Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - Uklad elektronicznego zaplonu?

WRonX - 8 Lip 2006, 01:51
Temat postu: Uklad elektronicznego zaplonu?
Przegladam sobie z nudow wlasnie i widze:
http://sklep.avt.pl/go/_info/?id=43359

Co to za cholera i co to daje? Bo opis jest enigmatyczny, zwlaszcza czesc "Ułatwia rozruch i czyni jazdę bardziej płynną, zwłaszcza przy bardzo wysokich i bardzo niskich obrotach silnika. Zużycie paliwa, skażenie środowiska i koszty obsługi miesięcznej zmniejszają się."

W kwestii zaplonu (i nie tylko) jestem lajkonikiem totalnym - na jakiej zasadzie moze cos takiego dzialac?

diodalodz - 8 Lip 2006, 02:38

to jest układzik do starszych samochodów z przerywaczowym układem zapłonowym . Twój jest na czujniku halla wiec jest to zupełnie nie potrzebne . Chyba że masz FSO 1500 przed 88 rokiem zdaje sie i masz problemy z zapłonem . W dodatku pojeździ tylko z cewka od przerywaczowego ukł zapłonowego co generalnie nie rozwiąże problemu za słabej iskry dla LPG . Suma sumaru nie warto . Mam gdzieś schemat tego ustrojstwa jeździłem z tym i nie wytrzymał próby czasu . po 0,5 roku wylądował w śmieciach bo nie wytrzymał tego tranzystor TIP 126 o ile dobrze pamiętam a może 124 .
PINISLAV - 8 Lip 2006, 19:47

Bo TIP-y to najgorsze głowno jakie można zamontować w to ustrojsto, najlepiej takie układy budować na innych tranzystorach,odpowiednikach TIP-a.
diodalodz - 8 Lip 2006, 20:11

BU też nie dały rady . Ale mam już nowy zupełnie inny projekt . Jeździ w 3 samochodzach i zdaje egzamin . Niestety przepis jest tajny :)