|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK3] Wymiana sprzegła - sugestie
Marcinus - 17 Gru 2006, 19:11 Temat postu: [MK3] Wymiana sprzegła - sugestie Zabieram sie do wymiany sprzegła komplet i łożysko oporowe bede sciągał skrzynie :
1. czy warto wymienic olej w skrzyni biegów i czy jak zdejeme tą pokrywe skrzyni która widac z nadkola to olej zleci?
2.sprzegło chodzi ciezko i jak naciske to pedał strzela co jakis czas to pewnie samonapinacz napina linke bo sprzegło sie skonczyło czy waro go wymieniac samonapinacz i linke ?
Prosze o porade ?
diodalodz - 17 Gru 2006, 22:49
warto wynienić linke .
olej zleci jak wyjmiesz półosie
jak wyciagniesz skrzynie przewrócisz ja na bok i wyleci prawie cały . kompletne sprzęgło = docisk łożysko i tarcza . nie trzeba kupować oddzielnie .
Staffu - 21 Gru 2006, 19:06
diodalodz napisał/a: | warto wynienić linke .
olej zleci jak wyjmiesz półosie
jak wyciagniesz skrzynie przewrócisz ja na bok i wyleci prawie cały . kompletne sprzęgło = docisk łożysko i tarcza . nie trzeba kupować oddzielnie . |
Witam, podepne się pod temat. Mianowicie też czeka mnie niedługo wymiana sprzęgła, teraz bierze już przy samej podłodze, pozatym biegi żle wchodzą, a niekiedy zgrzytają, samoregulator już nie jest w stanie naciągnąć linki, narazie podłożyłem kilka podkładek i jest ciut lepiej, ale to chyba tylko na chwile niestety. Teraz pytanko jak wyciągać silnik do góry czy w dół? jaki komplet sprzęgła kupić, tzn. jakiej firmy i jaki jest koszt?
doogi - 21 Gru 2006, 21:22
silnik wyciagac ??
u mnie wymienilem przedwczoraj na nowke i musiałem równiez wymienić pedał sprzegla bo ząbki byly powybijane i nie zachaczał jak powinien. stare juz na nitach jechało
Staffu - 21 Gru 2006, 21:53
doogi napisał/a: | silnik wyciagac ??
u mnie wymienilem przedwczoraj na nowke i musiałem równiez wymienić pedał sprzegla bo ząbki byly powybijane i nie zachaczał jak powinien. stare juz na nitach jechało |
no a jak wymienić sprzęgło nie wyjmując silnika?
Lokmen - 21 Gru 2006, 22:15
wyciągnąć skrzynię
anjko - 21 Gru 2006, 23:29
Marcinus napisał/a: | 2.sprzegło chodzi ciezko i jak naciske to pedał strzela co jakis czas to pewnie samonapinacz napina linke bo sprzegło sie skonczyło czy waro go wymieniac samonapinacz i linke ? |
Samoregulator strzela czyli przepuszcza bo docisk jest już kijowy i sie ciężko wyciska po wymianie sprzegła może sie okazać że saomoregulator bedzie ok chyba że już sie na tyle wytarły ząbki że dalej bedzie przepuszczał to wtedy wymiana Staffu napisał/a: | jaki komplet sprzęgła kupić, tzn. jakiej firmy i jaki jest koszt? |
Polecam zdecydowanie Sachs albo Luk koszt kompletu to ok 300-350 zł Luk może być trochę droższy ale jest lepszy bo lżej chodzi moim zdaniem oczywiście
diodalodz - 22 Gru 2006, 00:20
skrzynie dasz rade wyjąć bez ruszania silnika . wyciągasz półosie , odkręcasz sanki pod skrzynia odkręcasz ja od silnika i wyjdzie .
co do sprzęgło to może być i Valeo byle nie no name z włoch .
