Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - AIRBAG sterownik.

reaven - 18 Gru 2006, 23:53
Temat postu: AIRBAG sterownik.
Mam pytanie o sterownik SRS-a, auto [fiesta 94r] po dzownie, obie poduszki wystrzelone, czy po wymianie poduszek muszę coś zrobić ze sterownikiem ?? czy sam rozpozna ze poduszki zostały wymienione.
jackrzec - 18 Gru 2006, 23:56

Musisz to badziejstwo wymienić, bo już jest uszkodzone. To jest wybitnie jednorazowe - tak jak poducha. W środku jest ciężarek, który pod wpływem uderzenia zrywa zabezpieczenia i się przesuwa włączając poduchę (to tak w skrócie). I tego już nie naprawisz.
diodalodz - 19 Gru 2006, 00:14

hm a nie ma czujników pod zderzakiem przypadkiem 3 szt ??
jackrzec - 19 Gru 2006, 00:30

diodalodz napisał/a:
hm a nie ma czujników pod zderzakiem przypadkiem 3 szt ??

W mk3 nie ma, a przynajmniej w moich obu gdzie poduszki są sprawne i sprawdzone w ASO. Jedną fiestę rozebrałem na czynniki pierwsze z całej elektryki i nigdzie takich czujników nie widziałem.

diodalodz - 19 Gru 2006, 09:06

hm to mk3 jest jakaś dziwna :) 3 czujniki w innych autach były od połowy 80 lat , a tu ford widze znowu swój pomysł miał :(
Marcin - 19 Gru 2006, 11:00

Od mk4 już chyba zmienili, z tego co słyszałem po dzwonie wystarczy przeprogramować sterownik.
diodalodz - 19 Gru 2006, 11:49

tak ale tylko jeśli sa zewnętrzne czujniki . Bo one właśnie ulegają często uszkodzeniu .
reaven - 23 Gru 2006, 18:07

dzięki za info :) ) kupiłem już nowy sterownik.. jeszcze tylko do serwisu forda na sprawdzenie czy wszystko jest ok i można śmigać :)
pozdrawiam i wesołych śniąt oraz smacznego jajeczka :)