|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK3] Klimatyzacja w XR2i
szynszyl - 22 Cze 2006, 09:40 Temat postu: [MK3] Klimatyzacja w XR2i patrząc na gęstośc upakowania w komorze silnika i do tego jeszcze mam LPG, to tak myślę czy dałoby sie to wcisnąć żeby wogóle kiedyś sprawdzić stan oleju np. ? ile to może kosztować? co trzeba przerobić? tak się pytam bo mnie na to nachodzi...
doogi - 22 Cze 2006, 11:17
podłączam sie do tematu bo sam o tym coraz czesciej myśle
Lokmen - 22 Cze 2006, 12:08
wszystko sie da - nie widze problemu tylko bedzie kilka minusow takiego rozwiązania:
1) w przysłosci utrudniona wymiana paska rozrządu
2) w czasie włączenia klimy bedzie odczuwalny spadek mocy auta
3) j/w - zwiększone zużycie paliwa
żeby wcisnąc klimę (najlepiej oryginał) trzba bedzie skombinowac
- sprzężarkę
- chłodnicę od klimy
- przewody od klimy
- skraplacz i osusacz
- wsornik mocowania klimy
- szerokie koło pasowe
- przekażnik i włącznik klimy
w/w rzeczy najlepiej jest dorwać od fiesty MK3 (pod koniec produkcji wychodziły takie z klimą) - wtedy mamy gwarancje ze bedzie jak najmniej kłopotów przy montażu.
szynszyl - 22 Cze 2006, 12:16
wszystko to ja mam w sklepiku, hm.. tylko troche drogo.. ale to nic, tylko faktycznie przesrane z miejscem w komorze...
doogi - 22 Cze 2006, 14:42
przycisk od klimy to taki z płatkiem śniegu ??
Daras84 - 22 Cze 2006, 14:54
Gebal napisał/a: | przycisk od klimy to taki z płatkiem śniegu ?? |
tak
Paweł F - 22 Cze 2006, 18:23
Daras84 napisał/a: | Gebal napisał/a: | przycisk od klimy to taki z płatkiem śniegu ?? |
tak |
albo A/C :lol: jak w taka pogodę jak jest cieszę się że mam klimę
doogi - 22 Cze 2006, 18:28
jeśli ten przycisk to klima, to chyba mam dawce tejże wygody
a co do zmian.
to trzeba wepchnąć go gdzieś na pasek rozdządu ??
jak tak to gdzie ??
Paweł F - 22 Cze 2006, 18:33
Gebal napisał/a: | jeśli ten przycisk to klima, to chyba mam dawce tejże wygody
a co do zmian.
jak tak to gdzie ?? |
i tu może być problem najlepiej oddać do warsztatu - kumpel zakładał używaną w Golfie 3
założyc załozyli ale po uruchomieniu kicha ponowna rozbiórka wymiana sprężarki i teraz jest ok fakt że nie była tak wydajna jak orginał ale zawsze to coś. A kilma w MK3 to jalpeszy sposób by podnieść jej wartość
Darekmk3 - 24 Cze 2006, 09:27
Gebal napisał/a: |
jak tak to gdzie ?? |
musisz mieć "szerokie koło pasowe chyba...
mikolaj_r - 25 Cze 2006, 21:37
Paweł F napisał/a: |
i tu może być problem najlepiej oddać do warsztatu - kumpel zakładał używaną w Golfie 3
założyc załozyli ale po uruchomieniu kicha ponowna rozbiórka wymiana sprężarki i teraz jest ok fakt że nie była tak wydajna jak orginał ale zawsze to coś. A kilma w MK3 to jalpeszy sposób by podnieść jej wartość |
Wiesz może ile mniej więcej go to wyniosło
Paweł F - 26 Cze 2006, 16:58
mikolaj_r napisał/a: | Paweł F napisał/a: |
założyc załozyli ale po uruchomieniu kicha ponowna rozbiórka wymiana sprężarki i teraz jest ok fakt że nie była tak wydajna jak orginał ale zawsze to coś. A kilma w MK3 to jalpeszy sposób by podnieść jej wartość |
Wiesz może ile mniej więcej go to wyniosło |
jak dobrze pamiętam za części zapłacił 1 tys + około 500 za montaż potem kupił używaną sprężarkę( nie wiem ile płacił) +400 zł( za dwukrotne napełnienie) klimatyzacja manualna
nie klimatronik - ceny sprzed 1,5 roku. Według mnie jak już chcesz klimę w aucie to jednak bardziej opłaca się już szukać samochodu z nią, jest taniej i na pewno lepiej.
Dlatego moja Fiesta stoi teraz w garażu bo nie mam ochoty czuć się jak kurczak w rożnie.
Przepraszam Moda za mały spam
jackrzec - 27 Cze 2006, 08:16
Łokmen dobrze gada - poszukać np u niemców rozbitej fiesty z klima i ją wypruć w komplecie - będzie oryginał i niebędzie problemów zmontażem. Na własne oczy widziałem i się wtedy napaliłem na klimę, ale gościu chciał 250 euro, a nie miałem tyle i musiałem odpuścić. Ale tylko narazie - jak trafię znowu, to już chyba nieodpuszczę. Pożycze kasę, a kupię tą klimę! A co do silnika 1,6, to pod koniec produkcji mk3 tzn od 94 do 96 roku, wychodziła wersja Ghia z silnikiem 1,6i i w niej można było zamówić opcję z klimą - czyli jest możliwe!
|
|