Forum FiestaKlubPolska -

Car Audio i CB - Głośnik gdzie plus gdzie minus

haber - 28 Lis 2006, 00:21
Temat postu: Głośnik gdzie plus gdzie minus
Kupiłem głośniki kenwooda i nie ma na nich zaznaczone gdzie jest plus i minus. Czy jest jakiś sposób żeby to sprawdzić? Jeszcze jedno. Które przewody z radia są plusowe te z paskiem czy jednokolorowe (chodzi mi o przewody do głośników) Dzięki z góry za podpowiedź.
mix - 28 Lis 2006, 01:05

Najprawdopodobniej:
minus - jednokolorowy
plus - z paskiem
A jesli chodzi o to gdzie jest plus i minus to zerknij na opakowanie od glosnikow, powinna sie tam chyba znajdowac taka informacja.

jaco11 - 28 Lis 2006, 07:13

Najlepszymi najprostszym sposobem jest podłączenie bateryjki 1,5V do przewodu glosnikowego . Jezeli po podłączeniu membrana wychyli Ci sie do gory to znaczy ze podłączyles "+" do "+" i "-" do "-", natomiast jesli sie schowa tzn. ze podlączyles "+" do "-" a "-" do "+".
Myśle ze jasno Ci wyjasnilem :)

Pzdrawiam jaco ...

lehu8 - 28 Lis 2006, 19:03

mix napisał/a:

minus - jednokolorowy
plus - z paskiem

odwrotnie ;)

mix - 28 Lis 2006, 19:06

lehu8 napisał/a:
odwrotnie

a wczoraj rozkrecilem glosniczek komputerowy w pracy i minusik byl jednokolorowy :D

haber - 29 Lis 2006, 09:33

Wiekie dzięki koledzy. Jaco ten sposób z bateryjką jest dobry :) Co do przewodów to dowiedziałem się że nie koniecznie musi być połączony plus z plusem głośnika i minus z minusem. Ważne żeby na wszystkich było jednakowo, ale swoją drogą chciałbym wiedzieć jak można sprawdzić który kabelek jest plusowy. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam!
molu - 29 Lis 2006, 10:30

haber napisał/a:
chciałbym wiedzieć jak można sprawdzić który kabelek jest plusowy

:he:
Co do sprawdzania kabelka to ja robie to tak: biore miernik cyfrowy ustawiam na volty prad bodajze zmienny (kabelki w mierniku tak jak mowi instrukcja ;) ) wlaczam radyjko i mierze jak jest ok (czyli + kabelka do + miernika) to wyswietlacz pokazuje jakies tam napiecie - jak bieguny są odwrotnie przed wynikiem na wyswietlaczu jest - . 8)

Troche chyba zamotalem 8) i nie wiem tak do konca czy ten sposob jest dobry :-D

pozdro

mix - 29 Lis 2006, 10:43

molu napisał/a:
Troche chyba zamotalem 8) i nie wiem tak do konca czy ten sposob jest dobry

nie przejmuj sie tym :D wazne ze masz swoj sposob ktory dziala :)

jackrzec - 30 Lis 2006, 00:38

molu napisał/a:
haber napisał/a:
chciałbym wiedzieć jak można sprawdzić który kabelek jest plusowy

Co do sprawdzania kabelka to ja robie to tak: biore miernik cyfrowy ustawiam na volty prad bodajze zmienny (kabelki w mierniku tak jak mowi instrukcja ;) ) wlaczam radyjko i mierze jak jest ok (czyli + kabelka do + miernika) to wyswietlacz pokazuje jakies tam napiecie - jak bieguny są odwrotnie przed wynikiem na wyswietlaczu jest - . 8)

Troche chyba zamotalem 8) i nie wiem tak do konca czy ten sposob jest dobry :-D

pozdro
Sposób dobry, z tym że miernik ustawiasz na prąd stały - przy zmiennym nie pokaże +/-
molu - 30 Lis 2006, 09:02

jackrzec napisał/a:
miernik ustawiasz na prąd stały - przy zmiennym nie pokaże +/-

Pewnie masz racje :yes: - miernik w garazu i z pamieci pisalem 8)

pozdro

scenic_17 - 30 Lis 2006, 19:05

szersza wtyczka na glosniku "+" wezsza "-"