Forum FiestaKlubPolska -

Archiwum - [MK3] Fiesta RS Zetec Turbo by Speedo

speedo87 - 17 Wrz 2006, 21:48
Temat postu: [MK3] Fiesta RS Zetec Turbo by Speedo
Cześć, mam na imię Łukasz.
Chciałbym zaprezentować swoja Fiestę RS, po delikatnych przeróbkach.
Auto kupiłem jakieś pół roku temu.
Niektórzy powinni kojarzyć auto ( Fiesta RS 1800 16v turbo ).
http://www.fotosik.pl/pok...41d3d718c1.html
http://www.fotosik.pl/pok...38e832f6a0.html

Laskosz - 17 Wrz 2006, 22:20

Drodzy koledzy i koleżanki to jest "TA" fiesta, dziś w bochni miałem okazje ją pooglądać i pogadać z właścicielem.
Pozdro

Daras84 - 17 Wrz 2006, 22:31

a jak si etym jezdzi?? jak spalanie oleju :>
speedo87 - 17 Wrz 2006, 22:43

Daras84 napisał/a:
a jak si etym jezdzi?? jak spalanie oleju :>

Na 1 tysiąc kilometrów trzeba dolać około 300 ml oleju, uszczelka misy olejowej jest do wymiany i tamtędy też trochę ucieka (trzeba wziąść pod uwagę też, że odma jest wywalona na zewnątrz i opary oleju ulatują w atmosferę).
Turbina została zregenerowana i przestała brać olej.
Jeździ się spoko.
Doładowanie zostało ustawione na 0,6 bara, ale zawór upustowy dolotu coś szwankuje i czasem upuszcza przy dodawaniu gazu (wtedy ciśnienie jest w granicy 0,4 bara)
Chyba będzie trzeba go wymienic.
Postaram się jutro wrzucić jakieś lepsze fotki i jakiś filmik.

Fordon - 17 Wrz 2006, 22:48

Zamiast filmiku to ja bym poprosil o wykresik z hamowni... :) z reszta nie tylko ja bede o to wolac... :devil: Puma tak samo... zapodaj ewentualnie jakies foty silniczka... jaki tam jest BOV(BlowOffVavle) i czy masz MBC(ManualBoostControler)??

Pozdrawiam

doogi - 18 Wrz 2006, 08:09

to ta krakowska ??
ktora ponoc 200 koni ma miec :D :D :D

Rudi - 18 Wrz 2006, 09:06

http://tommi84.fotosik.pl/ tu jest troche więcej zdjęć.
PumaRST - 18 Wrz 2006, 09:26

witam,
po pierwsze, czy ty sie stałeś nowym właścicielem tego pojazdu??
po drugie zaworu nie musisz wymieniać tylko go trzeba wyrególować lub trosze przerobić.

co do wykresu z hamowni to ja bardziej czekam na konfrontacje a nie na wykres. już od jakiegoś czasu ale nie maięłm okazji. Bo jesli to jest mondrze poskładane to powinienem stracić tytuł najszybszej fiesty w Polsce.

speedo87 - 18 Wrz 2006, 16:29

Jestem posiadaczem samochodu od pół roku.
Od tamtego czasu zrobiłem całą blachę i konserwację.
Zdjęcia z remontu wrzucę później.
Auto po zakupie było w tragicznym stanie :-(
Turbina była zajechana, auto się przegrzewało z powodu małej i zasyfionej chłodnicy.
Chłodnicę wymieniłem na tą z 1800 xr2i w bardzo dobrym stanie.
Teraz rzadko się zdarza żeby temperatura przekroczyła 100 stopni.
W turbosprężarce został wymieniony cały środek na nowy.
Cisnienie jest regulowane przez zawór upustowy na wydechu, na gruszkę.
Po regeneracji auto nie było zestrojone z powodu braku funduszy.
W przyszłości mam zamiar wymienić inst elektr. ponieważ jest w nienajlepszym stanie i zaglądnąć do silnika(jak będzie kasa to dobrze by było zrobić jakiś remont).
Do wymiany jest mały intercooler(seria od 1600) i węże.
Z tego co sie dowiedzialem w wyższych partiach obrotów mieszanka jest zbyt uboga.
Dostaje za mało paliwa.
Został mi jeszcze rok w techn. mechanicznym dlatego kasę zdobywałem tylko sezonowo.
Po maturze mam zamiar doprowadzić samochód do stanu swietności (odrodzi się jak feniks z popiołu :devil: )
Na dzień dzisiejszy moja wiedza na temat uturbiania i zestrajania auta jest zbyt uboga, a na wizyte w profi firmie narazie mnie nie stać.
Co do hamowni to nie ma sensu jechać nie zestrojonym autem.
Na razie nie myśle o żadnych startach na 1/4 mili.
Fiesta stoi na 175/70/r13 co uniemożliwia wykorzystanie jej mocy.
Na 1 biegu są potworne problemy z trakcją-od razu wykręca się do odcięcia, co będzie widać na filmie przy ruszaniu z 5 tys. obr. Podczas jazdy pedał nie był w podłodze.
Na 2 biegu jest już lepiej, myślę też w przyszłości o wymianie sprzęgła i wymianie kół.
Podczas przejazdu doładowanie ok 0,4 bara (Ustawione na 0,6 zalecenie przez mechaników regenerujących turbo. Zamierzone miało być 0,8 bara, ale ze wzgleu na zły stan węży i ic odradzili na razie takie doładowanie. Turbina podobno może ładować do 1bara)
Poniżej link do filmiku na videogoogle.
http://video.google.pl/vi...fiesta+rs+turbo
Pozdrawiam.

PumaRST - 18 Wrz 2006, 18:40

po pierwsze ciesze sie ze pierwszy w Polsce ZetecTurbo trafił w dobre ręce sądząc po wypowiedziach.

co do Turbosprężarki to z tego co pamietam tam jest T3 które swobodnie moze pracowac w na poziomie 1,5 bara i nic mu nie zaszkodzi. czy wystarczy paliwa czy zapłonu to już inna sprawa.

co do IC to masz racje że jest za małe na 1,8 turbo. polecałbym wydech 2,5" jeśli go jeszcze tam nie ma.

jesli chodzi o doładowanie to nie jest problemem układ dolotowy lecz paliwo, skoro mówisz że ci brakuje na górze paliwa juz przy 0,4 to nie kreć wyżej bo szybko pozbedziesz sie tłoków. Wartało by sprawdzić AFR i EGT. żeby mieć pewność co sie dzieje w silniku.

widze po filmie że auto sobie radzi :D

Widze z profilu ze jesteś z małopolski to polecam wizyte w GT servisie żeby sprawdzili co sie dziej w silniku. Nie bedzie to droga zabawa ale bedziesz miał pewność czy możesz jeździć na 0,4 bara czy moze zdjąć troszke.

speedo87 - 18 Wrz 2006, 18:48

Co do wydechu to zewnętrzna średnica rury wynosi 54mm.
Wydech jest wolny bez tłumików.
Przed końcowym tłumikiem ultera jest obejście (trójnik z przepustnicą sterowany linką ze środka kabiny)
Nie wiem jaki sens miało założenie strumienicy??, ale poprzedni właściciel ją wspawał. Nie miałem jeszcze okazji jej wyciąć.
Na razie oszczędzam auto, tylko kilka testów po regeneracji było.

PumaRST - 18 Wrz 2006, 18:52

speedo87 napisał/a:
Co do wydechu to zewnętrzna średnica rury wynosi 54mm.
Wydech jest wolny bez tłumików.
Przed końcowym tłumikiem ultera jest obejście (trójnik z przepustnicą sterowany linką ze środka kabiny)
Nie wiem jaki sens miało założenie strumienicy??, ale poprzedni właściciel ją wspawał. Nie miałem jeszcze okazji jej wyciąć.
Na razie oszczędzam auto, tylko kilka testów po regeneracji było.

to pomyśl powanie nad wydechem 2,5" wolnym jedynie z puszką przelotową na końcu ale też powinna być średnica wewnętrzna 2,5".

teraz zrobie reklame :D jeśli byś chciał to zapraszam a w rozsądnych pieniadzach zrobimy Ci wydech i założymy IC oraz orurowanie :D

speedo87 - 18 Wrz 2006, 18:57

Bardzo chętnie, ale dopiero w przyszłe wakacje.
Teraz klasa maturalna, a poza tym mam kasy tyle co na paliwo.
Tak z ciekawości ile by to kosztowało.
A czy nie bawicie sie w strojenie, bo w okolicach Krakowa wszyscy znajomi odradzają tutejsze firmy tuningowe.

PumaRST - 18 Wrz 2006, 19:03

co do strojenia bym musiał zobaczyć jak poskładali tego ZetecaTurbo i może znajde rozwiązanei żeby było OK z Paliwem

a jesli chodzi o wydech i IC to porozmawiamy jak już bedziesz chciał :D i na PW

Pozdrawiam

PS: jeli bedziesz rozwijał swój temat i wzbogacał o fotki filmy itp to poproś moderatora o przniesienie do działu Tuningu

speedo87 - 18 Wrz 2006, 19:08

Temat założyłem za namową Laskosza, który zauważył moją fiestę w Bochni na zlocie.
Mam jeszcze jedno pytanie, czy bez odłączania akumulatora można wyciągnąć chip "Superchips' z komputera???

Prośba do moderatora.
Jeśli jest taka możliwość to proszę o przeniesienie tematu.

PumaRST - 18 Wrz 2006, 19:19

nie ruszaj chipa z akumulatorem
wzasadzie powinieneś wyjać ECU na stół i wtedy go wyjmować

speedo87 - 18 Wrz 2006, 19:31

A jak jest już za późno to co się mogło zepsuć ?
Bo w jeździe nie ma różnicy (może odkąd go mam po prostu nie działał)
W tematach elektroniki mało się znam ,a wyciągnąłem go przypadkiem
jakieś 2 tygodnie temu,
Wymacałem coś pod schowkiem, wyciągnąłem - a tu CHIP :yyy: !!!!!

Laskosz - 18 Wrz 2006, 19:56

temacik przeniesiony :) nowy właściciel to sympatyczny człowiek 8) mam nadzieje że doprowadzi fieste do takiego stanu o jakim mi mówił na zlocie, no i oczywiście polecam zakład Pumy 8)
PumaRST - 18 Wrz 2006, 21:33

speedo87 napisał/a:
A jak jest już za późno to co się mogło zepsuć ?
Bo w jeździe nie ma różnicy (może odkąd go mam po prostu nie działał)
W tematach elektroniki mało się znam ,a wyciągnąłem go przypadkiem
jakieś 2 tygodnie temu,
Wymacałem coś pod schowkiem, wyciągnąłem - a tu CHIP :yyy: !!!!!

teoretycznie to mógł zgłópieć komputer. ale moze nic mu nie jest :D ja dokońca nie jestem mocny w elektronice ale wiem 1. nigdy nic nie rób przy ECU na zapietym akumulatorze zawsze bezpieczniej.

a jesli chodzi o działanie to żeby sprawdzić czy działąl to by trzeba dmuchnąć z 1 bara i w tedy zobaczyć bo przy 0,4 to nie bedzie różnicy bo seryjne ECU tyle wydoli.

Jeśli mówisz że wszystko jest bez zmian to myśle ze jest OK. Wartało by zaślepić dziure w ecu po chipie co by tam nic nie wpadło, albo wsadzić go spowrotem.

speedo87 - 18 Wrz 2006, 21:44

Zaraz po wyjęciu wsadziłem go na swoje miejsce
Dzieki za odpowiedzi.

Fordon - 18 Wrz 2006, 21:50

Widze ze kolega boryka sie z tym samym problemem co i ja... tj. brak trakcji :D jak bedziesz mial troszke grosza to wez przyklad z Pumy czyli 15" felgi :) co moge dodac ze start troszke z za wysokich obrotow miales... ale to kwestia poznania auta...
jesli chodzi o hamownie no coz ja pojechalem nie zestrojona Fiesta na hamowanie... i tylko dla tego zeby udowodnic ze np. silnik albo trzyma seria albo nie a do tego zeby zobrazowac przyrost mocy po strojeniu silnika i zalozeniu wolnego wydechu... daje to juz jakis obraz tego co sie posiada i to co sie osiagnelo... ale rozumiem ze $$$$ jest ograniczeniem ale to u kazdego ;)

Pozdrawiam

remus - 19 Wrz 2006, 07:43

Witam nowego właściciela Czerwonej Strzały z Krakowa. Ja tą fieste pamiętam jeszcze u gościa który to wszystko poskładał. Pracował on w serwisue forda więc miał pole do popisu. To było jakieś 5-6 lat temu i wtedy ten samochód był w złym stanie bo nawet myślałem żeby go kupić. Nie wiem czy wiesz ale ta fiesta miała przekręt z numerami. Po prostu gość po zmianie silnika nie zmienił numerów w papierach. Tłumaczył się tym że niebiescy i tak nie znajdą numerów na bloku bo są w niedostępnym miejscu. No ale legal to legal. Potem tą fieste nabył znajomy który pracował w InterCarze. Wiem że długo ją sprzedawał no i w końcu sprzedał ale czy tobie to nie wiem. Moze jeszcze był ktoś między wami.
Powodzenia.

