Forum FiestaKlubPolska -

Car Audio i CB - Przygasające radio...

Lokmen - 23 Paź 2004, 20:02
Temat postu: Przygasające radio...
...jak w temacie. Mam radio (jakiś tam model) Sony włączająć zapłon radio na moment sie wyłącza w związku z tym mam pytanie czy to jest normalne czy coś nie tak (bo troche mnie to wk...wia) jak na postoju słucham radia i trzeba włączyć silnik zeby pojechac a tu radio kuca...
DŻEJKU - 23 Paź 2004, 20:07

to chyba zalezy od podlaczenia radia.
moj ojciec tak mial w aucie ze w momencie zapalania i zgaszania auta radio sie wyłączało i antena sie chowała- to było fabryczne i rzeczywiscie jest to wkurzające

DR Henio - 23 Paź 2004, 21:25

masz za cienki przewod zasialajacy i pojawiaja sie zaniki mocy

poprowadz soebie z klemy bezposrednio (przez bezpiecznik) grubym kablem zasilanie do radyjka i bedzie po problemie

JoeMix - 24 Paź 2004, 08:01

No z tym przewodem to nie był bym taki pewien, ponieważ jak zapala silnik to rozrusznik żre prąd wiec spadki sa na tamtym przewodzie i na akumulatorze, tak wied grupciejszy przewód nic na to nie pomoże, ale skoro łokmen mówisz że sie radio na chwile wyłącza, to podejrzewam iż hest to patent Forda zeby w czasie rozruchu zbędne odbiorniki prądu nie działały, u mojej siostry wraz z radiem wyłącxzają sie światła, dmuchawa i inne bajerki,...
Kacper - 24 Paź 2004, 10:57

JoeMix napisał/a:
No z tym przewodem to nie był bym taki pewien, ponieważ jak zapala silnik to rozrusznik żre prąd wiec spadki sa na tamtym przewodzie i na akumulatorze, tak wied grupciejszy przewód nic na to nie pomoże, ale skoro łokmen mówisz że sie radio na chwile wyłącza, to podejrzewam iż hest to patent Forda zeby w czasie rozruchu zbędne odbiorniki prądu nie działały, u mojej siostry wraz z radiem wyłącxzają sie światła, dmuchawa i inne bajerki,...

Tak tak - przy podłaczaniu radia podłacza sie przeciez tez kabel na którym pojawia sie zasilanie jak sie przekręci kluczyk dopiero - i najwyraźniej zasilanie to znika gdy odpala sie silnik, a gdy jest juz odpalony spowrotem sie pojawia.
Ja mam tak w fiescie, a ojciec w Focusie.
Ps. chwilo zamiast tego kabla z stacyjki podłaczyłem na stałe zasilanie (bo idą dwa - jedne z stacyjki a drugie normalne(stałe). i podłaczylem obydwa pod stałe, to właczałem radio ręcznie i podczas odpalania sie NIE wyłaczało ale poniwaz pasuje mi to ze przekrecam kluczyk i samo sie odpala wróciłem do oryginalnego ustawienia :wink:

Kermitos - 24 Paź 2004, 11:18

Wszystko sie zgadza. To kwestia podlaczenia. U mnie tez rozlacza i Lanosie na oryginalnej instalacji tez. Ale kiedys w Wartburgu nie rozlaczalo mi bo mialem inaczej kable podlaczone. Zawsze zdejmowalem wtedy panel bo mi sie radio nie wylaczalo, zawsze jakies napisy nawet po wylaczeniu lataly :)
JoeMix - 24 Paź 2004, 11:45

Radio ma 2 zasilania, jeden przewód jest zazwyczaj koloru zółtego a drugi czerwonego... wystarczy iż odepniemy zasilania radia i połczymy oba wjścia pod przewód który oryginalnie zasilan tylko podtrzymanie pamięci...
garys - 25 Paź 2004, 09:43

zgadza sie, to jest celowy zabieg aby nie obciazac dodatkowo aku podczas zaplonu, tez tak mam u siebie
Lokmen - 25 Paź 2004, 16:32

JoeMix napisał/a:
Radio ma 2 zasilania, jeden przewód jest zazwyczaj koloru zółtego a drugi czerwonego... wystarczy iż odepniemy zasilania radia i połczymy oba wjścia pod przewód który oryginalnie zasilan tylko podtrzymanie pamięci...

to nic nie daje - właśnie mam tak podłączone

Darek s - 2 Lis 2004, 17:33

JoeMix napisał/a:

a mogę te dwa spięte razem kable podpiąć pod przewód który pociągłem bezpośrednio z akumulatora?

mellow - 2 Lis 2004, 20:42

To moze rownie dobrze byc spowodowane tym ze akus juz ma slabe natezenie pradu rozruchowego ... czyli poprosu jak krecisz pobor jest tak duzy ze wszystko przygasa ... a radio sie poprostu na moment wylacza ...

Jest na to sposob : u mnie podlaczylem to anty-radaru bo przy kazdym wlaczeniu silnika pikal mi kolo glowy :roll: To jest taka mala czarna kostka, ktora podtrzymuje na chwile prad .... nie wiem jak sie to dokladnie nazywa:// (zasada dzialania przypomina kondensator) zapytaj Pawle w sklepach elektronicznych.

