Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika ogólna - czy taka felga wejdzie do mk1 ?

Laskosz - 17 Paź 2006, 21:51
Temat postu: czy taka felga wejdzie do mk1 ?
tak jak w temacie. są to felgi o szerokości 7 cali i średnicy 15, oponka była by o profilu 45 lub 50 (jakby weszła), zawias mam obniżony ale nie problem powrócić do seri a chyba tak sie stanie bo od tego mega twardego to łożyska nie wytrzymują za długo :(
Pozdro no i fotka:

pvzon - 18 Paź 2006, 16:28

wątpie czy podejdą, u mnie na styku weszły 14 z oponami 195/45
Laskosz - 18 Paź 2006, 17:14

wiem że wchodzą 15 bo na fotkach ze zlotu w ZG 2006 widziałem mk1 z 15 felgami, pytanie tylko jakie musi być ET i zawias aby weszły 15
lehu8 - 20 Paź 2006, 20:16

wiem że felga 6 calowa o ET 35 w mk1 z tyłu, ma 1 centymetr odległości od wahacza 8)
przy 7-miu calach myślę że ET około 38, tylko nie wiem czy sie w nadkolu zmieści ;-|

[ Dodano: Pią Paź 20, 2006 20:24 ]
masz Mk1 na 15-stkach :fox: :
http://smg.photobucket.co...mgAnch=imgAnch1
czyli napewno się da :-P

trzeci - 20 Paź 2006, 20:31

Piotr, zapytałem Tomka/Herrkama o to o co prosiłeś, odnośnie jego mk1 z ZG 2006 i tak:
- były na niej założone felgi 15 - ki od RS 2000
- profil opony 195/45
- obniżenie - 30 przód / tył
- tylko przy max skręcie szuranie.
ET nie pamiętał, ale pewnie je znajdziesz albo już znasz, gdy wiesz z jakiego auta były te felgi :)
Pozdro ...

Piesek - 26 Paź 2006, 23:35

jakiś czas temu u nas w giełdzie forumowej były do sprzedania power techy 15" 8j szerokie i jeździły wczesniej na mk2 xr2 i tak sie prezentowaly:

Laskosz - 27 Paź 2006, 07:09

za nic mi sie nie podobają te felgi a tymbradziej nie widze ich w mk1, dla mnie felga do mk1 to albo mała 13 z dużym rantem (rsl mohag) albo 15 prawie bez rantu i nalepiej prawie pełna (ronal turbo, pirelli - chyba takie nazwy były ;)) w każdym razie nowa droga została już obrana, w giełgdzie jest już ogłoszenie że sprzedam moje felaski.
Pozdro

Piesek - 27 Paź 2006, 08:36

no właśnie a te 15" co ty pokazałeś mają rant, a na dodatek są bardzo ochydne :P I z tym się zgodze, do mk1 też proponuje RSL, bądz krzyże po polerce... a pirelli to odpadają, po pierwsze tylko rozstaw 4x100 bo są to oryginalne alusy z golfa mk1 gti pirelli :) co do ronale turbo (zender ma takie same aluski) to myślę że do twojej mk1 też niezabardzo będzie to wyglądać, ronale fajnie by wyglądały np. na pvzona mk1... takiej bardziej wyścigówka styl ;)
Co do twojej mk1 to myślę że tylko 13" szerokie na 7-8 cali... 14" jeszcze by uszły... ale 15" i większe to już zupełnie odpadają :/ felgi które by godnie wyglądały, to tak jak wyżej powiedziałeś RSL (mohag jak kto woli :P ) szkoda że dopiero teraz się zdecydowałeś zmienić aluski bo kupiłem jakiś czas temu rsl do swojej mk3, ale na 13" i oponkach 175/50 i na moim zawiasie auto poprostu dosłownie leżało na ziemi... jeszcze ciekawie mogły by wyglądać schmidt revolution, też się przymieżałem do takich... i jest bardzo ciekawy rozmiar ich 14" 7 cali szerokie felgi przednie i 7,5" tylnie...

dezent A też dosyć ciekawie mogły by wyglądać, 13" 7j występują w 2 rozstawach 4x100 i 4x108, jak i tylko na 4x108.. kiedyś miałem takie rolki na swojej mk3... jeszcze jak niemiałem tak niskiego auta ;) potem kuzyn je odemnie odkupił i wsadził do mk2 i wyglądały naprawdę miodzio :D a teraz znowu jeździ na mk3 innego kumpla :) taki gokarcik... na tych fotkach rant sie wydaje malutki ale na real sa duza fajniejsze:
http://moto.allegro.pl/it...zstaw_w_wa.html
Ja teraz mam identyko takie same felgi tylko 14" 8j... kuzyn w mk2 ma 14" 7j przód 8j tył.. i dobrze sie też prezentuje... narazie fotek niezapodam bo zawias robimy...
jeszcze warto pomyśleć nad power techami... 13" 7j przod 8j tyl... kumpel mial takie na scirocco i wygladaly cudnie... i tez wystepuja w 2 rozstawach... power tech to model ten co masz fote mk2 dwa posty wyżej, tylko że na tamtej sa 15"