Piesek - 19 Wrz 2006, 09:03

teraz to numer silnika to już nieproblem... bo można robić przekładki...
maerik - 19 Wrz 2006, 09:37

No to fajnie że coraz więcej ciekawych fiest się pojawia na forum. Trzymam kciuki za rozwój jednej z najmocniejszych fiestek.
Jeszcze jedno - tak jak Fordon słusznie zauważył - niepotrzebnie startujesz z 5000 obrotów skoro masz taki potencjał pod nogą. Startuj z 2000.

PumaRST - 19 Wrz 2006, 09:45

co do startów to te 2000 moga być za niskie ale powinno być już ok na 3tyś.
cinot - 19 Wrz 2006, 10:59

A ja dodam, że ta fiesta na wolnych obtorach brzmi zupełnie jak fiestka Pumy, i ładnie się zawija ze startu, choć kolega chyba niepotrzebnie kręcił ją aż do odcięcia.

Chciałem tez pogratulowac zakupu i odwagi, jakiej wymaga tak przerobiony samochód.

speedo87 - 19 Wrz 2006, 16:26

Dzięki za komentarze.
Widzę, że jest pewne zainteresowanie moim tematem.
Pozwólcie, że krok po kroku będę przedstawiał moją przygodę z tym autem.
Od ok. 2 lat zbierałem fundusze na zakup własnego samochodu.
W ciągu tych 2 lat często zmieniałem zdanie.
W planach były:
-Fiat Uno turbo mk1
-Peugeot 205 GTI 1900.
-Fiesta XR2i 1800.
-Peugeot 306 s16.

Przepatrując ogłoszenia znalazłem coś takiego
[img][/img]
[img][/img]

Na pierwszy rzut oka autko wyglądało nie najgorzej.
W kilku miejscach było widać delikatne ogniska korozji.
Tylna klapa, i standardowo okolice wlewu paliwa.
Ogólnie nie wyglądało to tak źle jak się poźniej okazało.
Po zdjęciu zderzaków poszerzeń nadkoli i progów nie było już tak wesoło.
Tylny pas był cały dziurawy.

[img][/img]
Rantów tylnich nadkoli prawie nie było.
[img][/img]

Fiesta trafiła do :devil:

[img][/img]

Tam spędziła kolejne półtora miesiąca. (zajmowałem się nią tylko popołudniami po szkole)
Remont blacharki polegał na wymianie całych reperaturek, a tylny pas zaspawany.
Klapy nie opłacało się łatać więc kupiłem okazyjnie klapę w bdb stanie.

Pozdrawiam.

To be continued..................... 8)

cinot - 19 Wrz 2006, 16:53

Zainteresowanie jest spore, bo ta FoFi wzbudzała i wbudza wiele pytan oraz kontrowersju na forum.

Mierzyłeś chiciaż stoperem jej osiągi??

PumaRST - 19 Wrz 2006, 18:16

czekam na kontynuacje tematu :D

widze ze od słusznej strony sie zabierasz i po wypowiedziach wniskuje że masz zapał do tego auta, bo mnie cieszy.

Pokazuj jak najwiecej fotek a moze na wejście trafisz do aleji zasłużonych.

Ja osobiście gratuluje odwagi w zakupie tego auta z którym napewno bedzie troche problemów ale z takim zapałem poradzisz sobie. Widze że jesteś cierpliwy a to też bardzo ważna rzecz przy Fieście Turbo

Pozdrawiam

Fordon - 19 Wrz 2006, 18:17

Widze ze zaczoles od tego samego co i ja... czyli blacharka... jedyny moj blad polegal na tym ze zupelnie nie bralem pod uwage podlogi ktora lubi pieknie korodowac, zwlaszcza w miescu stop kierowcy i na mocowaniach foteli przednich...(jak bedziesz mial chwilke zerknij tam o ile jeszcze tego nie zrobiles) bo ja wscieklem banghead dalej jak bedziesz mial chwilke to osobiscie bym posciagal te naklejki... a w razie czego polecam LOY-a ktory zawsze dobrze doradzi a w temacie jest jak najbardziej i ma glowe do tego... :) teraz pozostaje Tobie doprowadzic mechanike do stanu conajmniej dobrego... no i aktualizowac temat...

Pozdrawiam i czekam na ciag dalszy :V:

maerik - 19 Wrz 2006, 20:23

Ciekawe czy twórca tego ZETECa TURBO - Marcin chciałby wiedzieć co teraz porabia jego były bolid? ;)
Może kiedyś się wybiorę do niego na wymianę oleju i opowiem o FKP :hihihi:

speedo87 - 19 Wrz 2006, 21:53

Większość modyfikacji jakie zrobiłem mam udokumentowane na zdjęciach, które będę systematycznie wrzucał.

Ze strony stylistycznej zrobiłem:
-likwidacja wszystkich oznaczeń modelu i naklejek.
-gładka tylna klapa (tablica w zderzaku)
-lakierowanie całego samochodu
-w miejscach zewnętrznych halogenów wloty powietrza
-dokładka pod przedni zderzak (nie było czarnej listwy)
-pozdejmowane srebrne paski ze zderzaków.

Cała karoseria została konkretnie zakonserwowana-weszło jakieś 7kg izolbetu mieszanego na gorąco z olejem( :) do tej pory jak postoi w słońcu to z drzwi się wylewa :) )

Zamierzone modyfikacje na przyszły rok:
-zawieszenie gwintowane
-felgi z oponami 205/40/r17
-układ kierowniczy (jest już trochę rozklekotany)
-delikatnie przyciemnione szybki.
Wnętrze:
-inna kierownica itp.
Kubełki Recaro raczej zostaną.

Od strony mechanicznej:
-kontrola stanu technicznego w gt service (pasowało by jeszcze w tym roku)
-wymiana inst. elektrycznej
-zestrojene
-układ wydechowy
-osprzęt turbosprężarki

Jeśli starczy finansów to pod koniec przyszłego roku generalny remont silnika.

Fiesta posiadała dużo drobnych uszkodzeń i braków:
-zapieczona linka prędkościomierza
-rozbite lewe lusterko
-linka ręcznego zardzewiała w bębnach
I wiele, wiele innych.

Mam pytanie ?

Czy brak czujnika Hala na końcu linki prędkościomierza, który podaje prędkość do kompa ma na niego jakiś duży wpływ?? [b] ukręcił się w środku, a od tamtej pory nie kupiłem nowego.

Następne zdjęcia i dalszy ciąg postaram się wrzucić jutro.

Pozdrawiam :)

PumaRST - 19 Wrz 2006, 22:46

teoretycznie moze mieć wpływ. choć ja jeździłęm jakiś czas bez tego.
(Jak coś mam coś takeigo na zbyciu)

LOY - 20 Wrz 2006, 00:56

witam nowego kolege . Ciekawe auto ktoś wymyślił i ktos nieżle juz zmaltretował ...Ty mozesz z tego zrobić albo wspaniały projekt ..albo nacieszyć się ,zniszczyć i za kilka miesiecy bo deklaracjach i zachwytach na forum ..rozsprzedawać czesć po czesci :-( to nie pytanie ...bo odpowiedź i tak by mało warta była na tym forum (duzo widzieliśmy i czytaliśmy ) ..z czasem sami zobaczymy .
Plany masz szeroko zakrojone ..i albo jestes bardzo majetny (lub rodzice) i autko będziesz uzywał tylko na wyjątkowe okazje ..albo nie dokońca jeszcze jestes zorientowany w temacie .
speedo87 napisał/a:
Zamierzone modyfikacje na przyszły rok:
-zawieszenie gwintowane
-felgi z oponami 205/40/r17
-układ kierowniczy (jest już trochę rozklekotany)
-delikatnie przyciemnione szybki.
Wnętrze:
-inna kierownica itp.
Kubełki Recaro raczej zostaną.

Od strony mechanicznej:
-kontrola stanu technicznego w gt service (pasowało by jeszcze w tym roku)
-wymiana inst. elektrycznej
-zestrojene
-układ wydechowy
-osprzęt turbosprężarki

Jeśli starczy finansów to pod koniec przyszłego roku generalny remont silnika.
:)

sprawdź ceny nowego gwinta.......albo spróbuj poszukac dobrej uzywki ;)
205/40/r17....sprawdz cenę takich opon...a potem szukaj pracy w niemczech -jeśli zamierzasz na tym jeżdzic codziennie . I drobiazg..na niskim zawiasie takie koło nie wejdzie :-( czekaja Ciebie spore przeróbki (vide ..temat Gienka Wichury)...na resztę z wymienionych pozycji wystarczy Ci jakies głupie 5-8 tys pln .....z nadzieję i ogromnym zainteresowaniem będę śledził efekty.

odyniec - 20 Wrz 2006, 02:31

no ile takie opony kosztuja? od 430zl do 560zl za sztuke xD
speedo87 - 20 Wrz 2006, 06:52

Od rodziców kasy nie biorę.
Orientuję się w cenach tych modyfikacji i felgi z oponami to jakieś 4-5 tys, złotych.
Gwint około 3-4 tysięcy.
Zaraz po skończeniu szkoły udaję się do pracy, a że nie mam żony i dzieci mieszkam u rodziców całą kasę będę mógł przeznaczyć na samochód.
Od zakupu już włożyłem w auto jakieś 4-5 tysięcy pln.
Brat pracuje to czasem coś sypnie albo pożyczy.
Jeżeli starczy i zapału i chęci to do 3 lat fiesta powinna być całkowicie ukończona.
Wielu rzeczy nie można przewidzieć.

Dalsze zdjęcia będą wieczorem.

Pozdrawiam.

cinot - 20 Wrz 2006, 07:52

Speedo ma bardzo fajne podejście, sam pisze, że ,,do 3 lat" fiesta powinna być gotowa, to sięchwali, cierpliwość, sumiennośc, nie wymienia jakiśbadflooków itp,tylko same konkretne rzeczy. Powodzenia w dalszej pracy nad wozem/.
NOWITEK - 20 Wrz 2006, 07:59

LOY napisał/a:

I drobiazg..na niskim zawiasie takie koło nie wejdzie :-( czekaja Ciebie spore przeróbki (.

Wejdzie wejdzie i wcale nie potrzeba sporych przeróbek.

PumaRST - 20 Wrz 2006, 08:39

NOWITEK napisał/a:
LOY napisał/a:

I drobiazg..na niskim zawiasie takie koło nie wejdzie :-( czekaja Ciebie spore przeróbki (.

Wejdzie wejdzie i wcale nie potrzeba sporych przeróbek.

Czyżby kolega zmienił Nick?? ;/

a co do wypowiedzi Loya zasadniczo ma racje bo to forum już troche widziało, ale poczekajmy wszyscy na rozwój tego auta. Może auto wreszcie trafiło w rece które je wyleczą.

Nie bądźmy tacy sceptyczni. Chłopak sie zabrał z dobrej strony za auto a do tego kończy mechanika wiec nie ponosi kosztów związanych z czyjąś pracą, co pozwoli mu zaoszczedziś sporo kasy. Jest młody bez wiekszych zobowiązań to czemu miałby nie skończyć tego auta. Jeśli nie zabraknie mu chceci i cierpliwości to ja wierze że może mu sie to udać.

PS: speedo87 widze że przekonałem cie GT servisem :D

NOWITEK - 20 Wrz 2006, 09:32

PUMA napisał/a:
[
Czyżby kolega zmienił Nick?? ;/

No tak jakby :D

Fordon - 20 Wrz 2006, 12:15

speedo87co moge podpowiedziec ze jak pojdziesz do pracy to na pewno spora czesc kasy bedziesz wstawial w auto, wiem to sam po sobie... jesli mozesz to zamieszczaj fotki tego co i jak bylo a jak jest (tzw. przed i po)... skoro konczysz technikum to mozesz zrobic ze swojego auta za razem prace dyplomowa(sam najlepiej znasz swoje auto), jesli bedziesz chcial dowiedziec sie co i jak to pisz na PW ;)

Pozdrawiam

speedo87 - 20 Wrz 2006, 15:40

Kolejna partia zdjęć.

Prawie cały środek został wyjęty.
[img][/img]
Wspawane zostały reperaturki tylnych błotników i wlewu paliwa.

Jedyne co w tym aucie było z blachy ocynk to łatki na tylnym pasie :D

[img][/img]

Po zakupie przedni zderzak był dziwnie zniekształcony i brakowało mu dolnej listwy.
(halogeny wcześniej zdemontowałem)
[img][/img]

Trzeba było coś z tym zrobić, a że miałem problem ze znalezieniem org. zderzaka w dobrym stanie postanowiłem zregenerować stary.
[img][/img]

Dokladka została zrobiona z części tylnego zderzaka od fiata uno mk2.

[img][/img]

Trochę żywicy z włóknem nie zaszkodzi
[img][/img]

Po malowaniu podkładem.
[img][/img]
[img][/img]

Trzeba było gdzieś zrobic nawiew na filtr.
[img][/img]

Przecież nie mogłem tak jeździć
[img][/img]

Przód w chwili obecnej.

