Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Za duży poziom oleju po remoncie

Marcinus - 24 Wrz 2006, 14:14
Temat postu: [MK3] Za duży poziom oleju po remoncie
1.Zrobiłem remont wymieniłem pierscienie panewki itp i mechanik zalał mi oleju ponad maks i dużo ponad maks czy tak powino być czy mam spuścić olej ?
2.Acha powiedział że ma przyjechać po 2 tys na wymiane oleju i nie mam sprawdzac pozimiu ?

szynszyl - 24 Wrz 2006, 15:02

jedyne co powinienes zrobic to jeździć delikatnie. zaś zalanie ponad max to przegięcie wg mnie. skoro silnik miał remont to tego oleju nie powienien przeżreć, a to oznacza że powinien szlag trafić uszczelniacze. no chyba ze ja czegoś nie wiem...
Marcinus - 24 Wrz 2006, 15:10

Nie przeżera nic nie ubyło a już przejechałem 1500
Delikatnie jezdzić heee nie wkrecam silnka powyżej 3000 tys to chyba dobrze ale czasami sie zdarzyło wyrwać szybciej

diodalodz - 24 Wrz 2006, 17:13

chyba ze jest duzo za duzo i ci rozwali uszczelniacze wału albo uszczelke pod miska . spuść troche oleju i nie rób problemów .
Marcinus - 24 Wrz 2006, 19:11

Jest dużo jeszcze raz tyle co maks tylko czy ma tak być jak zrobiłem remont i czy czegoś nie rozwale spuszczając może pierścienie potrzebują wiecej oleju ?
odyniec - 24 Wrz 2006, 19:17

jak masz nowe auto to masz wiecej oleju jak max? bo mi sie wydaje ze nie. wiec... odssysanie oleju powinienes zrobic jak na moj gust...
jackrzec - 24 Wrz 2006, 19:28

Normalnie aż się wierzyć niechce w to cotu nieraz czytam! Weźcie to skasujcie w diabły! Przecież po to jest miarka żeby pilnować poziomu pomiędzy min i max - jak jest za mało to dolewasz, jak za dużoto spuszczasz troche! O czym tu dyskutować?
diodalodz - 24 Wrz 2006, 21:25

na zimnym silniku podstaw wiaderko i troszke spuść . Faktycznie pojawiaja sie tu dzine tematy . Trafił do mnie kiedyś polonez w którym ekspldowała usczelka pod miska i odma :) gość zalał silnik do pełna :)
Marcinus - 25 Wrz 2006, 20:12

Dziwny temat to prawda tylko jak mi pan mechanik wmawia że sie sprawdza poziom oleju na ciepłym silniku a ja zawsze sprawdzam poziom po nocy jak cały olej spłynie do miski zgłupiałem juz napiszcie mi co jest poprawne :
Sprawdzenie oleju po nocy ?
Sprawdzenie na ciepłym silniku ?

jackrzec - 25 Wrz 2006, 20:20

Lepiej zmień tego mechanika, bo ci samochód popsuje! Przecież oczywistym jest to że się sprawdza olej gdy całkowicie spłynie w dół, a to jest możliwe tylko po dłuższym postoju - czyli wniosek taki że po nocy jest najlepiej!
maerik - 25 Wrz 2006, 21:50

Spuść albo wyssaj strzykawką!
Lokmen - 25 Wrz 2006, 21:52

zamykam temat bo zaczyna sie bezsensowana papalnina w kółko...