|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - Silnik : uszczelka miski olejowej
Thomas - 7 Paź 2004, 13:04 Temat postu: Silnik : uszczelka miski olejowej Wiatm...
Czy nie kryje się coś nieprzyjemnego przy wymianie uszczelki misy olejowej w 1,4 CVH? Pytam, bo nie chce niespodzianek. I jeszcze ile kosztuje taka uszczelka?
Pozdrawiam
virus2 - 7 Paź 2004, 18:36
Popierwsze jest taka lipa ze trzeba odkręcić rozruszniki i alternator bo inaczej nie chce wyjsc, podruba kosztuje 30 a orginał 60zł a zakładaj uszczelke na blok a nie na misę dasz trochę smaru i się będzie trzymać
diodalodz - 7 Paź 2004, 21:52
nie dawaj smaru !!!! Nie wolno , już lepiej poszukać specjalnego silikonu do uszczelniania silnika . Pytaj w dobrych i dużych churtowniach motoryzacyjnych . Dobre silikony do takich rzeczy sa czarne i bardzo gęste jak smoła . Później trzymaja super . To co kolega pisał to dobry pomysł . A to dlatego ze się często półksiężyce podwijaja i dupa . Cieknie wtedy . Pytaj o szczegóły Żółwika bo on jest znawca tego tematu:) Pare razy to juz w życiu robił . Ja mam opanowane tylko ohvki .
Pozdro
tomas - 7 Paź 2004, 23:58
a może wie ktoś jak odkrecić miske w 1.3 ohv bo odkreciłem wszystkie ale to wszystkie śrubki i nie mogłem jej zdjąć niewiem co jest grane !!
diodalodz - 8 Paź 2004, 19:37
hehe jak odkręciłeś wszystko to musisz wziąść młotek i kawałek deski i lekko puknąć . Tych śrubek jest dość duzo . Pamiętaj ze sa jeszcze 4 w okolicach półksiężycy . ich czasami nie widać .
Pozdro
.mat. - 9 Paź 2004, 11:08
a nie lepiej[prościej]na silikonie to poskładać,po co wydawać 30,- na uszczelke skoro silikon wysokotemperaturowy do silnika kosztuje ok 10,- i jeszcze go zostanie po dokładnym wysmarowaniu powierzchni styku michy z blokiem i trzyma perfekt,nie przeszkadza nawet jak micha jest krzywa.
JoeMix - 9 Paź 2004, 11:35
Nie, chyba nie... lepej założyć uszczelkę...
.mat. - 9 Paź 2004, 11:55
dlaczego lepiej uszczelke ???? w ohv jest 4częściowa i zawsze na łączeniach cieknie,ja wole silikon,tylko trzeba umiejętnie go nałożyć.
Żółwik Tuptuś - 9 Paź 2004, 20:04
co do uszczelek od CVH to niestety najlepiej to robić na silniku wyciągniętym i odwróconym do góry nogami
a tak serjo to trzeba bardzo uważać bo półksiężyce się podwijają i cieknie ( nie poci sietylko cieknie ) a po takim podwinięciu uszczelka jest do wymiany więc zanim ją dokręcisz sprawdźtrzy razy czy dobrze leży .
Pomimo wszystkich wad stosowania samego silikony mrzydaje się on w połączeniu z uszczelką ( przyklej nim uszczelkę do bloku , zwłaszcza w korytkach półksiężyców ) ale pamiętaj że lepiej aby nie miał on kontakty z olejem .
tomas Dioda ma rację - uszczelka czasem sie przykleja ( zwłaszcza korkowa ) puknij w miskę ( ale najpierw sprawdź czy ci śruby nie zostały )
diodalodz - 10 Paź 2004, 15:57
Generalnie jak słysze ze ktoś składa silnik na silicon to mnie dusi . Duzo aut amerykańskich tak jest składanych i długo bez wycieków nie śmigaja . Bo amerykańce to auta na kilka lat i do kosza (przynajmnijej te nowe) . Zastępowanie uszczelek siliconem to najgorszy pomysł na jaki można wpaść . Silicon sie po paru latach rozpusza i zatyka smoki pompy i magistrale olejowe i zazwyczaj sie to kończy remontem . To równie dobry pomysł jak składanie gaźnika na silicon . Powiem wam ze ford przewidział tam uszczelke i ona tam być musi . Zobaczcie ze auta z niemiec nie ciekna bo tam nie ma nikt takich pomysłów . I generalnie nie polecam siliconów produkowanych w polsce ( czerwony jest syfem) . Kupujcie tylko markowe silicony do aut STP itp . One naprawde w połączeniu z uszczelka gwarantuja wysoka szczelność .
Pozdrawiam
Żółwik Tuptuś - 11 Paź 2004, 20:30
amen
tomas - 12 Paź 2004, 23:38
tak jAK SA 4 SRUBKI PO DWIE KOŁO KSIEZYCY TO JAK MAM DO NICH PODEJSC SKORO MIEDZY SKRZYNIA A SILNIKIEM JEST JAKAS BLACHA I NIE MOZNA NAWET ZOBACZYC CZY SA TE SRUBKI
virus2 - 12 Paź 2004, 23:43
Trzeba blache odkrecic
Wodz - 13 Paź 2004, 07:03
Nie wiem jak u ciebie ale u mnie w mk1 musisz odkrecic rozrusznik i blache wtedy bez problemu wyciagniesz.Ja osobiscie polecam produkt do uszczelniania,klejenia i wypelniania LOCTITE 5910.Wedlug mnie jest rewelacyjny!!!Ale zarazem drogi :?
|
|