależy jakie moce Cię interesują...
jeśli te powiedzmy 130KM i duży moment obr. +/- jakiś dalszy tunning to zostań przy 1.4T
jeśli natomiast 130-250KM i OGROMNY moment to ładuj 2.0, po wrzuceniu wałków i kolektora od ST masz już 170KM, dalej możesz pójść jeszcze dalej i uturbić uzyskujesz wtedy naprawdę niezłą zabawkę... jedynym problemem może być trakcja, bo jeśli focus ślizga się na pierwszych 3. biegach to nie chcę widzieć jak mieli fiesta...
O modach w 2.0 z chęcią zapewne opowie Ci Rasta, który przerabiał wszystkie w focusie
Piesek - 16 Maj 2007, 23:27
powiem Ci tak zobacz Grucha że Puma lepszy czas wykręcił 1.6 turbo 168konny a niżeli Rasta 2.0 turbo i to prawie o sekunde lepszy... więc moim zdaniem 1.4 turbo w zupełności styknie, pozatym można wsadzić skrzynie od ERST i będzie już lepiej z trakcja... 2.0 turbo te Angielskie są głównie robione na prędkość maxymalną... nie wyobrażam sobie fiesty 2.0 turbo 350 konnej z krótką skrzynią biegów... stanie i palenie gumy do ostatniego biegu zreszta w dziale linki jest taka fiesta mk2 właśnie... i teraz pytanie da się czymś takim jeździć na codzień? Chyba nie
gRuHa - 16 Maj 2007, 23:46
Piesek napisał/a: | Puma lepszy czas wykręcił 1.6 turbo 168konny a niżeli Rasta 2.0 turbo |
mówisz o torze w Radomiu??
tam jeden typek miał lepszy czas 1.6(N/A) niż większość 2.0(N/A), wygrałby, gdyby nie trącił słupka... :/
Piesek napisał/a: | stanie i palenie gumy do ostatniego biegu |
o trakcji wspominałem...
Piesek - 17 Maj 2007, 00:25
mówię o 1/4 mili... bo wiem że Piotrek w tym roku startował na SSS na Bemowie, a Puma w zeszłym roku w Starachowicach
gRuHa - 17 Maj 2007, 10:09
Piesek napisał/a: | mówię o 1/4 mili... bo wiem że Piotrek w tym roku startował na SSS na Bemowie, a Puma w zeszłym roku w Starachowicach |
no OK, ale Piotrek miał zdaje się jeszcze stare (wąskie) oponki, do tego jeszcze foka nie była na ostatecznym setupie i jak to on twierdzi "ona nie jeździ", a to ze względu na stary kolektor...
Piesek - 17 Maj 2007, 10:47
ale zobacz na takie porównanie fiesta 170psów foka 230? No i fiesta też nie była jeszcze strojona.... moim zdaniem do jazdy nawet i hard corowej starczy w zupełności 1.4 turbo, bo jak się postara to będzie ona miała jakieś 200psów i co pozwoli ją rozpędzić gdzieś 6s do setki, więc co by tu dużo gadać, jak na auto na przód napęd to
gRuHa - 17 Maj 2007, 18:04
Piesek napisał/a: | starczy w zupełności 1.4 turbo, bo jak się postara to będzie ona miała jakieś 200psów |
ano chyba, że...
to rzeczywiście bez sensu się pakować w swap chyba, że razem z tylnim napędem
Piesek napisał/a: | jak na auto na przód napęd to |
zdecydowanie wystarczająco
PumaRST - 17 Maj 2007, 21:14
1.4 da sie zrobic na jakies 130-150KM. znam opis fiesty ktora uzyskala te 150KM z 1400cm. co do rozmów o uszczelce u tego bugara to na lepszej uszczelce wcale nie koniecznie dmuchnie sie wiecej. problematyczna moze byc wytrzymalosc dolu silnika.
co do tego co jest lepsze lub gorsze nie bede sie wypowiadal bo to nie ma sensu. jedni wola CVH inni Zetec-a i tak zostanie.
Pozdro
PS: Zasadnicze pytanie: do czego ma slózyc ci to auto??? jak odpowiesz to sie dalej wypowiem co mysle.