Laskosz - 27 Paź 2006, 22:42

w sumie już wybrałem 8) ale że tak zapytam :) co myślisz o RS takich jakie miała fiesta mk1 srebrna na zlocie w zg 2006?
Pozdro

raven - 4 Lis 2006, 18:08

fiesta z ZG2006 to jest teraz moja i rzeczywiscie na 15" jezdzi a szuranie to jest juz mimo ze do konca krecenia kiera brakuje pol obrotu ale zawsze mozna dystans zastosowac
Żółwik Tuptuś - 5 Lis 2006, 14:34

raven napisał/a:
fiesta z ZG2006 to jest teraz moja i rzeczywiscie na 15" jezdzi a szuranie to jest juz mimo ze do konca krecenia kiera brakuje pol obrotu ale zawsze mozna dystans zastosowac

dystansu z przodu w żadnym aucie nie polecam a w mk1 nie polecam do kwadratu .

xr2fun - 5 Lis 2006, 21:09

Żółwik Tuptuś napisał/a:
raven napisał/a:

Ma być ładnie, nisko i szeroko! Jak auto pojedzie nad tym nikt się nie zastanawia bo po co!
Powoli się robi " Cyrk straceńców " jak czytam niektóre wątki.

Laskosz - 5 Lis 2006, 21:32

xr2fun napisał/a:
Ma być ładnie, nisko i szeroko! Jak auto pojedzie nad tym nikt się nie zastanawia bo po co!

nie bardzo rozumiem twoją wypowiedź ?

Żółwik Tuptuś - 6 Lis 2006, 14:11

xr2fun napisał/a:
Żółwik Tuptuś napisał/a:
raven napisał/a:

Kalsa JebaxTeoretyx robi zastraszającą karierę - po co wynajmować tor na zloty skoro wystarczy kawałęk parkingu pod hipermarketem ( byle bez progu zwalniającego przed wjazdem bo wszyscy tłumiki pogubią ) Zamiast najszybszego okrążenia toru zrobimy zabawę na najniżej posadzone auto ( już mówię z góry że wygram bo posadzęauto na podłużnicach po zdjęciu kół ) , Zamisat KJS-u zrobimy komkurs na naszeszy rozstaw kół ( też wygram bo fele przykręce odwrotnie )
Nie wiem dlaczego ale takie zawody ( czyli kto niżej&szerzej ) czyli jak to nazywasz " Cyrk straceńców " przypomina mi nieco bieg przez płotki na wózkach inwalidzkich - niby prawdziwa paraolimpijska konkurencja jednak jakoś nie tak ;-)

Reasumując - na wprost to to jeszcze jakośpojedzie - ale w zakrętach będzie zabawnie ( albo widowiskowo - zależy czy będziemy w aucie czy poza nim ) . Wiem bo kiedyś dla experymentu założyłem 2*20 mm na przód ( było to w zeszłym wieku - od tamtych czasów chyba nikt nie był na tyle głupi żeby to powtórzyć - ale jeżeli ktoś sprubuje to czemu nie - przeca nie muszębyć najgłupszy w klubie )

[ Dodano: Pon Lis 06, 2006 14:16 ]
ps : niestety coraz częściej widaćtakie upośledzone potworki max obniżone i poszerzone jeszcze często na felgach o monstrualnych wymiarach z oponami wysokości zużytego kondona . Gdzie te czasy w których auto miało służyć do jeżdżenia ( niekoniecznie przodem do przodu ) a wszelaki tunung stylistyczny był podpożądkowany zmianom mechanicznym . :sad:

Darekmk3 - 7 Lis 2006, 18:27

Żółwik Tuptuś napisał/a:

Kalsa JebaxTeoretyx robi zastraszającą karierę - po co wynajmować tor na zloty skoro wystarczy kawałęk parkingu pod hipermarketem :

sory ze sie wam w wasz dzial wtramalam ale faktycznie niektorzy przesadzaja z tymi "tjuningami" i upychaja cos na siłe,sam planuje posadzic nizej przod ale tylko dla własciwoasci jezdnych -dla szybszej jazdy po torze... ale jak bedzie za nisko to pozostaje na tym co mam czyli na -35mm
zreszta z Cinotem zaczelismy promowac Klase JebaxTeoretix,o czym świadczą nasze podpisy :D :P
cos dla grupy jebax teoretix :
fiesta rs 1300 w akcji

pozdro :-)

van - 23 Lut 2011, 20:27

odkopuję

ale potrzeba mi fota auta z felgą 15 cali 7 cali szerokość i dość małe ET 28
taka felga to np. wklęsły RS o taki :

można też jakieś foto jak ktoś ma mk3 na takim kole

opona poszła by niska i wąska, 195/45max 175/45 min

[ Dodano: Sro Lut 23, 2011 21:14 ]
człowiek jak uparty to znajdzie : http://www.flickr.com/pho...ord-fiesta-mk1/

swją drogą skarbnica fotek z tej strony powala na kolana :9:

MikeB4 - 13 Kwi 2011, 20:08

Van - ja miałem takie felgi na Mk1 z tyłu na czas lakierowania -- wystają ;-P
van - 13 Kwi 2011, 21:41

temat felg o takim ET zarzucony
Poza tym jakiś czas później dowiedziałem się że Ford zrobił też taki model jak identyczny o którym myślałem ale o średnicy 13 cali które to zdjęcie właśnie wrzucone tutaj jako znalezione
tak w ogóle to muszę się zebrać zapiąć lawetę i przywieźć mojego kermita