Pozdrawiam

adamuus - 2 Lis 2004, 21:07

a u mnie nic nie przygasa ale nie pamietam juz jak podlanczalem to radio. wiem ze w poprzednim escorcie przygasalo.
Mafios - 3 Lis 2004, 15:13

u mnie przygasa nawet na kablach wprost do akumulatora 6 kw :D :D :D za mocna dopala :P P
Darek s - 3 Lis 2004, 16:02

Ja dzisiaj podłączyłem mojego nowego BLAUPUNKTA PORTO :D i przy każdej kombinacji z kablami radyjko wyłączało się przy odpalaniu auta.W końcu podłączyłem tak że teraz przynajmniej mi się nie wyłącza jak wyłącze stacyjke.
Ete - 14 Gru 2004, 13:14

Też niedawno stałem się posiadaczem Radia Sony i mam dokładnie to samo, radio potrafi przyklęknąć, mam pod nim też zmieniarke zasilaną z radia i etż myślałem że to przez pobór prądu przy rozruchu. Ale słyszałem juz że tak jest specjalnie i to radio się specjalnie wyącza jak poczauje drobne wachanie (z pionierem nei amielm takich jaj), ja będe próbował podłączyć na zasilanie radia kondensatorek 4,7 mF moze starczy.
molu - 6 Sty 2005, 22:43

Co do radia to akurat dzis wymienilem sobie radyjko i nic nie przygasa przy odpalaniu (poprzednie przygasało). Czyli jest to chyba defintywnie kwestia podlaczenia kabelków 8)
Iro - 6 Sty 2005, 22:48

Co zastąpiło miejsce JVCa ??
molu - 6 Sty 2005, 23:15

Iro napisał/a:
Co zastąpiło miejsce JVCa ??

Pionek 5600 8)

Iro - 7 Sty 2005, 11:27

Eeeeeeeeeee tam ale zamiana, jeszcze będziesz żałował :wink: 8)
molu - 7 Sty 2005, 12:12

Iro napisał/a:
Eeeeeeeeeee tam ale zamiana, jeszcze będziesz żałował :wink: 8)

Why :?: Nie stresuj mnie :) Może nie bedzie tak żle 8)

Iro - 7 Sty 2005, 15:24

A jak z jakością dźwięku, który dla twojego ucha jest lepszy, jvc czy obecny :?:
molu - 8 Sty 2005, 13:18

Iro napisał/a:
A jak z jakością dźwięku, który dla twojego ucha jest lepszy, jvc czy obecny :?:

Hmmm :) Oby dwa sa na bardzo przyzwoitym poziomie 8) Na pewno nie jest gorszy od jvc i ma duzo wiecej ustawien odnosnie dzwieku ktorych jeszcze nie rozpracowałem :)

Piotrek - 3 Lut 2005, 22:32

Jeżeli dobrze pamiętam to mam 3 rodzaje zasilania:
1-przez stacyjkę (rozłanczane po wyjęciu kluczyka)
2-bezpośrednie (konieczne do podtrzymania pamięci radia)
3-po włączeniu świateł (podświetlenie nawet przy wyłączonym radiu) tak miałem przy Ford 2014 .teraz mam soniaka i podłączyłem 1 i 2 .Przy odpalaniu radio na chwilę się wyłancza i tak chyba powinno być.
Pozdrawiam

wójas 22 - 5 Lut 2005, 19:36

to, że radio przygasa przy rozruchu to celowe działanie producentów samochodów, ma to ograniczyć pobór prądu podczas włączania rozrusznika, to samo dotyczy świateł, dmuchawy itp, aby silnik sprawnie odpalał
Ketchup87 - 28 Mar 2005, 17:35

Wójas to że sprzęty przygasają to nie jest żadne celowe działanie tylko akumulator nie daje rady. A to, że gasną całkowicie może być zamierzone. Może dla bezpieczeństwa radyjek.

Pozdro

kostek - 29 Mar 2005, 19:54

czesc ja tez mam ten problem przy zapalaniu radio przygasa ale na dodatek u mnie niema fonii to znaczy działaja przełączniki ale niema głosu
muszę kilka razy włączyć i wyłączyć żeby grało mam radio sony

Bodo - 29 Mar 2005, 22:55

Ja mam podłączonego nowego Blaupunkta pod oryginalną instalacje na kostkach ISO i wszystko gra jak powinno. Przy odpalaniu na chwile traci zasilanie ale to jest kwestia instalacji.
Zwróćcie uwage że jak odpalicie zapłon a radyjko bedzie grało i powoli kręcąc kluczykiem w strone odpalania to po pewnym momencie wszystko się wyłącza. I radio io wszystkie instalacje wewnętrzne. Dopiero po odpaleniu silnika wraca do normy.
Wniosek jest taki że to nie jest kwestia kiepskich przewodów czy słabego aku, tylko jest to zabezpieczenie w stacyjce które na chwile odcina nam power.
Pozdrawiam
Bodo :D

molu - 29 Mar 2005, 23:14

Bodo Twoja teoria jest deko bledna 8) -bo tak jak pisalem wczesniej-na Jvc przygasalo na chwilke a na pionku nic w zadnej pozycji na przygasnie.
A kostka zostala ta sama (prawie) 8)

Bodo - 29 Mar 2005, 23:19

molu napisał/a:
Bodo Twoja teoria jest deko bledna 8) -bo tak jak pisalem wczesniej-na Jvc przygasalo na chwilke a na pionku nic w zadnej pozycji na przygasnie.
A kostka zostala ta sama (prawie) 8)

To może ja mam coś zrypane w stacyjce. Bez kitu jak powoli przekręcam kluczyk to w silniku nic się nie dzieje. Rozrusznik nie pracuje a radyjko się ładnie kulturka wyłącza. Jeszcze troszkę przekręce i dopiero rozrusznik hula i radyjko się kulturka włącza.