Kolin - 22 Maj 2007, 06:40
PumaRST napisał/a: | PS: Zasadnicze pytanie: do czego ma slózyc ci to auto??? jak odpowiesz to sie dalej wypowiem co mysle. |
ogólnie kupiłem sobie drugi samochód do jazdy na co dzien więc fiestka moze byc samochodem weekendowym ale znowu tez nie przesadzajmy ogólnie satysfakcjonowało by mnie uzyskanie seryjnem mocy RST i to mi starczy bo sądze ze to bedzie rozsadna granica silnika 1.4 chyba ze sie myle PumaRST napisał/a: | problematyczna moze byc wytrzymalosc dolu silnika. |
Czyli jak wynika z twojej wypowiedzi za bardzo tez nie ma silnika żyłować ( przesadnie ) zeby sie nic nie stało z dołem silnika o ktorym wspomniałeś ;-) czyli jaka by była moc odpowiednia silnika ? zeby dół silnika sie nie rozsypał ?
PumaRST - 22 Maj 2007, 08:08
ogólnie kupiłem sobie drugi samochód do jazdy na co dzien więc fiestka moze byc samochodem weekendowym ale znowu tez nie przesadzajmy ogólnie satysfakcjonowało by mnie uzyskanie seryjnem mocy RST i to mi starczy bo sądze ze to bedzie rozsadna granica silnika 1.4 chyba ze sie myle.
Czyli jak wynika z twojej wypowiedzi za bardzo tez nie ma silnika żyłować ( przesadnie ) zeby sie nic nie stało z dołem silnika o ktorym wspomniałeś ;-) czyli jaka by była moc odpowiednia silnika ? zeby dół silnika sie nie rozsypał ? |
Wreszcie jakieś konkrety!!
w takiej sytuacji ja bede namawiał cie do 1,4T, ponieważ:
1) jest to oryginalny pomysł,
2) moc podobna jak z zeteca ale wiekszy fan bedzie z jazdy,
3) jak bedziesz chciał startować w zawodach 1/4 kwalifikujesz sie do klasy MINI+ gdzie można spokojnie powalczyć takim autem, a nie do Profi gdzie nie masz szans z seryjnym Zeteciem.
4) koszt mniej wiecej ten sam.
5) złuzycie paliwa też podobne.
Jedyna smutna rzecz to to że twoja praca z 1.4 N/A pójdzie wsumie na stracenie bo bedzie trzeba cały silnik rozebrac.
co do pytania jaką moc wytrzyma dół silnika tego nie da sie określić ale nie wierze w to ze wytrzyma doładowanie powyrzej 1,2 bara. I nie chodzi mi o moc tylko o doładowanie.
Jesli sie zdecydujesz na 1,4T to chetnie sie wypowiem w kwestiach technicznych jakie graty kupować zeby ilośc błędów ograniczyć do minimum a co za tym idzie ilość kasy.
Również chętnie podejmiemy sie złożenia takiego silnika (taka mała reklama )
PS: Ale jeśli nalezysz do grona ludzi którzy myślą ze ogarnie sie taki projekt za 2-3 tyś PLN to odrazu mówie ze nie da sie!! Niestety taka zabawa bedzie kosztować znacznie wiecej niż warta jest twoja fiesta. Tu nie ma znaczenia czy to bedzie 1,4T czy 2,0 Zetec lub też nawet RS2000.
Piesek - 22 Maj 2007, 16:57
mam dla Ciebie dobrą wiadomość, za tydzień okażę się bo może mój osprzęt od FRST będzie na sprzedarz, tzn: wiązka, komputer, wtryskiwacze wydajniejsze bosch 701, kolektor ssący.
Kolin - 12 Cze 2007, 19:54
Tak wygląda mój lansowóz w obecnym stanie jak wam sie podoba ??
Arkadius - 12 Cze 2007, 20:09
mi sie podoba zapomniałes o najwazniejszym!! fotki spod maski
alu 13" czy 14" ??
Kolin - 12 Cze 2007, 20:14
Kiedy chciałem zrobic fotki silnika to mi sie aparat wylonczył,akumulatorki padły ;-) Alusy sa 13 i gleba - 40
PumaRST - 12 Cze 2007, 20:24
mnie sie podoba, i jej nie zmieniaj jest taka cichociemna i to jest w niej fajne
PS: zaraz ci odpisze na PW tylko musze pomyśleć.