[img][/img]
[img][/img]

Pozdrawiam.

CDN..................

cinot - 20 Wrz 2006, 15:59

Nic tylko bić pokłony notw

Gratuluję profesjonalnego, pełnego zaangażowania podejścia do sprawy,
Z takim zapałem stworzysz z niej perełkę, wiele osób z forum na pewno chętnie
udzieli ci wielu dobrych rad i pomoże.

Bardzo sprytnie rozwiązałeś sprawe przedniego zderzaka, świetny pomysł.

Tak trzymać :brawo: :brawo: :brawo: :brawo:

Arkadius - 20 Wrz 2006, 16:03

zderzak ładnie zrobiony sam bym taki chciał mieć u siebie :) Jak nie zabraknie pieniędzy bo chęci raczej Ci nie brakuje to będzie to z tej Fiesty będzie ekstra furka
PumaRST - 20 Wrz 2006, 16:15

mnie też sie ten zderzak podoba fajny pomysł :D

a jesli chodzi o sprawy mechaniczne to przy takim silniku pomyśl o przednich hamulcach z RS2000, maja tylko 1 problem nie da sie założyć 13" felg.

speedo87 - 20 Wrz 2006, 19:03

Cześć.
Wrzucam filmiki, które znalazłem na dysku.
Nagrany przed regeneracją turbiny.
Ładowanie na poziomie 0-0,1 bara.
Jak widać i słychać problemów z trakcją nie było.
Teraz już tak nie testuję na maxa bo szkoda silnika.
Nie chciałbym szukać nowych tłoków, bo przy obecnym, ubogim składzie mieszanki takie testy mogłyby się źle skończyć.

klik

klik

Pozdrawiam

Piesek - 20 Wrz 2006, 20:53

wiesz co rok temu tak samo jak ty gadałem... kupie sobie gwinta itd itp... ale fiesta to nie golf którego kompletnie robisz za cene gwintu do fiesty :P władowałem naprawde bardzo bardzo dużą kasę i praktycznie jestem w 1/3 swojego projektu... przejżyj sobie wontek misterna robota pieska i skumasz o co chodzi... też tak liczyłem że to tyle to tyle... to rok i auto zadżebiście wyglądą, ale po drodze wyskakują takie pierdoły że bania mała :devil: do Zielonej Góry przyjechałem autem na pół rozgrzebanym, też myślałem że zdąże do zlotu zrobić auto... a co się okazało do tej pory auto jest rozgrzebane a nawet jeszcze bardziej bo on miesiąca nie jest w stanie się poruszczać... i dopiero teraz zaczynam rozumieć ile na to potrzebne jest czasu, kasy, samo zaparcia i wyżeczeń...
Arkadius - 20 Wrz 2006, 20:55

nawet przy 0.1 bara ładnie się zbiera :)
Fordon - 20 Wrz 2006, 22:10

No widzisz Piesek... a tak sie dziwiles co ja tak narzekam z tym swapem :P ale teraz widze ze zaczynasz rozumiec... a odswierzenie lakieru wyszlo LALA zderzaczek tez fajnie wyszedl :) wiecej wiecej... wiecej fotek... :)

Pozdrawiam

Daras84 - 20 Wrz 2006, 23:27

gratuluje podejscia i zaparcia dla tej fiesty... dobrze ze trafila w twoje rece bo naprawde skzoda bylo patrzec jak koleji wlasciciele ja zarzynaja ;(
speedo87 - 21 Wrz 2006, 20:55

Cześć.
Nie mam dzisiaj zbyt wiele czasu, więc nie będę się rozpisywał.
Wrzucam parę zdjęć.
Jutro postaram się dać coś ciekawszego.
Golutka fiesta po prostu :serduszka:
[img][/img]
[img][/img]
[img][/img]
Matowienie podkładu.
[img][/img]
Ospoilerowanie już po malowaniu podkładem
[img][/img]

I jeszcze pod maską niedługo po zakupie.
[img][/img]
Na dzień dzisiejszy zmieniła się chłodnica z wentylatorem i inny stożek.

Pozdrawiam.

PumaRST - 21 Wrz 2006, 22:02

chciałem zaznaczyć ze masz nie orginalny wentylotor :D

i mam pytanie, czy mi sie wydaje czy tam jest przepływka??

speedo87 - 21 Wrz 2006, 22:51

Wentylator wymieniłem (od audi dwubiegowy)
Przepływomierz powietrza jest ale nawet niewiem czy działa (a o co chodzi?)

PumaRST - 21 Wrz 2006, 22:55

jak bedzie okazja to ci powiem bo narazie to tylko moje przypuszczenia, a masz sonde lambda??
speedo87 - 21 Wrz 2006, 22:59

mam sonde
PumaRST - 21 Wrz 2006, 23:07

wiec wychodzi mi na to że masz elektronike od 1,8 16v a nei od RS Turbo ale żeby to potwierdzić musiał bym zobaczyć auto.
Jesli mam racje to mnie to nie dziwi że mieli poprzedni właściciele problem z wysterowaneim tego silnika na Turbinie.

nie martw sie ale raczej bym polecał zdjęcie doładowania do minimum bo nie wiadomo co tam siedzi. I przygotuj sie przychicznie ze moze być konieczność mapowania żeby to wogóle chodziło tak jak powinno

To jest m,oje przypuszczenie ale raczej sie nie myle.
Jeszcze podałbyś numer kompa

speedo87 - 21 Wrz 2006, 23:16

Na elektronice zabardzo się nieznam więc nic nie kombinuje.
Teraz przy zepsutym zawoże upustowym najwięcej to mi dmuchnie 0.3 bar ,reszta ciśnienia ucieka.
Czy jazda nie zestrojonym samochodem moż coś konkretnie zepsuć ??
Jeszcze jedno na wolnych obrotach jak jest zimny silnik nierówno pracuje i przygasa ,
z czym to może być związane?? na ciepiepłum silniku jest wszystko OK

Jak znajde ten numer postaram się jutro napisać

PumaRST - 22 Wrz 2006, 00:03

co do zepsucja to tak, na kiepskiej elektronice mogą spłynąć tłoki. Co prawda przypuszczam że ten chip o którym pisąłeś jest czym co ma mu pomuc jeździć na doładowaniu, ale jesli mam być szczery to odpoczatku podobno to auto miało problem z elektronika (kiedyś rozmawiałem ze znajomym który zna to auto) wiec ja bym raczej odpioł zawór (westgate a nie upustowy, jesli mówimy o tym co steruje sprężarką) i dobrze jes sprawdził co siedzieje jak dostaje doładowanie. ale przypuszczam że tak naprawde jedynmym racjonalnym rozwiazaniem bedzie ponowne zmapowanie tego auta. na SMT6 lub czymś takim i przypuszczam że przejscie z Mafa (przepływki) na Mapsensor. ale to już niech ktoś bardziej kompetentny niż ja sie wypowie.

Naprawde polecam wizyte w GT Servisie, tam zapytaj o Mateusza i powiedz że skierował cie chłopak z Kielc który ma Fieste RS Turbo, tak bedzie mnie kojażył. Sprawdz AFR i EGT zeby wiedziec na czym stoisz bo mozesz upalic silnik a w tedy bedziesz miałdurzo wieksze koszta niz sprawdzenie go. Mozliwe że ten chip pozwoli na jakieś doładowanie (znaczy sie raczej napewno) ale uważam że powinieneś to posprawdzać.

Poraz kolejny powiem ze to auto składał ktoś kto niby wiedział co robi ale odnosze wrazenie że nie do końca. No cóż nie ma sie co dziwić wkońcu było to kilka lat temu. A chipa robił V-tec w krakowie (lub go tylko ściagał)

co do wolnych obrotów to nie sądze żeby miały one jakiś zwiazek z rodzajem elektroniki.

Fordon - 22 Wrz 2006, 16:15

A kompa odnzjdziesz pod deska rozdzielcza po stronie pasazera... zerknij na oznaczenie :)
a i mam takie pytanko... ile cie wyszlo kpl. przygotowanie do malowania i malowanie auta, nie liczac blacharki... :)

Pozdrawiam

speedo87 - 22 Wrz 2006, 20:48

Przygotowanie samochodu i malowanie wyszło mnie około 1500zł (znajomy lakiernik)
Do Gt servis postaram się pojechać przed zimą
Mam nadzieje że sliniczek wytrzyma ,wcześniejszy właściciel piłował go około roku, ja jeżdze już jakieś 6 miesięcy jeszcze dwa miechy powinien wytrzymać. Staram się go oszczędzać.
Niestety numeru kompa jeszcze nie znam, od rana mam urwanie głowy.
Jutro powinien być na 100%

Dzięki za odpowiedzi i rady.
Pozdrawiam.

Komputer jest Forda ....12A692-AD C79HA
Początku numeru nie jestem wstanie odczytać ,nie wiem czy to coś da.
Żeby odczytać cały numer musiałbym go odkręcić a jest beznadziejne dojście
Na początku są jeszcze jakieś dwa symbole ale nie widać dokładnie jakie.

Pozdrawiam

Fordon - 27 Wrz 2006, 11:01

Wlasnie najwazniejsze sa 3 pierwsze oznaczenia ;) ale spokojnie jak bedziesz mial wiecej czasu to zerknij... kiedy kolejna porcja fotek ?? :P

Pozdrawiam

PumaRST - 27 Wrz 2006, 12:13

no to chyba mam racje to jest mapowane z wiąski i ecu od 1,8
speedo87 - 27 Wrz 2006, 16:04

Kolejne zdjęcia postaram się wrzucic wieczorem albo jutro rano (net mi trybi-radiówka)
Pogadałem z kolesiem z pracowni ze szkoły to posprawdzamy czujniki,przepływke itp.
Podłączy się fiestke do kompa zobaczymy co tam działa,mamy troche nowego sprzętu
w końcu może do czegoś się przyda .Mam nadzieje że dowiem się co z tymi wolnymi obrotami jak jest zimnyi będe wiedział czy to napewno przez złe zestrojenie ma za mało paliwa czy może to ten piąty wtrysk paliwa nie działa .pare spraw powinno się wyjaśnić.
A co do GT service napisze im e-maila żeby wiedzieć kiedy moge wpaść i ile to będzie kosztowało.

Pozdrawiam.

Wrzucam pare zdjęć po malowaniu .
W świetle świetlówek kolor wyglądał tragicznie ,ale po wyschnięciu i w naturalnym świetle już w miare fajnie . Nie wiem z czym to jest związane ale w bardzo ostrym słońcu jest bardziej pomarańczowy niż czerwony.
[img][/img]

[img][/img]

[img][/img]

Nie mam zbyt wiele czasu dlatego się nie rozpisuje ,postaram się w najbliższym czasie wrzucić coś ciekawszego.
Pozdrawiam

[ Dodano: Wto Gru 12, 2006 17:43 ]
Cześć.
Moja fiesta nie jest już samotna :devil:
Od niedzieli 10.12.2006 w garażu stoją dwa zeteci.
W sobotę dzień wcześniej znalazłem ciekawe ogłoszenie.
Ford fiesta xr2i 1800 1993r. w atrakcyjnej cenie. (pierwsze skojarzenie-dawca narządów).
Na miejscu okazało się, że auto jest zadbane i co rzadko się zdarza kompletna seria.
Nic nie przerabiane, dosłownie zero tuningu.
Niestety mam tylko jedno zdjęcie.

[img][/img]

Pozdrawiam.

[ Dodano: Nie Maj 27, 2007 18:42 ]
Witam wszystkich
Dawno się nie odzywałem (brak czasu matura itp.) .Postanowiłem aktualizować temat ponieważ w ostatnim czasie dość wiele się zmieniło.
Fiesta 1.8 Turbo to już historia :cry:
Jak wszystkim było wiadomo autko przechodziło z rąk do rąk i dostawało od każdego wycisk.
W grudniu silnik powiedział dość :cry:
Po długim i dogłębnym procesie tentegowania w głowie :D postanowiłem, że w miarę prostym i tymczasowym rozwiązaniem będzie swap na 2.0 z mondeo.
Większość informacji uzyskałem od czegotoniewiedzącego 8) PUMY.
Jeszcze raz wielkie dzięki notw .

Wszystkie prace już zakończyłem, ale wcześniej nic nie pisałem, ponieważ nie lubię pisać o planach tylko o konkretach.

Postaram się krok po kroku wszystko opisać coby innym w razie takiego pomysłu było łatwiej.

Jedyne co mogę powiedzieć o planach na przyszłość to ,że na półce czeka zregenerowana turbosprężarka :devil: (chwilowo brak kasy).

Na początek zdjęcia komory silnika z przed i po:

[img][/img]
[img][/img]
[img][/img]

Pozdrawiam.

PumaRST - 27 Maj 2007, 21:38

speedo87 napisał/a:
Dawno się nie odzywałem (brak czasu matura itp.)

Jak poszła matura??

speedo87 napisał/a:
Większość informacji uzyskałem od czegotoniewiedzącego 8) PUMY.
Jeszcze raz wielkie dzięki notw .

