|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK4] Jaka miska olejowa - aluminiowa czy stalowa
Transportowiec - 30 Lip 2006, 19:04 Temat postu: [MK4] Jaka miska olejowa - aluminiowa czy stalowa Witam, moje pytanie dotyczy miski olejowej we fieście 1998 1.3l. Czy ta miska jest stalowa czy aluminiowa Mam przeciek w tej misce więc zastanawiam się nad spawaniem i czy wogóle jest to możliwe Pozdrawiam
Arkadius - 30 Lip 2006, 19:18
obojętnie jaka jest czy stalowa czy aluminiowa pospawać się da Tylko trzeba sobie zadać pytanie czy warto? czy szukać całej?
ciaastus - 30 Lip 2006, 20:52
Aluminiowa jest ta miska. I da się pospawać jeśli masz dobrego spawacza.
Mi podczas wypadku przedziurawiła się w Maździe i kolega mi pospawał. Tylko problem był bo to nie jest czyste aluminium, i dopiero stopił gaźnik od malucha i tym pospawał. Żadnych wycieków (przez 5 lat). Podejrzewam, że to będzie taniej niż nowa micha. A na szrotach to maja jeszcze lepsze ceny niz w sklepach. Wygłupiają się. 120 PLN za zdezelowane lusterko do MK IV, A nówke kupiłem w sklepie za 88 PLN.??? Ciekawe?
[ Dodano: Nie Lip 30, 2006 19:54 ]
Bynajmniej u mnie jest aluminiowa (MK IV, 1,3). Może Laskosz ma inną, może są różne w różnych rocznikach.
Transportowiec - 31 Lip 2006, 16:43
Kto jeszcze potwierdzi lub zaprzeczy że w fieście z 1998roku 1.3l jest aluminiowa miska oleju, ponieważ mnie się wydaję że ja mam stalową (przyłożyłem magnes i przyciągą go a gdyby była z aluminimum to by nie przyciągąła magnesu)
szynszyl - 31 Lip 2006, 17:27
dalej chcesz ta miskę.. jutro jade do sklepu...
Transportowiec - 31 Lip 2006, 19:53
No dalej jestem zainteresowany ceną, ale ewentualny zakup byłby za 2 tygodnie ponieważ wtedy będę miał więcej czasu na naprawę. Ale za informacje o cenie miski byłbym bardzo wdzięczny.
ciaastus - 31 Lip 2006, 20:14
No to raz jeszcze JA twierdzę, że mam aluminiową. Sprawdzałem Twoim sposobem i magnes mi się trzyma michy ale...... jak go sobie Poxipolem chyba przylepię
Albo mamy inne motory, albo rzeczywiście były różne miski wkładane do różnych roczników.
Rycho - 2 Sie 2006, 13:14
W ziutkach były aluminiaki, w pozostałych chyba jednak stalowe.
Rycho
Transportowiec - 2 Sie 2006, 19:48
Pytanie co do wymiany tej miski: Dlaczego konstruktorzy forda umieścili śruby mocujące miskę olejową w niedostępnym miejscu :zly: (trzeba będzie chyba odkręcić skrzynie biegów żeby się do nich dostać). Czy ktoś już to robił, a jeżeli tak to ile zapłacił u mechanika za taką operację
KacpeRS - 4 Sie 2006, 12:15
nie trzeba odkręcać skrzyni wystarczy odkręcić osłone koła zamachowego miski były aluminiowe (endura 1.3 rocznik 98 w mk4) i stalowe ( 1.3i w mk3) ale można je podmieniać takie same otwory, silniki też są takie same
Transportowiec - 4 Sie 2006, 16:02
Ja jednak w mojej MK4 1.3l mam stalową. Kupiłem już nową na wymianę która kosztowała mnie 190zł. Może ktoś wie ile może kosztować wymiana tej miski ??
kubas - 19 Kwi 2011, 09:46
podepnę się pod temat...czeka mnie wymiana uszczelki najprawdopodobniej - cieknie
i teraz pytanie - w 1.25 z 97r jaka będzie miska - stalowa czy aluminiowa ?
pytanie o tyle zasadne, że mechanik mnie postraszył, że jak będzie aluminiowa to jest więcej roboty bo trzeba skrzynię biegów zdejmować...prawdaż li to ?
portier - 19 Kwi 2011, 09:59
sprawdz magnesem
dark86ford - 19 Kwi 2011, 11:19
kubas napisał/a: | pytanie o tyle zasadne, że mechanik mnie postraszył, że jak będzie aluminiowa to jest więcej roboty bo trzeba skrzynię biegów zdejmować...prawdaż li to ? | w 1,3 endura to jest niestety prawda - i jak cos to mam miche aluminiowa z uszczelka nowke sztuke jakbys potrzebowal
Marcinowaty - 19 Kwi 2011, 19:09
Mechanik chce cie naciągnąć na dodatkową kasę. Prawdopodobnie trzeba zdjąć osłonę koła zamachowego żeby dobrać się do wszystkich śrub.
|
|