Darekmk3 - 12 Cze 2007, 21:27
PumaRST napisał/a: | mnie sie podoba, i jej nie zmieniaj jest taka cichociemna i to jest w niej fajne
. |
to fakt ale białe kierunki założ,a tak wogole to cholera jakbym swoją niebieską zobaczył
PumaRST - 12 Cze 2007, 21:42
Darekmk3 napisał/a: | to fakt ale białe kierunki założ,a tak wogole to cholera jakbym swoją niebieską zobaczył |
a ja bym zostawił pomarańcowe, nadaje to uroku
a swojadrogą masz racje twoja była bardzo podobna
Kolin - 12 Cze 2007, 21:55
Darekmk3 napisał/a: | to fakt ale białe kierunki założ,a tak wogole to cholera jakbym swoją niebieską zobaczył |
przynajmniej będzie ci przypominać twojego byłego rs 1300
jak będziesz miec smutne dni mozesz zaglądac do siostry xr 1400 Darekmk3 napisał/a: | mnie sie podoba, i jej nie zmieniaj jest taka cichociemna i to jest w niej fajne ) |
cichociemna pod koniec wakacji zrobi sie jeszcze ciemniejsza ale pod maską co do wyglądu to hmmm wsadze sobie tylko ładniejszą kierwonice i jaki ładny wydech ozdobny i zmienie dolot pod maską jutro pstrykne fote z pod maski jak to tam wszystko wygląda bo dzis juz akumulatorki siadły
Ogólnie dzieki za pozytywne opinie o moim lasnowozie PumaRST napisał/a: | a ja bym zostawił pomarańcowe, nadaje to uroku
|
też mi sie tak wydaje ogólnie mam białe kierunki kupione juz i jajka na boki kwestia załorzenia ale bardziej przywiązuje wage do tego zeby samochod sie jeszcze lepiej odpychał niż wyglądał...wygląd to jak narazie taki spontaniczny...o tym bede poźniej myslal jak osiągne to co chce pod maską chodz sam jeszcze nie wiem co chce...bo nie za bardzo wiem co zrobic z tego 1.4 taki dokładny opis co i jak i jakie konkretnie częsci sa potrzebne ale damy rade...xr chodzi jak burza to i nastepna modyfikacja będzie pomyslna
maerik - 13 Cze 2007, 01:13
Kostki miażdżą
Kolin - 26 Cze 2007, 10:34
Dziś osiągnołem max predkość maxymalna 190km/h (wg wskazan licznika) i skrzynia sie skończyła...myslalem ze samochod bedzie sie gorzej zebierał ale byłem całkiem miło zaskoczony...
Jestem ciekaw w ile 0-100 kręci na stoperze wiem ile ale taki wynik to chyba sie nie liczy...w kazdym razie czekam aż kolega wkoncu załatwi jakiego G-techa...
Kurde musze sie wybrac na Hamownie tylko jak mam jechac 120km po to aby schamowac mende to mi sie odechciewa
maerik - 25 Lip 2007, 10:28
To co już koniec fiesty Kolina?
Kolin - 25 Lip 2007, 12:28
maerik napisał/a: | To co już koniec fiesty Kolina? |
Nie żaden koniec na początku września rozkładamy silnik i bedziemy dumać nad 1.4 T chciałbym to zrobic szybciej ale finansowo nie wyrobie:)
PumaRST - 25 Lip 2007, 12:41
Kolin napisał/a: | Nie żaden koniec na początku września rozkładamy silnik i bedziemy dumać nad 1.4 T chciałbym to zrobic szybciej ale finansowo nie wyrobie:) |
znowu będe miał zabawe :lol: a tak poważnie to zanim cokolwiek zrobisz to sie odezwij. troche myślałem nad tym 1,4T. i mam kilka pomysłów.
Kolin - 6 Sie 2007, 10:06
Witam
Troche smutna wiadomość...Fiesta obecnie jest na sprzedaż...
Dokonane modyfikacje/tuning
-Zastosowanie wtrysków paliwa z forda fiesty xr2i
-Przepustnica+Kolektor ssacy
-Nowa pompa paliwa
-Zmienione tłoki+pierścienie
-Zastosowanie całej elektroniki z xr2i 110KM+dodatkowy czujnik
-Kolektor wydechowy+cały ukł wydechowy z xr2i 110KM
-Wałek rozrządu z xr2i 103KM
-Nowe popychacze
-Planowana głowica+docieranie gniazd zaworowcych+wymiana uszczelniaczy
-Wszystkie uszczeleczki nowiutkie
-Nowy rozrząd Napinacz+pasek
-Kubełkowe fotele od Futra lub jak kto woli Rs`ski
-Licznik od Mk4+podswietlenie na niebieskich ledach
-Alufelgi Borbet 185/60/13
-Komplet 4 kółek zimowych na flegach stalowych nówki 175/70/13
-Lusterka M3 Look
-Samochód został obniżony Niebieskie amorki+czerwone spręzyny gleba -40mm
-Samochód ma zrobione nadkola i wlew...zostały wspawane reperaturki i pomalowane:)
-Filter stożkowy...