Jest dużo rzeczy których nie wiem.

A info udzieliłem z przyjemnoscia :yes:

a teraz do sedna.

Fajnie ze sie coś dzieje wokuł tego auta. Mam nadzieje ze wróci do Turbo.

Jak wrażenia z jazdy na 2,0?? choć przypuszczam że nie ma rewelacji bo widze układ dolotowy i wydechowy został wzasadzie bez zmian.

Ale najważniejsze zeby zaczeło zyc spowrotem

Pozdro

PS: co z tą niebieska siostro sie dzieje??

speedo87 - 28 Maj 2007, 16:47

Jeśli chodzi o wrażenia z jazdy to tak jak piszesz bez rewelacji, ponieważ elektronika została na razie od 1.8, ECU od wersji 105 Km. ;-(
Byłem na hamowni, wykres niżej (na tym ECU to i tak niema tragedii)
Filmik z hamowni wrzucę jak obrobię.

Niebieska już niedługo zmienia kolorek, zabrałem się ostatnio za blacharkę.
Na razie silnika nie ruszam, nie ma z nią żadnych problemów. Objechała Polo G40 :devil:
Czekam na wyniki matury, ale jestem dobrej myśli :D

Kolejne parę fotek
Moment jakiś taki płaski wyszedł.
[img][/img]
[img][/img]
[img][/img]
[img][/img]
[img][/img]

Pozdro

daniel - 28 Maj 2007, 18:51

oby tak dalej :)
fajne autka

PumaRST - 28 Maj 2007, 19:54

biorąc poprawke na układy: wydechowy i ssący plus na ECU to ja bym uważał ze raczej dobry wynik na hamowni pokazało.

Czy ty dłubiesz obie fiesty lub ta niebieska jest kogoś z rodziny?? Pytam bo porwać sie na 2 takie auta to jest wyzwanie :yes:

maerik - 28 Maj 2007, 23:43

Ale kolorystyka pod maską niekonsekwentna. Buzi :*
speedo87 - 29 Maj 2007, 22:03

Kolorki mi się podobają i to jest najważniejsze :D , jeszcze rozpórkę i kubełki (granatowe) z czerwonymi pasami,w całości powinno wyjść fajnie. Krytyka zawsze mile widziana :D
[PumaRST]Czy ty dłubiesz obie fiesty lub ta niebieska jest kogoś z rodziny?? Pytam bo porwać sie na 2 takie auta to jest wyzwanie :yes: [/quote]
Niebieska jest brata (ja się z nią bawię, On płaci :D ) Za trzy tygodnie jestem umówiony z lakiernikiem. Były dwie opcje koloru czarna perła lub electric orange. Ja byłem za pomarańczowym ale niestety nie jestem jej właścicielem :-/ Będzie czarna. :cry:

Parę zdjęć:

[img][/img]
[img][/img]
[img][/img]
Cały mój warsztat :D
[img][/img]
[img][/img]

Pozdrawiam

Ad@mus - 30 Maj 2007, 18:26

ładnie leci projekcik, ja moja tez juz zaczolem leczyc, za niedlugo pokaze efekty,
fajna jest ta lotka nad szybe
no i gratulejszon ze sam dziubiesz, fiestowcy zawsze cos sami podziubiom:)

maerik - 1 Cze 2007, 16:50

Ad@mus napisał/a:
łfiestowcy zawsze cos sami podziubiom:)

Hahaha. Dobre, dobre!
Wole czarne, Twój brat speedo ma dobry gust! Pozdrawiam i życzę zapału czy tam kasy - jak wolisz :D

speedo87 - 2 Cze 2007, 09:07

Cześć
Co do koloru zobaczymy jaki będzie efekt po lakierowaniu :D , Zapału mi na razie nie brakuje w końcu robie to co lubię a kasa to nie moje zmartwienie właściciel niech się martwi :-)
Jak odzyskam cyfrówkę to zrobię parę fotek tej lotki .
Dzięki za komentarze .
Po niedzieli muszę jeszcze zrobić w czerwonej łapę silnika bo na razie jeżdżę na trzech (odkąd ją kupiłem to jej brakowało bo kolesie turbosprężarki nie mogli zmieścić)
Zdjęcia po malowaniu komory.
[img][/img]
[img][/img]
[img][/img] [img][/img]

Pozdrawiam.

LOY - 2 Cze 2007, 13:23

czysta robota ..po mojemu :-) ...
Michał22 - 3 Cze 2007, 10:10

Ładnie robisz i najwazniesze ze masz zapał i checi Ci niebrak czytam cały temat i jestem powwrazeniem, moze zostaniesz w przyszłosci Tunerem Forda Fiesty :) :) Gratulacje i czekam na inne ciekawe nesy:)), jednoho co mi brakuje wmojej Fiescie To pozadnie ja pomalowac:)), była u znajomego ale tak ja spieee.... ze zakadym razem jak ja myje to mi gule wychdza :(((. POwodzenia w dalszych pracach:))
speedo87 - 7 Cze 2007, 12:54

Mam pytanie, niebieska fiesta jak jest zimna to do 3 tys. obr/min szarpie, nie przypuszczacie z czym to może być związane.
Jeśli chodzi o projekt niebieskiej to powoli posuwa się do przodu, jest dużo mniej pordzewiała niż moja po zakupie. Nie będzie potrzeby wspawywania reperaturek więc powinno być dużo szybciej :D
Nowe zdjęcia
Instalacja przed swapem :hahaha:
[img][/img]
[img][/img]
Po
[img][/img]
Kombinacja Alpejska przy wkładaniu silnika :-(
[img][/img]
:jupi: ziom
[img][/img]
[img][/img]
Mała rzecz a cieszy :devil:
[img][/img]

Naklejany znaczek 1.0 kupiony na giełdzie - 5zł
Miny objechanych kierowców Bezcenne :V:

Pozdrawiam.

Ad@mus - 7 Cze 2007, 13:11

Cytat:
Mam pytanie, niebieska fiesta jak jest zimna to do 3 tys. obr/min szarpie, nie przypuszczacie z czym to może być związane.

u mnie takie zjawiska mialy miejsce jak przeplywomierz byl padniety...
skubala i sily nie miala

niekombinowalbys z wlozeniem silnika jakbys odkrecil skrzynie od silnika i powoli jedno po drugim wkladal

a ten znaczek musi miec 1.1 iC, wtedy kierowcy sie pienia..1.0l nie bylo ;p

dday - 7 Cze 2007, 13:15

Ad@mus napisał/a:
..1.0l nie bylo ;p

było :P :yes:

PumaRST - 14 Cze 2007, 19:59

a czemu ten temat nie jest w aleji zasłużonych?? przecież cały czas prace idą do przodu, powoli ale bardzo systematycznie.
speedo87 - 15 Cze 2007, 21:26

Dzięki za przeniesienie :)
Przy okazji swapa zabrałem się za wymianę przedniego zawieszenia i elementów układu kierowniczego.
Sprężyn -60mm do tego amortyzatory zakupione od Darasa 84
Wyszło trochę nisko ale jeździć się da, czasem dobija na dziurach (mam zamiar zmienić opony na niższy profil co załatwi sprawę) Wymieniłem też wahacze, łączniki stabilizatora i wszystkie gumowe elementy.
W układzie kierowniczym została tylko stara kolumna kierownicza resztę elementów wymieniłem na nowe.
Kolejne modyfikacje będą związane z układem paliwowym, zamówiłem wydajniejszą pompę paliwa i regulator ciśnienia.
Prace nad granatową idą powoli do przodu jak będzie gotowa zacznę zamieszczać zdjęcia.

Mam pytanie będę w stanie wymienić łożyska przedniej piasty bez tych specjalistycznych przyrządów :D o których piszą w książce napraw. Nie wymieniałem jeszcze nigdy w fieście
,dużo się trzeba nakombinować żeby je wymienić ??

[img][/img]
[img][/img]
[img][/img]
[img][/img]
[img][/img]

Pozdrawiam.

Daras84 - 15 Cze 2007, 23:36

e łozysko wymienisz na luzaku :)

korde nawet nie skojarzylem z tobie sprzedalem te amorki, szczeze mowiac to blem ich bardziej zadowolony niz z obecnych Weitecow,

madek - 15 Cze 2007, 23:56

elegancko ze wymieniasz takie rzeczy, od tego powinno sie zaczynac... a nie ktos wlozy jak najnizsze sprezyny a potem sie wszystko sypie ;-)

co to za firma tych amorków? bo cos nie kojarze :)

Daras84 - 16 Cze 2007, 15:14

formel czy jakos tak tez tej firmy nie znam al esprawowaly si edobrze :D
PumaRST - 10 Cze 2008, 06:51

No i doczekaliśmy sie wznowienia tematu i to odrazu jakże dużego :yes:
speedo87 - 20 Gru 2008, 21:05

Witam wszystkich po dość długiej przerwie.
Kolejny Zetec turbo na chodzie :)
Na chwilę obecną doładowanie 0,5 bar.
Po nowym roku jak pogoda pozwoli to stroimy na wyższym doładowaniu.

[img][/img]

Poszukam fotek, to zrobię jakiś konkretniejszy opis.

Pozdrawiam.

PumaRST - 20 Gru 2008, 21:08

to opisz chociaż bez fotek bo bedą zaraz pisać a co i wogóle :yes:
speedo87 - 21 Gru 2008, 09:16

No to po kolei.
Pierwsze co zostało zrobione, to odprężenie silnika, zastosowałem dwie uszczelki od Focusa ze względu na to, że są metalowe a pomiędzy nimi płytę o grubości 1,5 mm.
Płyta została wycięta laserowo z blachy nierdzewnej.

Kolejnym zakupem była turbosprężarka Garret T3 do której wyspawałem kolektor wydechowy.

CDN...

P.S

Dzięki wszystkim za pomoc i udzielone informacje, a w szczególności:
Marcinowi "Pumie"
Pawłowi "Drupiemu"

Żółwik Tuptuś - 21 Gru 2008, 12:54

Opisuj dalej :yes: :yes:

ps: Heh - to mi się podoba Temat uśpiony , a w momencie gdy cośsię zaczęło dziać otwarty i to z takimi informacjami :brawo: .

speedo87 - 22 Gru 2008, 21:09

Hej :)
No to lecimy dalej.
Składamy kolektor wykonany z kolanek hamburskich :)
Panowie specjaliści krzyknęli sobie 750 złotych za zrobienie kolektora, dlatego wybrałem opcję "home made"

Kolejnym etapem było wyspawanie jakiegoś wydechu, średnica 65 mm. Ostatni odcinek 58mm.

Nie zdecydowałem się na kompletny przelot ze względu na to, że Panowie Mundurowi z mojej wioski upodobali sobie mój samochodzik :)
Akurat pod ręką miałem ostatni tłumik z Fiata Coupe 20vt :) , który postanowiłem wykorzystać.

Czasem jednak człowiek ma ochotę trochę pohałasować :twisted:
Wymyśliłem taki patent.

Obejście tłumika, w środku znajduje się przepustnica sterowana linką gazu z kosiarki.
Lecę sobie kulturalnie w miarę cicho, ciągnę wajchę pod siedzeniem i zaczyna się drzeć jak rasowe WRC :luzik:
Starając się zachować jak najniższą temperaturę pod maską kolektor i downpipe zostały owinięte bandażem termoizolacyjnym.

Pozdrawiam.

CDN...

Żółwik Tuptuś - 22 Gru 2008, 21:27

HyHy - to lubię - home made - masz u mnie naprawde wielki szacunek :yes:

Kurde - niewielu rzeźbiarzy w gównie się ujawnia , niedługo pozostaną tylko tuningowcy-modółowcy .

Opisuj dalej opisuj :)

ps: CO do bandaża - sam nie wierzyłem że może tak bardzo zmienić temperaturę w komorze silnika . Zasadniczo po jego zastosowaniu odpuściłem sobie chłodnicę z aluwannami jako zbędny gadżet . Gdy rura jest gorąca po normalnej jeździe jego da się dotknąć normalnie ręką .

[ Dodano: Pon Gru 22, 2008 21:28 ]
aha - jedno pytanko - widzęże doprabiałeś kolektor - z czego zrobiłęś uszczelkę między kolektor a turbinę i ile ona wytrzymałą ? ( pytam bo mam z tym problem )

LOY - 22 Gru 2008, 21:56

zmyślne patenty :-P ...widze fajne małe twarde alusy ...tylko to hałasujace obejscie dla mnie bzdura i nie pasuje do przemyslanej reszty ...skad bandaze ? kupiłes dedykowane czy prułes koc strazacki :-P
a1topgear - 22 Gru 2008, 22:57

Zólwik- fabrycznie w FRST nie ma uszczelki miedzy burbo a kolektorem... Tez sie ostatnio na tym przejechalem;/
PUCIO - 22 Gru 2008, 23:06

Żółwik Tuptuś
proponuje dorobic z blaszki uszczelke
:joint:

PumaRST - 23 Gru 2008, 06:59

Kawał Fajnej roboty :brawo:

BTW: Żółw ile ci mam tłumaczyć ze RST seryjnie nie ma uszczelki i nigdy jej nie miało?? Speedo ma T3 a uszczelka pod takaturbine to koszt 5-7zł zreszta jak i pod każdą T2/T25/T28 z normalna flanszą, jedyne co cie leczy to rozebranie tego wszystkiego i planowanie płaszczyzn na magnesówce czy ionnej maszynie.

