Forum FiestaKlubPolska -

Blacharstwo / Lakiernictwo / Kosmetyka samochodowa - [MK4] dziurawa p³yta pod³ogowa

Jimbo - 22 Sie 2006, 01:32
Temat postu: [MK4] dziurawa p³yta pod³ogowa
otóz przy okazji wymiany wachacza zszedlem pod moja fiestke... i to co tam ujrza³em przeszlo moje najgorsze oczekiwania. ruda zabrala sie za podloge... zalepilem 4 dziury (w³okno szklane + ¿ywica epoksydowa), zeszlifowalem rdze w pozostalych ogniskach, zagruntowalem (farba okretowa) i polozylem podwujna warstwe bit-gum'u.
Mam pytanko... jak jest z waszymi fiestami, czy tak samo kiepsko? widac po konstrukcji podwozia ze troche w fordzie nie pomysleli co poskutkowalo niemala liczba miejsc gdzie woda moze sie zbierac i zachcecac korozje do pojawienia sie. zauwazylem tez ze poprzedni wlasciciel juz walczyl (niefabryczne zabezp. miejscami).
Za wszelkie opinie z gory dziekuje!
pzdr.

maciej :) - 22 Sie 2006, 12:44
Temat postu: pod³oga
CZe¶æ z tej strony Maciej :) z £odzi. Czy w twojej fie¶cie jest szyber dach??
Ja mam Mk3 z szyberem i zauwa¿y³em, ze odp³yw z niego znajduje siê w progu z którego nie ma widocznego odprowadzenia tej wody. Oczywi¶cie po pewnym czasie woda dostawa³a siê pod nogi pasa¿era i zrobi³a siê dziura na wylot, taka, ze du¿a mysz bez problemu by przesz³a. ja nie radzi³bym Ci zalepiaæ tej dziury ¿ywic± i mat±, poniewaz ma szansê sie to odkleiæ. U mnie dziurê t± zaspawa³em. Wzi±³em kawa³ek blachy z Volks Wagena ³adnie wyci±³em i wyprofilowa³em i j± wspawa³em. pó¼niej lekko wewn±trz zakitowa³em szpachlówk±, choæ lepiej by by³o jakbym u¿y³ jakiej¶ gumy w p³ynie, która zastygo lub czego¶ podobnego. Wiêc radzê ci dobrze obserwowaæ t± twoj± dziurê, ¿eby na nowo siê ona z nienacka nie pojawi³a. Pozdrawiam.

sawcio1234 - 22 Sie 2006, 20:02

Ja te¿ mam z szyberdachem chyba fabrycznym bo na pokrêtle jest napisane Ford Ale ja pod³ogê mam zdrow± jedyna dziura to w lewym b³otniku zaraz za nadkolem ale chcia³bym siê dowiedzied¼ W którym progu jest ten odp³yw z szyberdachu bo nie wiem a te¿ bym sobie sprawdzi³ Maciej odezwij siê Pozdro
Jimbo - 22 Sie 2006, 21:15

no coz bede ja obserwowal:) a co do gumy w plynie to polecam bit-gum... 22 pln za 3 litry.
pozdrawiam!

szynszyl - 22 Sie 2006, 23:16

bit gum... ch³opie co ty piszesz, bo u¿y³e¶? za pó³ roku popêka w ciumek...
diodalodz - 23 Sie 2006, 00:40

generalnie ¿ywica i p³utno to najlepszy materia³ do naprawy pod³ogi :)
No comment

Jimbo - 23 Sie 2006, 08:10

szynszyl napisa³/a:
bit gum... ch³opie co ty piszesz, bo u¿y³e¶? za pó³ roku popêka w ciumek...

nie dlatego bo ja uzy³em tylko. uzy³em bo ktos mi poleci³ i jest zadowolony...

[ Dodano: Sro Sie 23, 2006 07:12 ]
diodalodz napisa³/a:
generalnie ¿ywica i p³utno to najlepszy materia³ do naprawy pod³ogi :)
No comment

jakie p³otno.... wlokno szklane i zywica epoksydowa... trzeba uwaznie czytac.
zreszta czas pokaze. jak nie zda egzaminu to bede spawal jak maciej radzi.

diodalodz - 23 Sie 2006, 12:27

a czym sie ró¿ni w³ókno szklane od p³utna szklanego ?? Hm powiem ci tak jak by to by³a dobra metoda to blacharze umarli by z g³odu . Czê¶æ ¿ywic wzmaga korozje bo nie maja neutralnego odczynu .
Jimbo - 23 Sie 2006, 18:49

a to ciekawe z tym odczynem, bede musial to sprawdzic bo akurat chemik jestem a o tym nie slyszalem. Zobaczymy za jakis czas... poza tym dziury sa w takich miejscach ze trudno cos dospawac, ale jezeli jest tak jak mowicie to bede musial to zrobic.
diodalodz - 23 Sie 2006, 22:19

Umyj odrazu progi z piasku . Wsadzasz wê¿a w próg i odkrêcasz wode . Udro¿nij wszelkie odp³ywy z drzwi klap i szyberdachu . Je¶li wszystko bedzie czyste to walnij w profile zamkniête fluidol . Co do ¿ywicy i jej odczynu to wiele tak mia³o bo testowa³em to na swoim aucie .
sawcio1234 - 24 Sie 2006, 12:10

A gdzie jest odp³yw z szyberdachu?