|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka - Nie włącza sie wentylator.
goku - 2 Lis 2006, 12:10 Temat postu: Nie włącza sie wentylator.
Problem mam taki, że wentylator chłodnicy się nie włancza. Ostatnio sprawdzałem i nawet po zwarciu przewodów które idą do czujnika temp. wentylator się nie włączyłe dopiero po podłączeniu zasilania bezpośrednio z Akumulatora wentylator zaczą działać.
Moje wnioski są takie narażie wykluczam termostat i czujnik ponieważ prond nie dochodzi do czujnika. Może jest coś co pominołem, bezpieczniki sprawdzone.
Co proponujecie zrobić, szukać w całej instalacji gdzie jest usterka. Ja myśle zrobi tak że podciągne nową osobną instalacje do czujnika, i bendzie ona po bezpieczniku, możne tak zrobić ?? Czy jakieś inne rozwiązanie. ??
Bo iść do elektryka i zabulić mu 50 zł za taką pierdołe. Czekam na opinie.
Matis - 2 Lis 2006, 13:19
czujnik temperatury nie ma nic do rzeczy tylko tremowłącznik wentylatora.
goku - 2 Lis 2006, 13:33
Matis napisał/a: | czujnik temperatury nie ma nic do rzeczy tylko tremowłącznik wentylatora. |
No oki.
Ale żeby się włączył wentylator to sygnał mu daje czujnik tempereatury, a czyjnik jest za termostatem do którego dochodzą dwa przewody, i jeżeli temp jest za wysoka to czujnik zwiera te przewody twożąc mostek i załańcza wentylator.
Więc jeżeli wyciągne te dwa kabelki i je zewre to teoretycznie powinien włączyć się wentylator co u mnie nie następuje więc ten "termo wyłącznik"jak piszesz to jeżeli jest to nie zadziała ( nie wiem czy jest wierze na słowo ).
P.S Pytanie brzmiało: Czy moge położyć nową osobną instalacje do tego czujnika oczywiście po bezpieczniku nie będzie to na ostro.
macziom - 2 Lis 2006, 15:26
goku napisał/a: |
Więc jeżeli wyciągne te dwa kabelki i je zewre to teoretycznie powinien włączyć się wentylator co u mnie nie następuje więc ten "termo wyłącznik"jak piszesz to jeżeli jest to nie zadziała ( nie wiem czy jest wierze na słowo ). |
Mam nadzieję, że sprawdzałeś na "przekręconej" stacyjce. Prąd przed tym termowłącznikiem wentylka pojawia się dopiero po przekręceniu stacyjki.
Matis - 2 Lis 2006, 20:36
[quote="goku"] Matis napisał/a: | czujnik temperatury nie ma nic do rzeczy tylko tremowłącznik wentylatora. |
No oki.
Ale żeby się włączył wentylator to sygnał mu daje czujnik tempereatury, a czyjnik jest za termostatem do którego dochodzą dwa przewody, i jeżeli temp jest za wysoka to czujnik zwiera te przewody twożąc mostek i załańcza wentylator.
mi się wydaje że wentylator uruchamia termowłacznik który włącza sie pod wpływem temperatury płynu chłodzoncego.
|
|