Staffu - 22 Gru 2006, 06:28
Acha rozumię, czyli jednak lepiej targać skrzynie niż silnik ok. dzięki za rade
Fordon - 22 Gru 2006, 09:47
Staffu napisał/a: | Acha rozumię, czyli jednak lepiej targać skrzynie niż silnik ok. dzięki za rade |
Zeby silnik utrzymac to potrzebowal bys jeszcze jednego dobrze zbudowanego kolegi sama skrzynia nie jest tragicznie ciezka, tylko pamietaj zeby nie stawiac auta na kola po wyciagnieciu polosi...
Rangers76 - 22 Gru 2006, 10:53
Za komplet (tarcza, docisk i łożysko ) Valeo płaciłem ~300 zł.
Osobiście polecam VALEO !!!
zefir - 22 Gru 2006, 11:33
w podobnej cenie masz Sachs ktorego ja polecam, bo sam na takie nie dawno zmienialem:)
Staffu - 22 Gru 2006, 15:10
A wie ktoś może gdzie taki zestaw można w krakowie najtaniej kupić ?
Marcinus - 22 Gru 2006, 18:02
LUK taki drogi ja dałem za komplet do 92 własnie LUK 260 zł
VALEO dobre tylko drogie 340 zł
wymieniłem dzisiaj sprzegło chodzi leciutko super tylko mam problem z wrzuczaniem 3 ja przechodze z 2 na 3 to jakby jakas blokada dopiero za 2 razem wchodzi i tylko ten bieg reszta ok
wydaje mi sie ze za bardzo skrecilismy wybierak bo drążek zrobił sie sztywny czy w tym moze tkwic problem?
szynszyl - 22 Gru 2006, 18:08
nie myl taniochy lucas (w sumie bardzo dobrej) z LuKAftermarket Service oHG
Staffu - 22 Gru 2006, 23:41
wiecie co prawde mówiac to chodzi mi o jak najtańszy komplet który mógłbym kupić w krakowie ,ponieważ potrzebuje autka do jazdy.niestety podkładki o których wspomniałem wcześniej nie wytrzymają za długo. musze to zrobić jak najtaniej bo niestety niemam kasy, poradżcie coś. pzr.
jaco11 - 23 Gru 2006, 08:19
Staffu napisał/a: | najtańszy komplet który mógłbym | tylko ze ta taniocha może 2 x razy więcej kosztować i stawiałbym na VALEO
szynszyl - 23 Gru 2006, 09:48
4max 237 zł...+ wysyłka do 5 kg z
cennika poczty
Staffu - 23 Gru 2006, 11:04
Całkiem przyzwoita cena a gdzie można za tyle kupić
szynszyl - 23 Gru 2006, 11:22
Staffu napisał/a: |
Całkiem przyzwoita cena a gdzie można za tyle kupić |
a po co ja mam takie wielkie opisy w profilu?
Staffu - 23 Gru 2006, 11:45
:-D no tak, ale tępy jestem :-D dowiem sie tylko jeszcze po ile mają u Stachury w kraq
anjko - 25 Gru 2006, 01:38
4max zdecydowanie nie polecam chyba ze lubisz skrzynie wyciagać
A tak powaznie to naprawde lepiej dołozyc do jakiegos markowego i zapomniec o temacie bo 50 zł róznicy to nie jest jakas kosmiczna kasa.
Staffu - 7 Sty 2007, 11:24
Witam ponownie, znalazłem po znajomości sprtzęgło valeo za 270 zeta tylko teraz mam problem bo podobno są tarcze które mają różne ilości zębów na wieloklinie i niewiem jak jest u mnie ,po czym to poznać i jak rozróżnić żeby kupić dobre? przypomne że mam 1,8 diesel bez turbo.
Fordon - 7 Sty 2007, 13:55
To masz tarcz sprzegla na 17 zebach, bo TD TDintercoolery miale po 22 zeby i srednice od 220mm do 240mm oraz 2masowe kolo zamachowe
Staffu - 7 Sty 2007, 15:54
No rzeczywiście jest 17 zębów, także biore dzięki wielkie i pozdro
|
|