-Swieży olejek Valvoline 10w40
-Rozpórka górnych kielichów:)
-Nie palone w samochodzie
Chyba wszystko wypisałem jak cos przypomne to dopisze...
Cosik o samochodzie...
Rocznik 1991 r przebieg nie wiem jaki liczyc bo praktycznie został zrobiony remont...ale od złożenia silnika 600km czyli malutko jest jeszcze na dotarciu:)
Fieśćinka bardzo wspaniale przyspiesza i jest niesamowicie elastyczna:) chodzi jak zegarek pali na dotyk...nie ma mowy o jakieś pomyłce samochód został poskładany na 90% nowych części więc nie jest składany na pół srodkach tylko pożądnie...
Osiągi Fiestki 190km/h przyspieszenie 0-100 da sie zejsc poniżej 10 sek bez problemu
fiuuuuu co moge jeszcze napisac...był to samochód do mnie robiony i nie jest mi go łątwo sprzedać...bo wpakowałem w niego bardzo duże pieniądze...na jazdy testowe można sie umawiac,można przyjerzdzać z kim sie chce zeby mechanicy sprawdzali samochód...zapewniam ze samochód jest w stanie superrr:)
Jedyna rzecz jaka do zrobienia to wyszła małe pęcherzyki koło tylniej wycieraczki na klapie i mały odprysk koło szyby...nic wielkiego ale warto by sie tym do zimy zainteresowac:)
Cenna jaka mnie interesuje to 5 tys zł do negocjacji
Nr tel 691 692 586
kolinek5@wp.pl
GG-11814457
Może cenna i wysoka...ale nie jest to jakiś szrot na kółkach...tylko pożądnie utyrzymana fiesta:) Mam nadzieje ze samochód przygarnie jakiś dobry choposzek lub dzioszka,ze fiestka jeszcze troche pojeździ a nie zostanie zarznięta w czasie docierania...
Samochód sprzedaje ponieważ mam zamiar kupic w niedługim czasie Rs Turbo i przywrócić je do stanu fabrycznego...
Foteczki toczydełka poniżej:)
trzeci - 6 Sie 2007, 10:12
Fajny i wyjątkowy projekt zrobiłeś, trochę szkoda, że się go pozbywasz.
Choć z drugiej strony, plany odrestaurowania RST - chwali się, chwali
Powodzenia z nowym projektem, a obecny wystaw może jeszcze w Sprzedam.
Mam nadzieję, że zainteresuje się nim ktoś to doceni w nim i wykorzysta nie tylko zdobyte osiągi.
Pozdro ...
LOY - 6 Sie 2007, 19:06
trzeci napisał/a: |
.
Pozdro ... |
plany plany ...pozyjemy ...zobaczymy
PumaRST - 6 Sie 2007, 19:26
LOY napisał/a: | trzeci napisał/a: |
.
Pozdro ... |
plany plany ...pozyjemy ...zobaczymy |
plany planami tylko skad wziąć RST i co gorsza kupić ja zanim ja ją kupie
Kolin powodzenia w sprzedarzy i jeszcze wiekszego powodzenia w zakupie RST
Kolin - 6 Sie 2007, 19:49
LOY napisał/a: | plany plany ...pozyjemy ...zobaczymy |
Wyczuwam sceptycznie nastawienie heh
Cytat: | plany planami tylko skad wziąć RST i co gorsza kupić ja zanim ja ją kupie
Niee
Kolin powodzenia w sprzedarzy i jeszcze wiekszego powodzenia w zakupie RST
_________________ |
bede szukał za granicą...z polski nie chce chyba ze bedzie cos konkretnego wiadomo ze za dobre RST bedzie trzeba zaplacic...na co jestem przygotowany
trzeci - 6 Sie 2007, 20:14
PumaRST napisał/a: | plany planami tylko skad wziąć RST i co gorsza kupić ja zanim ja ją kupie |
Jak sam widzisz Kolin, to trzeba zrobić z partyzanta ;-)
Będzie to trudne ale ma szansę powodzenia.
Znajdujesz 2 RST, jedną podsuwasz na wabia Marcinowi, żeby zaangażował fundusze i czas a Ty łykasz tą drugą w lepszym stanie hehehe
Powodzenia
Pozdro ...
Kolin - 10 Sie 2007, 18:09
Można dalej dzwonic i kupować
[ Dodano: Pią Lut 15, 2008 21:28 ]
Proszę Moda o zamknięcie tematu
Auto już dawno sprzedane...
|
|