|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK3] Brak mocy, dławi się - 1.1i
selos - 24 Wrz 2006, 17:30 Temat postu: [MK3] Brak mocy, dławi się - 1.1i Witam, mam mały problem z fiestą 1.1 na jednopunkcie, nie reaguje na gaz, dławi się i w tej chwili nie mogę wyciągnąć wiecej niż 70 km/h, co ciekawe odpala idealnie zimny i ciepły. Byłem u mechaników, wymienieli mi map sensor(na używany bo nowy kosztuje ok 800 zł) i samochód śmigał ale tylko przez parę dni i znowu jest to samo. Czy map sensor może padać tak często, jeśli nie to co jest grane???
semek711 - 24 Wrz 2006, 23:02
sprobuj resetu kompa. amoze poprostu masz jakies filtry przypchane albo tlumik, czy moze kat?
RzEzNiK - 25 Wrz 2006, 14:13
ja tam bym sprawdził edis'a i/lub cewke bo u mnie też kiedys tak było w 1.3 że jak tylko sie zagrzał i chciało sie pojechać szybciej to protestował i kaszlał... wymień najlepiej na szrocie - cewka 70 edis 50 - ja wymieniałem po kolei i wracałem do szrotu po godzinie oddając częsci pokolei... staneło na edis'ie wiec może masz to samo ?? ale sprawdz też pompe paliwa/filtr czy daje dobre ciśnienie to sie da zrobic prawie u każdego mechanika...
selos - 25 Wrz 2006, 16:21
a co to jest edis bo jakoś nie kojarzę? , poza tym u mnie silnik nie kaszle (pracuje płynnie) tylko po prostu nie wkręca się i buczy.....
Pozdro...
michu - 25 Wrz 2006, 17:37
Może ktoś z Was wie jak poprawnie sprawdzić cewkę? Chciałem zmierzyć rezystancję uzwojenia pierwotnego i wtórnego. Wg. książki cewka przy silniku 1,3:
Uzw. pierw. ma mieć 0,5 oma przy 20 stopniach C,
Uzw. wtórne 11 do 16 omów.
No więc biorę miernik i mierze rezystancję miedzy stykami w gniazdku gdzie się wpina niskie napięcie i wychodzi coś koło 3 omów. Cewka chyba nie najlepiej się sprawuje.. No bo jak sprawdzić inaczej?? Chyba że masa na obudowie?
A mapsensora też nie ma jak sprawdzić.. u mnie widzę pęknięcia tej masy w środku...chyba że ktoś ma jakiś sposób. Elektrycy pomóżcie
Pozdrawiam
semek711 - 25 Wrz 2006, 17:48
selos, a masz gas?
selos - 25 Wrz 2006, 19:02
nie mam gazu, ale ostatnio wyjmowalem akumulator, czy to moze byc kwestja niewlasciwego podejscia w trzybie samouczenia komputera?
semek711 - 25 Wrz 2006, 20:47
w pewnym stopniu tak ale zeby az tak to raczej nie. a sprawdzales filtr powietrza? moze masz zabrudzony. powiedz nam jeszcze czy to sie stalo tak z jednego dnia na drugi czy raczej stopniowo?
selos - 27 Wrz 2006, 21:28
Chyba mam przyczynę, byłem z reklamacją u mechanikow i pozbyli się wnętrza katalizatora i narazie jest ok ale twierdzą że map sensor też był do bani, zobaczymy jak dalej będzie.
Pozdro...
semek711 - 27 Wrz 2006, 22:44
selos napisał/a: | pozbyli się wnętrza katalizatora | a mowiłem żę z kat moze byc zapchany
selos napisał/a: | twierdzą że map sensor też był do bani | zeby nie wyjsc na glu...
|
|