Forum FiestaKlubPolska -

Car Audio i CB - tweetery

PeeKa - 20 Maj 2006, 22:58
Temat postu: tweetery
Czy jest sens zakładać tweetery, gdy mam w drzwiach głośniki dwudrożne? Tzn. czy efekt będzie na plus, czy to raczej zaszkodzi?
jackrzec - 21 Maj 2006, 07:35
Temat postu: Re: tweetery
PeeKa napisał/a:
Czy jest sens zakładać tweetery, gdy mam w drzwiach głośniki dwudrożne? Tzn. czy efekt będzie na plus, czy to raczej zaszkodzi?
Przeciez mk4 ma fabrycznie wstawione tweetery koło klamki. A te w drzwiach na dole są nisko, a wysokie tony sie tak nie rozchodza w aucie jak niskie, i niebędzie takiego efektu jak byś chciał. Tweeter to głośnik kierunkowy, i dlatego zakłada się go wyżej, żeby lepiej słyszeć jak gra.
PeeKa - 21 Maj 2006, 09:58
Temat postu: Re: tweetery
[/quote]Przeciez mk4 ma fabrycznie wstawione tweetery koło klamki. A te w drzwiach na dole są nisko, a wysokie tony sie tak nie rozchodza w aucie jak niskie, i niebędzie takiego efektu jak byś chciał. Tweeter to głośnik kierunkowy, i dlatego zakłada się go wyżej, żeby lepiej słyszeć jak gra.[/quote]

W moim aucie nie ma fabrycznych tweeterów, jest kabel - nie ma problemu z ich założeniem. Teorię o korzystnym ulokowaniu głośników wysokotonowych już znałem :)
Mam jednak na dole głośniki dwudrożne i nie wiem właśnie, czy ma sens dołożenie jeszcze tweeterów w miejsca koło klamek.

Kamil - 17 Cze 2006, 10:15

kieruj się metodą prób i błedów...
wola gustu czy Ci się podoba czy nie