EOT

Loy, pas termiczny kupiujesz na allegro

Żółwik Tuptuś - 23 Gru 2008, 14:20

PumaRST, pokaż mi fragment na tym lub innym forum gdzie napisałem że uważam że Fiesta RST miałą uszczelkę między kolektorem a turbiną i że da się kupić oryginał ;/

Wiem że takowa nie występowała , a na SR tłumaczyłem dlaczego planowanie na magnesówce ( które notabene robiłęm ) nie pomaga . Nie będe z powodu takiej pierdoły wymieniał Turbosprężarki razem z kolektorem bo mam ważniejsze projekty do skończenia a nie chcę ugrzęznąć bo ta zima jest wyjątkowo krótka :yes: wiem natomiast że taką uszczelkę da się dorobić lub kupić , nie wiem tylko ( jeszcze ) z czego lub od czego :)

Żeby nie było że OT LOY, - koc strażacki w paski to porażka - te bandarze posiadają dodatkowe lepiszcze , które wypala się pod wpływem temperatury ( żeby było śmieszniej to coś organicznego ) i po wypaleniu formują się do kolektora tak że później nie spadają , nie chłoną np oleju itd.
Wierz że jeżeli główny rzeźbiarz w gównie tego klubu ( czyli JA :) ) mówi że nei warto tutaj rzeźbić to nei warto .

PumaRST - 23 Gru 2008, 16:03

Żółw wymienisz kolektor i turbine itd właśnie ze względu na tą srutututu uszczelke, jest tylko kwestia kiedy!! albo bedziesz sie bujał z wymianami czegoś na kształt uszczelki co 2 start lub wcześniej.

EOT

Żółwik Tuptuś - 23 Gru 2008, 17:54

PumaRST napisał/a:
lub wcześniej.

EOT

:yes:

speedo87 - 23 Gru 2008, 20:44

Jeśli chodzi o uszczelkę między turbo a kolektorem, podobno pasuje jakaś od Stara :)
Kosztuje jakieś grosze, ale akurat koleś w sklepie nie miał, sprzedał mi "jakieś coś" nie pamiętam nazwy, które nadaje się na takie uszczelki.
Przejechałem już jakieś 400 km i na razie nic nie dymi, nie zauważyłem nieszczelności.
Na szybkości trzeba było wymłodzić jakąś końcówkę wydechu.

W przyszłości mam zamiar zamontować coś w tym stylu klik
W końcu przykręciłem kolektor razem z turbosprężarką na swoje miejsce.

Udało się nawet zmieścić wentylator za chłodnicą.

Downpipe jest integralną częścią reszty wydechu, dlatego przy montażu musiałem odkręcić dolną rozpórkę.
Później przyszedł czas na montaż chłodnicy i intercoolera, z tego co pamiętam to z Opla Frontery.

Wszystko udało się spasować na centymetry :)

Pozdrawiam.

CDN...

PumaRST - 23 Gru 2008, 21:32

speedo87, czy ten dolot do turbiny jest na tym wężu?? jesli tak to wyspawaj coś z blacy i tylko użyj łączek bo bedzie ci zasysać tego węża co pogorszy przepływ.
speedo87 - 23 Gru 2008, 21:51

Tak na tym, ale to "drogie rzeczy są" :-P
Przemysłowy wąż podciśnieniowy, wewnętrzna ścianka idealnie gładka, żeby nie zakłócała przepływu powietrza :luzik:
On tylko wygląda tak tandetnie, ponad 60zł za metr <8>
Gość miał świetną minę jak powiedziałem, żeby uciął 30 cm :rotfl:
Pozdrawiam.

PumaRST - 23 Gru 2008, 22:17

ale czy one się gną?? oto mi chodzi, turbina jak złapie zasys to czy nie moze ich zgiąć?? bo jesli tak to dupiato, co prawda widze wzmocnienie drutem ale wole dopytać
speedo87 - 2 Sty 2009, 20:17

Święta minęły, ciąg dalszy :)
Puma dzięki za troskę, z rurą ssącą wszystko ok.
Kolejny gadżecik to zawór upustowy Proper typ 2.

Ładnie trzyma ciśnienie, nie źrebaczy.
Odma.

Wąż z lewej idzie od pokrywy wałków rozrządu, drugi od dołu, którego za bardzo nie widać na fotce idzie od odpowietrzenia skrzyni korbowej.
Silnik zalany olejem Valvoline VR1 10W-60.

Chłodnica oleju z Fiata Uno Turbo.

Aktualnie powróciłem do wymiennika ciepła, ze względu na to, że termostat czasami się zawiesza, długo trwało zanim olej złapał temperaturę.
Jak widać projekt low budget :)
Oprócz strojenia wszystko robiłem sam, nie stać mnie na jakieś fajne niebieskie Samco, dlatego jako złączki użyłem węży przemysłowych.

Pozdrawiam.

CDN...

Fordon - 2 Sty 2009, 20:25

Widze ze wzioles tego cichszego bov'a... a co oznacza
speedo87 napisał/a:
nie źrebaczy
:yyy: bo z takim okresleniem sie nie spotkalem...
Weze przemyslowe sa najlepsze, nie dosc ze tansze to jeszcze wytrzymaja wieksze cisnienie niz jakies tam rureczki tjuninkowe... :)

speedo87 - 17 Sty 2009, 17:01

Co do określenia źrebaczy to chodzi o że zaworek robi ładne pssssssssyt, a nie pst pst pst pst :luzik:
Proper I jest głośniejszy??
Układ paliwowy-modyfikacje:
-pompa Walbro HP
-reg. ciśnienia paliwa z manometrem
-wtryski, na początku były z Escorta RS2000-250cc, ale zabrakło ich już przy 0,3 bara :|
Aktualnie wtryski 380cc z Nissana SR20DET.
Ciśnieniem doładowania steruję za pomocą mbc.

Aktualnie tak to wygląda, przed kolejnym strojeniem na wyższym doładowaniu wylatuje przepływomierz powietrza.
Stylistycznie pod maską jeszcze trochę się zmieni, ale to są mniej istotne sprawy.
Ważne, że jeździ.
0,5 bara
http://pl.youtube.com/watch?v=az1nxRS3dvo

Pozdrawiam.

Żółwik Tuptuś - 17 Sty 2009, 17:13

:ok: i o to chodzi :)
kostek88wjcz - 17 Sty 2009, 18:21

speedo87 napisał/a:
Stylistycznie pod maską jeszcze trochę się zmieni, ale to są mniej istotne sprawy.
brzydko nie jest :) gatuluje bolida ;)
PumaRST - 17 Sty 2009, 22:32

Fajnie że mogłem być głosem doradczym w tym projekcie :yes: życze udanego strojenia dalej oraz dobrego wyniku na Hamowni jak również na zawodach jesli na takowe sie wybierzesz w 2009r.

BTW: jak nie przyjedziesz na zlot to dostaniesz :krzesłemgo:

Pozdrawiam

Ad@mus - 18 Sty 2009, 11:55

respect :D nie wierzylem :)
Daras84 - 18 Sty 2009, 12:39

a te przewody wodne co ida do zbiorniczka to chlodzenie T /?? te nad deklem?
speedo87 - 19 Sty 2009, 21:15

Siemka :)

Co do zlotu to się jeszcze zobaczy jak daleko będzie :)
Żeby potem nie było, że przez pół Polski będę wracał na lawecie do domu :hahaha:
Marcin dzięki za wsparcie, bez Twojej wiedzy nie wiadomo jak by to teraz wyglądało.

Jeden z wężyków to powrót płynu chłodzącego z turbiny, drugi to zasilanie olejem,
uprzedzam pytania, wężyki może wyglądają identycznie, ale ten zasilający jest odporny na ciśnienie i temperaturę. Nie pamiętam producenta, ale jakaś włoszczyzna, na razie nic nie puchnie, jakby coś pomyślę o jakimś w stalowym oplocie.

CD
Wtryski kupiłem od razu z wtyczkami, trochę cięcia i lutowania.

Różnica w wielkości dolnych oringów.

Mniejszy Nissan, większy Zetec.
Niedawno nabyłem nową zabawkę, myślę, że do wiosny razem ze spiekiem wjedzie do skrzyni :)
Szpera z ERST <8>

Pozdrawiam, dzięki za komentarze.

CDN...

PumaRST - 19 Sty 2009, 22:13

speedo87 napisał/a:
Co do zlotu to się jeszcze zobaczy jak daleko będzie :)
Żeby potem nie było, że przez pół Polski będę wracał na lawecie do domu :hahaha:

nie martw sie ja planuje wkońcu ludziską pokazac swoją FoFi na zlocie wiec bedziemy wracajć 2 lawetami jak coś, przynajmniej w tym samym kierunku :hahaha: :hahaha:

Fordon - 20 Sty 2009, 16:47

speedo87 napisał/a:
Proper I jest głośniejszy??

Tak ten co ja posiadalem w dieslu jest glosniejszy, tzn. ten model

Powiem szczerze ze Respect, po filmiku widac ze auto dosc dobrze sie zbiera i to na 0,5 bara :) Bede mial prosbe do Ciebie ale to na PW :)

speedo87 - 20 Sty 2009, 22:57

Hej.
Spróbuję założyć Propera I zobaczymy jaka będzie różnica.
Jeśli chodzi o jazdę na razie nie ma rewelacji, powyżej 5000 obr. traci moment.
Mimo to udało się objechać coupetę brata 2.0 20vt 220hp <8>
Zobaczymy jak będzie przy wyższym doładowaniu, jeśli charakterystyka się nie poprawi trzeba będzie troszkę doprężyć silnik-zamiast 1,5 1,2mm.

Stroimy to na Ecumasterze II.

Na razie więcej fotek nie mam, może cyknę jakieś, ale to już całego auta.
Kolejne bardziej konkretne info jak dmuchniemy 1 bara plus jakiś wykres z obciążeniówki.

Pozdrawiam.

Fordon - 21 Sty 2009, 19:39

Dobrze widze ze sa tam Recaro i galka z RST :) mmmm samakowo :D
Boostu nie traci czy AFR nie spada przypadkiem ze traci Nm ??W sumie na takim zakrecie rpm powinny w roli glownej byc juz tylko KM... Jak drastycznie spada ten Nm ??

PumaRST - 21 Sty 2009, 21:44

Fordon napisał/a:
Dobrze widze ze sa tam Recaro i galka z RST :) mmmm samakowo :D

przeca to RS Turbo było oryginalnie

Fordon napisał/a:
Boostu nie traci czy AFR nie spada przypadkiem ze traci Nm ??W sumie na takim zakrecie rpm powinny w roli glownej byc juz tylko KM... Jak drastycznie spada ten Nm ??

to są tylko odczucia właściciela, a wykresu nie ma wiec nie wiadomo ocb, ale faktycznie moze być ciut za dużo odprężony

Grand - 23 Sty 2009, 00:04

jakbyś chciał hamownie to możemy się spiknąć w pare aut w krakowskim projectXS i będzie po 50zł.
pozdrawiam Grand

bo to bez wykresu to troszke macanie kury jest, a masz czarno na białym to łatwiej się analizuje co i jak, takie moje skromne zdanie

Krawiec - 23 Sty 2009, 13:59

speedo87, Stroiłeś w jakiejś firmie czy na własną ręke ??
Fordon - 23 Sty 2009, 14:50

Krawiec napisał/a:
speedo87, Stroiłeś w jakiejś firmie czy na własną ręke ??

Nie ma to wiekszego znaczenia jak na moje, bo w firmie zaplacisz sporo kasy, a osoba typu maniak lub pasjonat z odpowiednim sprzetem zrobi to identycznie a czasem nawet lepiej niz firma :)

speedo87 - 23 Sty 2009, 18:04

Siemka.
tak ja Puma pisze, było to kiedyś rst, w tej chwili siedzenia uszatki , recaro wsadziłem do czarnej fofi :)
AFR jest OK , ciśnienie doładowania też równiutko trzyma.
Dlaczego napisałem że powyżej 5 tyś traci moment, takie moje domysły, jak jej dam do dechy to od 3tyś czuć kopa, wkręca się elegancko, a jak dochodzi do 5tyś to już jakbym jechał wolnossącym.
a w projectXS nie mają czasem hamowni inercyjnej?? jakoś wolałbym na obciążeniówkę pojechać.
Strojenie ani w firmie ani na własną rękę, Znajomy się tym zajmuje, zobaczymy co będzie :)

Pozdro

Piesek - 8 Lut 2009, 16:43

dziś poczytałem sobie cały temat bardziej dokładnie i kłaniam się nisko po same piździsko, bo naprawde gruby mega gruby projekt. Oby tak dalej. Niebieską dalej masz?

