|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK3] Chłodnica - łatać czy kupić nową??
Brook - 2 Gru 2006, 14:48 Temat postu: [MK3] Chłodnica - łatać czy kupić nową?? No i stało się.
Dzisiaj zauważyłam, że silnik strasznie się grzeje. Zaglądam pod maskę, a tem zero płynu chłodzącego w zbiorniku i jego resztki wyciekąją przy chłodnicy. Z oględzin ogólnych okazało się że chłodnica jest przetarta przez radiator, który dotykał ją bezpośrednio i podczas jazdy ją ocierał. No i co tu robić.
Poczekałam aż silnik ostygnie i pojechałam do mechanika (na szczęście blisko ma zakład).
Stwierdził, że jeśli będą uszkodzone dwa lub jeden kanał to się załata. A jeśli więcej to nowa chłodnica.
I tu moje pytanie: czy sie opłaca łatać czy od razu kupować nową?? Jak nową to jak mniej więcej wyglądają ceny nowej chłodnicy. Nie za bardzo znam się na mechanice.... w końcu jestem kobietą i proszę o poradę.
Przypominam, że auto moje ma silnik 1.6 16V, jeśli to ma znaczenie.
Dzięki z góry za pomoc.
diodalodz - 2 Gru 2006, 16:45
zależy ile bedzie chciał za łatanie i jak to chce zrobić . Jeśli zalutować to ok , jeśli pokleić to nie . A radiator masz na myśli wentylator tak ?? hm nie wiem ile nowa ale jeśli naprawa to 40 % kosztu nowej to nie warto .
Brook - 2 Gru 2006, 16:57
Radiator to nie wentylator. Wentylator jest za chłodnicą a ten radiator jest przed nią. To jest chłodnica oleju z tego co wiem.
Oczywiście mówimy o lutowaniu, a koszt to ok. 150 zł. Za nową chłodnicę chcą mi zaśpiewać ok. 450 zł. Nie wiem czy to nie za dużo... :?
diodalodz - 2 Gru 2006, 18:59
opuść tych panów .
VALEO
[730484]
cena 238.
Poza tym 150 zł za załatanie chłodnicy to rozbój w biały dzień .
Mafios - 2 Gru 2006, 19:19
zglos sie do Pana andrzeja on ma dobre ceny i ma ta chlodnice
http://www.allegro.pl/ite...nia_biegow.html
diodalodz - 2 Gru 2006, 23:49
chłodnic tak jak podpasek używanych sie nie zakłada . Taka jest moja opinia
Brook - 3 Gru 2006, 09:53
bardzo oryginalne stwierdzenie
w zasadzie nie myślę kompletnie o używanej, jak już to nowa. :lol:
pytanie tylko czy całkiem nowa czy lutować... :?
Kris87 - 3 Gru 2006, 14:26
Jak masz kase żeby odrazu kupić nową to bym się nie zastanawiał
Przynajmniej będziesz miała pewność ze wytrzyma długo, a nie będziesz sie musiała martwić ile pochodzi stara chłodnica po lutowaniu..:)
Takie jest moje zdanie
piterak - 3 Gru 2006, 15:30
Chyba ich popi****liło z tym łataniem za 150zl :yyy:
Łatałem pare chłodnic zeby zmniejszyc koszta i ceny wachały sie od 30-70zł zależało od wielkości chłodnicy i zawsze były zrobione profesjonalnie i nawet krople sie nie sączyły w miejscu lutowania (dla Szczecinian: zakład znajduje sie na koncy autostrady poznaniskiej jadąc w strone struga "PAMIS").
Nawet za lutowanie chłodnicy i węży klimy biorą do 100zł.
Proponuje Ci pojeździć po zakładach i zapytać gdzie mają normalne ceny ;-) często w miejscach gdzie kleją zderzaki lutują tez chłodnice.
Nie ma sensu ładowac kilkuset zł w samochód warty kilka tys.
diodalodz - 3 Gru 2006, 18:49
z takiego rozumowania nie warto kupować samochodu za kilka tyś bo za pare złotych można pojeździć tramwajem . A co do używanych części to kupuje sie je zawsze kilka razy i wychodza w sumie drożej od nowych .
piterak - 3 Gru 2006, 19:05
Chodziło mi o to, że często część regenerowana albo używana (orginalna) jest o wiele lepsza i trwalsza od nowego zamiennika.
Brook - 3 Gru 2006, 19:50
Zorientowałam się w cenach nowych chłodnic, które wahają się od 200 - 400 zł. 8)
Ale czy jest sens kupowania nowej, jeżeli ta stara będzie jeszcze zdawała examin, bo jest ładna (w sensie nie przegnita itp...jedynie może dwa kanały będzie miała zalutowane... )
diodalodz - 3 Gru 2006, 20:31
jak zrobia to za 40 zł to sens jest . Jak chca 150 to nie ma sensu . Bo nowe jest nowe a Valeo napewno nie jest gorsze od orginału .
Mafios - 3 Gru 2006, 20:38
diodalodz napisał/a: | chłodnic tak jak podpasek używanych sie nie zakłada . Taka jest moja opinia |
wedlug mnie glupie stwierdzenie
anjko - 3 Gru 2006, 22:51
Łatać za 150 to kompletnie nie ma sensu bo uzywana kosztuje około 100zł i mimo ze nie jest nowa to jest pewniejsza niz łatana, a swoją droga 200 iles za nową Valeo to tez dobra cena wszystko zalezy ile masz zamiar jeszcze pojezdzic tym autem. Pozdrawiam.
maerik - 4 Gru 2006, 08:54
Ja swego czasu kupilem uzywke za 120zl w stanie idealnym...
Mafios - 4 Gru 2006, 11:33
a ja juz 3 rok smigam na uzywce za 50zl i ma sie dobrze
|
|