Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Jaką kupić sonde lambda - 1.1

opawelq - 22 Sie 2006, 18:33
Temat postu: [MK3] Jaką kupić sonde lambda - 1.1
dzis rozkrecilem sonde no i chcialem ja przeczscic wiec zeskrobalem taki nalot jakby z kamienia. potem lekko postukalem ta sonda o metal i ze w srodku zaczelo cos ruszac. postykalem dalej i zaczal wylatywac taki nalot jak by z kamienia. w tej sadzie sa takie male szczelinywiec odgialem srubokretem no i widzialem ze w srodku jest takie cos biale na srodkui bylo widac ze od tego odpadl ten nalot z kamienia i pomyslalem ze moze teraz bedzie lepiej dzialac sonda. ale nalotu jeszce troszke bylo wiec mocniej stuknalem az sie to biale rozwalilo i sonda jest popsuta :( bo wczesniej mialem napiecie na tych kablach czarnym i szarym 0.3wolta a terazjest 0.02 czyli napewno popsuta wiec musze kupic nowa.
i chcialem sie zapytac jaka ta sonde musze kupic (nie chce orginalnej bo drogie)sa jakies zamienniki i jakie ma miec wlasciwosci zeby pasowala? nie wiem nic sie nie znam. czy moze wystarczy isc do sklepu i oni tam wiedza po ile sa zamienniki i jakie pasuja itd?

szynszyl - 22 Sie 2006, 18:53

orginał mam po 303 zł..
w wysukiwarce wpisz sobie sonda to ci w końcu wyskoczy zakres napięć jakie mma dac. poza tym skąd ja wiem czy masz 3 czy 4 przewodową. kup sobie jakąs na allegro co ma w opisie żedo fiesty - kupisz da razy.. tacy już byli

sawcio1234 - 22 Sie 2006, 19:19

sonda musi być w rurze wydechowej, silnik odpalony i musi być ona rozgrzana.

I mierzysz napięcie między szarym a czarnym kabelkiem ma zmieniać sie w okolicach 0,1V - 0,9V

białe przewody to grzałka sondy hammer

Żółwik Tuptuś - 22 Sie 2006, 19:38

a następny razem se w uchu pogrzeb a nie w samochodzie
opawelq - 22 Sie 2006, 21:25

i tak tego nie zmienie bo zawsze taki bylem. a w cpp tez grzebalem :P mam calkiem otworzonego rozwalonego :P i tez jest popsuty niby byl dobry a jedank jest popsuty.
nigdy tego niezmienie:P

Darekmk3 - 22 Sie 2006, 21:28

opawelq napisał/a:
i tak tego nie zmienie bo zawsze taki bylem. a w cpp tez grzebalem :P mam calkiem otworzonego rozwalonego :P i tez jest popsuty niby byl dobry a jedank jest popsuty.
nigdy tego niezmienie:P

a moze celowo psujesz fieste :P ,mi wczoraj padl cpp no ale mysle ze w tym tygodniu juz wszystko bedzie śmigac tak jak powinno ;)
ps.posłuchaj sie Żołwia bo dobrze prawi ;)
pozdro :)

opawelq - 22 Sie 2006, 22:01

ja mam w robocie takiego goscia zolwia takiego swira co go malo kto lubi jedynie to ci co on ich sie boi. czesto sie czepial troche sie go balem ale bylo za duzo i nie wytrzymalem, nerwa chycilem i goscia bym skrzywdzil. od tej pory juz jest spokuj. niestety tak to jest na tym swiecie ze sa w srod nas tacy swiry co malo rozumieja i ze nie pogadasz. sory zolwik ale jak nie podobaja ci sie moje posty to nie odpisuj na nie. co sie bedziesz wysilal i tracil czas na jakies glupoty. i zrozum ze sa tez wsrod ciebie tacy ktorzy nie wiedza co to jest silnik krokowy, i oni nie robia tym nikomu zadnej krzywdy. ja sie ciebie nie czepiam.
Żółwik Tuptuś - 22 Sie 2006, 22:11

Misiu ja sie ciebie nie czepiam tylko ci dobrą radę dałem .
A jak nie wiesz co to jest silnik krokowy czy sonda lambda to zacznij od dowiedzenia siechoć podstawowych informacji o rzeczy którą chcesz rozebrać - bo fakt nikomu oprócz siebie krzywdy nie zrobisz .
Co do potrząsania ludźmi to najpierw pomyśl czy zamiast tego nie można się od nich czegoś nauczyć bo nie sądze żebyśbył tak tępy żeby to było dla ciebie rozwiązanie wszystkich kłopotów .

[ Dodano: Wto Sie 22, 2006 22:12 ]
ps : jak to mawiają - nie jestem zupa pomidorowa żebyś mnie lubił

jackrzec - 23 Sie 2006, 00:46

Żółw :brawo: :brawo: :brawo: :ok: :ok: :ok: :ok: Nic dodać, nic ująć...
opawelq - 23 Sie 2006, 14:38

pogrzebac se w uchu to jest dobra rada? :-P a co sie z tego mozna nauczyc?
a tak pozatym to mam pytanie do kogos kto mi odpisze i nie bedzie sie czepial ze zadaje glupie pytania albo ze robie cos glupiego. czy lepiej jezdzic z podlaczona czy odlaczona sonda jesli ma sie popsuta ?

szynszyl - 23 Sie 2006, 15:35

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=121466728

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=121258510

zamiast biadolic kup...

nie kupuj i pisz o spalaniu 18 l/100km

nie kupuj i nie pisz.. wsiądź na rower..

pozdro...

opawelq - 23 Sie 2006, 15:40

ok. dzieki za rady.