PS. Fordon niemasz racji, bo firma na końcu dostraja na hamowni, na ulicy najpierw sie stroi mape, a na hamowni potem ją poprawiasz, żeby dziwnych skokow niebylo.... moj kumpem ma honde 2.2 turbo i tez mial strojona na ulicy i najpierw jeden silnik zrobil bum, teraz jest zakuty i dalej ma problemy. Fakt ze zapierdziela niemilosiernie, ale ma niedokonczona mape.

Fordon - 8 Lut 2009, 19:33

Piesek napisał/a:
PS. Fordon niemasz racji, bo firma na końcu dostraja na hamowni, na ulicy najpierw sie stroi mape, a na hamowni potem ją poprawiasz, żeby dziwnych skokow niebylo.... moj kumpem ma honde 2.2 turbo i tez mial strojona na ulicy i najpierw jeden silnik zrobil bum, teraz jest zakuty i dalej ma problemy. Fakt ze zapierdziela niemilosiernie, ale ma niedokonczona mape.

Dobra dobra, ale po co dawac kase firmie za strojenie skoro mozna samemu to zrobic na ulicy, a pozniej jedziesz na hamownie i stroisz, dla mnie zaden problem bo mam takowa mozliwosc wjazdu na obicazeniowke (wynajecia) i zaplacenia dajmy na to 200-400zl zamiast 1000zl a to roznica jest.

speedo87 - 9 Lut 2009, 19:06

Cześć :)
Mój projekt gruby? Ja mam tylko 6 stron a Ty 22 notw Ogólnie trochę mało aktywny jestem na forum, można by powiedzieć, że wcale, postaram się poprawić, żeby nie było, że tylko w swoim temacie piszę.
Dzięki za dobre słowo, nie ma co się kłaniać, zasadniczo ja to tylko rzeźbiłem i składałem do kupy tak jak mówił Puma :ok:
Trochę przesadziliśmy z odprężeniem i teraz trzeba będzie grubo dmuchać <8>
Na razie wystroimy go na ulicy, jak będzie możliwość, to tak jak Fordon pisze ewentualne poprawki zrobimy na hamowni.
Zakupiłem ostatnio felgi, żeby zwiększyć trakcję.
7x15 ET30 :)
Teraz jeszcze jakieś laczki, przypuszczam, że na przód 195/45 a tył tak samo albo profil 50.

Tu na próbę 195/55 na razie nic innego nie miałem, nie obciera chociaż jest dość ciasno między oponą a amortyzatorem.

Wracając do zderzaka, to pozostałe dwa halogeny musiały wylecieć, bo przez IC nie ma miejsca.

Na masce wylądowały zapinki, ponieważ musiałem wyciąć zamek.
Nawet już się zdarzyło lecieć 120 z nie zapiętymi, na szczęście wszystko dobrze się skończyło.

Co do niebieskiej, to ona już od jakiegoś czasu jest czarna :)
Lakier jakiś taki motocyklowy z bardzo drobnym ziarnem perły.

Niestety nadszedł jej czas i aktualnie jest na sprzedaż.

Pozdrawiam.
P.S
Na razie cierpliwie czekamy na następne podejście do strojenia.

PumaRST - 9 Lut 2009, 21:55

speedo87 napisał/a:
Dzięki za dobre słowo, nie ma co się kłaniać, zasadniczo ja to tylko rzeźbiłem i składałem do kupy tak jak mówił Puma :ok:

oj nie przesadzaj, poniewaz ja ci kilka rzeczy podpowiedziałem, a że byłeś dobrym sluchaczem oraz bardzo pracowitym i ambitnym to poskładałeś to auto i tak naprawde o jest twoja zasługa :yes:

speedo87 napisał/a:
Trochę przesadziliśmy z odprężeniem i teraz trzeba będzie grubo dmuchać <8>

tu bym uważał, jednak bym wolał zmniejszyć przekładke i dla bezpieczeństwa dmuchac max 1 bar a w zasadzie 0,8-1 bar. napewno wiecej bym nie dmuchał z 2 powodow:

- nie wiadomo jak podwójne uszczelki sie zachowaja przy wiekszym doładowaniu, mogą sie pojawić problemy z wydmuchiwaniem,

- jednak nadal masz seryjne korbowody i jakoś bym sie obawiał urywajacej sie korby.

wiec raczej sugeruje zmienić przekładke lub ja dac na magnesówke i ją liznac do grubosci 1mm

co do felg i opon zakup 195/50/15 Toyo T1r lub Uniroyal i wystarczy :yes:

damiano - 10 Lut 2009, 21:08

Witam! Co do podkładki ja mam to złożone na jednej uszczelce tj. w kolejności od dołu: blok cylindrów, klej anaerobowy, laser cut steel 2mm, uszczelka seria, głowica. Jak na razie tj ok 20 tyś km i wszystko ok !
Piesek - 11 Lut 2009, 07:47

według angoli 1 bar powinny korby wytrzymać, ale wiesz to nie reguła zetecowe korby są bardzo słabe... już o 3 urwanych słyszałem i to na seryjnym aucie... ale mieliśmy nie jeden przykład że angole to taki typ ludzi że boją się czegoś nowego ;) Więc zasady są po to by je łamać :D Plus tego taki że jak coś drugi dół za 500zł kupisz ;)
Co do oponek to tak jak Puma mówił toyo T1R albo T1S, goodyear F1 też są spoko. Toyo mają ten minus że szybko zjada bieżnik, ale bardzo fajnie są na suchym, na mokrym tez nie ma tragedi.

Niemasz się czym przejmować, prawdziwy maniacy siedzą w garażu a nie na forum... i chwalą się wynikami :) jakby nie patrząc jestem przeciwnikiem maniaka ;)

Widzę że już udało Ci się gdzieś "dotknąć" zderzaczkiem"
Mam nadzieje że kupiłeś jakieś firmowe zapinki typu "sparco" widziałem już kilka bezfirmowych to momeny były zgnite, a jak były aluminiowe to pękły, ja mam sparco i widzę że jedynym problemem z nimi, hmmm nie tyle co z nimi tylko śróbkami montażowymi jest taki że puściły "rudą". Dlatego jak coś lepiej dokupić w metalowym śróbki z nierdzewki.

PS. Z czego masz zrobione zaślepki na halogeny?

PumaRST - 11 Lut 2009, 18:53

Piesek napisał/a:
według angoli 1 bar powinny korby wytrzymać, ale wiesz to nie reguła zetecowe korby są bardzo słabe....

Piesek nie chodzi o doładowanie bo nie czukiereczekuszczelek nawet przy 1,2 bara, problem jest w Nm, oni sobie z tym radzą bo stroja na SA.

Qzyn - 11 Lut 2009, 19:39

Na prawde korby zetecowe sa slabe? Kurde a ja myslalem ze wlasnie zeteci to dosc odporne silniki... :(
Fordon - 11 Lut 2009, 20:10

No wlasnie to jest na odwrot iz zetec potrafi w fabrycznej 115KM wypluc korbe bokiem (znam taki przyklad jeszcze z czasow jak uczniem bylem) a CVH jest pancerne wrecz.
Fakt iz Nm potrafia strasznie namieszac a w sumie na wyginac ;)

PumaRST - 11 Lut 2009, 21:51

Qzyn napisał/a:
Na prawde korby zetecowe sa slabe? Kurde a ja myslalem ze wlasnie zeteci to dosc odporne silniki... :(

nie są słabe strzelaja przy +/- 380-400Nm jak wiekszosć seryjnych zwykłych korbowodów.

a Fordon czy przez przypadek tam sie nei zatarła panewka i nie stanoł w miejscu i dla tego sie nie urwała??

Zetec ma mocne Korby!!

Fordon - 12 Lut 2009, 15:39

PumaRST napisał/a:
Fordon czy przez przypadek tam sie nei zatarła panewka i nie stanoł w miejscu i dla tego sie nie urwała??

Moze i byc iz zatarla sie panewka, bo najpierw sie zagowal silnik, a pozniej bum :) nikt nie dosciekal wtedy, tylko byla akcja przejazd do poznania po slupek nowy :) a koszt samego slupka wtedy to 6k.

speedo87 - 15 Lut 2009, 20:30

Siemka
znalazłem wczoraj trochę wolnego czasu i zdjąłem głowice :) jutro oddaje przekładke do szlifowania. będę składał tak jak miałem wcześniej, na dwie uszczelki.
Jeździł ktoś z was na "yokohama parada spec 2" mam możliwość załatwić sobie po trochę niższej cenie, http://www.ceneo.pl/434961
Mam jeszcze taki problem, żeby wsadzić do przodu profil 50 muszę ją trochę podnieść ;-|
Piesek: zapinki odkupiłem do kumpla, kupił kiedyś dwa komplety, na jednym jeździł już jakiś rok i nic nie rdzewiało, zderzak lekko pęknięty bo trafiłem kiciusia :|
zaślepki zrobiłem z maskownic, te zewnętrzne to chyba była siatka ze zderzaka z escorta, a te co teraz założyłem to chyba z alfy 156.
Może na razie korba bokiem nie wyjdzie :-)
Pozdrawiam

Piesek - 16 Lut 2009, 08:59

kumpel miał takie yokohama w golfie mk2... 230ps i mówił że są beznadziejne przereklamowane, bardzo duży problem miał z przyczepnością na nich... do 4 biegu potrafiły piszczeć, założył r888 i problem znikł. Jak coś to wolał bym toyo t1S albo T1R są przezemnie sprawdzone, ładne trzymają się i na zakrętach i idzie spokojnie na nich ruszać. I są w podobnej cenie jak yokohama, jedyny minus to że szybko się zużywają
zefir - 16 Lut 2009, 09:15

tyle ze mr Piesek T1S i T1R sie znacznie roznia mieszanka, dodatkowo nie ma co porownywac qwa R888 do cywilnych opon ://
co do parad, sa dobre, jako cywilne opony, ale do sportu im daleko.
popatrz sobie jesli maja to byc sportowo cywilne opony o na yoko c-drive lub s-drive.
fajna zywotnosc, niezla trakcja na suchym i mokrym. ale do gonienia na 1/4 mili w twoim przypadku to tez nie bedzie super zakup.

pozdro

Piesek - 16 Lut 2009, 10:19

jeszcze raz powtarzam jak to ma byc opona do zabawy i do jezdzenia na codzien yokohama odpada, przy twojej mocy zero przyczepnosci nawet na suchym bedzie, po drugie opony byly zjedzone przez 3 miesiace przez mojego kolege. Fajne opony do lansu bo wygladaja jak pseudo sportowe.
Zefir wiem ze zawsze bedziesz sie sprzeciwiac z moim zdaniem (to już taki twój odruch bezwarunkowy jest i tyle)
R888 to też są opony cywilne, tzw semi slicki warunkowo dopuszczone do ruchu. I niema co gadac ze nie idzie na nich jezdzic na codzien.... bo idzie! i nawet w deszczu! PRZETESTOWANE! Jak nie wierzysz masz nawet w najnowszej gazecie GT test.

zefir - 16 Lut 2009, 12:41

tylko ze r888 gina w oczach jako opona na codzien, co do yokoham, sam je uzywam i trzymaja mi dzielnie 3 sezony, mimo sporego upalania.
150KM honda w 5 genie hb ma zalozone c-drive 195-50-15 i dwa sezony przesmigal, z czego pojawia sie czesto na nocnych streetach

nie czepiam sie CIebie i tylko twoich opini, odpowiednikiem r888 w yokohamach sa advany, tylko ze w polsce sa stosunkowo drogie.

speedo87, jesli myslisz o czyms tanszym moze tez warto by bylo luknac na markgumy.

pozdro

P.S. GT test mozesz sobie wsadzic w dolot, jak Ci przepuszcza.

