Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - akuś??

obal - 14 Lis 2006, 17:14
Temat postu: akuś??
witam mam taki problem że ładuje akumulator przez noc podłanczam do auto jeden dzień pojeździ na drugi już ma problem z zapaleniem (ładowanie go z altka jest w granicach 14V)
Fred - 14 Lis 2006, 17:39

jak ładujesz przez noc to jesli rano nadal poziom ładowania jest w granicach 14V to możesz już go wyrzucić (tzn zawieźć do sklepu gdzie kpusz następny akumulator), jesli zaś akuś rano jest ciepły to roziwązanie jest dokładnie to samo
obal - 14 Lis 2006, 18:44

tzn altrnator ładuje go w granicach 14V
semek711 - 14 Lis 2006, 18:52

tak czy siak akus do nieczego, chociaz jesli masz gdzies spiecie to tez go moment zezre
Fred - 14 Lis 2006, 18:57

tak ale przeciez alternatorem nie ładujesz akusia przez noc tylko prostownikiem nie? i jeśli rano masz nadal poziom ładownia ok 14V to masz padnięty akumulator
obal - 14 Lis 2006, 19:03

aha a jaki rano powinien być poziom ładowania??
szynszyl - 14 Lis 2006, 19:16

ja bym się przejął prądem łądowania rano.. to akurat pokaże każdy prostownik..
obal - 14 Lis 2006, 21:36

a powiedzcie mi jeszcze jaki powinien być prąd ładowania alternatora tzn bez włączonych odbiorników ile powinien wynosić i z włączonymi swiatłami i dmuchawą ile powinien wynosić??
szynszyl - 14 Lis 2006, 21:40

mylisz pojęcia.. napięcia sie podaje z włączonymi i wyłączonymi odbiornikami prądu oraz ewentualnie napięcie na wyłaczonym silniku.. poszukaj sobie na forum..

a z prądem chodziło mi o prostą rzecz - wieczorem prostownik włączasz to prąd wskazówke urywa (np. 8-9A) nawet jak nastawisz ładowanie 3 A... rano to jest np. 1A .. dla zobrazowania sytuacji -,mpodane wartości są ściśle orientacyjne i nie należy ich powtarzać ( ja sprite ty pragnienie ... )

tomwal - 14 Lis 2006, 21:47

Prąd ładowania nie powinien zależeć od tego co zostanie włączone. Zwiększony apetyt samochodu na prąd powinien zaspokoić alternator, który powinien dzięki regulatorowi napięcia trzymać stałe napięcie.