Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Jaki wałek rozrządu do 1.4

Kolin - 24 Wrz 2006, 19:28
Temat postu: [MK3] Jaki wałek rozrządu do 1.4
Witam jak w temacie chcialem wymienic wałek rozrządu...a wiec mianowicie moje pytanie jaki by podszedl od 1.6 moze 1.8 czy bylo by trzeba cos wymienic prucz wałka rozrządu i szklanke czyli(popychaczy hydraulicznych prawda?? i czy one tez maja byc o 1.6 czy 1.8 jesli dalo by sie to spasowac zeby gralo buczalo i huczalo czekam na wasze opinie i wypowiedzi prosze na mnie nie krzyczec jesli byl podobny temat poniewaz nie do konca chodzi mi o to co w innych tematach bylo opisane malo obszerne i zrozumialo dla mnie...ew koszty wałka i szklanek:))
Piesek - 24 Wrz 2006, 19:36

poczytaj ten temat, troszke o tuningu 1.4 cvh:
http://www.fiestaklubpols...6e625c12#167374

Żółwik Tuptuś - 24 Wrz 2006, 19:38

Domyślam sie że chodzi Ci o wałek do 1.4 - jeżlei tak to szukaj wałka od 1.4 lub od 1.6 ( ewentualnie 1.3 CVH ) . Sprawa jest uproszcona bo masz wtrysk - przy gaźniku musiałnyś szukać takiego z krzywkąna pompkę paliwa lub dawać pompkę elektryczną do gaźnikowca .
Co do kasowaczy - po prostu kupujesz NOWE kasowacze do silnika CVH fordowskiego i tyle .

ps : Temat przenoszę do mechaniki bo z tego co widze to dotyczy on raczej wymiany zużytego wałka na mniej zużyty a nie rasowaniu w ten sposób motoru .

Kolin - 24 Wrz 2006, 20:39

czyli niema problemu zeby wsadzic walek od 1.6

Sprawa jest uproszcona bo masz wtrysk - przy gaźniku musiałnyś szukać takiego z krzywkąna pompkę paliwa lub dawać pompkę elektryczną do gaźnikowca .

prosilbym o bardziej uproszczone wytłumaczenie bo malo dla mnie zrozumiale...

squadak - 24 Wrz 2006, 22:02

Żółwik Tuptuś napisał/a:
Sprawa jest uproszcona bo masz wtrysk - przy gaźniku musiałnyś szukać takiego z krzywkąna pompkę paliwa lub dawać pompkę elektryczną do gaźnikowca .

ciekawa sprawa z tymi krzywkami do pompy paliwa - mialem okazje kupic teraz nowy walek do 1.6 CVH EFi i ma on ta krzywke - stary zuzyty orginal forda tez ma

szynszyl - 24 Wrz 2006, 22:02

domyślam się ze żólwiowi chodziło o pompę mechaniczna przy gaźniku lub dorabianą elektryczną zamiast niej.
kolin ... dziwne że nie masz katalogów gdzie zobaczysz że nie ma różnicy w wałku 1.4 i 1.6 skoro jak mniemam masz sklep. chyba ze sie myle to jakąś wałczynę skołujemy .............

Żółwik Tuptuś - 24 Wrz 2006, 23:20

szynszyl do mnie rozmawiasz ?

jeżeli tak to nie wiem co wyakzują katalogi waszych sklepów czy waszych sprzedawców ( ani co wykazujakatalogi według których kupiliście nowe wałki ) ale z gaźnikowych 1.3/1.4/1.6 wyjmowałęm wałki z krzywką na pompkę paliwa a z wtryskowych CVH bywało różnie czyli były modele bez krzywki .

ps : ale ja sienie znam :?

Kolin - 24 Wrz 2006, 23:33

Czyli tak oficjalnie powiedzcie zeby sie nie motac i zeby wszystko bylo jasne i proste do zrozumienia...jaki polecacie wałek,popychacze kupic od jakiego silnika(pojemnosc) i jakie czesci mam skombimowac zeby to spasowac tak aby buczalo i huczalo:)
squadak - 25 Wrz 2006, 16:16

to moze najpierw Ty sprecyzuj czy chcesz wymienic walek na nowy bo stary jest zuzyty czy dlatego ze chcesz podniesc seryjne parametry silnika?
maerik - 25 Wrz 2006, 21:58

szynszyl napisał/a:

dziwne że nie masz katalogów gdzie zobaczysz że nie ma różnicy w wałku 1.4 i 1.6

A to nowość - pierwsze słyszę... sprawdź no te katalogi jeszcze raz chair

szynszyl - 25 Wrz 2006, 22:02

evr 215208 stosowny w 1.4 i 1.6
Kolin - 26 Wrz 2006, 13:35

podbeisc seryjne parametry silnika ale juz wszytko sie dowiedzialem od kolegi z forum wałek od 1.6 8v xr2 104 KM