[ Dodano: Pon Lut 16, 2009 13:11 ]
no i zeby nie bylo ze jestem jakis teoretyk czy cos, od poltora roku wspolpracuje z Toyo Tires, jest to sponsor zawodow ktore m.in. organizuje, i jako sedzia techniczny przeprowadzajacy BK, widze na czym smigaja zawodnicy i jakie maja zdanie o danej oponie, i nie spotkalem osoby ktora by smigala R888 na codzien.
i wolal bym t1s niz t1r :)

pozdrawiam

Piesek - 16 Lut 2009, 13:52

to zauważam że Łodź bardzo się różni od trójmiasta i to znacząco. U nas wszystkie szybkie fury latają na r888 poczowszy od wspomnianego golfa mojego kumpla i ma te r888 na 16" a jako znawca toyo pewne wiesz jaka cena jest ich przy 16" więc myśle że jednak troche więcej chce na nich polatać a niżeli 3 miesiące na yohokama, do tego 400konna honda też zioma, 2 inne civici 300 konne tak samo, evo na mega wypasie przygotowany teraz pod 800kucykow... i bez kitu lataja na r888 i każdy z nich stwierdza że idzie jeździć tym na codzien. Sam niedawno zadawalem takie samo pytanie czy tym idzie na codzien jezdzic i mowili ze tak i dlatego tez kupilem r888, co do yokohama advan to też się zastanawiałem nad ich zakupem (3 razy na allegro widzialem je za psi pieniadz nowki sztuki) jednakze podobno szybciej zjezdzaja sie a nizeli r888. Swoja droga Zefir co szybciej sie spali opona ktora do 4 biegu piszczy czy ktora od poczatku ładnie trzyma? hmmm sam sobie odpowiedz na to pytanie. Kolega niema 80km tylko 200 wiec mysle ze bedzie mial wieksze problemy z ruszeniem. Markgumy były by dobrą alternatywą.
Zefir i jeszcze raz powtarzam nie musisz mnie lubieć nie musisz mnie dażyć sympatią, każdy wie że masz coś do mnie od pewnego czasu, ale takie sprawy to możemy sobie wyjaśnić na PW a nie tutaj.

zefir - 16 Lut 2009, 14:39

ojj szkoda ze tylko myslisz ze w lodzi spedzam czas :)
a wracajac do tematu,
rozumiem ze 400KM potrzebuje takiej opony jak r888 ale nie pisz ze sa one zywotne, wlasniwie jeden czy dwa wyjazdy na tor i ich nie ma.
nie wiem czy kiedykolwiek wpadles na r888 w kaluze, ja mialem przyjemnosc i auto nie daje sie prowadzic. zreszta wystarczy spojrzec na ich bieznik ( da sie jezdzic nie znaczy ze sa bezpieczne).
ciagle piszesz o palowaniu auta i do tego nadaja sie te opony czyli r888, ale na codzien czyli jezdzac do pracy, po dzieci, do kina, jest to marnotrawienie kasy, bo z kazdym kilometrem bedzie ich strasznie ubywac przez miekka mieszanke.
pozdro

Piesek - 16 Lut 2009, 15:33

myslisz że fiesta zetec turbo to auto "po bułki"
zefir - 16 Lut 2009, 15:40

mysle ze ja chcialbym tym autem smigac czesciej niz tylko na zawody lub nocne.
ale tu juz musi sie wypowiedziec wlasciciel :)

Tommur - 16 Lut 2009, 15:57

Potwierdzam, że R888 ma duuuże problemy na ciut bardziej mokrej nawierzchni.
Fordon - 16 Lut 2009, 17:36

Na moje to nie wazne czy ta Fiesta ma 200KM czy 180 czy 240, jezdzac na co dzien nie uzywamy w mocniejszych autach gazu w polozeniu 0-1-0... nie robmy sobie zartow.
Opini odnosnie opon bedzie zawsze tyle co dziur w D... czyli kazdy ma swoja, na podstawie jakis tam doswiadczen czy tez opowiadan zaczerpnietych od innych ludzi.

Piesek - 17 Lut 2009, 10:16

widzę że jakiś nowy model się pojawił semislickow toyo... ciekawe...
http://www.allegro.pl/ite...o_sportowa.html

LOY - 19 Lut 2009, 02:48

Piesek napisał/a:
widzę że jakiś nowy model się pojawił semislickow toyo... ciekawe...
http://www.allegro.pl/ite...o_sportowa.html

sugeruję skonczyc pitolenie o oponach w topicku speedo :fox: ..zuzyliscie juz strone ..chcecie sie nagadac- walnicie sobie temat w HP ...

speedo87 - 23 Lut 2009, 22:51

Dzięki za rady odnośnie opon, jeszcze troszkę do wiosny zostało, na spokojnie coś się wymyśli.
Byłem u ziomka, który miał zeszlifować przekładkę, wyskoczył pajac z ceną 130zł :yyy: , za tą kasę, to mi gość nową wytnie :ok: już grubości 1mm.
Wymieniłem sobie bova na Propera 1.
Tak jak Fordon pisał jest głośniejszy.

Lubię sobie utrudniać życie, głowica jakoś wyszła z kolektorem i suszarką :)
Zobaczymy jak będzie przy wkładaniu :-P

Pozdrawiam.

Fordon - 24 Lut 2009, 19:08

Mam nadzieje ze BOV parska jak powinien w porownaniu do wczesniejszego :)
Mam takie pytanie dla czego na obudowie termostatu, na laczeniach przy glowicy oraz na kolektorze masz sylikon??
Przepustnice masz do czyszczenia :-)

Grand - 8 Mar 2009, 03:01

speedo, prosze ja Ciebie przyklej Ty kamerke na kierowniczke i przejedź się tym po prostej drodze, ciekawi mnie jak to wygląda...na zegarach
speedo87 - 5 Kwi 2009, 15:55

Mam trochę zaległości, ale powoli wszystko zaczyna się układać.
Co do sylikonu, to obudowa termostatu była pęknięta (już wymieniona).
Wężyk od serwa wkleiłem, bo brakowało takiej plastikowej tulejki i łapał lewe powietrze.
Jest kilka nowych filmików, ale o nagraniu zegarów zapomniałem.
Silnik poskładany.
Wystroiliśmy go wstępnie na 0,8 bara. Do poprawy zostały wolne obroty i na podciśnieniu go jeszcze trochę zalewa.
Fordowska elektronika zaczyna się stawiać, ciężko będzie coś więcej dmuchnąć.
Parę fotek i filmików :)

Była mała ustawka z FC 20vt 220KM.
Nie ukrywam, że z wyniku jestem zadowolony :luzik:
Tylko z rolki, bo została jeszcze skrzynia do ogarnięcia (szpera i sprzęgło czekają na lepsze czasy :hahaha: )

http://www.youtube.com/watch?v=_5-nMw-CbS0 z dwójki.
http://www.youtube.com/watch?v=vWnSJcXT5O4 z trójeczki, mały lag na początku
http://www.youtube.com/watch?v=ij16YSZUqTc
http://www.youtube.com/watch?v=U29RhBI6pj4
Pozdrawiam :) .

Żółwik Tuptuś - 5 Kwi 2009, 16:00

Morda mi sie cieszy jak widzę że Twoje zmagania konsekwentnie idą do przodu . :jupi:

Oby tak dalej :)

ps: masz komplet takich felg jak te z tyłu na fotce z boku fiesty ? :fox:

PumaRST - 5 Kwi 2009, 18:11

tak po filmie widze że to szybkie jest :yes:

mam nadzieje że na zlot przyjedziesz, chociaż na sam dzień na lotnisku :yes:

Faza - 5 Kwi 2009, 18:37

no fajnie smiga furka :brawo:
Fordon - 5 Kwi 2009, 20:27

Wtryski nadal z SR20 ?? przy tym 0,8 bara?? Konwesrji z maf na map jeszcze nie bylo ??
Bardzo sympatycznie to sie zbiera :)

Grand - 5 Kwi 2009, 21:07

jaka moc? jest jakiś wykres ?
ciekawe jak to przebiega... i jaka płyta 1mm ?

Ad@mus - 6 Kwi 2009, 08:00

speedo szacun, jak na faze testow i prob leci to wery najs, powiedz ile to kosztowalo to moze sie bede podniecal ;p
pozdro

[ Dodano: Pon Kwi 06, 2009 08:01 ]
aha, i jesli dobrze kombinuje to te uszczeli alu na zdjeciu to zestaw odprezajacy??

speedo87 - 6 Kwi 2009, 22:16

hej.
no to po kolei:
Żółwik Tuptuś: chodzi Ci o te 13 Compomotive?? mam 4 sztuki ale zostawiam sobie na zimówki :)
PumaRST: co do zlotu to się jeszcze okaże, ale raczej mnie nie będzie ;-(
Fordon: wtryski sr20, ciśnienie na listwie 3,6 bara, przy wyższym ciśnieniu zaczynają się problemy na wolnych obrotach, konwersji jeszcze nie było, przymierzaliśmy się ale zaczynała świrować i na razie odpuściłem, przy 0,8bara sygnał z przepływki jest w granicach 5v(zakres się kończy), za bardzo już się nie da oszukać seryjnego ECU
Grand: na razie na hamowni nie byłem, niema co gdybać, jak będzie wykres to zapodam na forum, płyta 1 mm
Ad@mus: nie podliczam dokładnie kosztów bo nie chce sobie humoru popsuć, projekt low budget ale i tak się tego trochę nazbierało, dobrze kombinujesz te uszczelki plus lasercat z nierdzewki to odprężenie.

Planowałem dmuchnąć tak 1-1.1 bara ale na razie elektronika nie puszcza może się uda coś wymyślić :)

Pozdro wszystkim

PumaRST - 7 Kwi 2009, 06:22

speedo87 napisał/a:
Planowałem dmuchnąć tak 1-1.1 bara ale na razie elektronika nie puszcza może się uda coś wymyślić :)

ze zlotem mnie zasmuciłeś :sad:

a co do dumania to może sie okazać ze bedziesz miał 2 opcje:

1) druga listwa wtryskowa, niestety przeróbka kolektora i kilku innych rzeczy,
2) Nowy ECU typu SA - i znowu koszta.

Swoją droga na jakim kompie masz to zrobione?? 105 czy 130??

Grand - 8 Kwi 2009, 21:14

Ty jaki to był seryjnie motor ?
bo wiesz chce od Ciebie się dowiedzieć możliwie najwięcej... jutro zaczynam Tworzenie mojego na turbinie T3, i elektryce z 130ps.

jak chcesz i kręcisz się czasem po rybitwach to daj znać wpadne z Gtechem to policzysz sobie czasy na 1/4 mili albo do setki ;]

ja się popodniecam jak to lata a Ty sobie zrobisz miarodajne pomiary ;]

speedo87 - 18 Cze 2009, 23:38

Żeby nie było, że się nic nie dzieje w temacie.
Mały updejt, pod maskę wjechała druga listwa wtryskowa.
Teraz jest 8 wtryskiwaczy, 4 w seryjnej listwie z RS2000 250cc i 4 z SR20DET w dodatkowej
380cc <8>
Autko wystrojone na 1.1 bara w peeku nawet trochę więcej, ale niestety seryjne sprzęgło odmówiło posłuszeństwa ;-(
Dopóki sprzęgło trzymało wrażenia całkiem całkiem :devil:
Pozdrawiam.

Daras84 - 19 Cze 2009, 00:16

ło w morde :) hamowales tego masakratora?
Żółwik Tuptuś - 19 Cze 2009, 00:29

speedo87, - i o to chodzi :)
Grand - 19 Cze 2009, 03:00

gadałem dziś na wyścigach z gościem który Ci to stroił tez zachwalał że wymiata, choć
" 0,9 bara nie przyjeła " przyjedź kiedyś pokaż się w krk. w czwartki nocą

Drupi - 19 Cze 2009, 09:32

Grand napisał/a:
" 0,9 bara nie przyjeła " przyjedź kiedyś pokaż się w krk. w czwartki nocą

Nie wiem jak Ty mnie słuchałeś. Jest tak jak napisał speedo87. Auto wystrojone na 1.1 bara. I na tym latało ... przez chwilę. Dopóki się sprzęgło nie skończyło. MBC'em przeregulowane zostało doładowanie na 0.9. Została ta sama mapa. Na 0.9 sprzęgło jeszcze współpracowało. Może jak ostygnie, to będzie chciało współpracować :)
Grand napisał/a:
bo wiesz chce od Ciebie się dowiedzieć możliwie najwięcej...

Wiedza nie jednokrotnie bywa najdroższa

Qzyn - 19 Cze 2009, 10:35

Drupi na tym forum nie robimy tajemnicy albo bazaru ze swojej wiedzy, tutaj sobie raczej pomagamy.
speedo87 - 19 Cze 2009, 23:54

Na razie hamownię odpuszczam.
W pierwszej kolejności muszę wymienić sprzęgło, przy okazji wjedzie szpera.
Co byście polecili zapiąć? auto w zasadzie jest do jazdy na co dzień, więc musi być jakiś kompromis.
My tam żadnych tajemnic nie mamy, mam nadzieję, że w miarę przejrzyście opisywałem zmiany przy aucie :)

Drupi - 20 Cze 2009, 01:32

Najlepszym jak i najekonomiczniejszym rozwiązaniem będzie spiek. A jak dobrze wyczujesz sprzęgło, to i na co dzień nie będzie Ci ono sprawiało problemów. Za to wtedy będziemy mogli powrócić do zabawy MBC'em ... i ustawiać doładowanie wyżej niżeli 0.9@ :devil:
PumaRST - 20 Cze 2009, 08:09

tylko spiek ma słabą żywotność, ja bym raczej szukał wzmocnionego, organicznego sprzęgła w UK
Fordon - 20 Cze 2009, 10:16

Jest pod IB5 caly zestaw od Sachs-a (sport) wzmocniona tarcz, zmienione tlumiki drgan skretnych oraz docisk :) cena jednak nie zacheca do zabawy.
Grand - 20 Cze 2009, 15:49

kraków ul centralna. ja mam od nich wzmacniane organiczne sprzęgło ( tarcze ) i narazie daje rade z fabrycznym dociskiem.
kolega Przypał AKA Bober zapodał ten spiek co to mnie na niego tez namawiali ale nie chwali tego bo mu się już trzeci raz rozpadł czy coś...

Żółwik Tuptuś - 20 Cze 2009, 20:58

A dobra seria nie ogarnie tego ?
Fordon - 20 Cze 2009, 21:18

Ogarnie, nawet puma ma takie jedno, ktore to jest zupelnym zaprzeczeniem przeznaczenia tego sprzegla, ale chlopaki chca sportowe to pisze ze jest sachs sport oczywiscie odpowiednio drozszy :)
Żółwik Tuptuś - 20 Cze 2009, 21:22

Fordon, - wiem że Ty wiesz :yes: , i wiem co u Pumy siedziało . Dodatkowo wiem co siedziało u mnie ( nadal siedzi i jest na wykończeniu ) i wiem ile wytrzymało .

Te spieki i inne wodotryski to chyba teraz są tak jak kiedyś tarczobębny :cojest: .

PumaRST - 22 Cze 2009, 13:58

Żółwik Tuptuś napisał/a:
A dobra seria nie ogarnie tego ?

nie ma szans :| tylko ordaniczne lub spiek. Opcjonalnie zmiana zamachu na wiekszy + seryjne o średnicy 240mm ale do tego trzeba zmieniać skrzynie oraz robić półosie wiec bez sensu.

Drupi - 22 Cze 2009, 17:04

Wg mnie najlepszą opcją będzie jak speedo87 odłożysz parę groszy ... i uzbierasz na organika z USA lub UK.
Żółwik Tuptuś - 22 Cze 2009, 17:17

W takim razie organik chyba będzie najrozsądniejszym wyjściem ;-(
speedo87 - 22 Cze 2009, 18:16

Dzięki za rady
może mi ktoś podać mniej więcej ile by kosztowało takie sprzęgło??
słyszałem że jakiś koleś w krk z seryjnej tarczy robi spieka w granicach 400-500zł
Grand dałbyś namiar na ten zakład z centyralnej.
powiem tak chęci są tylko kasy brakuje ;-( podliczyłem sobie koszty i trochę się już tego nazbierało
pozdro

PumaRST - 22 Cze 2009, 18:36

spiek ma słabą zywotnośc +/- 10 tyś km i do jazdy na codzien to troche kiepski pomysl. organiczne w UK kosztuje

http://cgi.ebay.co.uk/PER...rkparms=65%3A12|66%3A2|39%3A1|72%3A1689|240%3A1318|301%3A0|293%3A1|294%3A50

http://cgi.ebay.co.uk/FOR...rkparms=65%3A12|66%3A2|39%3A1|72%3A1689|240%3A1318|301%3A1|293%3A1|294%3A50

Pogadaj z Drupim da rade ściagnąć a nie wyjdzie to wiele drożej niż jakiś spiek a napewno trfalej.

Grand - 22 Cze 2009, 21:38

to ta strona

http://www.centrumregeneracji.pl/galeria.php

powiem Ci tak, ja mam sprzęgło 240 na odelżonym kole i przejechało już troszke z oponami 215/40/16 i trzyma opony urywają trakcje sprzęgło nie puszcza.
dałem 100 zł za tarcze niby " wzmacnianą " to znaczy okładzina wyższej klasy niż " zwykła "
bo nabicie zwykłej tarczy kosztuje koło 50 zł.

goście mają troche pojecia o takiej robocie bo już pare tarcz zwykłych robiłem i dawały rade.
niewiem jak ze spiekami nie robiłem ale też się w to bawią, goście generalnie majątakie lekkie zajawienie tuningiem i czasem coś poeksperymentują czasem naszym kosztem.

tak, że polecam wizyte osobiście tam i nich i pogadasz na miejscu - czas oczekiwania na tarcze jak dobrze pogadasz to 40 minut ;]

TY masz to na sprzęgle 220mm ?

Drupi - 23 Cze 2009, 09:50

Znam firmę techniclutch. Zamawiałem już u nich. Szybka wysyłka. Sprzęt zgodny z opisem. Osobiście polecam.

Co do tego co Puma podesłałeś, to ja bym był za tym 2 sprzęgłem, które podesłałeś. Organika. Szybkie drogowe. I niby do 210bhp. Do mnie bardziej przemawia takie sprzęgło niżeli spiek.

speedo87 daj znać. Się ściągnie :fox:

Grand super. Ale jak będziesz miał tyle NM co speedo87 ... to wtedy okaże się co jest warte to sprzęgło. 0.9 bara wytrzymała seria (10 minut na pewno) ... 1.1@ już nie. :devil:

Fordon - 23 Cze 2009, 14:59

Porownajcie sobie docisk z 1.6D jest praktycznie pancerny do tego jak dobierzecie dobra tarcz to macie ciekawy zestaw, albo Radzikowski i spiek 6plytkowy gdzie jeszcze wystepuje pol sprzeglo w blizej nie okreslonej postaci.
Grand - 23 Cze 2009, 23:10

ile NM ma ta fiesta ?
odyniec - 24 Cze 2009, 06:49

dużo ;-)
Drupi - 24 Cze 2009, 08:42

A czy to ważne ile ma NM. Magia cyferek. Ważne że auto jeździ. Pod maską jest czysto że można jajecznice smażyć na deklu i piec ciasto na kolektorze. Ważne też że nic się nigdzie nie leje, nie gotuje, nie przegrzewa. Ważne również jest to że AFR na podciśnieniu jest między 14 a 14.5, natomiast na doładowaniu od 12.5 przy 0.5@ do 11.5 przy pełnym doładowaniu. Auto przyśpiesza bardzo dobrze. Trakcji brakuje ... jak i sprzęgła teraz. Skończy się robić auto to i pojedzie się na hamownie. Tak to szkoda jak i czasu, tak i kasy speedo. Teraz zakupić musi jakieś zacne sprzęgło. I wtedy kontynuować zabawę. :)
Grand - 24 Cze 2009, 23:14

ciekawe jak to się ma do PumyRST bo to jedne z szybszych fiest ZT w polsce z tego co mi wiadomo
PumaRST - 25 Cze 2009, 06:18

Grand napisał/a:
ciekawe jak to się ma do PumyRST bo to jedne z szybszych fiest ZT w polsce z tego co mi wiadomo

ni jak :hahaha: pewnie by mnie srutututu :hahaha: :hahaha:

Drupi - 14 Sie 2009, 11:48

Cisza ... ?? :twisted:
speedo87 - 15 Sie 2009, 13:10

Cisza przed burzą :-P
A tak na serio, aktualizację chciałem zrobić już z wykresem.
Ale to jeszcze potrwa z 3 tygodnie.
Na dzień dzisiejszy:

Koło zamachowe zostało zregenerowane.

Podziękowania dla Drupiego za sprzęgło.
Zdecydowałem się na organiczne ze wzmocnionym dociskiem.

Zacząłem zastanawiać się nad włożeniem szpery, przy okazji po krótkiej rozmowie telefonicznej z PumąRST doszliśmy do wniosku, że dobrym rozwiązaniem byłoby od razu wsadzenie skrzyni z 1.8D.
Dzięki dla Fordona za namiar i Writtera za to, że mi shitu nie wcisnął :ok:
W zasadzie skrzynię ze szperą miał ogarnąć mechanik, ale jak zwykle okazało się, że chłopaki za wysoko się cenią.
Więc :)

Przestudiowałem dokładnie książkę napraw i wziąłem się do pracy.

O dziwo wszystkie biegi wchodzą, nic nie zgrzyta :luzik:
Przy okazji zrobiłem w końcu airboxa.

Powiem szczerze, że zegary w MK3 nigdy mi się nie podobały więc postanowiłem coś zmienić <8>

Obecnie doładowanie 1 bar, wszystko ładnie się układa, jeździ sympatycznie devil
Jeszcze tylko wywalić przepływkę i hamownia.

Pozdrawiam :)

mechcom - 15 Sie 2009, 13:40

no ładnie ładnie :-P
a te zegary od czego masz :fox: wiesz ze moze Ci oszukiwac pozniej na obrotach itd :fox:

Fordon - 15 Sie 2009, 15:24

Zegary wygladaja mi na Uno 1.3 Turbo...
Ciesze sie ze dostales porzadny towar tak jak mowilem ze auto znam i wiem ze bylo wszystko tam OK :)
Jestem ciekaw co pokaze hamownia przy 1 barze :yes:

Grand - 29 Sie 2009, 18:16

wkładając wtryski side-Feedy do listwy ZETECKA, wsadziłeś na tym dolnym oringu z zetecka czy z nissana ?
Żółwik Tuptuś - 29 Sie 2009, 20:42

speedo87, - o ile liznąłeś zamach ? Ja z tej strony bałem się ruszać bo kiedyś w audi 80 w ten sposób zafundowaliśmy wiecznieślizgające sie sprzęgło . ( choć u Ciebie jest ono pewnie tylko zabielone , bo zdjęcie masy nie było głównym celem zabiegu )

Co do skrzyni - jak to mawiają - nie taki diabeł straszny jak go malują :) Też się bałem , ale jak poćwiczyłem na jednej znanej w klubie i później złożyłem swoją , to było już z górki :) ( w sumie to trudno tam coś popierdzielić )

Jednym zdaniem - szacun od Żółwia :yes:

speedo87 - 31 Sie 2009, 18:18

dolny oring jest z Zeteca, ten z nissana jest troche mniejszy(brak szczelności) nie było ciśnienia na listwie całe paliwo poszło w kolektor ssący.

koło zamachowe zostało tylko minimalnie zebrane na tokarce, około 0.5 mm , potem je trochę przejechałem papierem ściernym i tyle , na razie nic nie ślizga tak więc ok :)
przy skrzyni największym problemem dla mnie było zdjęcie koła zębatego 5 biegu ;-|
a tak poza tym luz :)
teraz tylko czekam aż Paweł wróci z urlopu i działamy dalej
Pozdro

Ad@mus - 31 Sie 2009, 19:57

speedo87, szacun :ok:
masz wiecej filmow :) ??

Żółwik Tuptuś - 31 Sie 2009, 22:58

speedo87 napisał/a:

przy skrzyni największym problemem dla mnie było zdjęcie koła zębatego 5 biegu ;-|

Pozdro

Hyhy - bo ono na gorąco zakładane jest i problem ze zdjęciem :yes:

Połamałem obudowę zanim mi kolega powiedział . no cóż - człowiek się na błędach uczy :)

Grand - 31 Sie 2009, 23:54

speedo87 napisał/a:
dolny oring jest z Zeteca, ten z nissana jest troche mniejszy(brak szczelności) nie było ciśnienia na listwie całe paliwo poszło w kolektor ssący.

koło zamachowe zostało tylko minimalnie zebrane na tokarce, około 0.5 mm , potem je trochę przejechałem papierem ściernym i tyle , na razie nic nie ślizga tak więc ok :)
teraz tylko czekam aż Paweł wróci z urlopu i działamy dalej
Pozdro

przerobiłem to właśnie dziś wszystko, większy jest z zetecka niż z nissana.
tylko zetec na wtrysku nissana jest bardziej rozciągnięty ( większa średnica zew. wtrysku ) więc przy montowaniu lubi się rozerwać.
optymalnym rozwiązaniem jest oring z C20XE (opel) 31 zł za komplet <8>

jak tam jednostka jeździ ?

dawid25 - 15 Lis 2009, 13:17

[jaki masz
luk-90 - 3 Gru 2009, 22:00

I jak tam prace postepują?? hamownia była??
Daras84 - 4 Gru 2009, 14:15

z tego co wiem to silnik sprzedany :(
Krawiec - 6 Gru 2009, 11:50

COOOOOO !!! jakto sprzedany !! To mogłabyć jedna z najszybszych ZT w polsce... Daras sie cieszy chyba :P
speedo87 - 6 Gru 2009, 18:32

Hej.
Silnik z całym osprzętem zamieniłem na wolnossący 1.8.
mala fotorelacja

Na razie na zime 0,7 bara.
Nowy wlasciciel wybiera sie na hamownie.
Kupilem rwd :-P

Pozdrawiam.

luk-90 - 6 Gru 2009, 19:45

A czemu tak, jesli mozna wiedzieć, zapowiadało się obiecująco ;-(
PumaRST - 6 Gru 2009, 19:55

Czy to koniec projektu?? i czy własciciel silnika zamierza sie pojawić na FKP??
Bober - 6 Gru 2009, 21:06

Widze ze wlsciciel z okolic Krakowa wiec moze bedzie mozliwosc ze sie spotkam z nim na kresce no powiem ze ciekaw bym byl wyniku.
I co teraz planujesz ????

speedo87 - 11 Gru 2009, 21:22

widzę że zaczyna się robić bałagan, prośba do moderatora o przeniesienie do archiwum,
kiełek jak będziesz miał ochotę kontynuować projekt załóż nowy temat.
zacząłem nowy projekt też ford ale tył napęd. dlaczego sprzedałem, dobre pytanie, mam taką manię ze zawsze mi mało,bez większej kasy już nic z niej bym nie wycisnął, a 1.1 bara jak dla mnie to było za mało. na razie fiestką dojeżdżam do pracy :)
Pozdrawiam <8>

Żółwik Tuptuś - 11 Gru 2009, 22:02

speedo87, - temat zamykam zgodnie z Twoim życzeniem ( i nieco przeczyszczę końcówkę )

Daj znak co składasz teraz :) - na FKP zawsze będzie dla Ciebie i Twoich projektów miejsce .